Opeth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

ktĂłra?

Orchid
5
7%
Morningrise
20
28%
My Arms Your Hearse
1
1%
Still Life
5
7%
Blackwater Park
23
32%
Deliverence
8
11%
Damnation
5
7%
Ghost Reveries
5
7%

Liczba głosów: 72

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Opeth

Post autor: Max323 »

Nie słuchałem płyty, ale recka fajna. Tytuły piosenek też super. W takim prawniczym stylu.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Max323 pisze: wt gru 03, 2024 8:45 pm Nie słuchałem płyty, ale recka fajna. Tytuły piosenek też super. W takim prawniczym stylu.
Tak, ogólnie to jest koncept album, właśnie oparty o testament, stąd te kolejne paragrafy :D jedynie zamykacz ma "właściwy" tytuł :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Mam na sprzedaż jeden bilet na Opki w Helsinkach 09.02. Zapraszam priv jeśli ktoś zainteresowany lub zna zainteresowanego :D

Edit. Sold
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Ha, jakbyś miał jeszcze na Sztokholm to bym brał, mówię poważnie :)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Sztokholmu nie rozważałem ze względu na niesprzyjającą datę nawet :/
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Ja z kolei się spóźniłem z zakupem, koncert dość szybko się wyprzedał.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

No, ich gigi w Szto cieszą się ogromną popularnością. W końcu grają u siebie :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
nameless_charlotte
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: nameless_charlotte »

Jakby ktoś miał do sprzedania Helsinki to jestem zainteresowana!
proč se říká " miluji tě"? Proč se neřekne třeba... třeba... Vejce?
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

JUTRO!!!!!!!!!
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Parę słów na temat mojego wczorajszego wypadu na Opeth do Helsinek, gdzie Szwedzi otwierali europejską część trasy promującej najnowszy album grupy - The Last Will and Testament.
Wybierałem się raczej z założeniem, że set będzie bardzo podobny, albo niemal identyczny jak na trasie w USA (granej jeszcze przed faktyczną premierą płyty). No a ten set był bardzo rozczarowujący. Liczyłem się z tym, że może tak być. Po prostu chciałem być na otwarciu trasy mojej ulubionej kapeli, tym bardziej, że nie widziałem ich już prawie 2.5 roku!
Ależ mi panowie wynagrodzili tą wycieczkę! Set zaczęli jak w USA od pierwszego singla. No i slot drugi zadecyduje co się będzie działo dalej. I ZACZĘŁO SIĘ. Wjechali z potężnym Master's Apprentice z Deliverance. Nie mogłem uwierzyć, że to się dzieje. Fantastyczny jest to kawałek i tak też wypada na żywo, jeszcze z takiego zaskoczenia! W sumie już mi zrobili dzień, więc nawet nie skrzywiłem się, gdy zagrali The Leper Affinity, mogą już grać to samo co zawsze :lol: no ale Mike i spółka mieli inne plany. Po typowym, standupowym wstępie, Akerfeldt zapowiedział nowy kawałek, którego jeszcze nie grali na żywo - §7. Ależ wydarłem mordę! Nowa płyta wchodzi mi jak złoto, a siódemeczka to jeden z moich ulubionych wałków z tej płyty, przepyszne. Następnie poleciało odkopane po 8 latach (co na ten zespół jest naprawdę sporą rzeczą XD) Haxprocess ze znienawidzonej przez dużą część fandomu płyty Heritage. Lubię ten kawałek, wypadł superowo, a najważniejsze było to, że nie był to Devil's Orchard :D
Szkoda, że ze slota Damnationowego znów In My Time of Need, ale nie narzekam, bo tak jak mówiłem, Master mi zrobił już ten koncert. Po pięknej balladzie nadszedł czas na coś nie granego prawie 16 lat - kolos z drugiego albumu - Night and the Silent Water... Ożesz ja pierdole, co za uczucie, co za potęga. Właśnie w tym kawałku jest jeden z moich ulubionych akustycznych motywów Opków, ciężko było powstrzymać wzruszenie. Widać było, że chłopaki czują się super na scenie, Mike ciął żartami jak pojebany, a reszta po prostu dobrze się bawiła. Forma - absolutny top. Dźwiękowo było niemalże idealnie, a przede wszystkim nie za głośno - czekam, aż akustycy w Polsce ogarną, że ludzie w pierwszych rzędach nie muszą potem 3 dni słyszeć piszczenia w uszach, żeby koncert był dobrze nagłośniony. Gig odbywał się w hali, gdzie normalnie jest lodowisko i mecze hokejowe :D §3, grany już w US wypadł świetnie, tak samo jak klasyk w postaci Ghost of Perdition. I na koniec podstawowego seta kolejna niespodzianka - zamykacz z ostatniej płyty, piękna ballada Story Never Told, która zdecydowanie bardziej mnie urzekła na żywo niż na płycie. Cudowny, emocjonalny wykon.
Bisy standardowe do bólu - Sorceress i Deliverance, ale miałem to w dupie i po prostu dobrze się bawiłem, bo po takiej podstawce grzechem byłoby nie ;) KOCHAM OPETH! Jakże się cieszę, że wpadnę na jeszcze jeden przystanek tej trasy, bo dobrze będzie doświadczyć tego koncertu trochę bardziej na trzeźwo.
Produkcja chłopaków super, ogromne ekrany, fajne światła - czuć pompę. Mega, że wyprzedają takie spore obiekty. Jestem zachwycony. Już nigdy nie zwątpię w Akerfeldta!
Na supporcie był Grand Magus. To był mój pierwszy GM, bardzo udany, choć panowie sprawiali wrażenie nieco... Nieprzygotowanych, zdarzały się wyjebki i jeszcze mieli jednego seta na samym środku sceny, do którego podchodzili między kawałkami i czytali co tam jest, a potem przekazywali bębniarzowi XD śmiesznie, choć wyglądało mało profesjonalnie. Set dość krótki, niespełna 40 minutowy, ale fajnie, bo zawierał aż trzy kawałki z Hammer of the North. Sprzyjało również brzmienie, które było tak jak na Opeth klarowne i mięsiste.
Cudowny to był wypad, szkoda tylko, że w Helsinkach tak zimno :lol:

