Dani, to ja proponuje jedź do Iranu, kup sobie Koran i rób sobie tam z nią co tylko chceszDani Filth pisze:Pewnie masz rację i rzeczywiście nie potrafię spojrzeć na całą tę sytuację chłodnym okiemArtur pisze:Dlatego nie wiem co sie tak Dani obruszasz, jak widać nie potrafisz spojrzeć na swojego idola chłodnym okiem, ale spoko, z czasem jak dorośniesz to pewnie Ci przejdzieAle czy nie uważasz, że skoro księża deptają, bojkotują i rwą książki o "Harrym Potterze" (nawet w PL), albo bojkotują "Kod Da Vinci" w miejscach publicznych, to Nergal nie może zrobić czego chce z zakupioną przez siebie książką na imprezie zamkniętej? Nie sądzę, żeby ludzie którzy przyszli na koncert w koszulkach "The Apostasy", śpiewajacy "By the power ov will, I shall complete the devil's work" poczuli się urażeni. I, jak sami pewnie zauważyliście, nikt wciąż nie potwierdził, że doszło do popełnienia przestępstwa. Oczywiście oprócz nieupoważnionego do takich osądów - Ryszarda Nowaka
Behemoth
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Re: Behemoth
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
-
El Dorado
Różni się tym, że jest obiektem kultu milionów katolitomtomala pisze:Jakie zbeszczeszczeniu Biblii. Podarł parę karteczek. Zresztą, czym ta książeczka rożni się od innych. Niczym. Równie dobrze mógłby drzeć książkę kucharską Pascala.
a dla mnie nie. Mimo, że nie jestem jakoś tam wierzący mnie to przeszkadza. Ja bym go pozwałtomtomala pisze:. Jak dla mnie to Nergal może sobie palić biblię i obrazy wszystkich świętych. A, że jest to pajacowanie mierzone na rozgłos to swoją drogą.
prawda.herki pisze:No Nergal to pajac pokroju Rysia Nowaka, tylko że Nergal nie odwołuje koncertów.
mądrze pani prawi!EvE pisze:Dla Ciebie może niczym, ale uszanuj to że dla innych to coś w stylu podręcznika życia. Chyba że znizasz się do poziomu tego idioty Nergala.
Czy książki o Harrym Potterze lub Kod Da Vinci są dla Ciebie, jak to słusznie ktoś napisał "podręcznikiem życia" ? Obiektem kultu wielkiej religii? Jeśli tak to pozdro sześćsetDani Filth pisze:Ale czy nie uważasz, że skoro księża deptają, bojkotują i rwą książki o "Harrym Potterze" (nawet w PL), albo bojkotują "Kod Da Vinci"
Może zrobić, ale nie z TAKĄ książkąDani Filth pisze:to Nergal nie może zrobić czego chce z zakupioną przez siebie książką na imprezie zamkniętej?
Oni może nie, ale np. osoby obslugujące koncert (tak jak z Gorgorothem było ) mogłyby, co nie?Dani Filth pisze:Nie sądzę, żeby ludzie którzy przyszli na koncert w koszulkach "The Apostasy", śpiewajacy "By the power ov will, I shall complete the devil's work" poczuli się urażeni.
Dokładnie tak.panzerschreck pisze:Jest zapis o urażeniu uczuć religijnych i dopóki nie zostanie usunięty/zmieniony stanowi podstawę prawną do ukarania, jeśli ktoś się poczuje urażony.
w ogóle ta dyskusja głupia jest. Nergal to pajac, który niepotrzebnie prowokuje i wystarczy popukać się w głowę patrząc na to co robi. Może jest dobrym muzykiem ale poco takie kontrowersje? Z takimi akcjami ciągle będą bojkotowane koncerty, nie dziwcie się.
Ale wy macie jakąś podwójną moralność, jak gość niszczy ksiązke ważną dla katolików to jest be, a jak ksiądz niszczy ksiażke ważną dla jednej osoby to jest ok.
