Iron Maiden Big Survivor 2023 - Komentarze

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Sadek
-#Clansman
-#Clansman

Re: Iron Maiden Big Survivor 2023 - Komentarze

Post autor: Sadek »

Z ciekawości spojrzałem, czy mam Killers z Twilight Zone. No i jest. Wydanie z 1998.
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Jak będziemy robić Big Long Survivor 2024 to dajemy Zone do Killers, Eclipse do Numbera i Sanctuary do debiutu (od razu mowie) xD
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Sadek pisze: ↑czw sie 17, 2023 12:31 am Z ciekawości spojrzałem, czy mam Killers z Twilight Zone. No i jest. Wydanie z 1998.
Też mam to samo wydanie, ale polecam przejrzeć dyskusję z tematu Fear vs Killers sprzed roku

@Scarred, jak najbardziej za
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Ja też mam wydania 98 (i kilka na kasetach jak wychodziły, bo najpierw kupowałem kasety, bo na płyty nie było mnie stać) i trochę lipa, że okładka debiutu jest inne, Number ma ciemne niebo (zawsze wolałem to z oryginalnej wersji) i No prayer nie ma tego faceta. I Pierre się na mnie wkurza, że jestem głuchy, bo mam to austriackie wydanie 1st press Synka też i dla mnie jest za cicho nagrane xD
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Sadek pisze: ↑czw sie 17, 2023 12:26 am Twilight Zone to świetny kawałek. Jeden z najlepszych na Killers.

Dla mnie najlepszy, ma świetny klimat.

No a tak na marginesie konsensus w całej tej dyskusji "co jest, a co nie jest wypełniaczem" nie ma sensu. I też nie da się tego obiektywnie ocenić pod kątem "kawałek jest nudny", "brakuje w nim inwencji twórczej", "nie pasuje do reszty płyty". Jeden lubi pizzę z anansem, drugi bałby się tym nakarmić psa.

A gust się zmienia z czasem. Nosz kurde, jakbym jeszcze z 10 lat temu pomyślał, że kiedyś polubię "CIPWM", to bym się popukał w czerep.

Dlatego demokracja to taki wspaniały ustrój - pod koniec zabawy już nie będzie "żadnych" wątpliwości co do opus magnum Maiden :lol:
FotD = TOP5 albumów Maiden
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

I tak wygra SiT, szczeglnie na fali aktualnej trasy.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Frank Drebin pisze: ↑czw sie 17, 2023 7:24 am
Sadek pisze: ↑czw sie 17, 2023 12:26 am Twilight Zone to świetny kawałek. Jeden z najlepszych na Killers.

No a tak na marginesie konsensus w całej tej dyskusji "co jest, a co nie jest wypełniaczem" nie ma sensu. I też nie da się tego obiektywnie ocenić pod kątem "kawałek jest nudny", "brakuje w nim inwencji twórczej", "nie pasuje do reszty płyty". Jeden lubi pizzę z anansem, drugi bałby się tym nakarmić psa.

A gust się zmienia z czasem. Nosz kurde, jakbym jeszcze z 10 lat temu pomyślał, że kiedyś polubię "CIPWM", to bym się popukał w czerep.

Dlatego demokracja to taki wspaniały ustrój - pod koniec zabawy już nie będzie "żadnych" wątpliwości co do opus magnum Maiden :lol:
No niby tak, ale nie do końca :D

Gust owszem, odgrywa tu pewną rolę, ale nie jest najważniejszy. Przykładowo: Empire of the Clouds według mnie nie jest wypełniaczem. Umówmy się, w tym utworze w jakiś sposób faktycznie spróbowali czegoś nowego, stała za nim jakaś oryginalna idea. Ostatecznie według mnie ten kawałek okazał się klapą, ale to po prostu nie jest dobry numer, nie określę go mianem wypełniacza. Co innego takie The Mercenary. Gdyby AI miało wygenerować typowy utwór Iron Maiden, to powstałoby właśnie coś takiego. Kompozycja generyczna, przewidywalna, niezapadająca w pamięć. Nie zmienia to faktu, że darzę go pewną sympatią (zwłaszcza wersję live), przy jednoczesnej świadomości, że patrząc na sam songwriting, to jest to klasyczny wypełniacz.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Widzisz, to tylko potwierdza, że wszystko jest kwestią gustu - wiele osób tutaj uważa "Empire" za największą kupę w historii IM (ja nie, ale mniejsza z tym). I na 100% uzanałoby go za wypełniacz (no bo ostatecznie to odbiór i ocena danego kawałka decydują o zakwalifikowaniu go do tej kategorii, a nie zamiary/cele a tym bardziej opinia szanownych twórców, którzy spuszczają się, jakiej to oni drugiej IX Symfonii nie popełnili).

