Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Thrash Metal

Post autor: Vorgel »

Mnie się wydaje, że im chodzi o beat. Beat jest wzięty przede wszystkim od Motorhead, które coś tam miało wspólnego z punkiem, ale Lemmy na to mówił rock and roll, bo punk to przecież rock and roll końca lat 70.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Mnie się wydaje, że idzie o całokształt muzyczny z choćby takich ekip jak G.B.H., Exploited, One Way System, Broken Bones etc. itd. (czy np. niemieckiego Inferno).
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Daveastate »

Ewentualnie Gang Green który niemieckim załogom był też bliski
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Daveastate pisze: pt mar 12, 2021 12:09 pm Ewentualnie Gang Green który niemieckim załogom był też bliski
Tak właśnie - Tankard!
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Dreamdeath pisze: pt mar 12, 2021 12:33 am Wydany po Get What You Deserve koncertowy album Marooned Live przeszedł kompletnie bez echa i nie ukrywam że sam mało go słucham. Płytę kupiłem dawno, dawno temu ale przez ostatnie lata nie sięgam po nią zbyt często. Uważam ze jest tam słabo dobrana setlista i koncert jest zagrany w składzie z Get What You Deserve zbyt punkowo i za surowo. Zabrakło tam ciężaru i jest w większości takie granie 'byle do przodu'. Brakuje ducha Sodom z wcześniejszego okresu. Stare szlagiery w owym składzie nie brzmią tak dobrze jak powinny głownie za sprawą gitary i perkusji. Strasznie słaby jest fakt że nie znalazło się na Marooned nic z Persecution Mania. Tam jest przecież masa świetnych utworów nadających się na koncerty.
Własnie dlatego nie podobał mi sie ten koncert za bardzo. Kupiłem kiedyś cd za sporą kasę na allegro i po pierwszym odsłuchu byłem mocno rozczarowany. Słuchałem jeszcze kilka razy ale właśnie ten punkowy charakter na Marooned Live mnie odpychał i po jakimś czasie zamieniłem się z kumplem na inną płytę nie pamiętam już jakiej kapeli. Nie słuchałem Marooned Live przez przynajmniej kilka lat. Chciałem nawet ostatnio tego sobie posłuchać w internecie ale po przesłuchaniu niedawno Get What You Deserve i Masquerade in Blood mi się odechciało :) Dla mnie to najsłabszy okres Sodom. Wolę płyty od Til Death Do Us Unite w górę a z koncertowych to One Night in Bangkok najczęściej słucham. Niesamowity wygar i bardzo dobrze dobre utwory pod ten live
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

