Turbo - Polska 2026

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Turbo - Polska 2026

Post autor: krusejder »

Będzie też Internal Quiet, w wersji bez Maćka.
A Turbole mogliby dla równowagi dorzucić brata Bartka :)

Bilet właśnie zakupiony
Najbliższe koncerty w 2026: Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN, METALFEST Open Air, Metallica ...
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ja właśnie liczyłem, że w Łodzi będzie Bartek. Internal to jakaś zachętą dodatkowa, ale Kupa mnie zdecydowanie odrzuca

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Linkin Park (Sztokholm)
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: Skunk Anansie, Judas Priest
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wybacz wszystkim wrogom ...
Najbliższe koncerty w 2026: Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN, METALFEST Open Air, Metallica ...
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Ojojoj... A ja przedwczoraj kupiłem bilety na Łódź... Co za żenada :roll:
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

:lol: specjalnie wyczekali. Miłego kupszalowania!
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

krusejder pisze: śr mar 18, 2026 9:59 pm Wybacz wszystkim wrogom ...
Nie no, bez przesady, żeby od razu tak ostro. Ja przeciwko Kupie nic nie mam. Nawet mógłbym raz na kilka lat przejść się na jego koncert, jakby przyjechał do Warszawy z CETI :mryellow:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Mimo wszystkich niesprzyjających okoliczności planujemy się pojawić w piątek w Łodzi.

pz
-#Administrator
-#Administrator

No i dotarłem. Na razie False experience. Za głośno.

Sam lokal wydaje się spoko.

cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cezi »

pz pisze: śr mar 25, 2026 2:44 pm Mimo wszystkich niesprzyjających okoliczności planujemy się pojawić w piątek w Łodzi.
A ja za to w sobotę bedę w Łodzi.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Żałuj, że nie mogłeś być dzisiaj. Znakomity koncert, dopisał i zespół i publiczność. Jestem bardzo zadowolony :)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Potwierdzam, dobry to było koncert (a w zasadzie koncerty). Więcej napiszę później, bo teraz pogoda wzywa mnie na rower :lol:

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

ale długo jedziesz
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
pz
-#Administrator
-#Administrator

Sardi pisze: sob mar 28, 2026 8:37 pm ale długo jedziesz

Stary - jechałem (w sumie ponad 4h dzisiaj), potem zakupy, trochę sprzątania, wyczyszczenie i przesmarowanie łańcucha, skręcenie bagażnika na dach samochodu.... teraz mi się już nie chce. Napiszę jutro :lol:

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

pz pisze: sob mar 28, 2026 8:53 pm
Sardi pisze: sob mar 28, 2026 8:37 pm ale długo jedziesz

Stary - jechałem (w sumie ponad 4h dzisiaj), potem zakupy, trochę sprzątania, wyczyszczenie i przesmarowanie łańcucha, skręcenie bagażnika na dach samochodu.... teraz mi się już nie chce. Napiszę jutro :lol:
wybaczone :lol:
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
pz
-#Administrator
-#Administrator

Obiecałem relację z piątkowego koncertu w Łodzi, ale nie było łatwo się za nią zabrać. W sobotę rower i trochę porządków, w niedzielę do 14 czas z dzieciakami. No, ale jest. W niecałe 48h od koncertu, więc czas całkiem niezły, a ja chyba jeszcze pamiętam co chciałem napisać :)

Decyzja o pojechaniu na koncert zapadła w zasadzie po koncercie Krakowie, gdy na pytanie kolegi czy wezmę mu płytę do podpisu na jakiś kolejny koncert opowiedziałem, że płyty nie wezmę, ale mogę go zawieźć do Łodzi, że sam sobie zebrał. Od razu zaznaczę, że kolega pojechał, ale zapomniał zabrać płyty :lol:

Do Łodzi dotarliśmy jeszcze przed otwarciem klubu, więc chwilę posiedzieliśmy w samochodzie. Pogoda w końcu jeszcze wczesnowiosenna. Sam klub wydaje się całkiem spoko. Trochę kanap. Bar z boku. Scena trochę mała. Zwłaszcza jak stały tam 2 zestawy perkusyjne (podczas False Experience) lub na scenie było 7 osób (Turbo). Przydały by się z 1-2m w każdą stronę. Podobno do środka wchodzi ok. 500 osób. Tylu w piątek nie było, ale wydaje się, że na frekwencję narzekać nie można.

Jako pierwszy na scenie zaprezentował się False Experience. Nie ma się za bardzo nad czym rozpisywać. Panowie zaprezentowali rocka w stylu Poison czy Cindirella. Nie było bardzo porywające, ale jako support ok. Był to trzeci, po Okrutniku i Night Lord, w którym widziałem Eryka (tym razem na gitarze) i to on był "najjaśniejszą" postacią tego występu.