PS. Złapałem kostkę SZEFA, amen
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

No i super. Fajnie, że wyjazd udany. A powiedz czy teraz po §1 leci to outro, które jest w wersji albumowej?
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Nope, nie leci, a mogłoby w sumie, bo przerwa przed Masterem była spora, dlatego suspens był jeszcze intensywniejszy
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Szkoda, lubię takie outra.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Koncert w Berlinie zaliczony i na tym niestety koniec mojej partycypacji w tym legu TLWAT Tour. Fantastyczne są te koncerty, set jest na tyle odświeżony, że bez nudy bym skoczył na jeszcze symboliczne dwa. Mam wrażenie, że po dołączeniu Walta weszli na jeszcze wyższy poziom live. Opethowy koncert podobnie jak w Helsinkach, wiadomo - inne snippety i śmieszki Szefa, za to Grand Magus tym razem już 100% profeska. Ależ mam ochotę na ich klubówkę :D
Szef po raz pierwszy docenił po koncercie flagę, z którą już parę Opków zaliczyłem i nigdy jakoś specjalnie nie zwracał na nią uwagi, jeździłem z nią tylko dla siebie, a tym razem zaskoczenie - po gigu pokazał na nas i podziękował gestem. Ja byłem niesamowicie wzruszony, szczególnie na końcu koncertu, bo strasznie mi te dwa koncerty narobiły ochoty na więcej, a wiem że zobaczę ich dopiero w czerwcu i to pewnie z totalną kotleciarnią... No nic, miło mi się zrobiło :D

