14/06/2026 - Rock For People, Hradec Kralove – Czechy

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: 14/06/2026 - Rock For People, Hradec Kralove – Czechy

Post autor: Schizoid »

No bo jak o tym tak pomyśleć... To od kiedy u licha Steve przejmuje się tym, co chcą jego koledzy z zespołu? :lol: A tutaj nagle jakieś głosowanie, w którym został przegłosowany. Jasne, może na stare lata zrobił się bardziej miękki. Ale jak pomyśleć o tym dłużej:

- Simon na pewno by chciał grać kolejny rok, też ze względów finansowych, bo pewnie nigdy nie miał lepszej sytuacji ;)
- Bruce i Adrian tak 50/50 - niby mogą chcieć więcej czasu na solowe rzeczy, ale z drugiej strony, dotychczas jechali na dwa fronty
- Janick - nic nie robi, ciężko stwierdzić
- Dave - od Nicko wiemy, że gdzieś tam te kwestie rodzinne są dla niego ważne - zakładam, że faktycznie głosowałby za przerwą

Steve potrzebowałby minimum 4 głosów (jeśli nikt się nie wstrzymał od głosowania) przeciwko swojemu. Czy jest to wykonalne? Niby tak, ale trochę w to wątpię. Zresztą samo tło tego głosowania, jeśli w ogóle do niego doszło, wygląda trochę dziwnie. Co Harris chciałby robić przez kolejny rok? Nie ma opcji, żeby dalej grali RfYL, po Maiden England już nie było tak długich tras. Gdyby chcieli z tą trasą pojechać gdzieś, gdzie nie zawitała/nie zawita w 2026, to na upartego dałoby się to zrobić jeszcze w tym roku, główne rynki jednak zostały lub zostaną obskoczone w najbliższych miesiącach. Ciężko byłoby też w tak krótkim czasie opracować koncepcję na kolejną trasę bez nowej płyty, bo dużą część 2026 mają wypełnioną koncertami na trasie obecnej. A potrzebują na takie rzeczy trochę czasu, skoro przynajmniej ogólny zarys RfYL istniał już za kadencji Nicko (wiedzieli, że na start będą grać Murders).

Totalnie bym się nie zdziwił, gdyby się okazało, że w 2027 ta przerwa będzie tylko iluzoryczna, a w rzeczywistości spędzą ten czas na opracowywaniu nowej formuły na 2028 - a w niefortunnym scenariuszu na nagrywaniu płyty :wink:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
marekkraw
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: marekkraw »

W sumie nie zastanawiałem się nad tym nigdy ale to była by to pierwsza przerwa planowana ( oprócz kowidowej) od 2003 roku .W 2015 była ale wiadomo że ze względu choroby Bruca.

No ciekawe czy faktycznie coś zaplanowane jest i jaka tematyka. Skoro promocja nowego albumu by odpadła , zostaje znowu Best of a jednak tą formułę wyczerpali już.
No ale to nie ten temat na fantazje.
Vengeance will be mine, take what is yours and leave you to die, Fortune unachieved, riddled with spite, destroying your life, Liar that you are, facing yourself; you think you're a star.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Zawsze mogą sobie zrobić coś w stylu: dupniemy z 6 numerów z "BNW"/"DoD", wyciągną jakieś "To Tame a Land", dołożą "Clansmana", uzupełnią kotletami i gra muzyka :D Teraz było sporo starego, to dla odmiany coś nowszego :)
www.MetalSide.pl
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Schizoid pisze: wt cze 16, 2026 4:29 pm - Dave - od Nicko wiemy, że gdzieś tam te kwestie rodzinne są dla niego ważne - zakładam, że faktycznie głosowałby za przerwą
Zawsze można odpuścić granie 100 koncertów jak niegdyś czy 60 jak dziś i poprzestać na 40-50 rocznie, to nawet licząc dni w podróży i pomiezy wychodzi mniej dni w robocie niż w wypadku większosci ludzi :mryellow:

No tak trochę bardziej chyba teraz są nastawieni na życie po 2028. Chociaż każdy chyba wie z życia ze plany planami a życie może mieć inne (no oby nie). Myśle że tutaj to tak trochę doszli do konsensusu ale w połowie trasy doszło ze no dobra ale w sumei to robimy to od 50 lat jak tu żyć inaczej. Więc myślę że odpoczną jeśli nic sie nie wydarzy to wrócą.

