Nicko kończy przygodę z koncertami Maiden

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Nicko kończy przygodę z koncertami Maiden

Post autor: Schizoid »

Geri666 pisze: ndz gru 08, 2024 9:09 pm I pewnie o to Harrisowi chodziło - żeby nie robić rodzinnych dram, nie bierze Lazarusa. Pytanie tylko czemu go tak długo w obwodzie trzymali zamiast kazać Dawsonowi uczyć się setu Ironów.
No i właśnie rozkręcił rodzinną dramę :lol: Ale fajnie mieć potwierdzone (bo oficjalnie chyba nigdy by to się nie stało), że Lazarus faktycznie czuwał na straży przez ostatnie lata i rzeczywiście był przygotowywany na sytuację, w której ktoś nagle będzie musiał wejść za Nicko.

Natomiast - jak już zostało zauważone wcześniej - zastanawia mnie treść dzisiejszego oświadczenia. Simon będzie bębniarzem w 2025? Ok, wiadomo, no technicznie rzecz biorąc, to jest to prawda. Ale wiemy też, że na jednym roku ta trasa się nie skończy i będzie kontynuowana w 2026. Dlaczego tak to sformułowali? Przewidują opcję zastąpienia go kolejnym perkusistą? Ja wiem, że oni na razie nie ogłosili dat na 2026, ale nie prościej byłoby napisać, że Dawson wchodzi na miejsce Nicko na kolejną trasę? Niczego by nie zdradzili (ech, ta "tajemniczość" Maiden...), a byłoby to jasne postawienie sprawy.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Kwestia wyboru zastępcy na konkretny etap trasy może zastanawiać. Kto wie, jak to się dalej potoczy?
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Projekty Joe uległyby natychmiastowemu anulowaniu gdyby wuj wyszedł z konkretną propozycją.

M.
Awatar użytkownika
marekkraw
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: marekkraw »

Nie no serio angażować jednego po to tylko żeby w środku trasy brać następnego ? Totalny bezsens. Może bardziej chodzi o to że przyszłoroczna trasa jest takim okresem próbnym , jeśli wszystko będzie jak należy to zostanie na dłużej.
Vengeance will be mine, take what is yours and leave you to die, Fortune unachieved, riddled with spite, destroying your life, Liar that you are, facing yourself; you think you're a star.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

beaviso pisze: ndz gru 08, 2024 9:45 pm Projekty Joe uległyby natychmiastowemu anulowaniu gdyby wuj wyszedł z konkretną propozycją.

M.
Też tak myślę. Kto mógłby mu zaoferować coś lepszego niż miejsce za bębnami w Maiden.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

marekkraw pisze: ndz gru 08, 2024 9:49 pm Nie no serio angażować jednego po to tylko żeby w środku trasy brać następnego ? Totalny bezsens. Może bardziej chodzi o to że przyszłoroczna trasa jest takim okresem próbnym , jeśli wszystko będzie jak należy to zostanie na dłużej.
To też trochę niebezpieczne, że biorą typa na "okres próbny". Będą co do niego spore oczekiwania i zespół już na tym etapie powinien być przekonany o słuszności swojej decyzji.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Zapewne jak wszystko się dotrze to pojadą z nim dalej.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Bez przekonania patrzyłem na przyszłoroczną trasę, sarkałem na ten Budapeszt (odwiedzony w tym roku i wystarczyło) no ale teraz się jaram jak to wszystko wypadnie i cieszę się, że mam te bilety. Jeszcze dużo może się w życiu wydarzyć, ale przynajmniej kwestia setlisty będzie dla mnie mniej istotna niż to jak odnajdzie się Szymek.

