Wasz koncertowy dorobek

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Re: Wasz koncertowy dorobek

Post autor: kam »

Max323 pisze: śr gru 17, 2025 2:52 pm
kam pisze: śr gru 17, 2025 1:36 pm Liczyłem jeszcze, że w 2026 roku, czyli po dwóch latach do Europy wróci Pearl Jam, ale na razie cisza z newsami i chyba z trasy nici. Z reguły ogłaszali coś właśnie w grudniu, ale niestety mimo plotek o wróceniu na próby to koncertów nie ma na ten moment (tak jak i ogłoszonego perkusisty).
Jest na fejsie taki jeden profil o koncertach. Oni mają info z pierwszej ręki, zwłaszcza jeśli chodzi o PJ. Może coś pomogą.
Mam nadzieję, że najlepsi muzyczni dziennikarze w Polsce uruchomią kiedyś telefon interwencyjny 24/7 to wtedy zadzwonię do chłopaków i będę wiedzieć co się dzieje z PJ :)
https://www.last.fm/user/kamooo
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Caracalized »

johnny_o pisze: śr gru 17, 2025 2:09 pm U mnie z kolei wydatki na bilety to nadal zdecydowana większość tych koncertowych, wliczając dojazd, żarcie i merch, bo noclegów jakichkolwiek od bardzo dawna brak, podobnie jak wyjazdów zagranicznych.
Tobie bardzo pomaga to, że mieszkasz tak blisko miejsca (stolica), w którym odbywa się sporo różnorakich koncertowych wydarzeń. I nie tylko bilety oczywiście podrożały, ale również i noclegi, dlatego w przyszłym roku nie licząc Krakowa (kiedy Ak'chamel i Clapton będą dzień po dniu) i Warszawy w lipcu (bo szkoda mi wracać do domu na parę godzin po Priest w Halle) mam zamiar nocować tylko zagranicą. Ceny wejściówek naprawdę wyglądają groszowo przy noclegach. Nie chcę przeliczać ile w tym roku wydałem na same noclegi, ale zgrzytam zębami jak sobie pomyślę ile w przyszłym roku się na nie wykosztuję, bo trochę będę zagranicę podróżował, a w takiej Barcelonie (o ile dam radę uczestniczyć w tamtejszym koncercie C93, jak nie to nie będzie Hiszpanii), Skandynawii czy Berlinie ceny są sporo gorsze niż u nas; za to w Porto, Budapeszcie czy Wilnie dla odmiany potrafią być podobne, a może i nawet lepsze niż w Polsce. Bilety na wszystkie najważniejsze dla siebie wydarzenia mam, na samolot (tam gdzie muszę dolecieć, nie licząc Barcelony jeszcze) też, więc tylko na te noclegi odkładać jeszcze kasę :mrgreen:
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ja na koniec podam zestawienie procentowe, bo prowadzę dość dokładne statystyki w tym zakresie, ale to wraz z podsumowaniem. Ostatni koncert planuję w sobotę, więc podsumowanie pewnie wjedzie w niedzielę :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Caracalized pisze: śr gru 17, 2025 3:32 pm
johnny_o pisze: śr gru 17, 2025 2:09 pm U mnie z kolei wydatki na bilety to nadal zdecydowana większość tych koncertowych, wliczając dojazd, żarcie i merch, bo noclegów jakichkolwiek od bardzo dawna brak, podobnie jak wyjazdów zagranicznych.
Tobie bardzo pomaga to, że mieszkasz tak blisko miejsca (stolica), w którym odbywa się sporo różnorakich koncertowych wydarzeń. I nie tylko bilety oczywiście podrożały, ale również i noclegi, dlatego w przyszłym roku nie licząc Krakowa (kiedy Ak'chamel i Clapton będą dzień po dniu) i Warszawy w lipcu (bo szkoda mi wracać do domu na parę godzin po Priest w Halle) mam zamiar nocować tylko zagranicą. Ceny wejściówek naprawdę wyglądają groszowo przy noclegach. Nie chcę przeliczać ile w tym roku wydałem na same noclegi, ale zgrzytam zębami jak sobie pomyślę ile w przyszłym roku się na nie wykosztuję, bo trochę będę zagranicę podróżował, a w takiej Barcelonie (o ile dam radę uczestniczyć w tamtejszym koncercie C93, jak nie to nie będzie Hiszpanii), Skandynawii czy Berlinie ceny są sporo gorsze niż u nas; za to w Porto, Budapeszcie czy Wilnie dla odmiany potrafią być podobne, a może i nawet lepsze niż w Polsce. Bilety na wszystkie najważniejsze dla siebie wydarzenia mam, na samolot (tam gdzie muszę dolecieć, nie licząc Barcelony jeszcze) też, więc tylko na te noclegi odkładać jeszcze kasę :mrgreen:
No nie da się ukryć - na 64 dni koncertowe aż 56 w Warszawie i okolicach, a jedyny zagraniczny tylko przy okazji podczas urlopu. Niezmiennie podziwiam dalsze wypady, jednocześnie mega się ciesząc że odpadają mi te wszystkie dodatkowe koszty i że jestem w stanie zaliczać każdy gig na jaki mam ochotę bez nich.
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Jednak nie będzie mi dane być na Acid Drinkers, więc koniec koncertowania w 2025 dla mnie stał się faktem.
Podsumowanie bcc:

