Celtic Frost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Celtic Frost

Post autor: panzerschreck »

Nie będę pisał w newsach, bo ten zespół zasługuje na swój własny temat i basta :razz: Ale w sumie mało co o zespole, bo dużo już powiedziane, ale o czymś obok:

http://muzyka.onet.pl/0,1753647,newsy.html

No z logo to się nie wysilił dziad jeden :razz: A muzyka...próbka mało miarodajna raczej, bo to tak jakby do "Monotheist" dać na zajawkę "Winter". Rzeczywiście, czuć linię kontynuacji Mono, ale dziwnie niespokojny jestem o to co to będzie. Może niesłusznie, ale skoro samemu się tak wysoko stawia poprzeczkę to już trzeba się mierzyć z własną legendą i oczekiwaniami innych ;) Ciekawe co Ain na to i czy w ogóle powstanie nowy CF, no nie wyobrażam sobie inaczej jak bez Tomka.

A tak w ogóle to która płyta wasza ulubiona? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czw maja 22, 2008 2:58 pm przez panzerschreck, łącznie zmieniany 1 raz.
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Celtic Frost

Post autor: Szajba »

jedyna słuchalna: monotheist :P
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Szajba pisze:jedyna słuchalna: monotheist :P
A ile słuchałeś Szajba? :razz: I Monotheist to ostatnia płyta którą bym posądzał o spodobanie się Tobie ;) Weź Ty sobie "Cold Lake" posłuchaj, to może Ci się spodobać :B
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

słyszałem:

Monotheist, Morbid Tales, Into the Pandemonium, Cold Lake ;)
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Szajba pisze:słyszałem:

Monotheist, Morbid Tales, Into the Pandemonium, Cold Lake ;)
Jakby te 3 pierwsze się Tobie nie podobały, a CL tak, to bym się nie zdziwił ;) Ale tu już rady nie ma, albo się "Morbid Tales", "To Mega Therion" i "ItP" kuma albo nie, tutaj tłumaczenia nie pomogą ;)
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

mnie ta muza po prostu nie leży ;)
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Szajba pisze:mnie ta muza po prostu nie leży ;)
To jak może leżeć Mono, a nie leżeć pierwsze 3? ;) To może weź sobie takiego "Ino the Crypt of Rays" posłuchaj, bo walce i sprzężenia może nie dla Ciebie ;)
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

panzerschreck pisze:To jak może leżeć Mono, a nie leżeć pierwsze 3?
Monotheist nie tyle leży, co moge czasami posłuchać, ale generalnie nie lubie ;)
panzerschreck pisze:bo walce i sprzężenia może nie dla Ciebie ;)
ale ja to wiem ;)
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

panzerschreck pisze:To jak może leżeć Mono, a nie leżeć pierwsze 3
może może :P

Na monotheist wokal zabija, na mega therion jest obrzydliwy.
Dwa- brzmienie. MT- kompletny archaizm, typowa przedpotopowa rąbanka :B

wprawdzie słyszalem tylko monotheist i mega therion ale po tym drugim nie mam zamiaru wgłębiać się w dysko- kompletnie nie moje klimaty.
A Monotheist bardzo lubię.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

syzygy pisze:
panzerschreck pisze:To jak może leżeć Mono, a nie leżeć pierwsze 3
może może :P

Na monotheist wokal zabija, na mega therion jest obrzydliwy.
Dwa- brzmienie. MT- kompletny archaizm, typowa przedpotopowa rąbanka :B

