DokładnieKuba pisze:+1. Nie ma co tłumaczyć ze białe jest czarne.gumbyy pisze:"Na siłę"? Przecież to jest zerznięte na maksaBudziol pisze:Podbieństwo jest, ale na siłę doszukiwanie się chyba.
Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?
www.MetalSide.pl
Re: Plagiaty, inspiracje, przypadkowe podobieństwo utworów IM do innych zespołów?
Z jednej strony chciałbym napisać, że riff nie jest jakiś strasznie skomplikowany, jest banalny i łatwo wpada w ucho, jestem pewny, że dziesiątki ''garażowców'' na niego wpadły swego czasu w takiej bądź zbliżonej formie. Jednak Maiden wcale nie stroni tak do końca od ''inspiracji'', vide wspomniany już Nomad i Beckett. Jakby tego było mało:
Więc nie dość, że Steve prawdopodobnie jest obeznany z twórczością UH, to ponoć wymieniał ich w wywiadach jako jeden z zespołów, który go inspirował. Myślę więc, że sprawa wydaje być się oczywista.Iron Maiden's Steve Harris remembers seeing Heep for the first time in 1975. "The thing that gets me is that they're still obviously enjoying themselves," he says today. "They're fighters but they're still having fun.
-
Deleted User 6661
Nie wygląda to najciekawiej, niestety. A "Nomad" wręcz mnie załamał. Mój ulubiony fragment... O ile byłbym w stanie uwierzyć w przypadek z TRatB, to Nomad jest sprawą oczywistą...
Problem być może jest jednak głębszy.
Nie mógłbym być kompozytorem, który swoje dzieła "puszcza" w świat. Poza brakiem talentu (która to przyczyna jest w rzeczy samej wystarczająca
) wiem, że zjadłoby mnie przeświadczenie, że niechcący coś zerżnąłem. Mało słucham już rocka, bo wydaje mi się, że to wszystko już kiedyś było...
Z czasów młodości i amatorskiego pogrywania w niewielkim gronie zostało mi kilka - kilkanaście szczątków kompozycji. Zostawiłem je sobie na pamiątkę na kasecie. Gdy puściłem to osobom godnym zaufania, okazało się, że znaleźli 2 wyraźne zapożyczenia, z których nie zdawałem sobie sprawy. Ale oryginały jednak znałem, czyli coś tam w głowie zostało i ujawiniło się podczas "tworzenia". Potem sam znalazłem trzecie zapożyczenie i stwierdziłem ostatecznie, że za kompozycję nie ma co się brać.
Sorki za taki osobisty wtręt, ale koresponduje on z tym, co napisałem o TRatB. Uriah Heep to wręcz oficjalni inspiratorzy Maiden, co podkreślano wielokrotnie. Harris na pewno zna ich dyskografię, na pewno słyszał wzmiankowany utwór, ale tworząc TRatB mógł nie zdawać sobie sprawy, że stosuje tak daleko idące zapożyczenie. "Nomadu" natomiast nie da się wyjaśnić w sposób przychylny dla Harria i Murray'a. Sięgnąłem nawet po książeczkę z albumu, łudząc się, że coś tam się znajdzie na temat oryginalnych twórców - ale w książeczce niczego takiego oczywiście nie ma.
Problem być może jest jednak głębszy.
Nie mógłbym być kompozytorem, który swoje dzieła "puszcza" w świat. Poza brakiem talentu (która to przyczyna jest w rzeczy samej wystarczająca
Z czasów młodości i amatorskiego pogrywania w niewielkim gronie zostało mi kilka - kilkanaście szczątków kompozycji. Zostawiłem je sobie na pamiątkę na kasecie. Gdy puściłem to osobom godnym zaufania, okazało się, że znaleźli 2 wyraźne zapożyczenia, z których nie zdawałem sobie sprawy. Ale oryginały jednak znałem, czyli coś tam w głowie zostało i ujawiniło się podczas "tworzenia". Potem sam znalazłem trzecie zapożyczenie i stwierdziłem ostatecznie, że za kompozycję nie ma co się brać.
