Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Re: Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Post autor: Nomad.1985 »

Wiadomo już mniej więcej jak będzie wyglądała trasa w 2017 r. ? Na 100% to jest kontynuacja Book of Souls Tour czy może jednak trasa best-off? . Skoro mają grać halówki u siebie to może jednak przygotują coś specjalnego? Ktoś tutaj pisał, że set ma być oparty o tę grę komputerową Legacy of the Beast, wiadomo już jakie tam utwory zostały użyte?
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Mogliby zrobić taką jak EdHuntour plus 2 kawałki z TBOS.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

sekcjazwlok pisze:Mogliby zrobić taką jak EdHuntour plus 2 kawałki z TBOS.
Byłoby świetnie, szczególnie miło byłoby usłyszeć Stranger in a Strange Land, Phantom of the Opera i The Clansman a z utworów z nowej może coś czego nie grają teraz np. The Great Unknown.
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Raczej byłoby pójściem na łatwiznę gdyby niczego nie zmienili w secie lub co gorsza dodali Two Minutes to Midnight czy Run to the Hills zamiast Powerslave lub Children of the Damned. Jeśli byłby to typowo wakacyjny tour po Europie i USA to miałbym takie obawy, ale skoro mają grać minitrasę we własnym kraju to chyba się bardziej postarają.

Zresztą jak widzę po sobie to teraz mi się set nie za bardzo podoba, a i tak jadę na 2 koncerty. To jest chyba już uzależnienie i pewnie wielu fanów tak samo do tego podchodzi. Ponarzekają, ponarzekają a potem i tak bilet kupią.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Mysle ze w UK zagraja dokladnie ten sam set co teraz.
Angole zbytnio na DOWNLOAD nie nacieszyli sie nowa plyta
Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Steve »

Nomad.1985 pisze: Ponarzekają, ponarzekają a potem i tak bilet kupią.

Ja do tego podchodzę tak, że to Iron Maiden i chu*, trzeba jechać, chociażby na jeden :D
Aczkolwiek, zawsze chciałem doświadczyć jakiejś zmiany w secie chociaż pomiędzy dwoma występami na które bym się wybrał, ale z doświadczenia już wiem, że na dwudziestu koncertach nawet z tym samym setem, bawił będę się zawsze bardzo dobrze :dance:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Nomad.1985 pisze:Wiadomo już mniej więcej jak będzie wyglądała trasa w 2017 r. ? Na 100% to jest kontynuacja Book of Souls Tour czy może jednak trasa best-off? . Skoro mają grać halówki u siebie to może jednak przygotują coś specjalnego? Ktoś tutaj pisał, że set ma być oparty o tę grę komputerową Legacy of the Beast, wiadomo już jakie tam utwory zostały użyte?
Ta sama trasa, set raczej bez zmian - ew. max 2-3 zmiany, ale skoro trasa ma być głównie halowa to spodziewałbym się utrzymania dużej liczby kawałków z genialnego TBOS.
Deleted User 1499

No to koniecznie muszę zachaczyć jakiś koncert w przyszłym roku. Ta scenografia w hali - miód ! Jednakże mogliby troszkę zluzować z tym setem , 2-3 wymiany czyli:

- Tears of The Clown -> 22 AA
- Death Or Glory -> Killers
- Powerslave -> Stranger in a Strange Land
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Poza ostatnią świetne propozycje ;) .

Dla mnie obowiązkowy w secie powinien być Aces High. Może następna trasa...
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

AH katowali przez 3 ostatnie lata. Powinni dać mu odpocząć. Clansmana bym usłyszał w końcu na żywca... za cokolwiek.
Deleted User 1499

Albo Sign of the Cross , marzenia :roll:
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Zespół doszedł do takiego momentu w którym wrzucenie jednego mniej oczywistego utworu to ogromna radość fanów. Starczyło np. że na koncertach w 2010 r. pojawił się Ghost of Navigator i No More Lies i już było ciekawie. Tak samo na obecnej trasie Powerslave i Children of the Damned. Jeszcze w 2005 r. jak wrzucili do setu wiele rarytasów takich jak Prowler, Another Life, Drifter czy Where Eagles Dare dla ludzi nie było to jakimś wielkim wydarzeniem bo Ironi nie kojarzyli się ze sztywnimi, mało urozmaiconymi setami. Przynajmiej ja to potraktowałem normalnie. Tak samo jak w 2008 r. w secie pojawił się Moonchild czy wcześniej w 2003 r. na trasie Dance of Death Tour Lord of the Flies. Za to już w 2013 r. Afraid too Shoot Strangers i troszkę mniej Phantom of the Opera dla wszystkich były zaskoczeniem.

