16/01 - 19/01/2025 - Blindead 23 + Obscure Sphinx, Wij - Kraków/Warszawa/Gdańsk/Wrocław

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Re: 16/01 - 19/01/2025 - Blindead 23 + Obscure Sphinx, Wij - Kraków/Warszawa/Gdańsk/Wrocław

Postautor: blackcocker » pt sty 17, 2025 10:30 am

Druga połowa trzeciej dekady obecnego wieku zaczyna się w styczniu 2026. Wiedza na poziomie 4. klasy szkoły podstawowej. Liczymy od "1", a nie od "0".
Prawda, poprawione, proszę o niedostateczny do dzienniczka :D
Jaki niedostateczny? W tym przypadku tylko i wyłącznie PAŁA!

U mnie w niedzielę i zastanawiam się czy iść ;)
Zdecydowanie warto, jeśli siedzi ci przynajmniej połowa tego składu.
W Warszawie dzisiaj, ale... chyba mi się nie chce. Jakiś leniwy się zrobiłem. Pierwszy koncert w tym roku był sporym rozczarowaniem i entuzjazm do muzyki na żywo osłabł. Co prawda jestem pewny, że Wij dowiezie zacną sztukę, ale reszta mnie średnio interesuje.
A bo jeździsz po jakiś starych pyrarzach zamiast dobry gig zobaczyć :lol:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.

02: Leprous, Opeth, Turbo, Opeth, Saxon(?)

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Re: 16/01 - 19/01/2025 - Blindead 23 + Obscure Sphinx, Wij - Kraków/Warszawa/Gdańsk/Wrocław

Postautor: blackcocker » pt sty 17, 2025 10:31 am

koker ma na pewno inne talenty, nie musi być kotem z matmy ;)
Z matmy nigdy nie byłem najmocniejszy, tutaj wyjeba raczej spowodowana pisaniem na szybko z telefonu w autobusie :D wyjeba to wyjeba, ciężko tutaj coś bronić :D
#blackcocker2023

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pt sty 17, 2025 11:30 am

No. Niedostateczny, czyli 1, czyli PAŁA. Ktoś tu dawno do szkoły nie chodził. Ale skoro PAŁA, to w ramach kary myślę, że uczestnictwo w koncercie POLISH PAŁA PRIEST będzie odpowiednią karą :lol:
No ja wiem, że niedostateczny to 1, ale PAŁA (kiedyś najniższa ocena, czyli 2) to poziom niżej mentalnie :lol: bo PAŁA to PAŁA...

No chyba, że taka PAŁA:

"We've got the power, we are divine
We have the guts to follow the sign" ;)

A ja zobaczę w niedzielę czy będzie mi się chciało iść. Solidaryzuje się w lenistwie :lol:
www.MetalSide.pl

IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: IgorW » pt sty 17, 2025 6:40 pm

Też się zastanawiam, też walczę z lenistwem :)

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pt sty 17, 2025 7:46 pm

Też się zastanawiam, też walczę z lenistwem :)
O to może się zgadamy :lol:
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
qracoss
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: qracoss » sob sty 18, 2025 11:11 am

Wawa odhaczona.Jechalem specjalnie na Wij- owe trio i się nie zawiodłem.Miazga...Świetny set,odegrana prawie cala plyta Przestwor,w zasadzie zagrali wszystko czego chciałem.Po gigu obowiązkowo zakup pierwszej płyty,podpisy i pogaduchy z Tuja i Palcem.Ekipa pracuje nad nową E-pka.Generalnie świetny koncercik.

Awatar użytkownika
kam
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: kam » ndz sty 19, 2025 12:00 pm

Najpierw po Wiju jakaś wielka maciora, dwa razy taka jak ja zaczęła po prostu we mnie wchodzić i tak staliśmy wciśnięci w siebie, mimo że miejsca było na 4 inne maciory wokół, bo ja nie chciałem odpuszczać mojej miejscówy. Maciorze (i mi) się poszczęściło, bo zwolniło się miejsce na barierce i jak to ona powiedziała "poszła się tam wjebać". Już chyba rozumiem niechęć @kam do takich osób, ależ mnie wkurwiła.

Grubaski tego typu to najgorszy sort ludzi. Na takie maciory to tylko harpun rybacki albo na hak jak te świnie, które wiszą w rzeźniach. One jeszcze myślą, że jak pokażą kawałek grubej dupy w obcisłych leginsach to jest to spoko, bo walczą z fatshamingiem i są takie pewne siebie. Boże, kurwa, widzisz i nie grzmisz.

Ja również rozpocząłem swój sezon koncertowy 2025 koncertem Blindead 23 / Obscure Sphinx / Wij. Co prawda, pierwszy koncert miałem zaliczyć już 3 stycznia w Hydro (Belzebong), ale połozyła mnie grypa typu 'A'. Straszne gówno, nawet w pandemii tak nie zachorowałem jak teraz... Nie życzę nikomu tego syfu, no może poza grubaskami. Na taką masę to taka grypa to i tak za mało, żeby przestały żreć.

