Filmy wracają nad Wisłę! Kazimierz Dolny 4-11 sierpnia 2007

Archiwalny dział o koncertach, imprezach, zlotach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Filmy wracają nad Wisłę! Kazimierz Dolny 4-11 sierpnia 2007

Post autor: slayer »

Gazeta Wyborcza pisze:W Kazimierzu odrodzi się festiwal filmowy, znany niegdyś jako Lato Filmów. Jego program przygotowuje Grażyna Torbicka. Wesprze ją Felice Laudadio, były dyrektor festiwalu filmowego w Wenecji, najstarszej imprezy filmowej świata.
- Postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce i nie czekać, aż ktoś kiedyś przywiezie nam festiwal w walizce. To oddolna, kazimierska inicjatywa mieszkańców - podkreśla Piotr Biedrzycki, prezes stowarzyszenia Dwa Brzegi, które podjęło się organizacji festiwalu. Biedrzycki był szefem technicznym dziesięciu edycji Lata Filmów, imprezy, która wykreowała Kazimierz jako miejsce największej w kraju letniej imprezy filmowo-artystycznej. Po zlikwidowaniu festiwalu nie zrezygnował z pomysłu jego reaktywacji. Tym bardziej że brak letniej imprezy tej rangi najwyraźniej daje się we znaki samym mieszkańcom miasteczka. Wsparcie i współpracę deklaruje burmistrz Kazimierza, Grzegorz Dunia. - Festiwal jest potrzebny. Po prostu mieszkańcy moją okazję zarobić - podkreśla Dunia. Jego poprzednik Andrzej Szczypa także był za reaktywacja imprezy.

Stowarzyszenie Dwa Brzegi założono w Kazimierzu we wrześniu ubiegłego roku, a w listopadzie zostało zarejestrowane. Ma się zająć promocją połączonych Wisłą miejscowości - Kazimierza i Janowca, festiwal traktując jako działanie sztandarowe. Wśród ok. trzydziestu założycieli Dwóch Brzegów, obok Piotra Biedrzyckiego i wielu osób z Kazimierza, są m.in. Mirosław Olszówka (organizator wielkich imprez w Janowcu, menadżer m.in. VooVoo), Bogusław Bojczuk (dyrektor programowy Festiwalu Artystycznego Młodzieży Akademickiej FAMA w Świnoujściu), Zbigniew Dobosz (Agencja Reklamowa Triada, która współpracowała z Latem Filmów) i inni.

- Zaproponowaliśmy Grażynie Torbickiej, chyba wszystkim znanej miłośniczce dobrego kina, aby została dyrektorem artystycznym festiwalu. Zgodziła się - relacjonuje Piotr Biedrzycki. Z kolei Grażyna Torbicka, która zawsze relacjonowała Lato Filmów dla telewizji, powołała radę programową. Wraz z Torbicką tworzą ją: Roman Gutek, Jerzy Kapuściński, Wojciech Waglewski oraz osoba dodająca specjalnego splendoru kazimierskiemu pomysłowi - Felice Laudadio, były dyrektor festiwalu filmowego w Wenecji.

Po raz pierwszy w roli współorganizatorów festiwalu wystąpią miasto Kazimierz i gmina Janowiec. Umowa z Dwoma Brzegami ustala dziesięcioletni okres współpracy. Niewykluczone, że współorganizatorem zostanie też TVP. - Nad festiwalem pracujemy już cztery miesiące - informuje Biedrzycki. Złożono wnioski do ministerstwa kultury, trwają rozmowy ze sponsorami, dogadywane są szczegóły z firmami producenckimi, technicznymi.

A filmy? Piotr Biedrzycki odpowiada: - Koncepcja jest wyraźna: wysoka poprzeczka, żadnej masówki. Ograniczymy ilość na rzecz jakości. Chodzi przede wszystkim o filmy, których w Polsce na co dzień nie można obejrzeć.

Ustalono już termin festiwalu: będzie to tydzień od soboty do soboty, 4-11 sierpnia. Ma być wiele koncertów oraz wydarzeń artystycznych, zarówno w Kazimierzu jak i Janowcu. Do Kazimierza wrócą dwa namioty kinowe, będą ekrany na małym i dużym Rynku, scena muzyczna w Amfibarze, koncerty w farze i na zamku itd. Janowiec dołoży się z koncertami w kościele, muzealnej Stodole, w ruinach zamku itp. - Uda się! - nie ma wątpliwości Piotr Biedrzycki.
Fantastyczna wiadomosc, szczegolnie cieszy fakt, ze wraca to wszystko z ogromna sila , pomyslami i swiezoscia. Swietnie dobrani dyrektorzy artystyczni, mysle, ze repertuar bedzie ciekawy, bedzie kulturalnie.
Ogromnie sie ciesze, bo festiwal to juz do dzis wiele wspomnien, fantastyczne ubarwienie wakacji. Polecam kazdemu, kto jeszcze (?) nie wie co i jak.