Za to "Mercenary" polubiłem od razu po premierze BNW, uważałem (i uważam go nadal) za jeden z najlepszych kawałków na tej płycie (w A.D. 2000 nie miałem jeszcze wprawy w internecie, więc nie wiedziałem, że powszechnie jest uważany za jeden z najsłabszych:-P). W życiu też nie nazwałbym go generycznym - jest krótki, wyróżnia się (razem z "Wickerem" i "The Fallen Angel") spośród innych utworów na "BNW" i ma taki pewien - bardzo rzadki u Maiden - pierwiastek agresji. Krótki, konkretny strzał. Oczywiście trochę rozwleczony (zbyt dużo powtórzeń refrenu).
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Rozumiem podejście Schizoida, ale nigdy nie miałem TM za filler. Na żywo jeszcze sporo zyskał. Jeden z ulubionych na BNW.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Sama intencja twórcy, jeżeli nie jest podparta rzeczywistym działaniem, nie przesądza o niczym. Według mnie Bruce faktycznie chciał napisać coś w stylu swojego Bohemian Rhapsody, zespół dał mu zielone światło, ale Maiden to po prostu nie są ludzie kompetentni do takich rzeczy, więc wyszło źle. Co nie zmienia faktu, że próbowali pokombinować ze strukturą utworu i klimatem, o czym świadczy choćby sygnał S.O.S., a pianino to oczywisty ewenement w dyskografii kapeli. Ja na samym początku zaznaczyłem - sam tego tworu nie lubię. Ale do fillera mu daleko, choćby z tej prostej, językowej wręcz przyczyny, że wypełniacz ma za zadanie wypełnić pozostały czas trwania krążka. To są z natury kawałki krótkie i nieinnowacyjne. Z TBOS do tej kategorii znacznie bardziej pasuje When the River Runs Deep, bo Empire to zbyt ważny jego element. W sumie obok tytułowego i Eternity wręcz kluczowy (niestety).

A The Mercenary - no jak wspomniałem, lubię, ale ten zespół ma masę fajnych, zwartych numerów, a do tego takich, w których refren nie powtarza się jak mantra.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Sardi z Batumi pisze: ↑czw sie 17, 2023 12:05 am
widman pisze: ↑czw sie 17, 2023 12:04 am
Żelazny pisze: ↑śr sie 16, 2023 2:21 pm Problemem Killers to jest to, że są na nim wypełniacze typu Another Life, Innocent Exile czy Prodigal Son, a nie że jest to jakaś nieprzystępna płyta w którą nie można się wgryźć, nie twórzmy jakichś górnolotnych teorii
No, takie wypełniacze, że na żywo urywały kutasa z kręgosłupem.
A gdzie słyszałeś na żywo te numery poza AL?
Z Prodigal Son to mnie akurat trochę poniosło, ale Innocent Exile to grali na trasie przecież :) Choćby na Maiden Japan full wydaniu fanowskim, bootlegowym jest ten kawałek. Całkiem łatwo posłuchać.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Schizoid pisze: ↑czw sie 17, 2023 12:24 am nie stoi za nim żadna faktyczna inwencja twórcza, wieje nudą, jest niedopracowany, w jakiś sposób gorszy.
I tak właśnie JA poza tymi bardziej znanymi jak np. Wrathchild i Killers postrzegam inne numery z Killers. W MOJEJ ocenie to bardzo spójny, równy materiał pozbawiony "wypełniaczy". Killers to dla mnie coś na wzór płyt Motorhead na której zazwyczaj nie było dwóch czy trzech przebojów a pozostałe nie miały na celu zapełnić miedzy nimi luke. Po prostu włączasz i słuchasz od początku do końca bez marudzenia
To tak jakby napisac że Black Night był najlepszy na In Rock Purpli albo Love Hurts był najlepszym utworem na Hair of the Dog Nazarethu :wink: :)
Sardi z Batumi pisze: ↑czw sie 17, 2023 1:07 am
Sadek pisze: ↑czw sie 17, 2023 12:31 am Z ciekawości spojrzałem, czy mam Killers z Twilight Zone. No i jest. Wydanie z 1998.
Też mam to samo wydanie, ale polecam przejrzeć dyskusję z tematu Fear vs Killers sprzed roku
Osobiście nic nie mam do umieszczania bonusów na kompaktach. I tak w większości przypadków mam oryginalne pierwsze wydania CD i LP. Ale wrzucać niepasujące i psujące klimat, rytm albumu utwory w środek, miedzy oryginalną trackliste tak jak zrobiło to Iron Maiden na wydaniach z 1998 to jest porażka. Total Eclipse jeszcze tak nie razi n a Numberze. Ale jedynka i dwójka sporo straciły z tego powodu. Zwłaszcza pierwsza płyta i ten straszny, odstający brzmieniem i charakterem Sanctuary dany na początku płyty zaraz po Prowlerze. Masakra :(
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Przy czym ja nie stoję za tezą, że Killers stoi wypełniaczami ;) Po prostu według mnie jest to zbiór utworów lepszych i gorszych.