Wpadła kostka Fredrika - przy czym ogromny udział miała moja małżonka, którą zabrałem ze sobą na koncert (bynajmniej nie po to żeby zbierała za mnie artefakty :lol:).
No i też kostka Foxa z GM. Z tym ciekawa historia. Już przed Tempodromem w kolejce rzucił mi się w oczy najebany gość wyglądający totalnie jak menel, ładował jakąś wudeczkę przed wejściem, z zimna i najebania był czerwono siny. Myślałem, że tak o stoi zagadywać ludzi i może próbować się wbić na krzywy ryj. Okazało się, że bilet ma i skończył jedną osobę ode mnie na barierce. Między nami stała dość młoda Niemka. Menel w chuj wajbował na koncercie Magusa, mimo że wyglądał jakby ledwo stał XD ciągle trącał tą Niemkę, bo rzucał się w chuj w rytm heavy metalowych ciosów Magusa, ale to nie tak, że o gość się bawi, tylko totalnie był wkurwiający i jebało od niego jabolem. Zauważył to Fox, do którego mieliśmy najbliżej, no a że też wygląda jak menel to pokazał na tego żula z publiki i rzucił mu kostkę, której ten nie złapał oczywiście, bo jakby miał ją złapać w takim stanie. No o ochroniarz podał tą kostkę tej Niemce, a ona mnie zaraz pyta czy chcę, bo jej nie zależy XD a że ja, jako naczelna polska cebula darmowych rzeczy (a tym bardziej artefaktów) nie odmawiam (no może poza wpierdolem :lol:) powiedziałem, że jasne. Nie jestem jakimś super fanem Magusa, po prostu lubię ich muzykę, ale od razu pomyślałem o kumplu, który możliwe, że chętnie przytuli taki upominek, więc schowałem kosteczkę do kieszeni :D ciekawa sytuacja, jeszcze zaczęła coś dramę kręcić do tego menela, a jakaś inna baba zaczęła go bronić i w końcu zamieniła się z menelem miejscem, żeby oddzielić go od tej Niemki XD cyrk!

OPET NAJLEPSZY, MIKELE KRUL!

PS. Miałem w chuj bekę jak Włoch, który kolejkował ze swoją ekipą z dupy zaczął pytać czy jestem z Polski i czy jestem blackocker (oczywiście użył mojego prawdziwego imienia) no a ja, że tak i że o chuj tu chodzi, czemu on to wie XD okazało się, że w Sztokholmie opowiadał mu o mnie Fin, z którym zakumplowałem się w Helsinkach a dodatkowo zna jednego gościa z Polski, który jeździ głównie za Maiden i Megadeth XD wiadomo o kogo chodzi, a że wspólni znajomi najlepiej przełamują lody (poza alkoholem oczywiście) w takich rozmowach, to zamieniłem z gościem parę zdań.

PS2. W chuj miałem też bekę i czułem się zażenowany, gdy jedna Polka stojąca ze swoim chłopakiem za mną już na koncercie zaczęła komentować, że Mikael pomylił tekst nowego kawałka, którego akurat znała, a przed koncertem pytała jak się nazywa ten numer co grają na koniec, mimo że to jeden z największych hitów tego zespołu... I wszystko spoko, ale po co śmiać się z Miguelito o to, że zamienił se dwa słowa...
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Fajna relka. Trzeba było makaroniarza na sanktu zaprosić.
A
B
C
D
E
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Z opisu wygląda na bardzo udany wypad :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Max323 pisze: czw lut 20, 2025 3:09 pm Fajna relka. Trzeba było makaroniarza na sanktu zaprosić.
Znam gościa, co pewnie ma do niego namiary, więc jeszcze możemy to nadrobić :lol:
pz pisze:Z opisu wygląda na bardzo udany wypad :)
Zdecydowanie. Szkoda, że nie było czasu na zwiedzanke Berlina, ale będzie okazja nadrobić w październiku, ze 3 dni tam zrobimy, bo wcześniej jeszcze tam nie byliśmy :D
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Wspaniała relacja! "Akcja żul" :lol: i pieknę przytulenie kosteczki :D

Dziwie się, że nie zapaliła Ci się czerwona lampka z tym Makaronem... przecież to mogło być podejście Maiden Italia :lol: lepiej uważaj na przyszłość ;) ;) ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

gumbyy pisze: pt lut 21, 2025 12:19 pm Dziwie się, że nie zapaliła Ci się czerwona lampka z tym Makaronem... przecież to mogło być podejście Maiden Italia :lol: lepiej uważaj na przyszłość ;) ;) ;)
O shieeeet!!! No nie pomyślałem o tym totalnie :lol:
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

blackcocker pisze: pt lut 21, 2025 12:55 pm
gumbyy pisze: pt lut 21, 2025 12:19 pm Dziwie się, że nie zapaliła Ci się czerwona lampka z tym Makaronem... przecież to mogło być podejście Maiden Italia :lol: lepiej uważaj na przyszłość ;) ;) ;)
O shieeeet!!! No nie pomyślałem o tym totalnie :lol:
No widzisz... za dużo tu hmm... "przypadków". Makaron z dupy pytający, a zdecydowanie szukający YMT od dłuższego czasu (skoro w Szwecji rozpytywał!), nagle chce "przełamywać lody" :lol:

Profilaktycznie zrób w domu przegląd szafki w której trzymasz makaron xD
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