ALE..
marekkraw pisze: wt cze 16, 2026 5:06 pm No ale to nie ten temat na fantazje.
RACJA!

Co do samego koncertu w Czechach.
RFP samo w sobie na plus, myśle że w końcu trzeba się wybrać na cały fest ( o ile będzie coś ciekawego). Jedynie zamieszanie z NFC tronem na minus (za to ceny na fescie spoko). No i fakt trzeba było wrzucić Saxona przed IM.
Co mi się podobało z niecozywistych to to że po tym jak ludzie zaczynali wstawać z podłogi to nagle cały tłum zrobił 3-4 x ruch w kierunku sceny. jakie synchro
co nie- obok młodzierz która robiłą młyny, no jeszcze ich rozumiem na Trooperrze, ale na SS albo Rime? Sam nie raz ugrzęzłem w pogo ale to na całkiem innych zespołach. Niech się bawią jak chcą, ale spowodowało to ściśniecie reszty publiki i uniemożliwienie im bawienia się jak chcieli, tj machania rękami, skakania. No i ludzie z fajkami. Jesteś w tłumie, jakim trzeba być durnym egoistą

Forma zespołu:
Bruce: Szczerze, zrobiłem 3 - 20-30 sekundowe filmiki - z ID, Rime i IM. Dopiero je ( w sensie ten z Rime i IM) i znalezione w necie ogladać zauważyłem ze Bruce rzeczywiscie miejscami nie był do końca w formie wokalnej. Chyba za dobrze sie bawiłem na koncercie że nie przeszkadzało mi to w trakcie :D Ale no tak, myśle że jakaś infekcja go dopadała coś w tym stylu i tyle, no co miał nie wyjśc na scene?
Natomiast spodziewałem sie połozenie AH ale jak na aktualne możłiwosci nie było trragicznie. Moim zdaniem rok temu w Pradze AH wyszło gorzej. Fakt byłem tydzień temu na Gunsach, wiec może moje oczekiwania co do wokalistów nie są zbyt wysokie. Ogólnei myśle że Bruce całkowicie bez zębów, bez żadnych prób i po tygodniowym picu brzmiałby lepiej niż obecny Axel :D

Gitary: tak Adrian jak zawsze MVP, ale tak od Seventh Sona albo w sumie ID, na początku miałem wrażenie ze jest jakiś wycofoany, ale może tak sie z Davem podzielili obowiązkami. Wspomniany Dave też klasa
Jan to sie zgadzam z przedmówcami juz nie wiem co on odpierdala.....
Harris: boss to boss
Simon, nie wiem kwestia przywyczajenia/ osłuchania do jego gry czy nagłośnienia ale miałem wrażenie że brzmi nieco mniej twardo (w sensie na plus)

Set: nie ma co komentować, jak rok temu, ale wiadomo z jedną zmianą- powiem wam chyba tak bardzo czekałem na to ID że mi przeleciało strasznie szybko, tak jakbym nie mógl się tym "najeść". Tyle emocji było we mnie jak zagrali ze starczyłoby gdyby grali to nawet pół godziny.

