"egzotyczny" Heavy Metal, że tak powiem

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Re: "egzotyczny" Heavy Metal, że tak powiem

Post autor: LukaSieka »

AncientMariner pisze: pn lis 25, 2019 1:03 pm
Adrian S.O.S. pisze: pn lis 25, 2019 12:00 pm Czekam jeszcze aż Satan Jokers, ADX, Killers i Blaspheme ogłoszą jakieś koncerty. Do szczescia jeszcze tylko brakuje żeby H-Bomb się reaktywowało i zagrało kilka koncertów :)
Satan Jokers to niezła kapela. H-Bomb juz mniej mi sie np podoba. O wiele bardziej lubie Sortilege. Natomist ADX chyba bardziej lubie z tego typu muzy z Francji. Na żywo fajnie byłoby ich zobaczyć. Z tym ze takie zespoły przewaznie omijają Polskę i okolice podczas tras koncertowych.
No i właśnie to jest ten ból dupy, że te kapele nie dość, ze rzadko grają, to raczej się w nasza stronę mało zapuszczają.
Na reaktywacje H-Bomb raczej bym nie liczył, bo ci muzycy od lat nie grają nawet w innych kapelach. Goście z Sortilege przynajmniej byli aktywni i zaangażowani w jakiejś inne zespoły, kiedy Sortilege nie istniało. Z drugiej strony, jak patrze jakie kapela wracają do żywych, to nawet specjalnie bym się nie zdziwił, gdyby H-Bomb ogłosili reaktywacje.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

francuskie zespoły są zbrodniczo niedocenione. Kilka jak np. Trust, ADX, Warning, Sortilege, Killers, Nightmare poznałem dzięki temu forum i sądze ze grają bardzo dobrą muze. Znam jeszcze i polecam Adrana, Erevan, Lorraine Cross, Awacks, Carcariass, Asylum Pyre. Może nie wszystkie zespoły to heavy metal bo np Carcariass to zespół death metalowy w grający w stylu Death ale mimo to polecam
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Sortilege, Angel Witch, Stranger, Haunt, Holmes, Tyrant w Wurzburgu już za kilka dni. Już mam sraczkę :D :D :D :D
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

Adrian S.O.S. pisze: wt lut 11, 2020 1:49 pm Sortilege, Angel Witch, Stranger, Haunt, Holmes, Tyrant w Wurzburgu już za kilka dni. Już mam sraczkę :D :D :D :D
Jak z wejściówkami? Już pewnie się rozeszły?
Awatar użytkownika
LukaSieka

Adrian S.O.S. pisze: wt lut 11, 2020 1:49 pm Sortilege, Angel Witch, Stranger, Haunt, Holmes, Tyrant w Wurzburgu już za kilka dni. Już mam sraczkę :D :D :D :D
Też się doczekać nie mogę. Najbardziej oczywiście Sortilege, ale zobaczyć Stranger i posłuchać kawałków z "The Bell"... Mmmmm :)
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

LukaSieka pisze: śr lut 12, 2020 12:27 pm
zobaczyć Stranger i posłuchać kawałków z "The Bell"... Mmmmm :)
no własnie. Ciekawe czy będą grali numery z The Bell czy też coś z dwójki
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Adrian jak po Metal Assault ?
Awatar użytkownika
LukaSieka

Od siebie mogę napisać, że było bardzo dobrze. Co prawda set Sortilege nieznacznie różnił się od ostatniego koncertu, na którym byłem (Keep It True 2019). Znowu przeważały kawałki z mojego ulubionego "Larmes De Heros", jeden mniej tylko grali z "Métamorphose".... Myślałem, że ta Lynda Siewicz była tylko gościnnie na Keep It True 2019, ale pojawiła się znowu. Moim zdaniem niepotrzebnie.
Angel Witch jak zawsze bardzo dobry koncert. Oni z resztą poniżej pewnego poziomu nie grają. Standardowo lwią cześć setu stanowiły utwory z pierwszej płyty.
Chris Holmes w porządku. Fajnie było posłuchać i pośpiewać szlagiery W.A.S.P. z pierwszych płyt.
Po Stranger spodziewałem się lepszego koncertu. Niby wszystko było ok, grali dużo kawałków z pierwszej płyty, ale czegoś mi brakowało. Chyba tak długa przerwa w graniu zrobiła swoje.
Ogólnie rzecz biorąc bardzo dobry festiwal.

