Teksty w metalu i nie tylko
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Teksty w metalu i nie tylko
Nie no Ja serio godom 
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Jeszcze z muzyka to to jakos wspolgra, jest zlo,sratatata i te teksty wspolgraja, bo bardzo sie nad nimi nie zastanawiasz.
Ale gdy czytasz je osobno, znaczy, gdy ja je czytam osobno, bo Ty widocznie czujesz inaczej to
"Daj mi dłon
i wyjdz...
karma twoja tam...
nie ma armii tytanow
i bostw ss"
lub
"Ja nie Eunuchow Żak
Moje samcze narzedzie...
stac - jako tron."
po prostu brzmia komicznie. i nawet pomijajac znaczenie tych slow , przeslanie to te teksty sa ukladane bez zadnej formy językowej, jakis zasad. sa, bo sa.
Oczywiscie i u kata zdazy sie perelka w postaci "Łzy..." czy czegos tam jeszcze. No, ale generalnie nie sa to wyszukane liryki, mimo to pasuja do tej muzy. I moze tez o to w tym chodzi.
Ale gdy czytasz je osobno, znaczy, gdy ja je czytam osobno, bo Ty widocznie czujesz inaczej to
"Daj mi dłon
i wyjdz...
karma twoja tam...
nie ma armii tytanow
i bostw ss"
lub
"Ja nie Eunuchow Żak
Moje samcze narzedzie...
stac - jako tron."
po prostu brzmia komicznie. i nawet pomijajac znaczenie tych slow , przeslanie to te teksty sa ukladane bez zadnej formy językowej, jakis zasad. sa, bo sa.
Oczywiscie i u kata zdazy sie perelka w postaci "Łzy..." czy czegos tam jeszcze. No, ale generalnie nie sa to wyszukane liryki, mimo to pasuja do tej muzy. I moze tez o to w tym chodzi.
Jazz is not dead, it just smells funny.
To się ucz, więcej da Ci to niż forum.vyrus pisze:Cały czas się uczęNajpierw z książek się poucz czegokolwiek, a potem się ucz na muzyce mały.Nie musisz robić tego typu uwag.
EDIT:Poza tym chyba nie zaprzeczysz że Kaczmarski ma teksty na poziomie a to właśnie moja wypowiedz miała przekazać.
Dlatego ja nie lubie jak spiewają po polsku. Teksty mnie przeważnie smieszą. A jak jest nie po polsku, to puki się nie zaglębie w tekst, nie mam żadnych pretensji 
Lubię jak tekst opowiada jakąś historię, a nie jest o niczym i stara się na siłę coś przekazać. Dlatego za zarąbiste uważam teksty Kukiza na płycie "Raj na Ziemi".
Metal nie ma wyszukanych tekstów, ale nie dla tekstów słucham muzy i nie dla tekstów słucham muzyki (zazwyczaj).
Oczywiście niedoścignionym wyznacznikiem geniuszu tekstowego zostanie DJ Visage i jego hit - "Formula 1 - Schumacher Song", przerobione na Kubica song.
KUBICA!
Metal nie ma wyszukanych tekstów, ale nie dla tekstów słucham muzy i nie dla tekstów słucham muzyki (zazwyczaj).
Oczywiście niedoścignionym wyznacznikiem geniuszu tekstowego zostanie DJ Visage i jego hit - "Formula 1 - Schumacher Song", przerobione na Kubica song.
KUBICA!
-
Stormshield
- -#Moonchild