Prywata: No drugi raz byłem z moim siostrzeńcem (17l), chłopak znal każdy tekst. Gadaliśmy większosć czasu o muzyce, wpadły nam głupie pomysły jak wyklejenie zrobionego z taśmy izolacyjnej loga IM na moim starym Oplu, cieszy mnie to że mam z nim jakąs wspólną zajawkę a ta muzyka trwa, na prawdę !
Szkoda tyhlko że nie pasowała mi datowo Bratysława, chociaż 2 gigi by człowiek zrobił
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2026 6:03 pm przez jacob1, łącznie zmieniany 1 raz.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Shedao Shai pisze: wt cze 16, 2026 9:13 am Ja już się nauczyłem. Zamiast zorganizowanego busa na koncert - Flixbus :mrgreen:
Mi wieczorem dziady odwołały, po 20 dostałem sms, że nie jedzie z Kato i musiałem na szybko ogarnąć intercity do Pardubic. Nigdy więcej z dziadami.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Infinite Dreams zawsze baaaardzo szybko mi zlatuje, studyjnie też. Ale to nic dziwnego, w tym numerze dzieje się więcej niż w którymkolwiek kolosie nagranym za czasów reunion. A upchali to w 6 minut ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

gumbyy pisze: wt cze 16, 2026 4:16 pm
Schizoid pisze: wt cze 16, 2026 4:10 pm No właśnie ta ewolucja gadek Bruce'a od pierwszego gigu na tym legu do Hradca jest dość ciekawa. Diametralnie różne rzeczy przychodzą do głowy, jak się je ze sobą zestawi. Przecież te wcześniejsze wypowiedzi brzmiały trochę jak "We will all see you soon... I hope" z Raising Hell - kiedy Bruce doskonale wiedział, że będzie inaczej. Trochę by mnie dziwiło, gdyby tak szybko (i to w trakcie trasy) zapadały dość duże decyzje odnośnie przyszłości zespołu.

Jest też opcja, że żadnej rocznej przerwy nigdy nie było w planach i Steve palnął to w wywiadzie tylko po to, żeby nakłonić nieprzekonanych fanów do zobaczenia tych koncertów ;) Bo to też pewnie jest powód, dla którego możemy teraz słuchać Infinite Dreams na żywo.
A ciekawa koncepcja z tym palnięciem :)
Tylko ze bledna, bo przy ogloszeniu trasy było jasno powiedziane przez Roda:
Rest assured we will be visiting as many of you as possible next year, before the band take a well-earned break from the road in 2027
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Co również nie musiało być do końca prawdą ;)

EDIT: w sumie mniejsza z tym, bo nie pisałem, że w 2027 będą koncerty. Pisałem, że w IM mogą dziać się rzeczy, ale niewidoczne od zewnątrz, przynajmniej do momentu.
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2026 7:13 pm przez Schizoid, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No nie, jednak to by było grube gdyby zmienili zdanie. Plus biznesowo to by się nie spinalo

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
pinio
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: pinio »

Cóż ... wielki ping-pong w krtani i przed i po koncercie, że to może będzie / był ostatni, że 30-ym koncertem zamykam 42 lata "koncertowania" z Iron Maiden, że to jest taki set, że chętnie zasuwałbym na ich kolejny koncert ...
W trakcie zabawa na całego, może bez przepoconych sznurowadeł, ale z porządnie zdartym głosem. Full endorfin przy Idach, niemal odlot przy Marynarzu (wiadomo kiedy), miękkie kolana i okolica łez w oczach (udało się nie zrobić siary) przy wrzeszczeniu
"So, understand
Don't waste your time always searching for those wasted years
Face up
Make your stand
And realize you're living in the golden years" ...
Nawet teraz nie jestem spokojny jak to piszę.

Daję tak z 10% szans, że będzie kolejna trasa z nową płytą, tak samo jak 10%, że będzie set od Factora w górę. 90% na to, że kiedyś musi być koniec.
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem

Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy

Muzyka Bacha to muzyka napisana przez Boga
Muzyka Mozarta to muzyka, której Bóg słucha
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Schizoid pisze: wt cze 16, 2026 6:01 pm Infinite Dreams zawsze baaaardzo szybko mi zlatuje, studyjnie też. Ale to nic dziwnego, w tym numerze dzieje się więcej niż w którymkolwiek kolosie nagranym za czasów reunion. A upchali to w 6 minut ;)
Tak, zgadza się, no miałem niedosyt mocny po koncercie. Tyle czekania i ale jak to to to już?
pinio pisze: wt cze 16, 2026 8:51 pm Daję tak z 10% szans, że będzie kolejna trasa z nową płytą, tak samo jak 10%, że będzie set od Factora w górę. 90% na to, że kiedyś musi być koniec.
Cos to się nie sumuje do 100%
Awatar użytkownika
marekkraw
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: marekkraw »