Trasy albumowe mają to do siebie, że 3/4 miejsca jest już zarezerwowanego dla klasyków i nowych utworów dlatego szczególnie fajnie by było gdyby zespół czasami coś odświeżył. Szczerze mówiąc to gdyby nie trasy historyczne usłyszałbym bardzo mało ulubionych utworów na żywo. Tak się składa, że szczególnie za nowymi płytami nie przepadam a hity koncertowe to też nie są moje ulubione utwory. Dzięki trasom historycznym usłyszałem np. Phantom of the Opera, Prowler, Another Life, Murders in the Rue Mourge, The Prisoner, Where Eagles Dare, Rime of the Ancient Mariner, Seventh Son of a Seventh Son czy Moonchild . Na trasach albumowych pewnie by tych utworów nie zagrali.

Zespół ma sporo opcji i może zrobić wszystko. Zagranie kilku utworów z lat 90 w tym czasów Blejza jest jak najbardziej możliwych. Tak samo jak zagranie Killers, Flight of Icarus, Stranger in the Strange Land, Still Life czy nawet Infinite Dreams i Alexander the Great. Każdy jeden z tych utworów będzie wielką niespodzianką skoro nawet sety wypełnione tylko standardami cieszą tak fanów. Pytanie podstawowe czy Ironi będą już grali tylko trasy albumowe czy mają w planach coś specjalnego. Trasę best-off też można zrobić na różne sposoby, można do tego podejść mniej lub bardziej starannie. Mi się wydaję, że dobrze zrobiona trasa best-off powinna być oparta na całym przekroju kariery zespołu czyli na albumy z wszystkimi wokalistami.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Trasę best of to mogą zrobić na zakończenie kariery. I wtedy niech podejda do wszystkiego przekrojowo. Akurat mnie imponują ze starają się nie stać w miejscu, i cały czas wydają albumy tak dobre, że mogłyby starczyc na caly set, bez potrzeby jeżdżenia na klasykach.

Ale absolutnie się zgadzam z tym, że mogliby trochę zonglowac setem, nawet z koncertu na koncert, to byłby dla nich żaden problem. Nie byłoby czegoś takiego ze człowiek kilka miesięcy w przód wie co będzie grane od początku do konca, i w jakiej kolejności. Ujmuje to trochę tej całej magii ;). Mówię to z perspektywy raczej młodszego fana, nie było mi dane być na wielu koncertach dziewicy, i w sumie mi wszystko jedno co zagrają, bo wszystko będzie dla mnie nowością. A jestem w stanie zrozumieć starych fanów którzy Fear'a, blood brothers, i 2MTM słyszą po raz enty.
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Tylko, że oni sami pewnie nie wiedzą kiedy będzie koniec ich kariery. Jakieś trasy inne niż albumowe muszą robić dlatego, że średnio nowy album wydają teraz co 4-5 lat. Tyle to trwa bo zespół już nie jest młody i potrzebuje czasu na stworzenie nowego materiału oraz jego wydanie. To wszystko trwa, a Ironi lubią być w trasie praktycznie każdego roku. Dlatego o ile nie będą trasy Book of Souls wydłużać w nieskończoność to jakaś trasa best off pewnie nas czeka. Chyba, że jednak postanowią dalej grać trasy historyczne i czeka nas DVD Iron Maiden History Part 4 z lat '90. To się nawet ładnie układa, Live at Donintgon 1992 wydane na DVD w nowej wersji i dodatki w postaci z koncertów z tras No Prayer on the Road i jakiś pro-shot z czasów Blaze'a. W zasadzie jeśli tego nie zrobią to cała idea DVD i tras historycznych będzie jakaś niedokończona. Nie muszą od razu grać całego setu z lat 90, starczyłoby 8-9 utworów z tych płyt i reszta hitów z lat '80. Każdy byłby zadowolony no i dobrze by zakończyli podsumowanie swojej całej historii wychodząc z założenia, że lat reunion już nie trzeba przypominać bo to zbyt świeże czasy.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Mi się wydaje, że to nie zależy czy jesteś na koncercie po raz pierwszy, czy po raz dziesiąty, czy setny. Po prostu - mogliby trochę bardziej się do tego przyłożyć i zmieniać pojedyncze utwory w secie. Nie mówię o wymienianiu nagle połowy czy 3/4. Ale 3-4 kawałki, żeby każdy z nas mile się zaskoczył. OK, domyślam się, że do jakiegoś utworu nigdy nie granego, albo nie granego od 30 lat, nie wrócą. Ale mają przecież opanowane jeszcze kilkadziesiąt utworów. Wrzuciliby Clansmana, Sign of the Cross, coś z AMOLADA, i można byłoby tak jeszcze długo wymieniać. Są przecież takie zespoły, jak RHCP, Radiohead czy Pearl Jam, które tym setem w miarę żonglują - trzon w większości jest utrzymany (nowe utwory, "klasyki"), jednakże kombinują.

