Czy od 2006 r. Iron Maiden obrało inną stylistykę muzyczną?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Czy od 2006 r. Iron Maiden obrało inną stylistykę muzyczną?

Post autor: panzerschreck »

PanPrezes pisze: Nie ma jakiejś sztywnej reguły, ale zauważyłem, że ci wszyscy najgłośniej narzekający to osoby słuchające głównie metalu i nowszej muzyki, głównie tej pochodzącej z drugiej strony oceanu ;-)
Nie ma to jak być wychowanym na prawdziwych, brytyjskich latach 70 i nie być skalanym przez te zgniłe dźwięki z obrzydliwej i niesprawiedliwej Ameryki :lol:
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

PanPrezes pisze: Cały ten spór na temat ich nowego oblicza rozrósł się naprawdę do kolosalnych, wręcz groteskowych rozmiarów i jest spowodowany tym że wiele osób nie zna muzyki lat siedemdziesiątych, z której oni się przecież wywodzą i której znajomość jest potrzebna by zrozumieć i docenić wszystkie niuanse na ich nowych płytach (np utwór Final Frontier to ewidentny hołd złożony staremu dobremu UFO).
Ale co za głupoty... dobra muzyka broni się sama i żadna specjalistyczna wiedza i jakieś hołdy nie są potrzebne.
Nie ma jakiejś sztywnej reguły, ale zauważyłem, że ci wszyscy najgłośniej narzekający to osoby słuchające głównie metalu i nowszej muzyki, głównie tej pochodzącej z drugiej strony oceanu ;-)
Jasne, wszystkiemu winna Ameryka. :P

Ja tam na nową płytę nie narzekam, uważam że jest udana i broni się sama. Nie doszukuje się żadnych hołdów, by mogła mi się spodobać. AMOLAD od początku mi nie podszedł co wielokrotnie wyrażałem tu na forum i nie tylko ja. DOD miał dobry start i bardzo pozytywne opinie na początku, ale upływ czasu wpłynął na odbiór tego albumu niekorzystnie. Dla jasności, słucham metal i nowszą muzykę i głównie pochodzi ona z drugiej strony oceanu.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

panzerschreck pisze:
ZłapanyWCzasie pisze:A Matter of Life and Death,spotkał się pamiętam z bardzo dużym entuzjazmem,pamiętam,że płyta w ankietach biła Dance of Death stosunkiem głosów 5:1 ,dziś już ludzie nie są tak o tym przekonani,dzisiaj takie notowania ma The Final Frontier.
No a to jest ciekawe bo choćby po tym forum pamiętam, że nad DoD były zachwyty a nad AMOLAD kręcenia nosem.

I poproszę o źródło tego 5:1 :lol:
viewtopic.php?t=6025&postdays=0&postord ... viewresult

Właśnie te nowe płyty Iron Maiden oczywiście tylko momentami,ale jednak kojarzą mi się z takim nowocześniejszym metalem, weźmy riff i klimat kawałka Brighter than a 1000 Suns czy Lord of Light,a nawiązania do muzyki lat 70 znajdziemy na każdej płycie Iron Maiden bo muzycy Iron Maiden mają to we krwi,czy to hard-rock czy to rock progresywny,przecież na płytach z lat 80 tego jest bez liku,nie ma sensu podawać przykładów
Każdy ma prawo do własnej oceny,ja założyłem ten temat bo trochę dziwią mnie słabe oceny takich płyt jak No Prayer for Dying,X Factor czy Dance of Death,a ostatnie peany nad ostatnim albumem.
Awatar użytkownika
panzerschreck
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: panzerschreck »

ZłapanyWCzasie pisze:
panzerschreck pisze:
ZłapanyWCzasie pisze:A Matter of Life and Death,spotkał się pamiętam z bardzo dużym entuzjazmem,pamiętam,że płyta w ankietach biła Dance of Death stosunkiem głosów 5:1 ,dziś już ludzie nie są tak o tym przekonani,dzisiaj takie notowania ma The Final Frontier.
No a to jest ciekawe bo choćby po tym forum pamiętam, że nad DoD były zachwyty a nad AMOLAD kręcenia nosem.