16.01 - Kryształ, Wij, Obscure Sphinx - Kraków - przyzwoite rozpoczęcie sezonu przez polskie kapele
01.02 - Leprous- Warszawa - po 2 rozczarowujących płytach, Norwegowie wrócili w dobrym stylu, a koncertowo mnie mega zadowolili, oby taka passa trwała. Świetną koncertówkę wydali z tego legu trasy
04.02 - Child Bite, Power Trip, Pantera - Kraków - już nie będę się wyzłośliwiał o tej Panterze, bo boomerom strzelą świeże szwy na dupach, które mają po pęknięciu, gdy popełniłem relację z tego koncertu
07.02 - Turbo - Wrocław - dobry gig na bliźniastą inaugurację, jak zwykle w wyborowym towarzystwie
09.02 - Grand Magus, Opeth - Helsinki - mój pierwszy otwierający trasę koncert Opków, fajny 24 godzinny trip do stolicy Finlandii, wynagordzony fajnym setem i jeszcze lepszym koncertem. Grand Magus trochę rozczarował, ale poprawili się tydzień później
14.02 - Turbo - Warszawa - świetny koncert premierowy(? :lol:) Blizn, długi, świetnie wykonany, w super towarzystwie
18.02 - Grand Magus, Opeth - Berlin
04.03 - Livgone, Tribulation - Kraków - zapoznanie z nowym Hype Parkiem i super koncert książąt gotyku
15.03 - Moyra, Turbo - Opole
23.03 - Kasia Lins - Kielce - spontanicznie, mój pierwszy duet, ale za to rozczarowujący długością seta
10.05 - Ghost - Łódź - chciałbym wyróżnić ten koncert, był bardzo dobry, ale zabrakło jednak czegoś więcej w secie, żeby był "for the books". Dodatkowo tragicznie słabe nagłośnienie. Za to towarzystko ekipa Opus nie zawidoła, akcje biletowe z MaidenFanem i Sardim też będę wspominał do końca życia XD
27.05 - Halestorm, Iron Maiden - Budapeszt - w końcu Maiden z w miarę słuchalnym supportem, dobry gig, jeszcze lepszy wyjazd. Set mógłby być lepszy
28.05 - Alessi Rose, Dua Lipa - Praga - nigdy nie widziałem takiego show, numery z nowej mega zyskały na żywo, a zobaczyć albańską księżniczkę z bliska to coś wspaniałego
03.06 - Tom Odell, Billie Eilish - Kraków - po prostu genialna
04-07.06 - Mystic Festival - Gdańsk - (widziane 47 kapel - absolutna granica możliwości i przyjemności jak dla mnie - najlepsze: Bewitcher, Castle Rat, Midnight, Totenmesse, Oranssi Pazuzu, Turbonegro, Hellripper, Heave Blood and Die, Cobra the Impaler, Arthur Brown, Green Lung, Opeth, King Diamond, Katla)
15.06 - Bruce Springsteen - Praga - w końcu wyczekany, świetny, wzruszający koncert Bossa. Jedynie set mógłby być lepszy, ale przy takiej długości i wykonach, ciężko narzekać, to jedynie jakiś tam mankament
27.06 - Foster the People - Warszawa - żona zabrała, to grzechem byłoby nie skorzystać :D Ok koncert, fajnie usłyszeć hity z FIFY :lol:
04-05.07 - Open'er Festival - Gdynia - (widziane 14 wykonawców - najlepsze: Muse, St. Vincent, Linkin Park)
07.07 - Gloryhole, Judas Priest - Łódź - absolutnie gigantyczna rzecz, nie zobaczę lepszego Priest już nigdy. No i dodatkowo akcje biletowe z Maxem i Sardim :lol:
19.07 - So Good, Queens of the Stone Age - Budapeszt - genialny koncert QOTSA
05.08 - Silesian Noise - Katowice - (widziane 6 kapel - najlepsze: Mastodon, Owls Woods Graves)
19.08 - Kerry King, Gojira - Kraków
23.08 - Leniwiec, Turbo - Miasteczko Śląskie - strasznie słabe koncerty, ale za to w genialnym towarzystwie :D
16.09 - Urodziny Miasta Katowice - Katowice - (widzianych 4 wykonawców - najlepsze: Zalewski) - fajne koncerty, a najważniejsze, że za darmo
03.10 - IQ - Zabrze
04.10 - The Zenmenn, Parcels - Berlin - no set niestety nie zachwycił, nowa płyta kicha
06.10 - Ashes of Ares - Kraków - cała Dark Saga na żywo, coś pięknego, choć można było trochę dłużej i z lepszym dźwiękiem
10.10 - Paatos, Opeth - Sofia
11.10 - Paatos, Opeth - Bukareszt
13.10 - Paatos, Opeth - Kraków - nigdy nie usłyszę chyba tak dobrze brzmiącego Opeth, fenomenalne zwieńczenie wspaniałego weekendu ze Szwedami
28.10 - Helloween- Katowice - pierwsze dynie w końcu zaliczone, bardzo jestem zadowolony z tego koncertu
08.11 - Meluzyna, Narbo Dacal, Wij - Kraków - Wiju, szkoda, że tak krótko, gdyby dołożyć jeszcze ze dwa kawałki, byłoby pogrubione
15.11 - Kaelan Mikla, Perturbator - Warszawa - dobrze było zobaczyć po przerwie dziewczynki, niestety Progresja jebana powinna być zawsze i wszędzie, a samo islandzkie trio mogłoby pomyśleć nad wydłużeniem setlisty
20.11 - Lunatic Soul - Kraków - mini-koncert promujący najnowszą płytę
07.12 - Turbo - Tarnów - lubię Turbo
12.12 - Wiraszko, Zalewski - Kraków - cwel w żonobijce mistrz, co tu dużo mówić ;)