Sorki za taki osobisty wtręt, ale koresponduje on z tym, co napisałem o TRatB. Uriah Heep to wręcz oficjalni inspiratorzy Maiden, co podkreślano wielokrotnie. Harris na pewno zna ich dyskografię, na pewno słyszał wzmiankowany utwór, ale tworząc TRatB mógł nie zdawać sobie sprawy, że stosuje tak daleko idące zapożyczenie. "Nomadu" natomiast nie da się wyjaśnić w sposób przychylny dla Harria i Murray'a. Sięgnąłem nawet po książeczkę z albumu, łudząc się, że coś tam się znajdzie na temat oryginalnych twórców - ale w książeczce niczego takiego oczywiście nie ma.
+1dependo pisze:Sorki za taki osobisty wtręt, ale koresponduje on z tym, co napisałem o TRatB. Uriah Heep to wręcz oficjalni inspiratorzy Maiden, co podkreślano wielokrotnie. Harris na pewno zna ich dyskografię, na pewno słyszał wzmiankowany utwór, ale tworząc TRatB mógł nie zdawać sobie sprawy, że stosuje tak daleko idące zapożyczenie.
Też nie jestem akurat w tym przypadku zwolennikiem teorii spiskowych i tego, że Harris umyślnie szukał riffów do "zerżnięcia"
O masakra, "TRATB" i "Nomad" to wręcz bezczelne chamskie zżynki.
Re: The Red And The Black - opinie
pójdzie jakiś tłusty przelew i sprawa się zakończy bez sadówInvader pisze:Żeby tylko w sądzie się to nie skończyło, ale od tego mają prawników, oni się muszą na trasie teraz skupić.
www.MetalSide.pl
- hipcio_stg
- -#Moonchild

I potwierdzają się słowa, że w muzyce wszystko zostało już napisane i teraz jest sklejane z wymyślonych wcześniej sampli... Zrobiło się cieplutko w obozie IM.
O to to - zawsze to powtarzam!hipcio_stg pisze:I potwierdzają się słowa, że w muzyce wszystko zostało już napisane i teraz jest sklejane z wymyślonych wcześniej sampli...
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Eee tam, wyjątkowo prosty riff - 4 tony (jak to riff, w założeniu to parę nut na krzyż). W zasadzie zgadza się sekwencja sześciu nut - po trzy takie same. A wykończenie riffu jest już inne. Nie ma co doszukiwać się skandalu, gamy i kombinacje dźwięków nie są nieskończone. Poza tym TRATB nie jest jako taki oparty na tym riffie, to tylko jeden z wielu akcentów. Krótko i po prostu - bez przesady.
M.
M.
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Kolejne przykłady:
Judas Priest Running Wild Wicker Man https://www.youtube.com/watch?v=cJ9_uVqFCtM
Budgie Wildfire 2MTM https://www.youtube.com/watch?v=U2HDpHBR_ag
Judas Priest Running Wild Wicker Man https://www.youtube.com/watch?v=cJ9_uVqFCtM
Budgie Wildfire 2MTM https://www.youtube.com/watch?v=U2HDpHBR_ag
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

To Uriah Heep jest wzięte z Perfect Strangers Deep Purple. A TRATB jest autoplagiatem IM, zresztą jak wiele innych.
Wątek ten nie tak dawno zaistniał przez chwilę przy okazji innego tematu, ale skoro doczekał się własnego to dorzucam kilka przykładów do już podanych:
https://www.youtube.com/watch?v=NK9YtcSA1Rs => Clive Burr zagrał ten wstęp nieco wolniej
https://www.youtube.com/watch?v=lz-fSH2MS8Q => początkowy riff otwiera drugi utwór na albumie "Nightflight" grupy Budgie jak i drugi utwór na jednym z albumów Iron Maiden
https://www.youtube.com/watch?v=oc9eDG4I1QU => po pierwszych kilku sekundach mam wrażenie, że zaraz wejdzie Bruce ze słowami "As the sun breaks, above the ground (...)"