jacob1 pisze: wt cze 16, 2026 10:03 pm Cos to się nie sumuje do 100%
Bo Steve zawsze mówi żeby być na 110%
Vengeance will be mine, take what is yours and leave you to die, Fortune unachieved, riddled with spite, destroying your life, Liar that you are, facing yourself; you think you're a star.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

witam marekkraw tak jest pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Mega się jaram czytajac te wszystkie relacje, Polska gurom.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

manichean pisze: wt cze 16, 2026 9:53 am Flixbus o dziwo do Hradca jechał, gorzej z powrotem zaraz po feście. Najwcześniejsza opcja była dopiero koło południa dzień po. A z pociągami powrotnymi z Czech nadal nie wychodzi kolorowo - chyba, że w kierunku Wrocławia jakoś to funkcjonuje. RegioJet miał to zmienić, to uciekł z Polski (ponoć chce wracać :lol: ). Chyba tylko LeoExpress pozwala teraz po północy wrócić z Ostrawy, co jest dobrą opcją, jakby ktoś chciał wracać z Judasów w sierpniu w kierunku Krakowa.
Właśnie, zapomniałem kompletnie o tym LeoExpresie, a widziałem, że cenowo lepiej by mi wychodził niż Flixbus stamtąd, którym planowo miałem wracać z półtoragodzinną przesiadką w Katowicach. Czasowo, którymkolwiek bym nie pojechał to u siebie i tak będę ok. 7 rano, ale finansowo byłbym z 40 zł do przodu na ten moment gdybym Leo wybrał i w Krakowie już poczekał godzinę na Flixbusa. Biorę pod uwagę, że jak ten pociąg z godzinę by się spóźnił to mogę nie być u siebie tak jakbym chciał, no ale mówią, że trzeba myśleć pozytywnie :lol:

Co do zorganizowanych busów, o których tu pisaliście, ja póki co miałem dwa razy okazję jechać takowymi i jakichś najgorszych doświadczeń nie mam, jedno nawet mam całkiem fajne, bo po koncercie Diamonda w 2013 udało mi się doczepić do jednego, którym paru znajomych jechało. Fajne, dlatego że wróciłem nim za darmo, organizator tego przewozu był tak najebany, że w ogóle zapomniał o tym, że się dosiadłem do niego :lol: Żeby nie było, byłem gotów zapłacić to co powinienem, ale najpierw przed powrotem gość mówi, że to spokojnie, jak dojedziemy to się rozliczymy, a potem każdy o tym zapomniał i jak z jednym kolegą po przyjeździe szedłem do chałupy to sobie o tym przypomniałem :mrgreen: Ale ogólnie, też wolę korzystać z normalnego busa (flixbusa bądź też i neobusa) lub pociągu zamiast czegoś takiego.
Kevin18 pisze: wt cze 16, 2026 1:23 pm
A to ja mam odwrotnie. Oczywiście przed gigiem zwykle
Widzę masę znajomych mord z którymi zbije pione ale koncert wolę przeżywać sam.
Ja siłą rzeczy sporą większość koncertów przeżywam sam, ale ogólnie to nie ma absolutnie żadnego znaczenia czy oglądam/słucham jakiś występ z kimś znajomym czy nie. Dwa koncerty, które osobiście póki co uważam za jedne z lepszych w obecnym roku, widziałem z johnnym :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Dzięki, dobrze się czytało, panie redaktorze :pijak:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Bardzo przyjemny tekst

Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Spoko relacja, ale warn za odpuszczenie połowy Saxon ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

johnny_o pisze: wt cze 30, 2026 4:43 pm Spoko relacja, ale warn za odpuszczenie połowy Saxon ;)
No życie :( odrobię! na WOA jak Bozia przekazała :D

Dzięki Pany! :)
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