W sumie 40 dni koncertowych. 125 widzianych zespołów. Chyba spoko wynik. Miało być tego więcej. W excelu z planami jest dwa razy tyle :lol: Niestety z wielu koncertów porezygnowałem - często ze względu na cenę, czasem ze względu na brak urlopu, a czasem po prostu byłem zmęczony i wolałem posiedzieć w domu. Z odpuszczonych koncertów najbardziej żałuję: Queensryche w Wawie, Eivor, Ciśnienia i Maga. Było też kilka kwietniowych koncertów, które odpuściłem ze względu na urlop. Pamiętajmy też o clashu Stevena Wilsona z Mystikiem... Ogólnie jestem zadowolony z tego roku. Dużo mocnych występów zobaczyłem, spędziłem czas z najlepszymi ludźmi na Mystiku i w wielu innych okazjach. Dlatego w tym momencie szczególne uściski dla najczęstszych moich towarzyszy: @Sardi, @pz, @Czystezlo, @Żelazny. Piąteczka dla reszty sanatorian, których widywałem w muzycznej ekstazie częściej lub rzadziej :pijak: Też był to rok, w którym częściej wybrałem się na koncerty sam, czego bardzo nie lubię.
Plany na 2026? Już jest dosyć grubo. Maiden, Meta, Mystic, Opeth, Judasi, Alter Bridge, Savatage, trochę klubówek już się zapowiedziało. Pewnie wpadnę na jakieś Turbo ;)
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

blackcocker pisze: sob gru 20, 2025 9:54 am 04-07.06 - Mystic Festival - Gdańsk - (widziane 47 kapel - absolutna granica możliwości i przyjemności jak dla mnie - najlepsze: Bewitcher, Castle Rat, Midnight, Totenmesse, Oranssi Pazuzu, Turbonegro, Hellripper, Heave Blood and Die, Cobra the Impaler, Arthur Brown, Green Lung, Opeth, King Diamond, Katla)
Najlepszym występem na Mysticu był Beny szukający żurawia :)

blackcocker pisze: sob gru 20, 2025 9:54 am 07.12 - Turbo - Tarnów - lubię Turbo

Wiadomo, że lubisz Turbo, bo na ich koncertach można spotkać zajebistych ludzi :mryellow:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

pz pisze: sob gru 20, 2025 10:27 am
Najlepszym występem na Mysticu był Beny szukający żurawia :)
:lol: zdecydowanie :D mistrzostwo świata