A jak nergal powie, że jego wiara mu nakazuje niszczyc biblie to trzeba scigać nowaka za obraze uczuć nergala? Toć to się robi gupie 
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Harry Potter nie jest książką istotną z punktu widzenia moralności, duchowości czy wiary, a więc wartości istotnych dla niektórych ludzi. Czy zniszczenie Harryego Pottera obraża czyjeś uczucia? A co, wierzysz w Hogwart i Zakon Feniksa? Biblia jest elementem kultu i podlega ochronie z puntku widzenia paragrafu o obrazie uczuć religijnych. Tu nie ma podwójnej moralnościBOSKI pisze:Ale wy macie jakąś podwójną moralność, jak gość niszczy ksiązke ważną dla katolików to jest be, a jak ksiądz niszczy ksiażke ważną dla jednej osoby to jest ok.A jak nergal powie, że jego wiara mu nakazuje niszczyc biblie to trzeba scigać nowaka za obraze uczuć nergala? Toć to się robi gupie
EDIT: Nie wierzę, że bronię w jakikolwiek sposób katolików, kościoła
tu nawet juz nie chodzi o to czy można to podciagnać pod paragraf czy nie, nawet jakby nie było takiego zapisu w prawie to czy to coś zmieni? Są pewne na ziemi symbole, wszak człowiek posluguje sie głównie symboliką, którą przez wzgląd na duże znaczenie dla większości, ba, nawet ogromu populacji, trzeba najzwyczajniej uszanować. Obojętnie czy gdziekolwiek ustawa o tym wspomina czy nie. Żyjemy w społeczeństwie, kulturze, należy się należycie zachowywać.
tę samą książkę mógłby też niszczyć pan Nergal i też by problemu nie było.BOSKI pisze:a jak ksiądz niszczy ksiażke ważną dla jednej osoby to jest ok.
No i powtarzam - nie przypominam sobie by księża publicznie niszczyli książki, ale to tak nawiasem mówiąc.
nie obraź sie, ale odnosze wrażenie że głupia to jest Twoja wypowiedźBOSKI pisze:A jak nergal powie, że jego wiara mu nakazuje niszczyc biblie to trzeba scigać nowaka za obraze uczuć nergala? Toć to się robi gupie![]()
Teraz tak, po pierwsze większośc populacji nie zobaczyła co robi nergal, wiec jak ich to uraziło skoro o tym nie wiedzą? Po drugie nie rozumiem czemu uczucia jednej osoby sa gorsze od uczuć duzej ilości ludzi. Po trzecie wreszcie wierzenie w Hogwarth, czy jak to sie tam nazywa, jest tak samo głupie/madre jak wierzenie w każdą inną ksiażke z biblia włącznie.
ofkors, zę sie nie obrażam, po to jest forum, zęby rozmawiać przecież
ofkors, zę sie nie obrażam, po to jest forum, zęby rozmawiać przecież
-
The Burczax
- -#Moonchild

Fajne masz pojęcie, dla Ciebie być może Biblia=HP, ale dla milionów wierzących to się nie równa. Trochę szacunku dla innych. I proszę Cię nie porównuj Pisma Św. do HP bo to czysty idiotyzm.BOSKI pisze:Po trzecie wreszcie wierzenie w Hogwarth, czy jak to sie tam nazywa, jest tak samo głupie/madre jak wierzenie w każdą inną ksiażke z biblia włącznie.
:buahaha:The Burczax pisze:Trochę szacunku dla innych. [...] to czysty idiotyzm.
Szacunek aż bije z twojej wypowiedzi. Stary, ja przecież napisałem, zę takie wierzenie moze być mądre/głupie, a to znaczy niepotrzebne skreślić. Jak ci pasuje to będzie mądre, dla mnie to... albo nie, nie napisze co myśle, bo wykaże się brakiem szacunku i katolicy z miłosierdziem w oczach mnie od idiotów wyzwą.
Tym niemniej przyznasz mi, ze straszny offtop się zrobił
- likipiki
- -#Lord of the flies

a ja nie rozumiem w jaki sposób podarcie biblii obraża czyjekolwiek uczucia religijne 
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Myślę, że dla katolików jest to jednak istotna rzecz, słowo pisane zahaczająca o wymiar duchowy- ksiądz nie bez powodu ją całuje przed czytaniem/po, już nie pamiętamlikipiki pisze:a ja nie rozumiem w jaki sposób podarcie biblii obraża czyjekolwiek uczucia religijne
Ja też nie, w ogóle nie rozumiem jak można obrazić coś takiego jak uczucia religijne. Przecież to jest sprawa wewnętrzna(a przynajmniej powinna być) i ktoś z zewnatrz nie ma do tego wstępu. No chyba, że wiara jakaś taka delikatna i krucha jest. 
A co do drugiej sprawy... to, tak cofajmy sie do kręgu państw 3 świata(Irak) wtedy będzie w Polsce lepiej. Czy nie lepiej równać do góry miast do dołu?