I poproszę o źródło tego 5:1 :lol:
viewtopic.php?t=6025&postdays=0&postord ... viewresult

Właśnie te nowe płyty Iron Maiden oczywiście tylko momentami,ale jednak kojarzą mi się z takim nowocześniejszym metalem, weźmy riff i klimat kawałka Brighter than a 1000 Suns czy Lord of Light,a nawiązania do muzyki lat 70 znajdziemy na każdej płycie Iron Maiden bo muzycy Iron Maiden mają to we krwi,czy to hard-rock czy to rock progresywny,przecież na płytach z lat 80 tego jest bez liku,nie ma sensu podawać przykładów
Każdy ma prawo do własnej oceny,ja założyłem ten temat bo trochę dziwią mnie słabe oceny takich płyt jak No Prayer for Dying,X Factor czy Dance of Death,a ostatnie peany nad ostatnim albumem.
No i fajnie, wreszcie ktoś rzucił źródło na poparcie swojej teorii ;)

Ja co do nowych płyt IM mam jedną, bardzo prostą teorię. Oni wciąż grają tak samo jak 20 lat temu, niewiele się zmieniło w zasadzie, z tą różnicą że zaczęli po prostu przynudzać ;)
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Chciałbym by niewiele się zmieniło ,ale wg.mnie zmieniło się bardzo dużo,w muzyce,w podejściu do niej i przede wszystkim w zaangażowaniu.
To dziwne,że utwory które "przynudzają" w studiu na koncertach wypadają conajmiej bardzo dobrze.
Czasem ma się wrażenie,że Bruce niektóre partie śpiewa jakby za chwilkę miał wyjść na obiad,nie ma odpowiedniego przygotowania,dopracowanie ,podobnie jest z riffami,solami gitarowymi,sekcją rytmiczną, tylko,że w przypadku Dickinsona bardziej to się rzuca w oczy.
Choć oczywiście można znaleźć na każdej płycie Iron Maiden coś dla siebie,bo to ciągle dobra muzyka,tyle ,że wspaniała muzyka a dobra to pewna różnica.
dampol
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: dampol »

Według mnie, jeśli chodzi o AMOLAD i TFF, to pomysły genialne, słabe wykonanie ;-)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Co kto lubi, pierwsza płyta Black Sabbath była nagrana w kilka dni, Ozzy brzmi tam koszmarnie, ale nie zmienia to faktu, że jest to arcydzieło...
W rocku nie chodzi o perfekcję, ale o emocje i Ironi mają teraz właśnie takie podejście do nagrywania, które może się nie podobać osobą zakochanym w brzmieniu lat osiemdziesiątych, ale przez to cały czas brzmią świeżo i ich muzyka ewoluuje - temu nikt nie może zaprzeczyć, czy mu się to podoba, czy nie.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Kilka słow o producenie panu Kevinie S. :mryellow: Wg mnie producent Kevin Shirley jest zbyt mało wymagający wobec muzyków . Gdyby np. kazał powtarzać x razy dany fragment wokalu Bruce na pewno zaśpiewałby to czysto i po prostu przyłozyłby sie do tego tak jak u Martina Bircha , który nie lubił bylejakości. Tymczasem chyba wygląda to tak , że Bruce przychodzi , zaśpiewa 2-3 razy Kevin mówi ok i przechodzimy do następnego kawałka . Takie podejście moim zdaniem jest mało wymagające . Nie twierdze że ostatnie płyty brzmią źle ale zawsze można coś jeszcze poprawić gdyby sie do tego bardziej przyłożyli . Bruce brzmi bardzo dobrze ale momentami wydaje mi sie że machnęli ręką na brzmienie wokalu w niektórych partiach. Potwierdzenie tego mamy na występach live gdzie wszystko brzmi kapitalnie . Jest bardzo dobrze ale zawsze może być lepiej ;-)
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

