Przepraszam bardzo, ale nagrania MNC z Helliconu, w porównaniu z wieloma amatorskimi zamieszczonymi na youtubie, są dosyć dobre. Ciekawe kto je "żebrał"? Dzosef Ty?
Scream Maker - Polska 2022 (4.02 Gdańsk, 11.02 Poznań, 17.02 Warszawa, 18.02 Kraków, 19.02 Skarżysko
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 30/01/2020 - Scream Maker / Młot na Czarownice / Madrise - Hybrydy, Warszawa
Nikt. Jakbyś przeczytał opis filmu lub na fb Młota (nie pamiętam gdzie to było napisane), to byś wiedział, że zespół sam poprosił o opublikowanie. A Maciek zazwyczaj nagrywa koncerty.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Re: 30/01/2020 - Scream Maker / Młot na Czarownice / Madrise - Hybrydy, Warszawa
Ja chcę Ci wpierdolic, nie za SM, tylko za to, że nazwałeś mnie idiotą i kretynem w Internetach, czyli publicznie.
Jestem w Warszawie aktualnie i bardzo chciałbym iść na koncert do Hybryd, ale nie wiem, czy praca mi pozwoli. A co do muzyki Scream Maker, to najlepsza płytą dla mnie jest Livin In The Past, gościnnie solo zagrał tam Wojciech Hoffmann, a zakładam, że nawet jeśli mu zapłacono, to wiedział komu nagrywa i firmując to swoim nazwiskiem, daje też muzyce jakąś ocenę (subiektywną oczywiście). Zespół jest w tej chwili na zakręcie, roszady w składzie, brak koncertów, długi czas jeden gitarzysta. Do tego jak już jest jakiś koncert, to zdecydowanie za duży odsetek coverów w stosunku do własnej twórczości...to im z pewnością nie pomaga. Ale wierzę, że nowa płyta będzie pełna dobrej muzyki i skład się ustabilizuje. Utwór Hittin' The Wall jest świetny. Mam tez nadzieję, że gitarzystka jest zatrudniona ze względu na umiejętności, a nie jako chwyt marketingowy.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Wojtek nagrywał też dla Just5 (kto ciekaw, sobie sprawdzi), więc to nie jest najlepszy przykład
Mi się najbardziej podobała chyba ta "składkowa".
Mi się najbardziej podobała chyba ta "składkowa".
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

No to nie mi powinienes wpierdolic, bo ja cie tak nie nazwałem, stwierdzenie "piszesz idiotyzmy" to nie jest "ty idioto".
Przecież to było ironiczne zapytanie.
Ech, jednemu koledze (wie o kogo chodzi) i tak zawsze coś nie będzie pasować.
SM, pomijając kwestię muzyki, co do której się nie wypowiadam, ma bardzo ciekawe i czasami nowatorskie pomysły na promocję (nie chodzi oczywiście o znany wywiad). Okładki płyt też mi podobają się. Na stronie zespołu znalazłem info o szykowanej kolejnej płycie i dwóch nowych utworach.
Szkoda, że dotychczas tylko jeden utwór w języku ojczystym nagrali - "Cisza". Ciekawy tytuł. Może dlatego niektórzy chcą aby zespół zamilkł ? Żartowałem oczywiście.
Co do nagrań MNC, gdyby nagrali jakiś koncert i po "obróbce" dołączyli do nowej płyty jako wersja deluxe i sprzedawali, po oczywiście wyższej cenie niż standardowa wersja, to z chęcią bym zakupił.
Bilet kupiony. @Cezi liczę, że jutro jednak dotrzesz.
@lochinvar Z pewnością recenzje będą mniej lub bardziej poeażne, ale będą. Jak będzie Krusejder i Maciek to i pewnie filmy będą. Może nawet dźwięk z konsolety się zgra.