https://www.youtube.com/watch?v=hIBhwWbviFw => we fragmencie od 1:12 do 1:41 wystarczy motyw klawiszowy zagrać na basie i mamy część wstępu do "Lord of the flies"
https://www.youtube.com/watch?v=NK9YtcSA1Rs => Clive Burr zagrał ten wstęp nieco wolniej
https://www.youtube.com/watch?v=lz-fSH2MS8Q => początkowy riff otwiera drugi utwór na albumie "Nightflight" grupy Budgie jak i drugi utwór na jednym z albumów Iron Maiden
https://www.youtube.com/watch?v=oc9eDG4I1QU => po pierwszych kilku sekundach mam wrażenie, że zaraz wejdzie Bruce ze słowami "As the sun breaks, above the ground (...)"
https://www.youtube.com/watch?v=hIBhwWbviFw => we fragmencie od 1:12 do 1:41 wystarczy motyw klawiszowy zagrać na basie i mamy część wstępu do "Lord of the flies"
-
MaidenZary
- -#Prisoner

Powiem tak. Mowa o Beckett raczej oczywista sprawa, z Uriah mniej oczywista.
Powyższe :From here.. musiałem przejrzeć track listy płyt:P, reszta faktycznie po zestawieniu wydaje się mamić podobieństwem, ale moim zdaniem trochę naciągane :-)
Choć pewnie przez Ciebie, draniu dociekliwy, nie będę dobrze spać, w jakiej ja iluzji żyłem tyle lat
Powyższe :From here.. musiałem przejrzeć track listy płyt:P, reszta faktycznie po zestawieniu wydaje się mamić podobieństwem, ale moim zdaniem trochę naciągane :-)
Choć pewnie przez Ciebie, draniu dociekliwy, nie będę dobrze spać, w jakiej ja iluzji żyłem tyle lat
-
Ancient Mariner
- -#Invader

Zapożyczenie z UH jest na pewno, ale tak jak pisał beaviso jest to wyjątkowo prosty riff. Słuchając tego utworu po raz pierwszy aż się zdziwiłem, że nagrali coś tak prostego (lub raczej nieskomplikowanie brzmiącego), tak jakby uproszczoną wersję Rime. Ciekawe czy Harris zrobił to z zimną krwią, czy nieświadomie, nigdy się pewnie nie dowiemy jaka jest prawda, bo Rod szybko załatwi problem.
Zapożyczenia zdarzają się bardzo często, przecież Unforgiven 2 brzmi jak Children of the Damned, które z kolei też jest lekką zżynką z czegoś tam, już nie pamiętam dokładnie.
Co do 2MtM: to z kolei jest skopiowane z Midnight Mover White Spirit https://www.youtube.com/watch?v=yawsPlGK6R0 . Zresztą sam Janick chyba o tym mówił w biografii RttH, że niby Adrian mógł podświadomie wykorzystać ten utwór. Dlaczego po powrocie Adriana do zespołu to Janick dalej grał intro do 2MtM?
Jeśli chodzi o Becketta to moja teoria jest taka, że odbyło się to za pełną zgodą autorów oryginału. W końcu to znajomi chłopaków z IM, o czym mówił Nicko w Listen with Nicko: "'Rainbow's Gold' was a song written by some friends of the band's, a guy called Terry Slesser and a guy called Kenny Mountain who ah... in a band called Beckett together"
Może im tam coś na boku odpalili i wszyscy byli zadowoleni.
Jest też jakieś zapożyczenie w To Tame A Land i pewnie wielu innych.
Zapożyczenia zdarzają się bardzo często, przecież Unforgiven 2 brzmi jak Children of the Damned, które z kolei też jest lekką zżynką z czegoś tam, już nie pamiętam dokładnie.
Co do 2MtM: to z kolei jest skopiowane z Midnight Mover White Spirit https://www.youtube.com/watch?v=yawsPlGK6R0 . Zresztą sam Janick chyba o tym mówił w biografii RttH, że niby Adrian mógł podświadomie wykorzystać ten utwór. Dlaczego po powrocie Adriana do zespołu to Janick dalej grał intro do 2MtM?