Mimo, ze sprawa jeszcze w mocnym przygotowaniu wszystko wyglada na to, ze pomysl zostanie zrealizowany. Wiec planujcie po cichu ;] , miki ja to Tobie obowiazkowo na polu namiotowym miejsce grzeje ;)
Jazz is not dead, it just smells funny.
miki
-#Clansman
-#Clansman

Re: Filmy wracają nad Wisłę! Kazimierz Dolny 4-11 sierpnia 2007

Post autor: miki »

zrobię wszystko, co będę w stanie, żeby przyjechać
Copycat
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Copycat »

Lato Filmów to zawsze była przeganialna rzecz Świetny klimat przez to, ze wszystko się odbwa na małej powierzchni Atmosfera wielkiego a zarazem przytulnego wydarzenia, i te chólarnie wykrzykiwane reklamy przed kazdym filmem ("Tak pani Krysiu wzięliśmy się ostro do roboty" sleja kojarzys to? bombowe to było zawsze) Jezeli dojdzie do skutku (raczej tak bo wiem ze nad tym pracują a ten facet co się wypowiada w tym artykule naprawdę ma pomysły i jest świetnm organizatorem) to zapraszam wszystkich na siedem dni chlania i balowania na Rynku do świtu w miłej filmowej atmosferze:j
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

copy..przenocujesz ? :B nie no zartuje :) bo ja bym sie wlasciwie z kumplem wybral, bo on sie ostatnio wkrecil w kino niezalerzne, a ze Kazimierz Dolny to podobno piękne miasteczko(podowno szczegulnie wlasnie w sierpniu - wrzesniu ) to czemu nie... :)
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Copycat
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Szajba pisze:copy..przenocujesz ?
w piwnicy w skrzynce po kartoflach
bo ja bym sie wlasciwie z kumplem wybral, bo on sie ostatnio wkrecil w kino niezalerzne, a ze Kazimierz Dolny to podobno piękne miasteczko(podowno szczegulnie wlasnie w sierpniu - wrzesniu ) to czemu nie... :)
w tym temacie co się chwalimy gdzie mieszkamy dałam parę fajnch fotek, se zobacz, fajna sprawa taki festiwal w takim małm miejscu, no i koncerty były świetne niektóre np w ruinach zamku gdzie na kazdym murze stał wielki lampion zmieniający kolory, z daleka zamek świecił
super sprawa
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Copycat pisze:w piwnicy w skrzynce po kartoflach
a kolo butelek z winem domowym ? :B
Copycat pisze:fajna sprawa taki festiwal w takim małm miejscu, no i koncerty były świetne niektóre np w ruinach zamku gdzie na kazdym murze stał wielki lampion zmieniający kolory, z daleka zamek świecił
super sprawa
bede :mrgreen:
Copycat
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Szajba pisze: a kolo butelek z winem domowym ? :B
nie mam wina,
tylko bimber
bede :mrgreen:
szykuj duzo kasy
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Wrath »

Też bym chciał jechać...ale pewnie nic z tego nie wyjdzie choćby dlatego, ze na 90% wybywam z Polski na wakacje...no ale zobaczymy, duzo czasu jeszcze :)
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Copycat pisze:nie mam wina,
tylko bimber
ujdzie ;)
Copycat pisze:szykuj duzo kasy
yle ?
Wrath pisze:na 90% wybywam z Polski na wakacje...no ale zobaczymy, duzo czasu jeszcze Smile
ja tez wybywam, ale wracam akurat na woodstock na tydzien to sie zalapie jeszcze na to ;)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Szajba pisze:copy..przenocujesz ?
Misiu, namiot , spiwor przy dobrym przegladzie terenu za rozbicie mozna nic nie zaplacic ;)
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

slayer pisze:namiot
fuck :? no to to hi-mountaina trza sie wybrać :?
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

pozycz ;)
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Szajba, ja mam 2-osobowy namiot :B
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

dobry zwyczaj..nie pozyczaj :P
edit:
Wrath pisze:Szajba, ja mam 2-osobowy namiot Dorky
mrau :*
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

jedziecie ;)
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

jak mnie gniefko wpuści do namiotu to oki :lol:
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

gorzej jak Cie wygoni ;)
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

jak juz wejde to niepozwoli mi wyjść :B
Wrath
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Szajba, ok, ale przez cały pobyt dbasz, zebym miał co pić (i nie o wodę mi tu chodzi ;)) :B
jak juz wejde to niepozwoli mi wyjść
a weź ty zboczeńcu ;p
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Wrath pisze:Szajba, ok, ale przez cały pobyt dbasz, zebym miał co pić (i nie o wodę mi tu chodzi Wink) Dorky
spoko :B
Wrath pisze:a weź ty zboczeńcu ;p
:twisted: dobrze kochanie :*
ODPOWIEDZ