Ides Of March najlepsze otwarcie albumu w historii zespołu. Porywające intro z przepiękną grą gitar. Prowler przy nim prezentuje się dość miałko. Z Be Quick... jest już lepiej, ale mimo wszystko nie te emocje, co w Idach Marcowych.herki pisze:Wicker Mana nigdz nie lubiłem. Najlepszymi otwieraczami zawsze byly i będą Prowler i Be Quick Or Be Dead.
Dlaczego ludzie uważają ,że No Prayer jest słaby?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Dlaczego ludzie uważają ,że No Prayer jest słaby?
ja BARDZO lubie Holy Smoke... w zasadzie słucham tego kawalka w kolko
Teledysk jest tez fajny 
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale większość osób uwielbiających Janicka uwielbia także ten album
. Według mnie jest dobry, ale tylko dobry - na poziomie. Jest on według mnie jednym z najsłabszych (jeśli nie najsłabszy) z całej dyskografii Ironów. Na płycie są b.dobre utwory, ale są również słabe, jakby wciśnięte na siłę. No, ale to moja opinia. Brakuje mi też brzmienia i solówek Adriana. Jednak jako plus dodam, że NPFTD ma coś w sobie, taki specyficzny klimat (ciężko mi to opisać).
PS: Tailgunner jest jednym ze słabszych openerów. Ktoś tu też wspomniał o "Caught Somewhere In Time" - że Tailgunner wygrywa. Hmm, według mnie CSIT nadaje się wręcz wyśmienicie jako opener na SIT. Oceniajcie openery nie jak je lubicie, tylko jak one pasują do całej płyty! To różnica.
PS2: Nie chcę wnikać, ale zapewne wiele osób nie posiada nawet płyty NPFTD, tylko kompilacje typu "Beast Of The Beast" lub "Visions Of The Beast" i na tej podstawie oceniają całą płytę.
PS3: Według niektórych osób utwory z tego LongPlay'a lepiej brzmią live, więc możliwe, że jak zdobędę kilka bootlegów z trasy NPOTR to polubię więcej piosenek.
PS: Tailgunner jest jednym ze słabszych openerów. Ktoś tu też wspomniał o "Caught Somewhere In Time" - że Tailgunner wygrywa. Hmm, według mnie CSIT nadaje się wręcz wyśmienicie jako opener na SIT. Oceniajcie openery nie jak je lubicie, tylko jak one pasują do całej płyty! To różnica.
PS2: Nie chcę wnikać, ale zapewne wiele osób nie posiada nawet płyty NPFTD, tylko kompilacje typu "Beast Of The Beast" lub "Visions Of The Beast" i na tej podstawie oceniają całą płytę.
PS3: Według niektórych osób utwory z tego LongPlay'a lepiej brzmią live, więc możliwe, że jak zdobędę kilka bootlegów z trasy NPOTR to polubię więcej piosenek.
Taki zamerykanizowany.(Amerykańskie brzmienie)BartSmith pisze:Jednak jako plus dodam, że NPFTD ma coś w sobie, taki specyficzny klimat (ciężko mi to opisać).
Tailgunner to jeden z lepszych utworów na płycie. Następny jest średni. Natomiast kawałek tutułowy jest po prostu piękny! Kolejne dwie piosenki nie zapadły mi w pamięć, natomiast The Assasin i Run Silent Run Deep przeciwnie. RSRD uważam za jeden z lepszych utworów Dziewicy, i wolałbym go nawet na koncercie usłyszeć zamiast "666".
W pełni się z nim zgadzam :rocxCo do ostatniego kawałka MaYeR pisze:Z pewnością nie można porównywać tego kawałka do takiego "The Rime Of The Ancient Mariner" ale... . Jak wspominałem na początku rok 1990 to rok przemian także w polityce europejskiej. Upadek komunizmu i wyzwolenie dla milionów ludzi. Tu Steve składa muzyczny hołd Rosjanom i samej Rosji.
ja sie ucze Holy Smoke grac
z oplakanym skutkiem
:D:D ale nie poddam sie 
Właśnie sobie słucham Prayera
Nowe oblicze, ta płytka przyniosła. Lubię Holy Smoke, lubię tytułowy, lubię Assesain, Public enemę, w końcu Matkę Rosję jeden z pierwszych kawałków IM jaki usłyszałem. BYDTTS na płycie jest takie sobie. Na koncertówkach to wymiatacz i bardzo chciałbym to kiedyś usłyszeć live. Ogólnie, dobrze, że epoka tego stylu Maiden skończyła się już wraz z X Factorem. Wydaje mi się, że odejście Bruca zabezpieczyło IM przed samokopiowaniem wzoru NPFTD i FOTD. Mielibyśmy mnóstwo podobnych piosenek, w podonych brzmieniach. Mielibyśmy też szybszy koniec zespołu, bo taki obrót sprawy nie podobałby się zapewne Steve'owi. Prayer mieści się mimo wszystko w dolnej części rankingu, może przez to że nad nia są same rzeczy bardzo, bardzo dobre. Przed Killers i Powerslave, gdzieś koło Virtuala i FOTD. Dlaczego się nie podoba innym? Pewnie dlatego, że po płytach-geniuszach, eksperymentatorskich SIT i SSOASS przyszła ta zmiana stylu, przyszły kompozycje prostsze bardziej przebojowe.