Po krótkiej przerwie, zgodnie z czasówkę, na scenie pojawił się Internal Quiet. Był to mój 3 koncert obecnego składu i był zdecydowanie najlepszy. Co prawda w Aleksandrowie Dominik (wokalista) był chory, ale wykonania nowych numerów są lepsze z każdym koncertem. Niestety dźwięk nie dopasował się poziomem do zespołu. Było głośno, chciałem trochę wyciszyć stoperami, ale jak włożyłem lewy do ucha, to przestałem słyszeć gitarę Sławka. W takiej sytuacji pogodziłem się ze zbyt podbitym dźwiękiem. Brakowało też w tym jakiejś głębi. Z drugiej strony stojąc na barierce nie można mieć zbyt dużych oczekiwań co do dźwięku. W secie tylko utwory z ostatniej płyty.

Turbo zaczęło z ok. 5 minutową obsuwą. 3 pierwsze numery (z Blizn) spędziłem na barierce. Po ten wjechały mniej interesujące mnie rzeczy, więc postanowiłem się wycofać. Miałem więc lepszy widok na całość sceny, publiczność oraz jakość dźwięku w różnych miejscach klubu, bo troche się pokręciłem w trakcie występu Turbo. Zacznę od dźwięku. Już na barierce wydawał się lepszy niż na IQ, chociaż na początku pierwszego numeru wokal był strasznie słabo słyszalny (poprawione w trakcie), ale jak poszedłem w stronę baru zdecydowanie się poprawił. W okolicach konsolety w zasadzie nie było się do czego przyczepić. Fajnie było ich słychać. Publiczność mocno bawiła się od samego początku. Już na numerach z Blizn słychać było śpiewy oraz czuć na plecach klasyczne pogo. Mimo, a może dzięki, ciasnej sceny zespół prezentował się na niej dobrze. Miałem wrażenie, że interakcje między Tomkiem a Grzegorzem też wyglądają dużo lepiej niż w Krakowie, ale właśnie podejrzewam, że w grę wchodziła mała przestrzeń. Praktycznie cały czas byli obok siebie, nawet gdy jeden z nich wychodził "do przodu" śpiewając "swoją" zwrotkę, drugi był zawsze gdzieś obok. Tutaj wzorem są dla mnie Deris i Kiske, ale to poziom raczej nieosiąglny :) W ogóle większość numerów była wykonywana grupowo, jeżeli chodzi o wokale. Na numerach z Blizn oraz w Na Przekór Nocy, Tomka wspomagał Bartek. W większości numerów z Kawalerii na scenie był Tomek z Grzegorzem, a DD i Otwarte Drzwi do Miasta zaśpiewali we trzech. Już nie z Tobą, Ikara i Grzeszników Grzegorz śpiewał sam, przy czym w tym ostatnim pomylił zwrotki. Pojawiał się też na scenie częściej niż wynikało z notatek na setliście. "Tradycyjnie" pojawił się jakiś suchar, chociaż w tym przypadku mniej żenujący niż te w Falconie, ale Tomek stwierdził, że był na koncercie Lemon i oni tam suchary opowiadają i mu się spodobało. Nasz pech. :) Podczas robienia fotki z publiką była trochę słaba akcja, bo publiczność dość głośno krzyczała (żeby było to dobrze słychać na zdjęciu) i Tomek stwierdził, że trzeba zrobić powtórkę, żeby potem połączyć dźwięk z fotką. Publiczność oczywiście była chętna, ale nagle nikt nie miał telefonu, żeby powtórzyć akcję. Dopiero po chwili Kuba zarejestrował entuzjazm metalowców. Po DD zespół się kłaniał, a z głośników poleciała już "Stawka", ale Tomek miał ochotę na więcej grania, więc zatrzymał na scenie Wojtka i zaczęli grać Czas. Niestety zespół nie dołączył, więc skończyli na "wyrwanym z piersi krzyku". Potem Wojtek zszedł, a Tomek zaspiewał jeszcze Spokojnego.

Oczywiście z każdym z zespołów można było po występach pogadać, popstrykać forki, wziąć trochę podpisów (niektórzy brali w ilościach hurtowych).

PS. Kupiliśmy kawę Interal Quiet (kilka lat temu na trasie mieli dobre piwo). Mają kilka rodzajów w sklepiku i muszę przyznać, że ta, którą na Sławek polecił całkiem mi posmakowała. Z tym, że ja nie rzadko pijam kawę, więc nie mam "mojego smaku", jeżeli chodzi o ten trunek.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Zapomniałem dopisać, że w ramach nabijania wyszło nam hasło - zapowiedź numeru, którego Tomek mógłby użyć "Łódź! NA DNO!" :)

Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

To z kim się widzę wieczorem? ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Nie no, kupę to ja wolę w samotności :mryellow:

Awatar użytkownika
johnny_o

Tak myślałem ;)
Awatar użytkownika
johnny_o

Ludu 1/4 tego co na Turbo i Kupa się spóźnia już prawie kwadrans, może też woli samotność ;)
ODPOWIEDZ