A co do drugiej sprawy... to, tak cofajmy sie do kręgu państw 3 świata(Irak) wtedy będzie w Polsce lepiej. Czy nie lepiej równać do góry miast do dołu?
ta obraza to może jest źle użyte słowo, ale chodzi raczej o tzw bulwers na to co ktoś robi z Książka ktora dla tej osoby ma bardzo duże znaczenie.likipiki pisze:a ja nie rozumiem w jaki sposób podarcie biblii obraża czyjekolwiek uczucia religijne
Wystarczy wyobrazić sobie jak byś się poczuł, gdyby ktoś np obsrał coś co dla Ciebie ma bardzo dużą wartość, bo dostaleś to od laski albo babci czy kogoś kogo darzysz dużym uczuciem. To samo, ale religia podlega "ochronie", a sentymenty nie. (chyba znaczy bo w sumie nie wiem)
- likipiki
- -#Lord of the flies

ale przecież to nie jest obiekt kultu (chyba). nawet gdyby, to ważna jest treść, a nie sama forma w jakiej Pismo Święte materializuje się np. na koncercie Behemothapanzerschreck pisze:Myślę, że dla katolików jest to jednak istotna rzecz, słowo pisane zahaczająca o wymiar duchowy- ksiądz nie bez powodu ją całuje przed czytaniem/po, już nie pamiętam
cóż, fajny przykład. tylko ja bym bardzo nie chciał by w Polsce było jak w Iranie. i nie chodzi mi tu tylko o aspekty prawne, a przede wszystkim o dojrzałość społeczeństwa.panzerschreck pisze:A jak nie rozumiesz to podrzyj Koran w Iranie- zupełnie inny krąg cywilizacyjny i kultura, ale tam dostałbyś czapę, a tutaj conajwyżej procesik
no bo tu chyba chodzi o syndrom krucjaty i kompleks ewangelizatoraBOSKI pisze:Ja też nie, w ogóle nie rozumiem jak można obrazić coś takiego jak uczucia religijne. Przecież to jest sprawa wewnętrzna(a przynajmniej powinna być) i ktoś z zewnatrz nie ma do tego wstępu. No chyba, że wiara jakaś taka delikatna i krucha jest.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

Ja nie chcę równać do czegokolwiek, bo ani Zachodu ani Wschodu nie uważam za jakiś cywilizacyjny wzór pod każdym względem. Starałem sie tylko pokazać, że można obrazić czyjeś uczucia religijne, chociaż jak dla mnie to nie jest sprawa którą powinno się interesować prawo, ale skoro już tak w Polsce jest to życie, idź do posła ze swojego okręgu i powiedz żeby zaproponował zmianę tegoBOSKI pisze:Ja też nie, w ogóle nie rozumiem jak można obrazić coś takiego jak uczucia religijne. Przecież to jest sprawa wewnętrzna(a przynajmniej powinna być) i ktoś z zewnatrz nie ma do tego wstępu. No chyba, że wiara jakaś taka delikatna i krucha jest.
Nie obiekt kultu, ale element kultulikipiki pisze: ale przecież to nie jest obiekt kultu (chyba). nawet gdyby, to ważna jest treść, a nie sama forma w jakiej Pismo Święte materializuje się np. na koncercie Behemothaprzez tysiące lat ta mitologia funkcjonowała jedynie w formie mówionej, przekazywanej, głuchotelefonowej, więc sama forma 'książkowa' Słów Świętych nie powinna być już tak istotna. pewnie się mylę, ale ja osób wierzących chyba nie potrafię do końca zrozumieć.
To równajmy się do USA- choć tam zupełnie inny system prawny, to możesz zaskarżyć każdego za byle gówno i taka sprawa mogłaby przejśćlikipiki pisze:cóż, fajny przykład. tylko ja bym bardzo nie chciał by w Polsce było jak w Iranie. i nie chodzi mi tu tylko o aspekty prawne, a przede wszystkim o dojrzałość społeczeństwa.panzerschreck pisze:A jak nie rozumiesz to podrzyj Koran w Iranie- zupełnie inny krąg cywilizacyjny i kultura, ale tam dostałbyś czapę, a tutaj conajwyżej procesik
Poniekąd się zgadzam i jak już mówiłem- jestem za usunięciem takiego paragrafulikipiki pisze:no bo tu chyba chodzi o syndrom krucjaty i kompleks ewangelizatoraBOSKI pisze:Ja też nie, w ogóle nie rozumiem jak można obrazić coś takiego jak uczucia religijne. Przecież to jest sprawa wewnętrzna(a przynajmniej powinna być) i ktoś z zewnatrz nie ma do tego wstępu. No chyba, że wiara jakaś taka delikatna i krucha jest.