Wiadomo, że lubisz Turbo, bo na ich koncertach można spotkać zajebistych ludzi :mryellow:
Jaki skromny :lol: choć to fakt ;)
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Po prawie trzech tygodniach wreszcie się zebrałem żeby napisać kilka słów.

16.01 - Obscure Sphinx, Wij, Kryształ - Kraków
05.02 - Alestorm, Ensiferum, Tyr, Heidevolk, Elvenking - Kraków
20.02 - Saxon, Girlschool, Grandslam - Kraków
14.03 - Nocny Kochanek, Masturbator, Transgresja - Kraków
21.03 - Myslovitz, Metro - Kraków
27.03 - Godsmack, P.O.D., Drowning Pool - Gliwice
07.07 - Judas Priest, Gloryhammer - Łódź
02.08 - Iron Maiden, Avatar - Warszawa
05.08 - Mastodon, Obituary, Ministry, Kylesa, Between The Buried and Me, Owls Woods Graves - Katowice
19.08 - Gojira, Kerry King - Kraków
06.10 - Ashes of Ares - Kraków
24.10 - W.A.S.P. - Wrocław
01.12 - Till Lindemann, Aesthetic Perfection - Kraków

Całkiem fajny rok. Zaliczyłem w sumie 13 wypadów, na których widziałem 35 koncertów. Plany były większe, ale musiałem odpuścić koncerty na wiosnę, przez co przegapiłem między innymi Ghosta, Maideny czy Mystic. Zrezygnowałem też z wielu jesiennych klubówek. Ostatnimi czasy, niestety często łapie napady koncerrtowego lenistwa i nie chce mi się nawet do Studia pojechać XD

Najlepsze gigi to trio Maiden, Priest i Gojira. Fantastyczne sztuki. W przypadku JP to prawdpopodobnie najlepszy ich koncert na jakim byłem, podobnie z resztą mogę powiedzieć o Gojirze, choć tutaj ta różnica nie jest aż tak wyraźna. Cieszę się, że będe mógł każdą z tych kapel zobaczyć jeszcze raz w przyszłym roku.

Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich spotkanych forumowiczów. Najczęściej chyba spotykałem admina Blackcockera.

W tym roku też sporo biletów kupowałem albo z drugiej ręki albo czekałem, aż pojawią się jakieś promocje. Nie zawsze są to wysokie kwoty, ale tu dwie dyszki, tu trzy i w przeciągu roku wyjdzie niezła sumka. Za Lindemanna udało mi się zaoszczędzić jakieś 230 plnów.

Są fajne plany na przyszły rok:
1. Maiden w Bratysławie.
2. Priest. Chciałbym zaliczyć Warszawę i jedną sztukę z dwójki Ostrawa/Bratysława. W zrobienie trzech gigów raczej nie będę celował.
3. SOAD na Narodowym. Fajnie będzie zobaczyć, bo to jeden z pierwszych zespołów, które słuchałem bardziej niż pięć piosenek na krzyż. Tym bardziej, że sztuka w Tauronie została odwołana przez pandemie. Supporty też są solidne.
4. Savatage. Niepotrzebnie jednak kupowałem bilet tak wcześnie. Pewnie będzie w sprzedaży do ostatniego dnia.
5. A Perfect Circle w Warszawie lub Pradze.
6. Metallica na Śląskim. Będę musiał upolować tix.
7. Jakieś festy albo twory festopodobne. Lost Generation w Krk, albo Gorillaz na Bittersweet.
8. Turbo oraz Lady Pank w Krakowie. Żadnego z nich nigdy nie widziałem na żywo, a mają zabookowane fajne trasy i to pod nosem.
9. Sporo klubówek typu Paradise Lost, Ensiferum itp. Większość pewnie w Krakowie, ale dopuszczam wyjazdy do Katowic czy Wrocławia. Może antypolak Blaze też gdzieś do nas przyjedzie.
Ostatnio zmieniony sob gru 20, 2025 4:09 pm przez Max323, łącznie zmieniany 1 raz.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Zajzajer »

Nie wiedziałem, ze Kerry King grał w Krk, tak to na pewno bym sie wybrał, bo mam ostatnia sporą faze na Slayera, nie widziałem go 14 lat. Pewnie grał wałki Slayera, aż sobie setlistę zobaczę zara. Podobał Ci się jego występ?