@pz bilet też kupiłem. Jak nie dotrę, to przynajmniej "rzucę grosza Sebastianowi" za tak intensywnie promowane i reklamowane wydarzenie.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Postaram się nagrać oba koncerty, ale nie mam zwyczaju wrzucać całego nagrania. Mało kogo to interesuje a do promocji też się niezbyt nadaje.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Wszystko zależy od jakości. Te amatorskie nagrania faktycznie trudne są do słuchania i oglądania. Skoro oba zespoły planują nowe płyty, fajnie byłoby, aby jakaś drobna część nakładu zawierała bonusowy dysk z nagraniem jakiegoś aktualnego koncertu, z odpowiednio wyższą ceną oczywiście.
To musisz do zespołów popisać w tej sprawie.
E ... myślę, że tzw. przyjaciele zespołu więcej mogą. Gdzie tam mnie skromnemu żuczkowi. Zresztą wokalista SC jest na forum i nawet się wypowiadał (wobec niektórych bardzo "heavy"). Czy jest na forum ktoś z MNC, tego nie wiem.
Sorry, ale nikt nie będzie robił bonusowego wydania "w niewielkim nakładzie", bo to się zwyczajnie w żaden sposób nie kalkuluje....nawet sprzedawać po wyższej cenie. Wydanie płyty dla amatorskiego zespołu, a takimi są zarówno MNC jak i SM to duży wydatek, finansowany z własnej kieszeni (czasami z crowdfundingu). I nie ma pewności, że się zwróci. Nie wiem Lochinvar skąd jesteś, ale MNC gra teraz trasę po Polsce i gdzieś z pewnością wbijesz się z terminem. W lutym grają w Bielsku Białej i Krakowie. Potem pewnie zrobią sobie dłuższą przerwę. Zamiast prosić "przyjaciół zespołu", którzy wcale nie mogą więcej, w kontekście wpływania na twórczość zespołu, czy koncepcję wydania płyty, lepiej ruszyć tyłek i zobaczyć coś na żywo. Wtedy masz swój własny osąd i nie polegasz na guście innych.
Tak. Tylko ja bym chciał też mieć nagrania live w miarę dobrej jakości do słuchania w domu. Do nowej płyty może być dołączony CDR z nagraniami live. Wiem, że na płytach się nie zarabia, że nagrania w studiu kosztują, za zgranie dźwięku live też często trzeba zapłacić i jego mix. No ale jak już nazbierają, zdecydują się ... Taki double "studio + live" byłby ciekawy. Nie chcę tych mp3, itp. (tak kolego gumbyy, chcę oryginały) 
Najlepsza frekwencja SM jaką widziałem (nie liczę supportowania gwiazd). Młot 7.03 ponownie w Warszawie.
Setlista Młota:

Nie było Fantasmagorii. Nowy utwór spoko, chociaż recytowana część tekstu wymaga osłuchania.
Setlista Młota:

Nie było Fantasmagorii. Nowy utwór spoko, chociaż recytowana część tekstu wymaga osłuchania.
Rozpoczęcie roku koncertowego - SUPER !!!
Obym się przeturlał dziś w fabryce te 8h i weekend
a w weekend Turbole ,do zobaczenia jutro
)

Obym się przeturlał dziś w fabryce te 8h i weekend
Ten zespół trzeba mieć na celownikupz pisze:Młot 7.03 ponownie w Warszawie.
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Setlistę MnC wrzuciłem wczoraj. Dzisiaj kilka słów o samych koncertach.
MadRise - nie mam tutaj zbyt wiele to powiedzenia. Nie była to do końca "moja muzyka", więc drugą część koncertu przegadałem. Z tego co zdążyłem usłyszeć: instrumenty grały spoko, fajny wyraźny bas, dobra gitara, Dawid jakieś sola tam nawet grał. Byłoby do posłuchania, ale niestety wszystko psuł wokal. Mocno wymęczony, z fałszami. Dźwięk ustawiony dobrze.