... w całej sprawie najlepsze jest to że niezależnie od tego jak bardzo sprawa zostanie rozdmuchana czy też Nergalowi zostaną postawione zarzuty lub postępowanie zostanie umorzone i tak BEHEMOTH zyska darmową reklamę przed planowana premierą nowego materiału DVD na opakowaniu którego być może znajdzie sie nalepka : This DVD contains footage from the infamous and controversial show which took place in Gdynia, Poland on September 2007. ... swoja drogą przypomnijcie sobie sprawę pamiętnego koncertu GORGOROTH z 2004 roku, Dziuba dostał jakiś tam wyrok w zawiasach a wkrótce na półkach sklepowych będzie dostępny materiał DVD Gorgoroth - Black Mass Kraków 2004 ... tak więc psy szczekają a karawana jedzie dalej
... o kompromitacji kraju przez Nowaka nie warto wspominać bo w końcu mieliśmy już PiS u władzy a prezydentem wciąż jest L.Kaczyński .... uczucia religijne i ich obraza to już problem tych zakompleksionych osób które to zabolało - widać ich wiara jest cholernie płytka i ma wyjątkowo kruche fundamenty. :buahaha:
-
El Dorado
Jak czytam niektóre posty to mi słabo xD Podstawówka, jak nie niżej xD
ja w ogole omijalem ten temat , ale chyba tylko w polsce mozna sie przyczepic takiego zachowania , na calym swiecie zespoly prezentujace wyraznie brutalniejsza muzyke wraz z niezwykle obrazoburczym przeslaniem i scenicznym zachowaniem sa traktowane normalnie , nikt nie przyczepia sie do tego czy podczas koncertu Cradle of Filth czy innego Ozza na scenie beda krzyze ktore beda sie palic czy pojawia sie takie elementy u innego zadeklarowanego ideologicznie bandu jak Mayhem czy inne Arhon Infaustus. ( nie czytac ,ze OZZY czy CoF to zadeklarowani ideologicznie artysci ).
Nie wiem, napinacie sie tu niektorzy i to ''fest'' a pewnie i tak do kosciola nie chodzicie.
Moze jestem inny , zachowanie Nergala mnie poruszylo ale to bylo pol roku temu i nie potrzebuje tego roztrzasac i kminic nad tym co i czy sie Adamowi stanie , zrobil jak uwazal, a ze robi to nadal to widocznie to nie tylko zabieg marketingowy ale i cos co chce pokazac .
Adam niejednokrotnie podkreslal , ze nie jest ''satanista'' na codzien. Nie bawi sie w takie rzeczy i nie udaje. Twierdzi zas ,ze by zaatakowac kosciol,religie itp musi nastapic dialog - cos co go irytuje i wkurza - jego reakcja - tekst - image - piosenka . Jego sprawa jest w jaki sposob wyraza swoje spostrzezenia i mysli na temat kosciola , wybral taka droge w zyciu i mu to odpowiada a magistrat z historii pewnie jakos mu tam pomaga... heheh.
A jeszcze jedno czy Nergal pojdzie za kratki czy nie...kogo to obchodzi? zespol nie nagra jednej plyty , mlode dzieciaki beda srac pod siebie bo nergal jest w wiezieniu , Ghaal byl czy nawet jest nadal w wiezieniu , iluz to satanistow badz pseudosatanistow siedzi w pierdlu ? Celowo czy nie , doskonale sa swiadomi skutkow tego co robia.
Koniec
Moze moj post nie jest na wysokim poziomie ale cos dodalem od Siebie.
Nie wiem, napinacie sie tu niektorzy i to ''fest'' a pewnie i tak do kosciola nie chodzicie.
Moze jestem inny , zachowanie Nergala mnie poruszylo ale to bylo pol roku temu i nie potrzebuje tego roztrzasac i kminic nad tym co i czy sie Adamowi stanie , zrobil jak uwazal, a ze robi to nadal to widocznie to nie tylko zabieg marketingowy ale i cos co chce pokazac .
Adam niejednokrotnie podkreslal , ze nie jest ''satanista'' na codzien. Nie bawi sie w takie rzeczy i nie udaje. Twierdzi zas ,ze by zaatakowac kosciol,religie itp musi nastapic dialog - cos co go irytuje i wkurza - jego reakcja - tekst - image - piosenka . Jego sprawa jest w jaki sposob wyraza swoje spostrzezenia i mysli na temat kosciola , wybral taka droge w zyciu i mu to odpowiada a magistrat z historii pewnie jakos mu tam pomaga... heheh.
A jeszcze jedno czy Nergal pojdzie za kratki czy nie...kogo to obchodzi? zespol nie nagra jednej plyty , mlode dzieciaki beda srac pod siebie bo nergal jest w wiezieniu , Ghaal byl czy nawet jest nadal w wiezieniu , iluz to satanistow badz pseudosatanistow siedzi w pierdlu ? Celowo czy nie , doskonale sa swiadomi skutkow tego co robia.
Koniec
Moze moj post nie jest na wysokim poziomie ale cos dodalem od Siebie.
cicho kurde..alkoholizm to choroba spoleczna