wprawdzie słyszalem tylko monotheist i mega therion ale po tym drugim nie mam zamiaru wgłębiać się w dysko- kompletnie nie moje klimaty.
A Monotheist bardzo lubię.
"Stary" wokal Toma jest kozacki :mrgreen: Idealnie współgra z muzyką- jest odpowiednio brudny i odpowiednio "brutalny" jak na ówczesne standardy. Czy jest obrzydliwy? Znam o wiele bardziej obrzydliwe wokale i nie nazwałbym go tak raczej ;)
Brzmieniowo te płyty wcale tak mocno się nie zestarzały ;) Wiadomo, że lata 80, że underground, ale wszystko, poza tym że jest odpowiednio przybrudzone i złe jest czytelne, selektywne i świetnie pasujące do muzyki. Takie "And Justice For All" brzmi sto razy gorzej :mrgreen: Poza tym od samego "Morbid Tales" można wyłapać pewne elementy wspólne dla brzmienia- Tom wciąż używa tych samych gitar, Ibanezów Icemanów, poza tym te charakterystyczne "fałsze" które rozlegają się po uderzeniu akordu, w trakcie jego trwania są słyszalne tak na MT tak na Mono. Zresztą słuchając gitar na MT i na Mono nie można się pomylić co do tego kto to gra ;) Wiadomo, że progres i to gigatnczyny w kwestii brzmienia jest gigantyczny, ale to brzmienie nie wzięło się z niczego, to po prostu słychać ;) Ja szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie starego CF z innym brzmieniem, proste ;)
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

syzygy pisze:Na monotheist wokal zabija, na mega therion jest obrzydliwy.
Dwa- brzmienie. MT- kompletny archaizm, typowa przedpotopowa rąbanka
Szajba pisze:jedyna słuchalna: monotheist
powiem wam tak, ze trzeba byc 'metalowym' zakutym łbem, zeby nie zakapowac TMT, ITP (przeciez ta plyta to wizjonerstwo takie, ze !!!) . Jeszcze zrozumiem jak ktos sie czepi Hellhammer, ze ktos sie czepi Morbid Tales. Bo sa to plyty 'najgorszego' zespolu na swiecie ;) Kocham bezgranicznie . Mieli slabsza chwile w postaci Cold Lake i Vanity/Nemesis. Ale wrocili z ARCYGENIALNYM Monoteista, najlepsza plyta tego wieku jak narazie. Ona już wyznacza standardy.
Fatalnie, ze to wszystko jednak sie posypalo. Ten fragment na myspace nie mowi nic, mam wrazenie ze jest on troche na uspokojenie, ale i mocne poczekanie. Dobrze, ze Tom dalej bedzie nagrywal, bo Celtic Frost bez niego nie bedzie. Z drugiej strony nie wiem czy sam Triptykon nie upadnie z braku mocy i aury calego CF.
A jeszcze z kolejnej strony, mam wrazenie ze chlopaki zobacza ze Tom niezle sie produkuja i wroca z jeszcze wiekszym kopem i oczekiwaniem na nowy album. Oby byl to marketing ;)
Jazz is not dead, it just smells funny.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

No dokładnie jak powyżej. Zajadać się takim Moonspell czy czymkolwiek klimatycznym a nie czaić ItP to trochę tak jak nie lubić Black Sabbath a czaić stoner ;) A co do Mono, to "Synagoga Satanae" to taki test na gust- albo to jest 14 minut totalnej nudy, albo 14 minut transowej, hipnotycznej i cholernie złej jazdy ;)
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

synagoga to miszcz nad miszcze
sz pisze:powiem wam tak, ze trzeba byc 'metalowym' zakutym łbem, zeby nie zakapowac TMT, ITP (przeciez ta plyta to wizjonerstwo takie, ze !!!) . Jeszcze zrozumiem jak ktos sie czepi Hellhammer, ze ktos sie czepi Morbid Tales. Bo sa to plyty 'najgorszego' zespolu na swiecie ;) Kocham bezgranicznie . Mieli slabsza chwile w postaci Cold Lake i Vanity/Nemesis. Ale wrocili z ARCYGENIALNYM Monoteista, najlepsza plyta tego wieku jak narazie. Ona już wyznacza standardy.
zgadzam sie w 100% tylko ja nie rozumiem jak można nie lubić Morbid Tales dla mnei to najlepsza ich płyta po monotheist....
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

Elevatorman pisze:tylko ja nie rozumiem jak można nie lubić Morbid Tales dla mnei to najlepsza ich płyta po monotheist....
IMO ich najbardziej przystępna płyta.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