Moje plany na przyszły rok:

Metallica - muszę bilet kupic, z 11 lat ich nie widzialem
Deep Purple

na razie tyle, zobaczymy co z tego wyjdzie
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Wałki Slayera super, Slayeropodobne już mniej. Miałem wrażenie, że ciągle gra ten sam kawałek. Ogółem to w miarę ok.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Zajzajer »

a złapałeś coś? :P
Zajzajer on the Road 2026:
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Nic :(
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Pawlo84
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Pawlo84 »

W mijającym roku byłem na dwóch koncertach:

1. Iron Maiden - 02.08. na Narodowym w Warszawie (Avatara nie liczę, bo na płytę wchodziłem gdy oni kończyli swój występ)
2. Agnieszka Chylińska - 08.08. w Amfiteatrze Parku Strzeleckiego w Nowym Sączu

Patrząc na poprzednie wpisy i ilości, które zrobiliście, to śmiech na sali. Ale Maidenowym gigiem spełniłem moje marzenie uczestnictwa w ich koncercie na płycie dużego stadionu przy tak licznej publiczności. I nie zepsuły mi tego liczne komentarze na temat jakości dźwięku na tym obiekcie. Owszem było trochę gorzej niż w krakowskim Tauronie, ale nie tak źle, jak wcześniej czytałem. Dodatkowo bawiłem się w gronie super ludzi, których poznałem w autokarze z Krakowa.
Na Chylińską bardzo chciała pójść moja żona. Osobiście lubię kilka jej najbardziej znanych utworów z O.N.A. i przy nich było całkiem nieźle. Jednak najlepszą rzeczą z tego koncertu był widok mojej żony, która z uśmiechem na twarzy tak dobrze bawiła się na tym występie.

W moim przypadku nie ma najmniejszych szans na większą liczbę koncertów w roku. Tym bardziej doceniam te, na których się pojawiłem. W przyszłym roku wybieramy się z żoną na Erica Claptona (29.04.) do Krakowa. Bilety już kupione. Może uda się jeszcze coś zobaczyć/usłyszeć w okresie letnim.

Pozdrawiam, Paweł.
Awatar użytkownika
kalectwo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: kalectwo »

U mnie tylko tyle

26.06 AC/DC, koścista dupa - Klepisko w Pradze
04.07 AC/DC, koścista dupa - Studnia w Warszawie
07.07 Judas Priest, Gloryhole - Atlas Arena w Łodzi - drugie najlepsze JP w życiu

Może i mało, ale kosztowało jak dużo.

W przyszłym roku znowu idę na ilość, planuję aż 3 wypady, JP - Ostrava/Warszawa, IM - Hradec.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Do poczytania przy porannej kupie ;)

2025-01-10 Turbo, Subterfuge / Jarocin

2025-02-14 Turbo / Warszawa
2025-02-15 Turbo / Lublin
2025-02-16 Turbo / Kielce *
2025-02-28 Nocny Kochanek / Łódź

2025-03-01 Tarja Turunen, Marko Hietala / Warszawa
2025-03-14 Skunk Anansie, So Good / Warszawa
2025-03-21 Medieval Steel, Stromburner, Scavenger, Midnight Force, Rascal, Mettalus / Warszawa, Helicon
2025-03-22 Wytch Hazel, Toranaga UK, Toxikull / Warszawa, Helicon
2025-03-25 Turbo, Fobia / Gdynia
2025-03-29 Zalewski, Dezydery / Warszawa

2025-04-22 Dool, Taraban / Warszawa
2025-04-25 Moriah Woods / Warszawa
2025-04-26 Primordial, Odium Humani Generis / Warszawa

2025-05-27 Iron Maiden, Halestorm / Budapeszt
2025-05-28 Iron Maiden, Halestorm / Budapeszt