Jeśli chodzi o Becketta to moja teoria jest taka, że odbyło się to za pełną zgodą autorów oryginału. W końcu to znajomi chłopaków z IM, o czym mówił Nicko w Listen with Nicko: "'Rainbow's Gold' was a song written by some friends of the band's, a guy called Terry Slesser and a guy called Kenny Mountain who ah... in a band called Beckett together"
Jest też jakieś zapożyczenie w To Tame A Land i pewnie wielu innych.
-
Deleted User 6661
Nie mogę zaaprobować takiejinterpretacji. Przecież wystarczyło kompozytora oryginału wpisać jako współautora i byłoby w porządku. Można było zrobić jakąś gwiazdkę przy tytule i wyjaśnić, że Nomad powstał w wyniku inspiracji... Sprawa byłaby czysta. Natomiast tak jak jest to czyste oszustwo.Ancient Mariner pisze: Jeśli chodzi o Becketta to moja teoria jest taka, że odbyło się to za pełną zgodą autorów oryginału. W końcu to znajomi chłopaków z IM, o czym mówił Nicko w Listen with Nicko: "'Rainbow's Gold' was a song written by some friends of the band's, a guy called Terry Slesser and a guy called Kenny Mountain who ah... in a band called Beckett together"
Jeśli chodzi o ten riff i podobieństwo do Uriah Heep - moim zdaniem podobieństwo absolutnie jest i to bardzo duże. Czy oznacza, że jest to plagiat? Moim zdaniem zdecydowanie nie. Nie będę tutaj nawet się odwoływał do rozsądku (no bo na pewno Harris w desperacji i ostatecznym braku weny ukradłby riff jakiemuś znanemu zespołowi, litości...
) a po prostu do samej konstrukcji riffu. Jest prosty, i takich mniejszych lub większych podobieństw zawsze będzie sporo. Jest sporo przykładów kiedy ktoś "podkradł" coś Iron Maiden i odwrotnie.
W takiej muzyce siłą rzeczy zawsze będą podobieństwa i "plagiaty" (cudzysłów, bo żadne plagiaty to imo nie są). Najlepiej przekonał się o tym każdy, kto sam kiedykolwiek komponował tego typu muzykę, sytuację którą opisał Dependo ja również znam na własnym przykładzie, a także moich znajomych. Sam parę razy przyłapałem się na "kradzieży" jakiegoś riffu - ciekaw jestem ile razy się nie przyłapałem - pewnie sporo takich fragmentów w swoich utworach mam. I nie wydaje mi się to niczym nadzwyczajnym. Swoją drogą nie zawsze jest to wina nieświadomego inspirowania się czyimś dziełem, bo sam pamiętam zabawną sytuację sprzed kilku lat, gdzie ja i mój znajomy napisaliśmy niemal identyczny (podobieństwo praktycznie jak to z nowego Iron Maiden i Uriah Heep) riff nie grając razem od wielu miesięcy. Po prostu był prosty i mało odkrywczy
Takich rzeczy jest mnóstwo, z obozu Iron Maiden przypomniał mi się główny riff z Two Minutes który jest niemal identyczny z White Spirit, nawiasem mówiąc ten riff był jeszcze kilka razy w różnych utworach wałkowany. Z głośnych spraw to zawsze w tym temacie przypomina mi się proces Joe Satrianiego z Coldplayem, nie pamiętam już jak to się skończyło, ale ktoś uważny spostrzegł, że ten sam utwór ("If I could fly") brzmi bardzo, bardzo podobnie do czegoś, co było nagrane jeszcze przed Satrianim. Tak się w muzyce po prostu zdarza.