Racja, zgadzam się z tym.jeżyk pisze:Wydaje mi się, że odejście Bruca zabezpieczyło IM przed samokopiowaniem wzoru NPFTD i FOTD. Mielibyśmy mnóstwo podobnych piosenek, w podonych brzmieniach. Mielibyśmy też szybszy koniec zespołu, bo taki obrót sprawy nie podobałby się zapewne Steve'owi.
-
SebastianArcheo
- -#Ancient mariner

Czemu jet slaby?bo zostal wyprodukowany w stodole!i brmi jak kapela ludowa z RZESZOWSZCZYZNY!
A brzmi?SebastianArcheo pisze:i brmi jak kapela ludowa z RZESZOWSZCZYZNY!
No bo taka była wizja StevaSebastianArcheo pisze:Czemu jet slaby?bo zostal wyprodukowany w stodole!
-
Filik10
- -#Clairvoyant

No prayer jest całkiem fajny, ale połowa utworów (Tailgunner, Holy Smoke, No Prayer, Hooks In You, Bring Your Daughter) zawyża, a połowa (Publice Enema, Fates Warning, The Assasin, Run Silent, Mother) obniża i przez tą nnierównoć ludzie myślą, że jest słaby. Ale przy Bring... ten album nie może być słaby, znakomita piosenka (te wpływy hard rocka
), usłyszeć go na żywo, jest jednym z moich największy marzeń na temat Maiden :solo .
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Ludzie uważają, że ten album jest słaby bo wyszedł po SSOASS!!! Po takim dziele cieżko nagrać coś równie dobrego, choć mi No Prayer się podoba... bardziej niż Powerslave!
Fakt faktem, że NPFTD ma kilka słabych kawałków, ale ma też całkiem sporo dobrych (teledysk do Holy Smoke wymiata). Ciężko nagrywać cały czas same hity, a jak wspomniał mój przedmówca po nagraniu Seventh Son Of A Seventh Son może zabrakło weny
Chcoiaż mimo to ja uważam ten album (NPFTD) za całkiem dobry...
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Właściwie Nomad to ja uważam ten album na serio za świetny
Tailgunner - cudowny opener
Holy Smoke- Zabawna śmieszna ostra piosenka
No Prayer for the Dying - Genialna ballada a gitarki brzmią słodziudko jakby
ktoś dosypał cukru pudru do piecyka
Public Enema - Nie jest żadną rewelacją ale ujdzie
Fates Warning - To samo co PE#1
The Assassin - tutaj plus za pomysłowość i za ciekawy utwór
Run Silent Run Deep - Piosenka na prawde jak w morde strzelił niczego nie
brakuje świetne intro refren itd
Hooks in You - To samo co RSRD
Bring Your Daughter - Geniusz Bruca i jedna z najlepszych piosenek Ironów
Mother Russia - Ciekawy utwór bardzo dobry
Tailgunner - cudowny opener
Holy Smoke- Zabawna śmieszna ostra piosenka
No Prayer for the Dying - Genialna ballada a gitarki brzmią słodziudko jakby
ktoś dosypał cukru pudru do piecyka
Public Enema - Nie jest żadną rewelacją ale ujdzie
Fates Warning - To samo co PE#1
The Assassin - tutaj plus za pomysłowość i za ciekawy utwór
Run Silent Run Deep - Piosenka na prawde jak w morde strzelił niczego nie
brakuje świetne intro refren itd
Hooks in You - To samo co RSRD
Bring Your Daughter - Geniusz Bruca i jedna z najlepszych piosenek Ironów
Mother Russia - Ciekawy utwór bardzo dobry
Szkoda ze ta płyta nie wyszła tak jak mogłą wyjść, bo zamysł był naprawde dobry,taki powrót do wczesnych lat,zarówno muzycznie,tekstowo nieco i trasą,która miała być odpoczynkiem od ostatnich wielkich tras. Muzyka z jednej strony miała być prosta i przebojowa,z drugiej już nie tak melodyjna jak dwie ostatnie płyty ,nieco bardziej surowa.
Efekt końcowy nie jest powalający,i płyta jest gorsza od każdej wydanej przed 1990r. ,przynajmiej wg.mnie i chyba większości z tego co widzę.
Dużo utworów brzmi tak nijako, bez tego czegoś, np.Hooks in You czy Public Enema No.1, poza tym czuć że jeszcze Janick nei był tak zgrany z zespołem(dopiero wg.mnie na XF już był w 100% zgrany), dwa utwory które uważam za zdecydowanie najlepsze na płycie to opener i utwór tytułowy, także Bring Your Daughter..ale tylko na koncertach.