AncientMariner pisze: pt mar 12, 2021 11:07 am
octavarium pisze: pt mar 12, 2021 10:40 am
Vorgel pisze: pt mar 12, 2021 10:24 am Ja pamiętam jak ten album się ukazał. Nikt nie mówił, że tam punka słyszy. Dosłownie nikt.
Tak , wiemy wiemy. Wszyscy którzy pisali te recenzje :
https://www.metal-archives.com/albums/S ... serve/3119
kłamią i robią wszystko żeby zrobić jakiemuś Vorgusiowi skądś tam na złość :lol: :lol:
Dobrze widać po prostu jak nasza gwiazda pamięta i zna się na rzeczy. Szkoda marnować czasu na takie przepychanki bo Vorgelek i tak napisze zaraz coś na przekór tylko po to żeby sprowokować i uprawiać dziecinadę w nieskończoność
Tak to sie kończy jak fan Europe i Bon Jovi chce pozować na znawcę thrash i black metalu
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Adrian S.O.S. pisze: pt mar 12, 2021 12:35 pm
octavarium pisze: pt mar 12, 2021 10:40 am Tak , wiemy wiemy. Wszyscy którzy pisali te recenzje :
https://www.metal-archives.com/albums/S ... serve/3119
kłamią i robią wszystko żeby zrobić jakiemuś Vorgusiowi skądś tam na złość :lol: :lol:
Dobrze widać po prostu jak nasza gwiazda pamięta i zna się na rzeczy. Szkoda marnować czasu na takie przepychanki bo Vorgelek i tak napisze zaraz coś na przekór tylko po to żeby sprowokować i uprawiać dziecinadę w nieskończoność
Tak to sie kończy jak fan Europe i Bon Jovi chce pozować na znawcę thrash i black metalu
:D :D :D
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Tak to jest jak kolejny raz kłamią wy wygrać dyskusję w internecie. Dorośnijcie. Z was tacy znawcy metalu jak ze mnie balerina ;)
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: pt mar 12, 2021 12:57 pm Tak to jest jak kolejny raz kłamią wy wygrać dyskusję w internecie. Dorośnijcie. Z was tacy znawcy metalu jak ze mnie balerina ;)
Ciekaw jestem kto JEST znawcą metalu - kolega z USA, starszy kolega....a może po prostu sam Vorgel? ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Na pewno nie ktoś, kto sam siebie tak określa TYLKO po to, żeby się lepiej poczuć w dyskusji internetowej. To nie są żadne zawody. A kłamać też trzeba umieć.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: pt mar 12, 2021 1:01 pm Na pewno nie ktoś, kto sam siebie tak określa TYLKO po to, żeby się lepiej poczuć w dyskusji internetowej. To nie są żadne zawody. A kłamać też trzeba umieć.
Wiadomo, że to nie zawody ale według tego znawców metalu nie ma. Bo nie ma komisji przyznającej ten tytuł - to raczej dzieje się naturalnie. Mnie to czasem pisali ludzie od Fuzza etc ale to nie znaczy, że nim jestem ;) Choć na pewno swoje wiem i przesłuchałem ;)
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Vorgel pisze: pt mar 12, 2021 10:51 am Kto chce bardziej profesjonalnej recki polecam to:
https://www.rockhard.de/reviews/sodom-g ... 39913.html
Na prawdę bardzo profesjonalna recenzja a'la Metal Hammer :wink: :lol:
a propos recenzji i Metal Hammera to dobrze pamiętam jak w tej gazecie zjechali Get What You Deserve zarzucając im prostactwo i brak pomysłów w utworach które były czymś jak to jakiś fachowiec określił - PUNK METALEM i były grane na jedno kopyto. Ktoś dodał jeszcze że thrash metal się już skończył i jest już niemodny :)
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Vorgel pisze: pt mar 12, 2021 12:57 pm Tak to jest jak kolejny raz kłamią wy wygrać dyskusję w internecie. Dorośnijcie. Z was tacy znawcy metalu jak ze mnie balerina ;)
To że we wszystkich recenzjach Get What You Deserve pisanych przez ludzi z różnych stron świata wszyscy kłamią żeby zrobić Vorgusiowi na złość ustaliliśmy już wcześniej :wink:
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Podałem inną recenzję, to została odrzucona jako niedobra bo a'la Metal Hammer (a tak naprawdę niedobra, bo nie powielała narracji o punku na GWYD). Tu nie ma mowy o poważnej dyskusji.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: pt mar 12, 2021 1:53 pm Podałem inną recenzję, to została odrzucona jako niedobra bo a'la Metal Hammer (a tak naprawdę niedobra, bo nie powielała narracji o punku na GWYD). Tu nie ma mowy o poważnej dyskusji.
Ty z miejsca odrzuciłeś tamte to czemu my mamy przyjmować tą którą Ty wrzuciłeś? ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Wypowiadasz się Zdan jako 'zbiorowość kolektywna'? ;) Z tego samego portalu podawałem recki gdzie było o punku na Persecution Mania, to oczywiście też nie pasowało.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Myślę, że w tym przypadku mogę zrobić taką generalizację ;) Zasadniczo nikt nie twierdzi - co powtarzamy do znudzenia - że w thrash metalu nie ma punk rocka. Jest. Chodzi o jego proporcje na płytach. PROPORCJE!
Awatar użytkownika
LukaSieka

Post autor: LukaSieka »

Vorgel pisze: pt mar 12, 2021 1:58 pm Wypowiadasz się Zdan jako 'zbiorowość kolektywna'? ;) Z tego samego portalu podawałem recki gdzie było o punku na Persecution Mania, to oczywiście też nie pasowało.
O punku w jednym utworze zaznaczam :). Jak to się ma do przepełnionej punkiem "Get What You Deserve"? Nijak.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Vorgel pisze: pt mar 12, 2021 1:01 pm A kłamać też trzeba umieć.
No tak jak Ty z tymi kolegami z USA, Czeczeni i starszymi kolegami to nikt nie potrafi :wink: To przebija wszystko :).
Baj de łej to kolega z USA dawno sie na forum nie udzielał :wink:
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Ja też za kolegą z USA się stęskniłem :wink:
ODPOWIEDZ