Behemoth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Behemoth

Post autor: Schizoid »

Recit The Thornographer pisze: śr sie 19, 2026 9:45 am Nie był wizjonerski, raczej na swój sposób syntetyzował to, co działo się na scenie.
To można napisać o w zasadzie większości płyt Behe. Paradoksalnie z pominięciem kilku ostatnich, stworzonych już na bazie The Satanist, które szczególnie oryginalnym pomysłem też nie było. Jak był boom na black II fali, to Nergal inspirował się Emperorem i tego typu zespołami. Jak w 90s była moda na damskie wokale, to stał się Grom. Potem było grzebanie w Morbid Angel i Nile, a finalnie zwrot w stronę sceny szwedzkiej.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

W sumie tak, tylko to też trzeba umieć i im to wychodziło świetnie
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Włączyłem Slaves z jakiegoś festu sprzed około 20 lat. Inferno tak podkręcał bpm że chuj, pewnie bliżej 300. Słuchanie tego to jak udział w PowerSlap :D Slaves albo Shemhamforash - któryś z nich musi być najszybszy, przynajmniej do ILYAYD.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Bardzo dobry nowy Behemoth. Nowe piosenki są świetne, co prawda tylko 3, w tym jedna z poprzedniej sesji, ale jakość to nie ilość. Dobrze, że nie nagrywali na siłę, bo te kawałki są ekstra, szczególnie "Begotten" szczególnie zrobił na mnie wrażenie.
Tyle podśmiechujek z Darskiego, a jego ekipa wciąż pewnie maszeruje i to z szacunkiem do klasyki wyrażonej na tej płycie - covery Venom i Bathory bardzo dobre (ten pierwszy z gościnnym udziałem Shagratha z Dimmu Borgir, ten drugi Sakisa Tolisa z Rotting Christ, więc to trochę inna wersja niż hymn Mystica).
Do ponownych nagrań starszych rzeczy podchodzę sceptycznie, ale tu wyszły bez niespodzianki - dobrze.
Pomimo specyficznej tracklisty nie jest to żaden wypełniacz z badziewiami wydany na podtrzymanie, ale fajne wydawnictwo.

Słuchając tego mimowolnie mam taki mały zaciesz - "fajnie, że to polski zespoł".
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Obejrzałem sobie teledysk do coveru Venom. Biorąc pod uwagę całokształt dokonań Dimmu i Nergala w obszarze klipów, spodziewałem się, że współczynnik tandety zostanie podniesiony do poziomu "cygańskie wesele z udziałem Michała Wiśniewskiego". Mimo wszystko da się przeżyć, chociaż nadal jest śmiesznie (najlepsze są te "mroczne" ujęcia sowy i kozy oraz Darskiego i Shagratha stojących tak, jakby im ktoś skleił dupy Poxipolem). Sam numer ok.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Tak, teledysk to koszmarek, nie wiem co autor miał na myśli pokazując zdjęcia jakiejś budy i okolic xD Behemoth miewał wspaniałe teledyski, ale niestety nie tym razem.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

o Jezus Maria

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Schizoid pisze: pt wrz 04, 2026 3:27 pm o Jezus Maria
To nie włączam :D
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Zapomniałem dopisać, przypomniało mi się w temacie o Priest. Standardowe wydanie CD ~50 ziko i fantastycznie dopracowane graficznie. Niestety digi, ale książeczka przemyślana, bez przypadkowych fotek i rysunków. Na okładce te połyskujące elementy są wypukłe. Szacunek, cena do jakości wydania bardzo dobra.

BTW, Nergal na IG czyta komentarze pod teledyskiem i na nie odpowiada. Fajny pomysł, właściwie darmowa promocja, polubień fpisdu. No i ciekawie widać reakcję, bo komentarze oczywiście są mieszane.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W chuj dobrze ten Sventevith wypada na filmikach. Jest w tym agresja, jest surowizna, sam Nergal wydaje się grać zupełnie inną postać niż zazwyczaj... Szkoda, jeśli to faktycznie miałoby się zakończyć na tegorocznych festiwalach, bo widzę tutaj duży potencjał. Przecież to jest 100 razy bardziej interesujące niż Behemoth, który już lata temu okopał się w pewnej konwencji i dużej ilości kotletów. Tu by się przydały kluby, jakieś dobre towarzystwo (np. Graveland :lol:) i pełen wymiar siarki.

ODPOWIEDZ