M@ti pisze:
Elevatorman pisze:tylko ja nie rozumiem jak można nie lubić Morbid Tales dla mnei to najlepsza ich płyta po monotheist....
IMO ich najbardziej przystępna płyta.
ItP bardziej przystępniejsza, więcej luźnych hiciorów, przemieszane z niesamowitymi, nowatorskimi patentami ;) Ja od ItP zaczynałem i tego się naprawdę luźno słucha ;) MT czy TMT to takie killery ;) Ja nie wiem, co jest ich najlepsze, z jednej strony Monotheist jako to co wyrwało mnie z butów w momencie kiedy się ukazywało, ale z drugiej pierwsze 3 bylyby pokrzywdzone, bo każda to inny trochę inny ładunek na równym, wysokim poziomie ;)
Awatar użytkownika
M@ti
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: M@ti »

panzerschreck pisze:ItP bardziej przystępniejsza, więcej luźnych hiciorów, przemieszane z niesamowitymi, nowatorskimi patentami ;)
Nad ItP musiałem posiedzieć a Morbida łyknąłem od razu. ;]
panzerschreck pisze:Ja od ItP zaczynałem i tego się naprawdę luźno słucha
Też od tego zaczynałem, ale na początku miałem problem z przyswojeniem, wystarczyło lepiej się wsłuchać. Teraz to moja ulubiona płyta Celtów. ;]
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

panzerschreck pisze: Zajadać się takim Moonspell czy czymkolwiek klimatycznym a nie czaić ItP to trochę tak jak nie lubić Black Sabbath a czaić stoner
No ja ItP nie słyszałem jeszcze :oops: :B

Ale Moonspell z MT nie miał za wiele wspólnego. Moonspell jest przystępniejszy, wokal świetny od pierwszej płyty, nie archaiczny.
A Butterfly, czy Sin/Pecado to już w ogóle nic do starego CF nie mają (tak jakby Antidote miało :lol: )

..a co do BS to ja tak mam :B Paranoid słuchać za bardzo nie umiem i wogóle tych starych sabbatów. A QOTSA, czy Kyuss lubię bardzo. Ale ja jestem poza wszelkimi granicami logiki chyba :lol:

Oczywiście erę Dio uwielbiam :D
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Obrazek

Tom zmienił image :P

A poza tym ciekawa sprawa z tym wywiadem ;)

"In a rare cover-feature interview, Tom Gabriel Warrior, once of Celtic Frost and now heading Triptykon, speaks to Swiss surrealist visual artist HR Giger for Issue 026 of the UK's 'Zero Tolerance' magazine. The interview, conducted by Warrior over two sessions at Giger's Zurich home, is an intimate and revealing look at the artist's life and work, which has included Oscar-winning designs for the film 'Alien', not to mention numerous paintings and sculptures, many of which have graced album covers such as Celtic Frost's 'To Mega Therion' and 'Heartwork' by Carcass. During the interview, Giger reveals to Warrior just how he feels about the use of his art on album covers, and much more.

"Warrior's interview with Giger is the inaugural feature in the first of an all-encompassing two-part special on the relationship between extreme music and visual art. Among those sharing their thoughts on Giger and beyond are Jello Biafra, Cradle Of Filth, Darkthrone, and Satyricon.

"The interview is illustrated with exclusive photos of HR Giger and Tom Gabriel Warrior, taken at Giger's home by Doralba Picerno."

More information can be found at Zero Tolerance Magazine.
Awatar użytkownika
slayer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: slayer »

szkoda, ze wiecej tu pieprzenia artystow niz muzy ;)
Jazz is not dead, it just smells funny.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

No na muzę to jeszcze przyjdzie poczekać ;) Ale to ciekawe musi być, spotkanie takich dwóch indywidualności, no i w kontekście "pojednania" się Celtic Frost z Gigerem- bo dopiero chyba od 2 lat gdzieś art z "To Mega Therion" może być przez zespół wykorzystywany, bo wcześniej to jakieś jazdy prawne były. No i jakby Giger zrobił okładkę dla Triptykon, to byłby kisiel w majtach, bo przecież okładka "TMT" to totalne zmiażdżenie jest ;)
ODPOWIEDZ