matik pisze:Kilka słow o producenie panu Kevinie S. :mryellow: Wg mnie producent Kevin Shirley jest zbyt mało wymagający wobec muzyków . Gdyby np. kazał powtarzać x razy dany fragment wokalu Bruce na pewno zaśpiewałby to czysto i po prostu przyłozyłby sie do tego tak jak u Martina Bircha , który nie lubił bylejakości. Tymczasem chyba wygląda to tak , że Bruce przychodzi , zaśpiewa 2-3 razy Kevin mówi ok i przechodzimy do następnego kawałka . Takie podejście moim zdaniem jest mało wymagające . Nie twierdze że ostatnie płyty brzmią źle ale zawsze można coś jeszcze poprawić gdyby sie do tego bardziej przyłożyli . Bruce brzmi bardzo dobrze ale momentami wydaje mi sie że machnęli ręką na brzmienie wokalu w niektórych partiach. Potwierdzenie tego mamy na występach live gdzie wszystko brzmi kapitalnie . Jest bardzo dobrze ale zawsze może być lepiej ;-)
Nie wydaje mi się. Z tego co wiem, to decyzja zespołu, aby nie nagrywać partii utworu, osobno, po kilkadziesiąt razy, tylko nagrać od razu, w jednym pomieszczeniu, jakby "live". Podejrzewam, że Bruce mógłby niektóre rzeczy zaśpiewać na TFF lepiej, ale wtedy na koncertach kawałki słabiej by wypadały... więc wg mnie jest lepiej tak, jak zdecydowali. ;-)
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Mr. M pisze:Nie wydaje mi się. Z tego co wiem, to decyzja zespołu, aby nie nagrywać partii utworu, osobno, po kilkadziesiąt razy, tylko nagrać od razu, w jednym pomieszczeniu, jakby "live". Podejrzewam, że Bruce mógłby niektóre rzeczy zaśpiewać na TFF lepiej, ale wtedy na koncertach kawałki słabiej by wypadały... więc wg mnie jest lepiej tak, jak zdecydowali.
Każda droga ma swoje plusy i minusy . Nie krytykuje absolutnie sposobu wyboru nagrywania przez zespół jest super że tak nagrywają i chwała im za takie podejście ale czasem marzy mi sie taka perfekcja z choćby z czasów 7 Syna gdzie wszystko brzmi absolutnie 10/10 ;-) Up the Irons !
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Dla mnie pan Kevin pozostaje sporo do życzenia, ale i tak płyty po reunionie biją nawet lata osiemdziesiąte (może poza SSIASS i SiT ;-) ) :twisted:
Up The Irons!
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IronCezarek »

Płyty po reunion mogą jedynie possać tym z lat 80'
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

IronCezarek pisze:Płyty po reunion mogą jedynie possać tym z lat 80'
To kwestia tego czego oczekujesz od muzyki i w jaki sposób ją odbierasz. Starsze płyty są na pewno dużo bardziej przystępne i energiczne, ale nie powiedziałbym, że lepsze.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Mnie sie takie Brave New World podoba bardziej niż np Somewhere in Time...
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Emilio pisze:
Mnie sie takie Brave New World podoba bardziej niż np Somewhere in Time...
Nie, BNW to jedna z gorszych płyt maiden
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Dla mnie BNW to Top 5 dokonań Ironów. Samo Dream of mirror, Ghost of the Navigator i Nomad kasują cały SiT. Poza tym Wicker Man to jeden z lepszych singli jakie miało Maiden a z czasów reunion najlepszy.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Emilio pisze:Samo Dream of mirror, Ghost of the Navigator i Nomad kasują cały SiT.
Z DoM się zgodzę, pokonuje kilka kawałków z sit. Ale tak Deja vu przeważa chociażby blood brothers przynajmniej 10-krotnie.
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: MetallicaTruFan^^ »

IronCezarek pisze:Deja vu przeważa chociażby blood brothers przynajmniej 10-krotnie.
Ale porównanie... To tak jak bym powiedział, że Virtual jest lepszy od TNOTB, bo Clansman jest lepszy od Gangland...
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

IronCezarek pisze: Nie, BNW to jedna z gorszych płyt maiden
bluźnisz!
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

IronCezarek pisze:Nie, BNW to jedna z gorszych płyt maiden
:lol: większej głupoty w życiu nie słyszałem
ODPOWIEDZ