Pojedynki płyt...

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Re: Pojedynki płyt...

Post autor: Pablo1919 »

The X Factor 3 - 8 Powerslave
Wybór ciężki, uwielbiam X Factora, ale jednak Powerslave ma ten niesamowity klimat, z chęcią wracam zawsze to tego albumu. Powerslave to kwintesencja Iron Maiden.
Awatar użytkownika
alistair
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: alistair »

The X Factor 4-8 Powerslave.
bardzo dobra płyta, zdecydowanie lepsza niż jej dwie poprzedniczki- NPFTD i FOTD. Z kolei Powerslave moim zdaniem słabszy album od PoM. Na Powerslave są 2 wypełniacze- 'Losfer Words' i 'Back In The Village'. Na T X Factor jedynym kawałkiem, który moim zdaniem jest zbędny, jest zamykający płytę 'The Unbeliever'.
Bardzo dobrą robotę wykonał Blaze, który świetnie pasuje do tego klimatu, a także reszta zespołu na czele z Harrisem.
Powerslave to plyta dobra, ale nie różniąca się od Numbera i PoM; pewnie sami muzycy to zauważyli i poeksperymentowali na SiT.
Deleted User 5147

Post autor: Deleted User 5147 »

The X Factor 5-8 Powerslave
Bardzo lubie płyty z Blazem na wokalu i uwazam ze The X Factor jest ciekawsza płytą od Powerslave. Powerslave raczej nie slucham w calosci, co nie zdarza mi sie przy The X Factor, tej plyty zawsze slucham w calosci.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

The X Factor 6-8 Powerslave.
The X Factor to zdecydowanie jedna z najlepszych płyt IM ever. Z Powerslave jedyne co kocham i uwielbiam to jedynie tytułowy kawałek, który jest absolutną rewelacją (jak wszystko co w IM napisał SAM Bruce).
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DaveM »

The X Factor 6-9 Powerslave.

X factor jest płytą bardzo klimatyczną, smutną. Wyżej cenie sobie Virtual z płt z Blazem. Nie przepadam za X factorem. Ma ta płyta co prawda pojedyncze przebłyski (Blood on the World's Hands, genialny Sign Of The Cross, Man on The Edge) Ale i Sign i Man lepiej IMO brzmią zaspiewane przez bruca. Powerslave natomiast to 4 genialne, cudne utwory (Powerslave, 23:58, Rime, Aces High) i wypełniacze. Jednak te 4 cuda to jedne z najlepszych rzeczy jakie Maiden zrobili
Awatar użytkownika
Gobos
-#Invader
-#Invader

Post autor: Gobos »

The X Factor 6-10 Powerslave.

Mój głos na Powerslave, zdecydowanie jedna z najlepszych płyt Maiden, Aces High, 23:58, Powerslave, Rime to bardzo mocne kawałki. A X Factor.. no cóż dla mnie tylko Man on the edge i Sign of the cross z tej płyty się liczą i do tego o niebo lepiej brzmią wykonane przez Bruca
you are number ... 89 Gobos on tour 2016:Wrocław...
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

The X Factor 7-10 Powerslave.

Bardzo cenię sobie Powerslave, ale jednak X Factor wygrywa. Na tej płycie zespół zaczął powoli zmieniać swój styl, kompozycje takie jak Judgement of Heaven czy Sign of the Cross po prostu wymiatają!
Awatar użytkownika
Journeyman666
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Journeyman666 »

The X Factor 7 - 11 Powerslave.

Z wielkim bólem głos na Powerslave. The X Factor po prostu uwielbiam za takie kawałki jak SOTC, LFTT, Judgement of Heaven... Zresztą cała płyta jest znakomita ale forma Bruce'a na Powerslave jest niesamowita. Jest tam też jeden z moich ulubionych kawałków, zupełnie niedoceniany The Duellists, gdzie w refrenie Bruce naprawdę pokazuje na co go stać. Tym samym głos na Powerslave.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

The X Factor 7 - 12 Powerslave.