M.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Schizoid pisze: ndz gru 08, 2024 9:55 pm
marekkraw pisze: ndz gru 08, 2024 9:49 pm Nie no serio angażować jednego po to tylko żeby w środku trasy brać następnego ? Totalny bezsens. Może bardziej chodzi o to że przyszłoroczna trasa jest takim okresem próbnym , jeśli wszystko będzie jak należy to zostanie na dłużej.
To też trochę niebezpieczne, że biorą typa na "okres próbny". Będą co do niego spore oczekiwania i zespół już na tym etapie powinien być przekonany o słuszności swojej decyzji.
W pierwszej kolejności przekonany powinien być Harris, w końcu to on współtworzy sekcję rytmiczną. Cóż, chyba wie co mówi.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No powinien, pytanie jak wyglądał proces rekrutacyjny. Bo jeżeli na zasadzie "gram z nim w BL, jest Anglikiem i jest w naszym wieku" to cóż, trochę słabo. Ufam, że zdążyli z nim zagrać jakieś próby z repertuarem Maiden, bo to jednak inny materiał, wymagający innego podejścia. Lazarus przynajmniej wstawiał filmiki, więc wiadomo było, czego można od niego oczekiwać.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Schizoid pisze: ndz gru 08, 2024 10:11 pm No powinien, pytanie jak wyglądał proces rekrutacyjny. Bo jeżeli na zasadzie "gram z nim w BL, jest Anglikiem i jest w naszym wieku" to cóż, trochę słabo. Ufam, że zdążyli z nim zagrać jakieś próby z repertuarem Maiden, bo to jednak inny materiał, wymagający innego podejścia. Lazarus przynajmniej wstawiał filmiki, więc wiadomo było, czego można od niego oczekiwać.
Skoro gra razem z Stefanem w jednym zespole, to pewno przegrali kilka numerów i Stefan się zdecydował. A reszta się dostosuje ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Szkoda mi, że Nicko odchodzi, choć jak najbardziej nie jest to szok, było to coś czego się spodziewaliśmy od jakiegoś czasu. Ja również stawiałem, że emerytura będzie dopiero po przyszłorocznej trasie, bo to byłby najdogodniejszy moment chyba. No ale najwyraźniej sam zainteresowany zdecydował inaczej. Wielki szacun ode mnie, że odchodzi po swojemu, ale też za to że ogłoszono to bez zbędnych ceregieli i celebry, po prostu dziś ostatni występ i już.
Nie mam żadnych przemyśleń co do nowego perkusisty (na koncercie BL nigdy nie byłem), tym bardziej że totalnie nie znam się na technikaliach gry ;) Wierzę Steve'owi, że wie co robi. Mam nadzieję, że się sprawdzi i nie będzie kolejnej zmiany w 2026.

Wracając jeszcze do Nicko - wierzę, że technicznie da się go zastąpić i 99% fanów nie usłyszy różnicy. Ale nie do zastąpienia jest ten jego pozytywny duch, krótkie odezwy do fanów na samym końcu koncertów i ogólnie ta energia kolesia 'larger than life'. Tego mi będzie brakować.
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Tak, tego będzie brakować. W końcu Nicko zawsze najdłużej dziękował i żegnał się po gigach, strojąc te swoje fajne minki.
Deleted User 8263

Post autor: Deleted User 8263 »

Myślę, że Simon 2025 = 0 szans na Joe.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Jestem zażenowany wyborem tego przeciętnego grajka Dawsona. I obawiam się że jak wejdzie to nie wyjdzie
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Zabawne, bo technicznie pewnie zagra sporo lepiej i paradoksalnie to będzie problem, bo komentarzy pod tytułem "To nie Nicko" nie będzie końca...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

nugz pisze: ndz gru 08, 2024 11:21 pm Zabawne, bo technicznie pewnie zagra sporo lepiej i paradoksalnie to będzie problem, bo komentarzy pod tytułem "To nie Nicko" nie będzie końca...
No i co z tego, że będą komentarze? "Psy szczekają..." itd. :) Połowa ludzi na koncercie nawet nie będzie wiedziała, że jest inny perkusista ;)
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

75% - w końcu trasa na 50 lat :)
Awatar użytkownika
marian_Fe
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: marian_Fe »

No dobra, emocje powoli opadają, trzeba na wszystko popatrzeć z pewnym dystansem. Coś tam w necie można znaleźć odnośnie Dawsona. Grałem co nieco swego czasu, pewne pojęcie mam i wg mnie gość technicznie jest ok. Nie jest to żaden kosmos, czego zresztą nie oczekuję, ale powinien spokojnie ogarnąć tematykę. I w sumie to może będzie jakiś powiew świeżości w grze zespołu. Uwielbiam Nicko i serio ciężko mi sobie wyobrazić Maiden bez niego, ale może skończy się to koncertowe pływanie tempa w wielu numerach :D
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Geri666 pisze: ndz gru 08, 2024 9:29 pm
Właśnie czytam na Maidenfans, że trasy TBOS i LOTB. TFP już Simon był w gotowości, bo Lazarus miał jakieś swoje projekty i ma na przyszły rok. I prawdopodobnie dlatego ogłosili SImona tylko na 2025. Całkiem możliwe, że Harris chce Lazarusa od 2026 - pytanie tylko na ile jako ojciec grzebie teraz jego potencjalne szanse :D
Po cholerę trzymali go w obwodzie aż od TBOS, czyli 2016??!!! Czy Nicko miał już jakieś problemy ze zdrowiem w 2016, nawet założmy że go trzymali od drugiego legu trasy czyli 2017? Przecież idąc tym tokiem rozumowania powinni mieć teraz cały backupowy zespoł

Moze mu (staremu Lazarusa) chodziło o kolejne legi czyli trzymają go w zapasie od Legacy w sumie tez dziwnie, bo przecież Nicko miał raka dopiero w 2020
Albo po prostu gościowi coś się odkleiło
ODPOWIEDZ