Teksty są by być. Ważne, żeby je się fajnie krzyczało na koncertach 
Tekst nie może być głupi czy mądry, bo tekst nie ma rozumu 
Zależy jaki "metal" bierzemy pod uwagę. W death metalu, black metalu teksty są ultra debilne, głównie o jakimś rogatym gościu, który rżnie wszystkie dziewice itd. I tak trudno ich zrozumieć, więc nawet jakby zaczęli wyzywać własnych fanów wszyscy dawali by draski po gaciach.
Osobną kategorię stanowi KAT z mega przezajebiście debilnymi tekstami
. Jednak jak śpiewa je Kostrzewski, w tle gra band to sie nad tym nie zastanawia.
W Heavy czy Thrash metalu znajdzie się ciekawe teksty. Metallica np.
Natomiast w Progu pokroju Toola, Opeth czy innych Jeżozwierzy [o ile to metal jest ?
] to teksty są bardzo ważne i raczej mają klasę.
Wniosek z tego taki, że jak jest ciekawa muzyka, nie zwraca się uwagi na tekst. Szkoda, że ja mimo dobrej muzyki nadal zwracam uwagę na tekst
Zależy jaki "metal" bierzemy pod uwagę. W death metalu, black metalu teksty są ultra debilne, głównie o jakimś rogatym gościu, który rżnie wszystkie dziewice itd. I tak trudno ich zrozumieć, więc nawet jakby zaczęli wyzywać własnych fanów wszyscy dawali by draski po gaciach.
Osobną kategorię stanowi KAT z mega przezajebiście debilnymi tekstami
W Heavy czy Thrash metalu znajdzie się ciekawe teksty. Metallica np.
Natomiast w Progu pokroju Toola, Opeth czy innych Jeżozwierzy [o ile to metal jest ?
Wniosek z tego taki, że jak jest ciekawa muzyka, nie zwraca się uwagi na tekst. Szkoda, że ja mimo dobrej muzyki nadal zwracam uwagę na tekst
koniecznie wiec musisz polubic rogatego, bo wierze , ze z lubieniem dziewic problemow nie masz ;]BeBe pisze:e ja mimo dobrej muzyki nadal zwracam uwagę na tekst
Jazz is not dead, it just smells funny.
no muszę się zgodzićStormshield pisze:Teksty są by być. Ważne, żeby je się fajnie krzyczało na koncertach
Venom ma fajne teksty. 
Czasami tekst może być głupi ale dopóki jakoś się komponuję z dobrym podkładem to jakoś się nie zwraca uwagi. Czasami też może być przesadzony vide Hammerfall. Osobiście lubię teksty np In Flames, dziwnie zakręcone i o tematach od astronomii po przeżycia.
Co innego gdy tekst ma np świadomie prowokować. Pamiętam jak pierwszy raz słuchałem 'Angel Of Death' Slejera - faktycznie z początku może to brzmieć kontrowersyjnie. Ale tylko wzmaga zainteresowanie zespołem.
Co innego gdy tekst ma np świadomie prowokować. Pamiętam jak pierwszy raz słuchałem 'Angel Of Death' Slejera - faktycznie z początku może to brzmieć kontrowersyjnie. Ale tylko wzmaga zainteresowanie zespołem.
Teacher's Pet!M@ti pisze:Venom ma fajne teksty.
xD genialny textherki pisze:Teacher's Pet!
już nie mam tu najwięcej postów

-
Stormshield
- -#Moonchild

No chociaż razMatek pisze:no muszę się zgodzić
DokładnieMatek pisze:wiadomo że w 90% są durne ale kogo to tak naprawde obchodzi?
-
Szkieletor
- -#Invader

a ja bardzo lubię teksty Huntera, jakoś mi się tak podobają 
I'd rather die on my feet than keep living on my knees...
Jak jest dobry tekst,to tylko jest to plus, jak jest przeciętny to się na to nie patrzy.
Nie słucham praktycznie Polskiej muzyki,więc raczej tak na to nie patrze.
Zespoły których słucham raczej beznadziejnych tekstów ,przynajmiej dla mnie nie mają, a większośc to hard-rock i heavy-metal, tak więc...
Nie słucham praktycznie Polskiej muzyki,więc raczej tak na to nie patrze.
Zespoły których słucham raczej beznadziejnych tekstów ,przynajmiej dla mnie nie mają, a większośc to hard-rock i heavy-metal, tak więc...
Ja zwracam uwage na teksty jak slucham Kaczmarskiego. Heavy metal to nie poezja spiewana tylko melodie i gitarowe granie.
Ale też można pokusić się o ciekawe teksty jak np.Iron Maiden czy Queensryche.