W takiej muzyce siłą rzeczy zawsze będą podobieństwa i "plagiaty" (cudzysłów, bo żadne plagiaty to imo nie są). Najlepiej przekonał się o tym każdy, kto sam kiedykolwiek komponował tego typu muzykę, sytuację którą opisał Dependo ja również znam na własnym przykładzie, a także moich znajomych. Sam parę razy przyłapałem się na "kradzieży" jakiegoś riffu - ciekaw jestem ile razy się nie przyłapałem - pewnie sporo takich fragmentów w swoich utworach mam. I nie wydaje mi się to niczym nadzwyczajnym. Swoją drogą nie zawsze jest to wina nieświadomego inspirowania się czyimś dziełem, bo sam pamiętam zabawną sytuację sprzed kilku lat, gdzie ja i mój znajomy napisaliśmy niemal identyczny (podobieństwo praktycznie jak to z nowego Iron Maiden i Uriah Heep) riff nie grając razem od wielu miesięcy. Po prostu był prosty i mało odkrywczy
Takich rzeczy jest mnóstwo, z obozu Iron Maiden przypomniał mi się główny riff z Two Minutes który jest niemal identyczny z White Spirit, nawiasem mówiąc ten riff był jeszcze kilka razy w różnych utworach wałkowany. Z głośnych spraw to zawsze w tym temacie przypomina mi się proces Joe Satrianiego z Coldplayem, nie pamiętam już jak to się skończyło, ale ktoś uważny spostrzegł, że ten sam utwór ("If I could fly") brzmi bardzo, bardzo podobnie do czegoś, co było nagrane jeszcze przed Satrianim. Tak się w muzyce po prostu zdarza.
-
Ancient Mariner
- -#Invader

Ja generalnie się z Tobą zgadzam, też bym wolał, żeby takie wyjaśnienie zamieścili. Czy to jest oszustwo? Wg mnie częściowe, tzn wzgledem autorów oryginału - nie (zakładając, że moja teoria o dogadaniu się z Beckettem jest prawdziwa), natomiast wobec fanów - już bardziej. Musimy wziąć pod uwagę, że za tym wszystkim stoją spore pieniądze i ujawnienie takiej inspiracji może pociągnąć za sobą konieczność zapłaty nie tylko autorom, ale również wytwórni, czy innym podobnym. A w ten sposób mogli to po prostu ominąć i dogadać się wprost z kolegami z Becketta. Podobnie postąpili przy TNOB i zdecydowali się nie wpisywać Dickinsona jako autora utworów (bo miał inne zobowiązania kontraktowe), a wkład jego w ten album był i sam o tym wspominał w wywiadach.dependo pisze:Nie mogę zaaprobować takiejinterpretacji. Przecież wystarczyło kompozytora oryginału wpisać jako współautora i byłoby w porządku. Można było zrobić jakąś gwiazdkę przy tytule i wyjaśnić, że Nomad powstał w wyniku inspiracji... Sprawa byłaby czysta. Natomiast tak jak jest to czyste oszustwo.Ancient Mariner pisze: Jeśli chodzi o Becketta to moja teoria jest taka, że odbyło się to za pełną zgodą autorów oryginału. W końcu to znajomi chłopaków z IM, o czym mówił Nicko w Listen with Nicko: "'Rainbow's Gold' was a song written by some friends of the band's, a guy called Terry Slesser and a guy called Kenny Mountain who ah... in a band called Beckett together"
Maideni nie są krystaliczni, dla mnie najbardziej przykre jest pominięcie Blaze'a jako autora Dream of Mirrors, a także umieszczenie na From Fear to Eternity wersji z Bruce'm na wokalu.
Ja mam jeszcze swoje podejrzenia co do If Eternity Should Fail. Roy Z mógł maczać w tym palce i jakby to wyszło na solowej płycie Dickinsona, to obaj byliby zapewne podpisani jako autorzy.
https://www.youtube.com/watch?v=lbA13ee7ZnI u pokrzepieniu serc! Inni są jeszcze bardziej bezczelni 
- Rainmaker.
- -#Ancient mariner

Ancient Mariner pisze:Maideni nie są krystaliczni, dla mnie najbardziej przykre jest pominięcie Blaze'a jako autora Dream of Mirrors, a także umieszczenie na From Fear to Eternity wersji z Bruce'm na wokalu.
Ja mam jeszcze swoje podejrzenia co do If Eternity Should Fail. Roy Z mógł maczać w tym palce i jakby to wyszło na solowej płycie Dickinsona, to obaj byliby zapewne podpisani jako autorzy
Jeśli chodzi o From Fear to Eternity to pewnie Rod Smallwood o tym zadecydował jak i o wielu innych rzeczach np. okładce do Dance Of Death