Powerslave to jak dla mnie najsłabsza ich płyta z lat osiemdziesiątych, ale i tak świetny album, który zdecydowanie wyprzedza bardzo dobrego, ale jednak trochę niedopracowanego X Factora.
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

The X Factor 7 - 13 Powerslave.
Za sentyment do tej płyty. Bardzo dawno temu od niej zaczęła się moja przygoda z ciężką muzyka i Iron Maiden która trwa do teraz, zapuściła korzenie i wyrosło wielkie drzewo na którym z kolei wiele płyt plakatów i koszulek IM wyrosło. Aces High, 2 Minuty, Rozważania faraona o śmierci czy opowieść starego żeglarza to utworzy przy których dostaje się gęsiej skórki. Płyta nie jest idealna ale u mnie ma szczególne znaczenie więc głos na nią.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Mr. M »

The X Factor 7 - 14 Powerslave

Powerslave to nieporównywalnie lepsza płyta. Są tu kultowe Aces High, 23:58, Tytułowy i Rime of the Ancient Mariner. Reszta też jest świetna, tylko trochę zapomniana, z powodu zbyt dobrej konkurencji na płycie.
The X Factor ma kilka niezłych momentów (Man on the Edge, czy Lord of the Flies), ale też parę dziur, jak koszmarny The Unbeliever. Ogólnie kompozycje stoją 2 poziomy niżej niż na Powerslave.
CardicalC
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: CardicalC »

The X Factor 8 - 14 Powerslave
A mój głos na x factor. cała płyta jest utrzymana w świetnym klimacie i jest bardzo równa czego nie można powiedzieć o powerslavie. Z reszta na x factor jest jeden z moich ulubionych utworów sign of the cross.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Emilio »

Jedne z moich ulubionych płyt, pewnie wygra powerslave, wiec mój głos na Czynnik X

The X Factor 9 - 14 Powerslave
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

The X Factor 10 - 14 Powerslave
Powerslave ma 4 hity i 4 podobne średniaki, The X Factor posiada równie dobre kawałki i mniej słabych momentów.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

The X Factor 10 - 15 Powerslave

Powerslave - za klimat, świetny opener i ROTAM.
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

The X Factor 10 - 16 Powerslave

za Rime Of The Ancient Mariner, a X Factor z wiekiem po prostu nużyć zaczyna
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

The X Factor 10 - 17 Powerslave

Głosuję na Powerslave pomimo splagiatowanego 23:58 a ze względu na Duellists, Rime, Aces i kawałek tytułowy. Z drugiej strony, X Factor to płyta znakomita, szkoda, że Ironom nie udało się zrobić jeszcze kilku nagrań, bo odrzuty, które trafiły do Japończyków są znakomite. Gdyby tylko był lepszy producent ...
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
Bardock24
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Bardock24 »

The X Factor 10 - 18 Powerslave

Akurat w tym zestawieniu nie miałem większych problemów. Pomimo, że uwielbiam The X Factor (choć stosunkowo od dość niedawna) to jednak nie ma startu do potężniastego Powerslave'a. Muzycznie Powerslave jest agresywniejszy, szybszy, ciekawszy; posiada 4 klasyki z czego Rime of Ancient Mariner to jedno z ich najwybitniejszych dzieł - zdecydowanie. Chociaż Sign of the Cross też jest ciekawy to jednak czasami mnie trochę przynudza po połowie, Rime nigdy ! Ponadto nawet przy porównywaniu okładek tych dwóch płyt zdecydowany + na Powerslave, ma ona swój niepowtarzalny klimat.

Podejrzewam, że w innej konfiguracji zwyciężyłby The X Factor ale przy Powerslave w moim odczuciu, odpada w przedbiegach.
Awatar użytkownika
IronCezarek
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IronCezarek »

Przez to że wyjeżdżam na dwa tygodnie, głosy za mnie oddawać będzie ttomasz.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

The X Factor 10 - 19 Powerslave

Jak dla mnie nierówny pojedynek. Powerslave - jedna z najgenialniejszych, jeśli w ogóle nie najlepsza, płyta Ironów, po prostu czysta magia. X-factor to jedna ze słabszych płyt, przydługawa, przyciężka, ciągnąca się jak flaki z olejem, może ze 3 utwory są dobre, reszta to kicha. Wybór jest jasny ;-)
ODPOWIEDZ