MnC - na ten koncert przede wszystkim poszedłem i się nie zawiodłem. Dobry występ, dobrze nagłośniony. Setlista z niewielkimi zmianami, ale przemieszana kolejność w stosunku do grudniowych koncertów + nowy numer (De Non Existentia Dei) + Horyzonty Niespełnienia, których nie miałem okazji słyszeć na żywo. Nowy numer fajny. Jak pisałem, muszę się z nim jeszcze osłuchać, bo części recytowane (raczej krzyczane) "nie wpadają łatwo w ucho", ale muzycznie mi się podobał. Publiczność trochę drętwa. Ze 2-3m naturalnej fosy się zrobiło. Na kilku numerach pojawiło się mini pogo (3 osoby).
Scream Maker - ostatnie dwa razy widziałem ich w wersji akustycznej przed Zwijsenem, w wersji "z prądem" prawie 3 lata temu. Nie należą do moich ulubionych zespołów, ale koncert wczoraj dali dobry. Mocno zagrany. Nowe numery (było ich kilka) wypadły dobrze. Pojawienie się drugiej gitary na plus. Był nawet numer z trzema gitarami, gdy do zespołu dołączył Dawid Pięta. Było dość tłoczno. Może Sebastian uchyli rąbka tajemnicy co do frekwencji, ale wyglądało na porządne 100+. Ludzie się bawili, widać było, że również śpiewają teksty, więc myślę, że zespół powinien być zadowolony. Były też niestety wady:
- 2 covery (No Surrender i Wasted Years) - fajnie, ale wystarczyłby jeden, SM ma wystarczająco dużo swojego materiału, żeby grać 1,5 godziny swoich numerów. No chyba, że nie zdążyli jeszcze przećwiczyć wystarczająco dużo z Adą, to rozumiem.
- trochę za dużo gadania - był taki moment, że wyraźnie osłabiło to dynamikę koncertu, zrobiła niepotrzebna przerwa
- nagłośnienie - byli ustawieni głośniej niż MadRise i MnC. Słuchanie z okolic głośnika było męczące dla uszu (nie miałem żadnych stoperów) i przeniosłem się za konsoletę. Tam było ok.
Ogólnie wyjście pozytywne. Była okazja porozmawiać ze znajomymi z forum (pozdrowienia dla mic7, cezi i krusejder) i nie tylko. Jak ktoś chciał pogadać z członkami zespołów, to oczywiście też nie było z tym problemu. Z zaskoczeniem stwierdziłem, że były to moje pierwsze koncerty w tym roku.
MadRise - nie mam tutaj zbyt wiele to powiedzenia. Nie była to do końca "moja muzyka", więc drugą część koncertu przegadałem. Z tego co zdążyłem usłyszeć: instrumenty grały spoko, fajny wyraźny bas, dobra gitara, Dawid jakieś sola tam nawet grał. Byłoby do posłuchania, ale niestety wszystko psuł wokal. Mocno wymęczony, z fałszami. Dźwięk ustawiony dobrze.
MnC - na ten koncert przede wszystkim poszedłem i się nie zawiodłem. Dobry występ, dobrze nagłośniony. Setlista z niewielkimi zmianami, ale przemieszana kolejność w stosunku do grudniowych koncertów + nowy numer (De Non Existentia Dei) + Horyzonty Niespełnienia, których nie miałem okazji słyszeć na żywo. Nowy numer fajny. Jak pisałem, muszę się z nim jeszcze osłuchać, bo części recytowane (raczej krzyczane) "nie wpadają łatwo w ucho", ale muzycznie mi się podobał. Publiczność trochę drętwa. Ze 2-3m naturalnej fosy się zrobiło. Na kilku numerach pojawiło się mini pogo (3 osoby).