2025-06-04 Exodus, Bewitcher, Halocene, Jerry Cantrell, Midnight, Castle Rat, Soulburn, Martwa Aura, Burner / Gdańsk, Mystic
2025-06-05 Elder, Turbonegro, Eagles of Death Metal, Imminence / Gdańsk, Mystic
2025-06-06 King Diamond, Opeth, Green Lung, W.A.S.P., Arhur Brown, Cradle of Filth, Blindead 23, Cobra the Impaler, Stray from the Path, Heave Blood and Die / Gdańsk, Mystic
2025-06-07 Sepultura, I Am Morbid, Tiamat, Pentagram, Blood Fire and Death, Death Angel, Dark Tranquillity, Slomosa, Katla, Bokassa, Bad Touch / Gdańsk, Mystic
2025-06-15 Bruce Springsteen / Praga
2025-06-21 Paradise Lost, Soen, 1000Mods, Khirki, Wij / Lublin, Rock the Square *

2025-07-04 Muse, Dean Lewis, Neil Frances, Little Simz, Mother Mother, bambi, Metro / Gdynia, Open'er
2025-07-05 Linkin Park, Conan Gray, Molchat Doma, Fisz Emade, Tworzywo / Gdynia, Open'er
2025-07-07 Judas Priest, Gloryhammer / Łódź
2025-07-12 Uriah Heep, Kult / Suwałki, Suwałki Blues Festiwal

2025-08-04 Soen / Sztokholm *
2025-08-23 Turbo, Leniwiec / Miasteczko Śląskie, Śląskie Larmo 6 *

2025-09-10 Glenn Hughes, Darker Half / Warszawa

2025-10-04 Gorgonzolla, Venflon, Snowblind / Warszawa
2025-10-23 W.A.S.P. / Warszawa
2025-10-25 Internal Quiet, The Mind Parasites / Radomsko
2025-10-28 Helloween, Beast in Black / Katowice

2025-11-04 Ronnie Romero & Gus G., Stardust / Warszawa
2025-11-07 Turbo / Gomunice
2025-11-08 Wij, Narbo Dacal, Meluzyna / Kraków
2025-11-09 Uriah Heep, April Wine, Heavy Petting / Wrocław
2025-11-15 Nocny Kochanek, San Quentin / Łódź
2025-11-19 Helloween, Beast in Black / Mediolan (Assago)

2025-12-07 Turbo / Tarnów
2025-12-13 Internal Quiet, Fatum / Aleksandrów Łódzki
2025-12-15 Bryan Adams / Gdańsk
2025-12-20 Nocny Kochanek / Warszawa

Wyszły 43 dni koncertowe i 118 występów (festiwalowe oczywiście nie wszystkie w całości)

Najlepsze koncerty oznaczyłem pogrubieniem. Wiersze oznaczone gwiazdką to wypady całą rodziną.

Tradycyjnie najbogatsze były czerwiec i listopad. Mniej niż zwykle w październiku, zaskakująco dużo w lipcu - wakacja to zwykle był u mnie okres przerwy w koncertowaniu.

3 wypady do Trójmiasta, zaskakująca wizyta w Mediolanie (z decyzją podjętą na koncercie Helloween w Katowicach).

Najlepsze koncerty (chronologicznie)
- Turbo / Warszawa
- Linkin Park / Gdynia
- Judas Priest / Łódź (najlepszy Priest na jakim byłem)
- Uriah Heep / Suwałki
- Helloween / Katowica

Zaskoczenia na plus:
- Opeth / Gdańsk - poprzedni koncert na MF mnie znudził, ten bardzo mi się podobał
- Toxikull / Warszawa - nie śłuchałem wcześniej, a świetnie się bawiłem
- Muse / Gdynia - nie słuchałem od lat, nigdy nie przepadałem jakoś specjalnie, a koncert świetny

Rozczarowania:
- Turbo / Jarocin - niby początek trasy, niby promocja nowego albumu, a tylko 3 numery z Blizn zagrane
- Turbo / Lublin - gościnny występ Grzegorza
- Medieval Steel / Warszawa - ten zespół rzeczywiście nie ma nic do zaoferowania poza tytułowym numerem
- Paradise Lost / Lublin - kolejny raz miałem wrażenie, że zespół "przeszedł obok koncertu"

Największe gówno:
- bambi, Conan Gray / Open'er
- Beast in Black
- Gloryhammer
- So Good
- wiele nudnych supportów typu Heavy Pettin czy April Wine