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Schizoid pisze: ↑czw sie 17, 2023 1:54 pm Przy czym ja nie stoję za tezą, że Killers stoi wypełniaczami ;) Po prostu według mnie jest to zbiór utworów lepszych i gorszych.
A ja tak. Część utworów napisanych jeszcze w 70s, dobrze ogranych i zaaranżowanych i kilka dopisanych na szybko żeby zabić czas płytowy
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

"Killers" jest zdecydowanie dojrzalsza płytą, bardziej dopracowaną i lepszą brzmieniowo, produkcyjnie od "Iron Maiden". Nie wiem kto tam słyszy jakiś krok w tył, regres. Gdyby tak miałobyć faktycznie to wszystkie utwory musiałyby brzmieć jak "Charlotte The Harlot" albo "Iron Maiden".
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Z tym, że te numerami zrobionymu na szybko jest Khan (a tutaj nie wiem, czy możemy mówić o fillerze, jak zauważyłeś, oni po prostu niezbyt potrafią w instrumentale), kontrowersyjne na forume Twilight Zone i Prodigal Son. Ten ostatni to dla mnie po prostu nieudany eksperyment.

Jeśli wcześniej nagrało się Phantom of the Opera, Remember Tomorrow i Strange World, to piosenki z Killers z natury są postawione w gorszej pozycji.

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Ej chyba nie można zmieniać głosów po oddaniu, nie @Scarred?
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Adrian S.O.S. pisze: ↑czw sie 17, 2023 1:41 pm
To tak jakby napisac że Black Night był najlepszy na In Rock Purpli albo Love Hurts był najlepszym utworem na Hair of the Dog Nazarethu :wink: :)
Tak? To udowodnij, że jakikolwiek inny utwór z "Killers" jest lepszy. Na stosowne argumenty czekam do A.D. 2158;-)
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

O co chodzi z Genghis Khanem? Przecież to najlepszy instrumental IM i jeden z najszybszych i najagresywniejszych numerów Dziewicy w ogóle. Burr w nim perkusyjnie niszczy.
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

sajki pisze: ↑czw sie 17, 2023 4:31 pm O co chodzi z Genghis Khanem? Przecież to najlepszy instrumental IM i jeden z najszybszych i najagresywniejszych numerów Dziewicy w ogóle. Burr w nim perkusyjnie niszczy.
Również zawsze lubiłem Czyngisa. Słuchasz tego i z automatu numer kojarzy się najzdem mogolskich hord. Big Orra, po którym większość jeździ jak po burej suce, też b. dobry. Fajne, zwarte, zapadające w pamięć numery.
ODPOWIEDZ