Koncert we Wrocławiu będzie moim piątym. Oczywiście - czegokolwiek by nie zagrali to ja tak będę w siódmym niebie, zwłaszcza że usłyszę kawałki z The Book of Souls. Ale brakuje mi tego efektu zaskoczenia. Niby fajnie znać setlistę na parę miesięcy przed... Wolałbym jednak krzyknąć "WOW", gdy nagle zagraliby dawno nie grany utwór, którego nikt się nie spodziewał (tak jak niedawno Radiohead odpalili Creep).
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Trochę chodzi bo apetyt rośnie w miarę jedzenia, a ktoś kto wydał na Ironów już dużo pieniędzy ma prawo troszkę wymagać i czasami ponarzekać. Zwłaszcza, że koncerty trwają i tak relatywnie krótko, ok .100 minut i siłą rzeczy 70% czasu jest zarezerwowanego dla stałych utworów. Co innego ogólny klimat koncertowy, samo oglądanie ich w akcji na scenie i wszystko dobre co jest z tym związanie. To jest jeden aspekt, natomiast jak ktoś zna całą dyskografię, uwielbia nie tylko Troopera, Numbera i Feara tylko więcej utworów chciałby słyszeć jak najwięcej. To jest chyba normalne. Szczerze to ja nawet na swoich pierwszych koncertach na to zwracałem dużą uwagę i moi znajomi też.

Żonglowania utworami w obrębie jednego roku od Ironów za to raczej nie wymagam. To już chyba ponad ich siły. Poza tym nie wiadomo czy by to było dobre rozwiązanie. Na koncercie A jest Two Minutes to Midnight, a na koncercie B Powerslave i sporo osób by narzekało. Ludzie by sobie przysłowiowo pluli w brodę potem. Jest jeszcze opcja ustalania setu przez fanów jak zrobili w 1999 r. Niby możliwości teraz są, rozbudowany internet i możliwość komunikacji z fanami . Wszystko da się zrobić. Pytanie czy oni teraz by tego chcieli. Wydaję mi się, że Steve i Bruce to ludzie, którzy mają jakąś własną wizję muzyki i wszystkiego co jest z nią związane, także setów. Dlatego chyba nie będą chcieli robić czegoś zgodnie z oczekiwaniami ludzi, nawet fanów.
Python
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Python »

Adrian w jakimś wywiadzie mówił, że nie mogą z koncertu na koncert żonglować setem, gdyż jak mówił, ich koncerty są dosyć teatralnym wydarzeniem i zmiany mogłyby wprowadzać chaos.
Możliwe że czeka nas jakaś trasa "best of" między TBoS WT a następną albumową.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Mikojaski pisze:Akurat mnie imponują ze starają się nie stać w miejscu, i cały czas wydają albumy tak dobre, że mogłyby starczyc na caly set, bez potrzeby jeżdżenia na klasykach.
+1 :)
Nomad.1985 pisze:a ktoś kto wydał na Ironów już dużo pieniędzy ma prawo troszkę wymagać i czasami ponarzekać.
Właśnie mam wrażenie, bez obrazy, że na tym prawie do narzekania najbardziej Ci zależy. Prawo masz, ale wieczne narzekanie nie ma sensu. Wiesz czego się spodziewać pod względem setlisty. Wiesz, że narzekanie nic nie zmieni. Ale narzekasz. Ja też wolałbym inną setlistę, ale ten temat jest wałkowany tutaj na forum chyba setny raz w ciągu roku, nic tym nie zmienimy.

Ty się jeszcze cieszysz tym Iron Maiden? Koncertami, płytami? Bo po Twoich postach wnoszę, że raczej głównie gdzieś Cię coś irytuje. Skoro jest tak źle, to czemu się tak męczysz, zawsze możesz na koncert nie jechać.

Może to jest kwestia, że dla jednych szklanka jest zawsze do połowy pełna a dla drugich do połowy pusta. Nie wiem, ja się bardzo cieszę zarówno na koncerty w lipcu jak i na ewentualny następny album.
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Teraz rozmawiamy już o secie z 2017 r. Ten z 2016 r. przetrawiłem i przyjęłem. Najgorzej nie jest, lepiej niż w 2011 r.

Gdyby mnie Iron Maiden nie cieszyło to bym nie jechał na dwa koncerty, w tym jeden z dużymi wyrzeczeniami. Słucham ich już 15 lat więc to kawał czasu i to chyba normalne, że nie zawsze jestem bezkrytyczny. Za stare czasy i stare płyty jestem bezkrytyczny. Zwróć uwagę, że jak stałem się fanem Iron Maiden nie było jeszcze takich płyt jak A Matter of Life and Death, Final Frontier czy Book Souls, a też setlisty były trochę inne. Może nie podoba mi się, że wszystko wokół Iron Maiden jest coraz większe i bardziej spektakularne? Nie wiem sam, ale co by nie było to zawsze będe się starał na koncerty Iron Maiden jeździć. To, że wierzę, że chłopaków jest stać na lepsze płyty i lepszy dobór utworów na koncertach to chyba dobrze?
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Myślę, że gdyby zagrali od czasu do czasu jakiś sekretny koncert w klubie dla 300 osób jak czasem robi Metallica to byś tak nie narzekał, zresztą sam uważałbym to za bardzo ciekawe doświadczenie.
ODPOWIEDZ