Towarzysko do wyróżnienia:
- wyjazd na Mystic
- Turbo / Lublin

Nowe zespoły, które ze mną zostały
- Green Lung
- Castle Rat

Topowe fanty:
- pałeczka Dawsona z pierwszego koncertu na trasie (zatrzymali mnie przez nią na kontroli bezpieczeństwa na lotnisku)
- pałeczka Russella Gilbrooka z Wrocławia

Czego nieudało się zrealizować:
- Saxon - rozchorowałem się wtedy mocno i zupełnie nie miałem siły na zabawę
- Blood Incantation i Dead Dasies - nie wybrałem się z różnych przyczyn
- Helloween / Uriah Heep w paździeniku/listopadzie - były różne plany (Praga - Wiedeń - Linz 24-25.10 lub Hamburg 1-2.11), ale nie wyszły, zamiast tego poleciałem do Mediolanu
- Candlemass - nie kupiłem biletu, a potem nie udało się dorwać w dobrej cenie z drugiej ręki

Podsumowanie finansowe:

- Większość koncertów była w Warszawie.
- Niewiele noclegów (Turbo - Lublin, Mystic, Open'er - pole namiotowe, Helloween - Mediolan, Springsteen - Praga, Maiden - Budapeszt)
- Pomijając Mediolan i Budapeszt poruszałem się samochodem.
- Zdecydowana większość koncertów to wspólny wypad z żoną (z tych dalszych sam byłem w Budapeszcie, Pradze, Mediolanie i Suwałkach).
- Często mieliśmy towarzystwo dorzucające się do paliwa.
- Koncertu Soen w Szwecji nie wliczam w koszty (poza moim biletem wejściowym), bo byliśmy wtedy na wakacjach, koncert był w wesołym miasteczku i żona z dziećmi weszły na biletach z lunaparku.
- Podobnie Turbo w Tarnowie, wracaliśmy z gór i wpadliśmy "po drodze".

- 52% - koszty biletów
- 14% - noclegi
- 14% - żarcie i picie
- 12% - samochód (paliwo, parkingi, autostrady)
- 3% - pozostały transport (samoloty, komnunikacja miejska)

- reszta to wydatki, których by nie było, gdybyśmy nie pojechali: muzyka, merch, jakieś prezenty dla dzieciaków

- najdroższe wyjazdy to Mystic, Open'er, Bruce Springsteen i Iron Maiden (Budapeszt - dwa dni) - przedział 1500-2000 / osoba

No, nie jest to tanie hobby. :)

Plany na przyszły rok: Turbo (Warszawa, Kraków, Kutno, Łódź), NK (jak ogłoszą trasę, to przynajmniej 1), Monstrum (Rzeszów), Wishbone Ash (Warszawa), Soen, Lady Pank, Zalewski, Mystic, Metallica, Maiden (Rock for People), Judas Priest (Warszawa, Halle?). Bilety na razie mamy na akustyczne Turbo, Zalewskiego, Mystic, Metallikę i Rock for People, czyli w "szufladzie" leży ponad 4500zł :)

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

co oznaczają gwiazdki?
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
pz
-#Administrator
-#Administrator

pz pisze: sob gru 20, 2025 10:49 pm Najlepsze koncerty oznaczyłem pogrubieniem. Wiersze oznaczone gwiazdką to wypady całą rodziną.

Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

07.02 - Turbo (Wrocław, Łącznik)
14.02 - Turbo (Warszawa, Progresja)
20.02 - Saxon, Girlschool, Grand Slam (Kraków, Studio)

06.03 - Dirkschneider, Crownshift, All for Metal (Kraków, Studio)
15.03 - Turbo, Moyra (Opole, NCPP)
23.03 - Kasia Lins (Kielce, Pałacyk Zielińskiego)

10.05 - Ghost (Łódź, Atlas Arena)
27.05 - Dua Lipa, Alessi Rose (Praga, O2 Arena)

05.06 - Drab Majesty, Oranssi Pazuzu, Perturbator (Gdańsk, Mystic Festival)
06.06 - King Diamond, Opeth, W.A.S.P., Green Lung, Cradle of Filth, Hatebreed, The Crazy World of Arthur Brown, Cobra the Impaler, Hellripper, Heave Blood and Die, Stray from the Path (Gdańsk, Mystic Festival)
07.06 - Blood Fire Death, Pentagram, VADER, Sepultura, I Am Morbid, Death Angel, Slomosa, Bokassa, Bad Touch, Katla, Employed to Serve (Gdańsk, Mystic Festival)
15.06 - Bruce Springsteen & The E Street Band (Praga, Lotnisko Letnany)

