Zwrot biletów w czasie koronawirusa - dać zarobić organizatorom ?

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Zwrot biletów w czasie koronawirusa - dać zarobić organizatorom ?

Post autor: krusejder »

Ja na liście negatywnych doświadczeń mam tylko Evil Nation oraz Prestige MJM. Wszystkim innym, czy to klubom, czy mniejszym promotorom życzę jak najlepiej, nawet jeśli nie zawsze byłem w 100% zadowolony z ich usług.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Gdzieś mi tam mignęło w necie, że LN w USA się ugina i będzie tę kaskę jednak oddawał..ponoć były naciski z kongresu.
"“With Americans weathering the brutal and continuing impacts of this global crisis, your decision to confiscate their money is reprehensible and should be reversed immediately,” -- już widzę naszych polityków, czy to z partii rządzącej czy opozycji, którzy piszą do LN -

https://variety.com/2020/biz/news/live- ... KqCWIafVUg
Awatar użytkownika
Saul
-#Invader
-#Invader

Post autor: Saul »

Kopiuje cały post z fb Koncerty w Polsce, teraz juz oficjalnie evil nation się nie wymiga przed oddaniem kasy ;) ciekaw jestem czy będą potrącać prowizję od zwrotu :D

"Prezydent Andrzej Duda podpisał akt prawny Ustawy
z dnia 16 kwietnia 2020 r. o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, który został również opublikowany w Dzienniku Ustaw.
Wprowadzona została zmiana przepisu z Ustawy
z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw1) - i teraz art. 15zp ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Przedsiębiorca prowadzący działalność związaną z organizacją wystaw i kongresów, w tym z udostępnianiem pomieszczeń i powierzchni na imprezy targowe, szkolenia, konferencje lub egzaminy, a także prowadzący
działalność kulturalną, rozrywkową, rekreacyjną i sportową lub organizujący wystawy tematyczne lub imprezy plenerowe w przypadku rozwiązania umowy z klientem, w tym na świadczenie usług dodatkowych związanych
z udostępnieniem powierzchni lub pomieszczeń, które to rozwiązanie umowy pozostaje w bezpośrednim związku
z negatywnymi skutkami COVID-19, jest zobowiązany zwrócić wpłacone mu przez klienta środki w terminie
180 dni od dnia skutecznego rozwiązania umowy.”
Pozostałe przepisy odnoszące się do zwrotu środków za bilety to:
2. Rozwiązanie umowy, o którym mowa w ust. 1, nie jest skuteczne w przypadku wyrażenia przez klienta zgody na otrzymanie w zamian od przedsiębiorcy vouchera do realizacji na poczet przyszłych wydarzeń w obszarze
działalności przedsiębiorcy w ciągu roku od dnia, w którym miało się odbyć wydarzenie, za które klient wniósł zapłatę.
3. Wartość vouchera, o którym mowa w ust. 2, nie może być niższa niż kwota wpłacona na poczet realizacji
dotychczasowej umowy przez klienta.
Stosując wykładnię tych przepisów pragniemy zauważyć, że zamiana środków na voucher może mieć tylko i wyłącznie charakter wolicjonalny, gdy zażyczy sobie tego Klient, a Przedsiębiorca jest przede wszystkim zobowiązany do zwrotu środków w terminie 180 dni od dnia skutecznego rozwiązania umowy"
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Tym lepiej wypada rozwiązanie zaoferowane przez orgów Mysticu, w pełni odpowiada tej ustawie.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Rozwiązanie umowy, o którym mowa w ust. 1, nie jest skuteczne w przypadku wyrażenia przez klienta zgody na otrzymanie w zamian od przedsiębiorcy vouchera do realizacji na poczet przyszłych wydarzeń w obszarze
działalności przedsiębiorcy w ciągu roku od dnia, w którym miało się odbyć wydarzenie, za które klient wniósł zapłatę.

Pięknie. Tylko jest jedno "ale". Voucher na imprezę, która ma się odbyć w ciągu roku od dnia oryginalnego wydarzenia. A przecież Szumowski mówił, że będziemy 2 lata w maskach chodzi, a imprezy masowe będą ostatnim na co dadzą zgodę. Widzę tu pewną lukę w przepisach, bo skoro taka impreza masowa jak wybory mogą się odbyć najwcześniej za dwa lata, to nie widzę szans na to, żeby koncert np. Iron Maiden odbył się wcześniej.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Gadanie o 2 latach jest wyłącznie pochodną pomysłu "dobrozmiennych" na przedłużenie kadencji Dudy. Jak tylko to zostanie zapewnione, będzie można zmienić narrację (co nie znaczy, że od razu zostanie zmieniona).
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ja wiem. Zwracam tylko delikatnie uwagę, że zeznania i produkty rządu jak zwykle się kupy nie trzymają.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

180 dni w Polsce na zwrot to i tak grzeczne rozwiązanie. Właśnie dostałem info z Holandii, że u nich jest albo zwrot w postaci vouchera albo KASA, ale miesiąc po nowej dacie. Mam Claptona przesuniętego na czerwiec 2021 - czas na rezygnację mam do 11.06.2020 - jeśli zrezygnuję to udzielam ujom pożyczki do lipca 2021. Podobno to rozwiązanie wypracowane wraz z rządem holenderskim.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Ale jaja.
Awatar użytkownika
Kor
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Kor »

W Portugalii na przykład nie ma w ogóle zwrotów - takiego maila dostałem w związku z przełożonym koncertem IM
ODPOWIEDZ