Efekt końcowy nie jest powalający,i płyta jest gorsza od każdej wydanej przed 1990r. ,przynajmiej wg.mnie i chyba większości z tego co widzę.
Dużo utworów brzmi tak nijako, bez tego czegoś, np.Hooks in You czy Public Enema No.1, poza tym czuć że jeszcze Janick nei był tak zgrany z zespołem(dopiero wg.mnie na XF już był w 100% zgrany), dwa utwory które uważam za zdecydowanie najlepsze na płycie to opener i utwór tytułowy, także Bring Your Daughter..ale tylko na koncertach.
Nomad pisze:Właśnie ,tak jak w temacie ,dziwi mnie ,że ta płyta jest z góry przekreślana ,wielu mówi ,że jest cieniutka.
Jednak co to jest uprzedzenie, jeszcze 3-4 miesiące temu ,też tak uważałem ,ale po paru dokładnych przesłuchaniach ,zmieniam zdanie.
Tailgunner ,utwór tytułowy, Run Silent Run Deep czy Bring Your Daughter.,
jeśli płyta ma takie utwory nie może być słaba.
Wielu mówi ,że drażni ich zmiana brzmienia na Amerykańskie ,ale właśnie myśle ,że to dobre posunięcie. Po Seventh Sonie potrzebne było pewne odświerzenie. Myślałem kiedyś ,że ta płyta brzmi tak bo jest zmiana gitarzysty ,ale np. na Virtual czy X Factor gitary brzmią inaczej więc nie o to chodzi. Myśle ,że Ironi chcieli pokazać, że potrafią zagrać również Heavy-Metal w Amerykańskiej wersji .
Takie utwory jak Hooks in You czy Holy Smoke to najlepsze przykłady .
Wreszcie wokal Bruca ,faktycznie jest inny? Taki bardziej rockowy niż metalowy ,mówiono ,że długie trasy zniszczyły jego głos ,ale i tak potrafi zrobić super klimat np.w Bring Your Daughter ....
Ja od początku uważam że album "No Prayer For The Dying " nie jest zły.
PS Poza tym nie ma w dorobku "Iron Maiden" kiepskiego albumu wszystkie mają jakiś, ten swój poziom.
Ja nie uważam, że No Prayer For The Dying jest słabą płytą. W przekroju całego dorobku Maiden jest ona dla mnie dobra. Na pewno stawiam ją wyżej niż płyty z Blaze'm, nie ma natomiast porównania do klasyków jak Siódmy Syn czy Powerslave. Do minusów NPFTD zaliczył bym po części wokal Bruce'a i brzmienie. Mimo tego, że rzeczywiście jest surowe to brakuje mi w niej takiej iskry.
No jasne że nie jest kiepski,ale No Prayer jest jakby słabszy od tych które były nagrane wcześniej, wielu ludzi uważa że jest on wręcz beznadziejny,ja aż tak mocno bym nie szedł, jest dobry, ale jednak słabszy od takiego Numbera czy Somewhere in Time.
Są też ludzie,który uważają go za naprawde dobrą płyte,np.fani Janicka, lub wrogowie zbytniego patosu w muzyce Maiden,którzy np.nie przepadają za 7th Sonem,ale są w mniejszości.
Są też ludzie,który uważają go za naprawde dobrą płyte,np.fani Janicka, lub wrogowie zbytniego patosu w muzyce Maiden,którzy np.nie przepadają za 7th Sonem,ale są w mniejszości.
Moim zdaniem ta płyta zawiera więcej słabszych kawałków niż inne (niekóre nie mają słabych wcale) i dlatego jej średnia jest niższa.
A se sprawdze jak jest u mnie (oceny od 1 do 6):
[1] Tail Gunner - 4
[2] Holy Smoke - 5
[3] No Prayer for the Dying - 6
[4] Public Enema Number One - 5
[5] Fates Warnin - 4
[6] The Assassin - 3
[7] Run Silent Run Deep - 6 (świetny refren)
[8] Hooks in You - 5
[9] Bring Your Daughter...To the Slaughter - 6
[10] Mother Russia - 4
Część kawałków nie przypadła mi do gustu na początku i potem żadko ich słucham, może gdybym do nich wróciła oceny byłyby wyższe.
Głos Bruce'a rewelacyjny jak wszędzie ale coś z tą płytą jest nie tak
chyba jest jakaś taka za mało Maiden'owa...
A se sprawdze jak jest u mnie (oceny od 1 do 6):
[1] Tail Gunner - 4
[2] Holy Smoke - 5
[3] No Prayer for the Dying - 6
[4] Public Enema Number One - 5
[5] Fates Warnin - 4
[6] The Assassin - 3
[7] Run Silent Run Deep - 6 (świetny refren)
[8] Hooks in You - 5
[9] Bring Your Daughter...To the Slaughter - 6
[10] Mother Russia - 4
Część kawałków nie przypadła mi do gustu na początku i potem żadko ich słucham, może gdybym do nich wróciła oceny byłyby wyższe.
Głos Bruce'a rewelacyjny jak wszędzie ale coś z tą płytą jest nie tak