I przy okazji skład na Keep It True 2020 już ogłoszony. Bedzie Sabbat (!), Cirith Ungol (!), Metalucifer (!!!), Loudness, Heathen, Visigith, Realm (!), Trespass, Vulture....
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Obrazek
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

octavarium pisze: śr lut 19, 2020 3:36 pm Obrazek
Tego najbardziej żałuję że się nie odbędzie. Tak sie nastawiałem na ten fest :(
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Adrian S.O.S. pisze: pn kwie 06, 2020 7:23 pm
octavarium pisze: śr lut 19, 2020 3:36 pm
Tego najbardziej żałuję że się nie odbędzie. Tak sie nastawiałem na ten fest :(
Dla mnie fakt że Cirith Ungol, Heathen, Realm i Loudness przejdą koło nosa to niczym tragedia
Awatar użytkownika
LukaSieka

Ja nie mogę przeżyć Metalucifer i Sabbat. Żyłem już tym koncertem. Psychicznie byłem tak nastawiony na Japończyków, ze teraz nic, tylko w łeb sobie strzelić :)
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Na razie KiT jest przełożone na sierpień, a że to aż taki wielki fest nie jest to może sobie w łeb jeszcze nie strzelajcie :)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Jeżeli miałbym obstawiać, gdzie najpierw będą się znowu odbywały koncerty, to postawiłbym na Niemcy. KiT to mniejsza impreza. Na razie Japończycy i tak do Europy nie przylecą. Ale za 4 miesiące, kto wie. A jeżeli się nie uda w tym roku, to może spróbują na kolejny utrzymać ten skład.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

LukaSieka pisze: pt sty 11, 2019 11:40 pm
Vorgel pisze: pt sty 11, 2019 10:53 pm Skąd oni mogliby znać Sortilrge? Jedynie od fanow metalu z Europy, których poznali będąc tu. W USA nawet Running Wild było mało znane, mimo iż mieli tam trasę w 1985. Mam znajomych w Stanach, fanow metalu, którzy jeśli już coś z Europy to Wielka Brytania, Szwecja ewentualnie Niemcy, ale wielu dla nas kluczowych kapel nie kojarzą.
Kurde, nie chce mi sie ciągnąc tej co raz bardziej bezsensownej dyskusji. Po pierwsze Sortilege w 1984 roku wydawał Steamhhamer i ich płyty można było bez problemów kupić w sklepach muzycznych w USA czy Kanadzie. Po drugie nie trzeba było jechać do Europy, żeby tam poznać fanów :D.
Masa ludzi w Polsce w latach 80tych jak np. ludzie z podziemnych kapel typu Imperator, Merciless Death, Vader, Slaughter, Armagedon dostawała kasety, płyty, koszulki, naszywki od kapel z całego świata. Nie trzeba było jechać do Singapuru, żeby dostać od tamtejszych fanów koszulkę takiego np. Abhorer czy jechać do Chile, żeby tam poznać ludzi i dostać od nich kasety Torturer, Atomic Aggressor czy innego Necrosis.
Tym bardziej, że Death miał już wyrobioną marke i był bardzo znana kapela przed wydaniem "Scream Bloody Gore". Ludzie pisali do nich i wysyłali mase rzeczy, bez poznawania ich osobiście. Tak nie było tylko z Death, ale i z innymi zespołami, zwłaszcza death metalowymi, bo to był okres, boom na tapetrading na całym świecie. Ludzie znali na takich zadupiach jak Malezja czy Łotwa, Bułgaria zespoły pokroju Morbid Angel, Immolation, Incantation, Obituary czy Cannibal Corpse zanim ci wydali pierwsze płyty. W Polsce wystarczyło, że Bariel z Imperator dostał demo brazylijskiego Incubus albo Korzus, a mesiąc później znała to cała Polska. Oczywiście mowa tu o ludziach, którzy siedzieli w podziemiu, korespondowali ze sobą albo jeździli na Sthrashydła, Shark Attack, Drrramy albo inne festiwale.
Własnie przeglądałem temat, żeby wychwycić jakieś nazwy starych francuskich zespołów , których tu pisano i przypomniałem sobie o wątku Sortilege w kontekście Death i Schuldinera :) Najzabawniejsze jest to że taki Anthrax mogli znać Trust na początku lat osiemdziesiątych ale taki Schuldiner i Death według Vorgela już nie mogli znać Sortilege w 1988 :D