Scream Maker - ostatnie dwa razy widziałem ich w wersji akustycznej przed Zwijsenem, w wersji "z prądem" prawie 3 lata temu. Nie należą do moich ulubionych zespołów, ale koncert wczoraj dali dobry. Mocno zagrany. Nowe numery (było ich kilka) wypadły dobrze. Pojawienie się drugiej gitary na plus. Był nawet numer z trzema gitarami, gdy do zespołu dołączył Dawid Pięta. Było dość tłoczno. Może Sebastian uchyli rąbka tajemnicy co do frekwencji, ale wyglądało na porządne 100+. Ludzie się bawili, widać było, że również śpiewają teksty, więc myślę, że zespół powinien być zadowolony. Były też niestety wady:
- 2 covery (No Surrender i Wasted Years) - fajnie, ale wystarczyłby jeden, SM ma wystarczająco dużo swojego materiału, żeby grać 1,5 godziny swoich numerów. No chyba, że nie zdążyli jeszcze przećwiczyć wystarczająco dużo z Adą, to rozumiem.
- trochę za dużo gadania - był taki moment, że wyraźnie osłabiło to dynamikę koncertu, zrobiła niepotrzebna przerwa
- nagłośnienie - byli ustawieni głośniej niż MadRise i MnC. Słuchanie z okolic głośnika było męczące dla uszu (nie miałem żadnych stoperów) i przeniosłem się za konsoletę. Tam było ok.
Ogólnie wyjście pozytywne. Była okazja porozmawiać ze znajomymi z forum (pozdrowienia dla mic7, cezi i krusejder) i nie tylko. Jak ktoś chciał pogadać z członkami zespołów, to oczywiście też nie było z tym problemu. Z zaskoczeniem stwierdziłem, że były to moje pierwsze koncerty w tym roku.
Rozumiem, że Fantasmagorii nie było, bo był Napój Głupców? Szkoda. To klasyczny, heavymetalowy utwór. Mi bardziej podoba się niż Napój Głupców. Z płyty brak utworu, który bardzo sobie cenię, czyli Nija. Mógłby być zamiast np. Horyzonty Niespełnienia. Mgły i Tęsknoty nie kojarzę. Nowy to ten o łacińskim tytule? Słowa do niego rozumiem w języku ojczystym?
Zgadzam się z PZ w 90%. Młot - wręcz znakomity, występ jeszcze zyskałby, jakby pozostali muzycy przebrali się w tej konwencji co wokalista. Nie widziałem gości parę lat, a tu i warunki dźwiękowe lepsze i wszystko do siebie pasowało. Daję 8,5 / 10.
SM - dam 8 / 10 z uwagi na debiut Ady i jej niepełne zgranie z resztą ekipy. A przydałyby się duety gitarowe i z 5 minut gitar solowych, jak na koncertach legend hard rocka, które wtenczas schodzą pod namiot tlenowy. W nowych numerach SM jest aż za nowocześnie jak dla mnie, ale to wszystko ma charakter. Zabrakło Wanna Be a Star.
Póki co Młot Na Czarownice:
Intro / Młot https://www.youtube.com/watch?v=jtpxBam5w54
Tęsknota https://www.youtube.com/watch?v=e9wHdP8idnA
Czas zastygłych istnień https://www.youtube.com/watch?v=jLNsnjCdGPk
Napój głupców https://www.youtube.com/watch?v=YAiBn6udrnM
SM - dam 8 / 10 z uwagi na debiut Ady i jej niepełne zgranie z resztą ekipy. A przydałyby się duety gitarowe i z 5 minut gitar solowych, jak na koncertach legend hard rocka, które wtenczas schodzą pod namiot tlenowy. W nowych numerach SM jest aż za nowocześnie jak dla mnie, ale to wszystko ma charakter. Zabrakło Wanna Be a Star.
Póki co Młot Na Czarownice:
Intro / Młot https://www.youtube.com/watch?v=jtpxBam5w54
Tęsknota https://www.youtube.com/watch?v=e9wHdP8idnA
Czas zastygłych istnień https://www.youtube.com/watch?v=jLNsnjCdGPk
Napój głupców https://www.youtube.com/watch?v=YAiBn6udrnM
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...