03.07 - Bruce Springsteen & The E Street Band (Mediolan, San Siro)
07.07 - Judas Priest, Gloryhole (Łódź, Atlas Arena)

02.08 - Iron Maiden, Avatar (Warszawa, PGE Narodowy)
19.08 - Gojira, Kerry King (Kraków, Tauron Arena)

13.09 - Coma, Krzysztof Zalewski, Dżem, Organek (Katowice, Strefa Kultury)

03.10 - IQ - (Zabrze, CK Wiatrak)
04.10 - IQ - (Zabrze, CK Wiatrak)
06.10 - Ashes of Ares (Kraków, Studio)
20.10 - Sting (Kraków, Tauron Arena)
28.10 - Helloween, Beast in Black (Katowice, Spodek)

08.11 - Wij, Narbo Dacal, Meluzyna (Kraków, Zaścianek)
20.11 - Lunatic Soul (Kraków, Akademia Muzyczna im. Krzysztofa Pendereckiego)

07.12 - Coma (Kraków, Tauron Arena)
12.12 - Krzysztof Zalewski (Kraków, Studio)
20.12 - Acid Drinkers, Turbo, Pull the Wire (Katowice, Spodek)

kursywa gówno, bold najlepsze
największe zaskoczenie: fakt, że spodobała mi się Coma
pozdro dla wszystkich
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Piwowarus »

Koncertowo rok naznaczony głównie wyjazdem na Graspop, ale trafiło się też kilka koncertów w bardzo dziwnych okolicznościach przyrody. Najlepszym koncertem był zdecydowanie King Diamond, a najgorszym Epica którą musiałem wysłuchiwać oczekując na Maiden

22.02 - Dżem - Warszawa @ Torwar (połączony z prelekcją o pożarach)
23.02 - Saxon - Warszawa @ Progresja
21.03 - Planet of Zeus - Warszawa @ Voodoo
27.03 - Godsmack, P.O.D., Drowning Pool - Gliwice @ Pre-Zero Arena
10.05 - Ghost - Łódź @ Atlas Arena
16.05 - Dopelord, Sanity Control - Warszawa @ Klub Mechanik
27.05 - Iron Maiden, Halestorm - Budapeszt @ Budapest Arena
06.06 - Hiob Dylan - Warszawa @ Bazarek obok Hali Marymonckiej
19.06 - Iron Maiden, Epica, Dream Theater, Alien Ant Farm, Death Angel (+ fragmentami Paradise Lost, Alestorm, Soen) @ Graspop Festiwal
20.06 - Opeth, Blood Incantation ,Eagles of Death Metal, Orange Goblin, Green Lung, British Lion (+ fragmentami Slipknot, Jerry Cantrel, Villagers of Ioannina City, Pro-Pain) @ Graspop Festiwal
21.06 - Nine Inch Nails, Airbourne, The Hu, The Dead Dasies, Soulfly, Eisbreher, Dirty Honey (+ fragmentami Apocaliptca, Vandenberg) @ Graspop Festiwal
22.06 - Till Lindemann, King Diamond, Stray from The Path, Savatage, Cobra the Impaler, Krokus, Rise of the North Star, Ugly Kid Joe (+ fragmentami Judas Priest) @ Graspop Festiwal
06.07 - T-Raperzy znad Wisły - Warszawa @ Cytadela
07.07 - Judas Priest, Gloryhammer - Łódź @ Atlas Arena
15.08 - Kult - Otwock @ Park Miejski
02.09 - Die Toten Hosen, CF98 - Warszawa @ Stodoła
04.10 - Acid Drinkers, Turbo, Pull The Wire - Warszawa @ Torwar
05.10 - Coma - Warszawa @ Torwar
07.11 - Hunter - Warszawa @ Progresja
12.12 - Wij, Mary, Meluzyna - Warszawa @ Progresja
16.12 - Hańba! - Warszawa @ Zachęta
pz
-#Administrator
-#Administrator

Koncert w Cytadeli, to jeszcze jestem sobie w stanie wyobrazić, ale ten bazarek przy Hali Marymonckiej. Muszę przyznać, że zaskakujące miejsce na imprezę :)

ODPOWIEDZ