W każdym razie dotarłem na Wij, bo Kryształ grali za wcześnie dla mnie. Krótki 40 min set, ale jak zwykle było dobrze. Tym bardziej widać, że zespół sukcesywnie pnie się w górę wychodząc z małych klubów i zagrali w końcu w czymś większym. Oczywistym jest, że sami by Progresji nie wypełnili, ale myślę, ze to się wydarzy kiedyś. Minusem tylko to, że poziom nagłośnienia względem Blindead 23 / Obscure Sphinx był co najwyżej poprawny. Nie dostali nawet połowy tej mocy, co pozostałe bandy, ale cóż, taka rola supportu. Mimo że stałem bardzo blisko sceny to nadal momentami miałem wrażenie, że to brzmi kiepsko, czego wyrazem było że słyszałem dośc dokładnie o czym gada jakaś grupka ludzi koło mnie. Swoją drogą to tacy ludzie, co sobie urządzają długotrwały kącik dyskusyjny w trakcie gigu to powinno się utylizować.

Blindead 23 to była dla mnie zagadka. Byłem ciekaw jak panowie grają dziś ponownie z Patrykiem na wokalu. Widziałem ich kilka razy w 2013-2014 kiedy jeszcze Zwoliński promował z nimi świetną płytą "Absence" (m.in. byłem na koncercie w nieistniejącym już dziś klubie Basen - zajebista to była miejscówa). Potem był ten epizod z Piotrem Piezą i płyta "Ascension" z 2016, a potem cisza i dopiero powrót z epką "Niewiosna" z Nihilem na wokalu. W każdym razie odegranie w piątek całej płyty 'Affliction XXIX II MXMVI' to był sztosik dla mnie jako długoletniego fana. Patryk wciąż daje radę, czuć tę moc z poprzednich latach. Fajnie, że zdecydował się wrócić. Mimo że to był to dobry koncert to rozumiem, że nie wszystkim to podeszło. Mój ziomek, z którym byłem w Progresji, nie podzielał jednak zachwytu. Podobnie jak ludzie, którzy stali niedaleko nas. No cóż, mi się podobało i na pewno złapię ich jeszcze raz, może nawet na Mystic licząc, że zagrają coś z "Absence". Nagłośnienie rewelacyjne, od razu czuć było, że gra "headliner". No i nie wiem dlaczego nazywają się Blindead 23? Stracili prawa do "Blindead" czy po prostu chcieli mieć jakiś nowy start z nową nazwą?

Obscure Sphinx. No tutaj to naprawdę zajebiście. Koncert genialny i to jak Zosia drze pizdę to klekajcie narody. Nie chciałbym mieć takiej baby w domu, bo bałbym się deski w kiblu nie opuścić. Bardzo dobry set, nagłośnienie super. To był mój ich pierwszy koncert od 2013 kiedy supportowali Behemocika na trasie 'Czarna polska jesień' i była to chyba wtedy promocja płyty "Void Mother". Przyznam, że nie słuchałem ich późniejszych dokonań, jakoś nie zdażyłem, ale spodziewałem się dobrego gigu i taki dostałem. Naprawdę to co oni grają to jest klasa i czysta przyjemność słuchać i ogladać taki koncert. Na pewno jeszcze będę ich łapać w tym roku, liczę, że jeszcze pograją w ramach promocji nowej płyty. Szkoda że póki co na Mystic ich brak...

Podzielam również zdanie co do ceny / jakości. Za 120 ziko (kupowałem bilet przed samym koncertem) zagrały dla mnie 3 bandy, a w sumie było ich 4. Tak trzymać Knockout.
https://www.last.fm/user/kamooo

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Clansman
-#Clansman

Postautor: Shedao Shai » ndz sty 19, 2025 6:44 pm

Nie wiem o co chodzi z tym włączaniem świateł po każdym kawałku Kryształu, ale wybija mnie to tak, że ja pierdolę. Aż poszedłem wyżalić się na ten temat we właściwym miejscu (czyli tu).

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » ndz sty 19, 2025 7:08 pm

Grubaski tego typu to najgorszy sort ludzi. Na takie maciory to tylko harpun rybacki albo na hak jak te świnie, które wiszą w rzeźniach. One jeszcze myślą, że jak pokażą kawałek grubej dupy w obcisłych leginsach to jest to spoko, bo walczą z fatshamingiem i są takie pewne siebie. Boże, kurwa, widzisz i nie grzmisz.

Oj będzie nominacja :mryellow:

Człowiek notorycznie spragniony rocka

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Clansman
-#Clansman

Postautor: Shedao Shai » ndz sty 19, 2025 7:25 pm

Nie no, na Wiju to samo, co do chuja?

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Postautor: blackcocker » ndz sty 19, 2025 7:29 pm

Nie no, na Wiju to samo, co do chuja?
To już chyba venue specific, bo w Krk nie kojarzę takich jajec
#blackcocker2023

Awatar użytkownika
johnny_o
-#Clansman
-#Clansman

Postautor: johnny_o » ndz sty 19, 2025 8:00 pm

Oj będzie nominacja :mryellow:
+1... Jako gruby dzik który nie chodzi w obcisłych, lubię to!

Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: Max323 » ndz sty 19, 2025 8:56 pm

Byłem dwa razy w A2 i nie kojarzę takich akcji ze światłami.
A
B
C
D
E

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Clansman
-#Clansman

Postautor: Shedao Shai » ndz sty 19, 2025 8:58 pm

Ja byłem fefnaście razy i nigdy tak nie było, dlatego teraz mnie to tak denerwowało, na szczęście na Blindead się już uspokoili xD

Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Clansman
-#Clansman

Postautor: Shedao Shai » pn sty 20, 2025 10:31 am

Ależ to był wieczór. Trzy topowe sztuki.

Kryształ zagrał poprawnie, na tyle, na ile taka muzyka może wybrzmieć. Nie cenię specjalnie zimnej fali, czy jak to się nazywa, więc też i ciężko żeby koncert porwał, ale było OK. Pół godziny raz w życiu mogłem posłuchać :)

Wij to już inna klasa. Są na fali wznoszącej i to cieszy, bo grają bdb muzykę, mają charyzmę sceniczną i potencjał na więcej. Życzę im powodzenia. Minusem było tu nagłośnienie wokalu, instrumenty często zagłuszały Tuję.

Blindead 23 to był mocarny cios od początku do końca, panowie nie brali jeńców, dostarczając perfekcyjny występ. Odegrali całe "Vanishing", potem "Affliction XXIX II MXMVI" no i nie było czego zbierać. Trochę żałuję, że nie wkręciłem się w nich z 10-15 lat temu gdy taka muza była u mnie na topie, bo dziś byłbym pewnie ich szalikowcem.

Obscure udźwignęli ciężar kontynuowania po Blindead, baa - chyba nawet ich przebili. Mnie w każdym razie zmiażdżyli. Fantastyczna forma, setlista, występ. W swoim gatunku, w mojej opinii, to klasa światowa.

Frekwencja - wrocławska, czyli słaba. Na supportach wręcz tragiczna, od Blindead, no... po prostu słaba. Bez problemu można było podejść pod barierki, pójść po piwo, wrócić, nawigować jak się chce...

Nie przychodzi mi do głowy, jaki skład możnaby zmontować z polskich zespołów, żeby przebić jakościowo ten z tej trasy. Kto nie był, niech żałuje.

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Clansman
-#Clansman

Postautor: Mr. M » pn sty 20, 2025 12:05 pm

Mnie się w piątek nie chciało ruszać dupy z łóżka, ale dobrze, że się zdecydowałem, bo wieczór bardzo udany. Kilkutygodniowa przerwa od koncertów też pewnie zrobiła swoje.

Kryształ - jako support ok, chłopaki mają potencjał na więcej. Zobaczymy jak się rozwiną.

Wij - mój pierwszy koncert tego zespołu i całkiem dobre zapoznanie. Widać po przyjęciu, że mają już swoją bazę fanów. Niestety, nagłośnienie zepsuło odbiór. Nie pamiętam sytuacji, kiedy do ustawienia są tylko dwa instrumenty, a i tak były zdecydowanie za głośno, tak że zagłuszały wokal. Szkoda, bo Tuja to bardzo fajna frontmanka. Może następnym razem będzie lepiej, a pewnie będzie, bo to tylko kwestia czasu, aż będą grali własne headlinerskie koncerty w Progresji.

Blindead - na ten koncert czekałem najbardziej i się nie zawiodłem. O ile jeszcze nowa epka na początku tak średnio podeszła (może jakbym się z nią osłuchał, to byłoby inaczej, bo chyba tylko raz przed koncertem ją odpaliłem), to samo Affliction - o Borze Szumiący, jak ta płyta przepotężnie wypada na żywo. Cudo. Do kompletu brakowało tylko czegoś z bardzo lubianego przeze mnie Absence, takie s1 na bis dopełniłoby całości. Mimo tego, wciąż najlepszy koncert wieczoru, chętnie znowu ich zobaczę na żywo (może na Mystiku, who knows).

Obscure Sphinx - tutaj również można było być zachwyconym. Cała czarno-biała scenografia idealnie współgrała z muzyką, która instrumentalnie była na bardzo dobrym poziomie, a wokale Zofii wręcz fenomenalne. Nie jestem tak dobrze osłuchany z ich dyskografią, więc parę razy miałem takie wrażenie grania w kółko tego samego kawałka, no ale to pewnie kwestia nadrobienia dokonań. Kto nie był, może żałować.

Na plus też na pewno frekwencja. Na początku Kryształu co prawda powoli się Progresja zapełnianiała, ale jak się rozejrzałem po sali gdzieś na Blindead, to spokojnie z 80% klubu mogło być wypełnione. Zresztą, sam Patryk ze sceny podziękował za liczne przybycie.

Awatar użytkownika
johnny_o
-#Clansman
-#Clansman

Postautor: johnny_o » wt sty 21, 2025 1:10 pm

Wróć do „Koncerty, Imprezy, Spotkania”