Co do tapetradingu o możliwe że niektórzy nie wiedza co to jest i nie pamiętają jak sie korespondowało z ludźmi z całego świata i zdobywało się świetne rzeczy na kasetach
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Felcio pisze: pt sie 07, 2020 12:43 pm Własnie przeglądałem temat, żeby wychwycić jakieś nazwy starych francuskich zespołów , których tu pisano i przypomniałem sobie o wątku Sortilege w kontekście Death i Schuldinera :) Najzabawniejsze jest to że taki Anthrax mogli znać Trust na początku lat osiemdziesiątych ale taki Schuldiner i Death według Vorgela już nie mogli znać Sortilege w 1988 :D

Co do tapetradingu o możliwe że niektórzy nie wiedza co to jest i nie pamiętają jak sie korespondowało z ludźmi z całego świata i zdobywało się świetne rzeczy na kasetach
Pewnie Scott Ian miał znajomego we Francji a Schuldiner takiego mieć nie może :wink: W ogóle ten Sortilege to wymyślony zespół a to wszystko to nie prawda :)
Felcio pisze: pt sie 07, 2020 12:43 pm Własnie przeglądałem temat, żeby wychwycić jakieś nazwy starych francuskich zespołów
Od siebie moge polecić Sortilege, Blaspheme, Killers, Satan Jokers, H-Bomb, Demon Eyes, Warning, ADX, Nightmare, High Power, Steel Angel, Fisc, Vulcain i Trust. Po inne napisz do Lukasa ona zna na wylot starą heavy metalową scene z Francji
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Ja polecam to co Adrian z naciskiem na drugi i trzeci album ADX - znakomite speed metalowe krążki.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Felcio pisze: pt sie 07, 2020 12:43 pm Co do tapetradingu o możliwe że niektórzy nie wiedza co to jest i nie pamiętają jak sie korespondowało z ludźmi z całego świata i zdobywało się świetne rzeczy na kasetach
Tape-trading to była normalna sprawa w na przełomie lat '80 i '90. Dzisiaj się już mało kto nawet na CD wymienia, więc dużo osób może tego nie rozumieć.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Teraz wszystko jest w internecie. Zupełnie inne czasy pod tym względem.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

LukaSieka pisze: pt sie 07, 2020 3:21 pm
Felcio pisze: pt sie 07, 2020 12:43 pm Co do tapetradingu o możliwe że niektórzy nie wiedza co to jest i nie pamiętają jak sie korespondowało z ludźmi z całego świata i zdobywało się świetne rzeczy na kasetach
Tape-trading to była normalna sprawa w na przełomie lat '80 i '90. Dzisiaj się już mało kto nawet na CD wymienia, więc dużo osób może tego nie rozumieć.
Widocznie Vorgelkowi nikt nigdy nie chciał nigdy przegrać kasety i chłop nie chce przyjąć do wiadomości że ktoś mógł przegrac kasete Chuckowi Schuldinerowi :lol:
ODPOWIEDZ