Riverside

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Artur
-#Nomad
-#Nomad

Re: Riverside

Post autor: Artur »

Byłem dziś w Katosach i bardzo fajny koncert dali. Grali jakieś 110 minut, czyli całkiem całkiem. Set lista może nie idealna, bo za dużo z "Rapid Eye Movement" (której i tak nie słuchałem do dziś :P no ale po tym co słyszałem na koncertach to faktycznie słabsza od 2-óch poprzednich), ale i tak świetnie było. Zagrali na pewno coś nowego, ale nie wiem ile, czy więcej niż 1. W każdym razie jeden utwór o którym myśle, że jest nowy był świetny.
brakowało troche "Loose Heart", "Scond Life Syndrome", "I Believe". O "The Same River" to nawet nie wspominam...

z tego co pamiętam to zagrali "Reality Dream I, II & III", "I Turned You Down", "Acronym Love", "02 Panic Room", "Out Of Myself", "Conceiving You", "Volte Face", "Before", chyba też "Dance With The Shadow". no i kawałki z ostatniej ofkorz.

Generalnie to za mało z "Out Of Myself" :P

ale i tak świetnie, nagłośnienie naprawde bardzo dobre. No to do zoba gdzieś za rok, jak płyta wyjdzie.
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

Artur pisze:brakowało troche "Loose Heart"
bez loose heart ich koncert nie ma sensu :/
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

już nie przesadzajmy :P ale fakt, taki numer możnaby grać na każdym koncercie ;]
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

„SHRINE OF NEW GENERATION SLAVES” – PIĄTY ALBUM RIVERSIDE!
Znamy już tytuł najnowszego studyjnego albumu Riverside, piątego w karierze zespołu. „Shrine of New Generation Slaves”, nad którym zespół jeszcze przez najbliższe dwa miesiące będzie pracował w warszawskim studiu Serakos, będzie zawierał 50 minut muzyki, a w jego skład wejdzie 8 całkowicie premierowych kompozycji.

„Rok 2012 przeznaczyliśmy głównie na pracę nad nowym albumem, zależało mi bardzo na tym, by udowodnić przede wszystkim sobie, że potrafimy jeszcze czymś zaskoczyć, a co najważniejsze stworzyć album, który byłby naszą najlepszą wizytówką zarówno pod względem muzycznym, jak i tekstowym” – mówi Mariusz Duda, lider zespołu. „Tytuł płyty być może brzmi zawile, ale po utworzeniu z niego skrótu zdecydowanie wyjaśni, na co tym razem położyliśmy nacisk, jeśli chodzi o formę muzyczną”.

Premiera najnowszego albumu przewidziana jest na koniec stycznia 2013 roku, ale jeszcze w tym roku, w okolicach listopada, będziemy mogli zapoznać się z pierwszym singlem, do którego również powstanie teledysk. Album ukaże się za pośrednictwem Mystic Production w Polsce i Century Media/Inside Out na świecie.

Nagrania piątej płyty Riverside ruszyły już pełną parą. Zespół ponownie zainstalował się w warszawskim studiu Serakos, w którym powstała m.in. trylogia „Reality Dream”. Pierwsze szkice zostały zarejestrowane już w marcu. Od maja zespół rozpoczął konkretne nagrania, które potrwają do jesieni tego roku.

Mariusz Duda: Bardzo się cieszę, że znowu nagrywamy w Serakosie. Nasza ostatnia płyta „ADHD” powstawała w zupełnie innym miejscu i pod okiem zupełnie innego realizatora. Minęło jednak trochę czasu, więc z przyjemnością wracamy do współpracy z Magdą i Robertem Srzednickimi. Znamy się lepiej niż ktokolwiek, więc mamy bardzo duży komfort pracy. Przede wszystkim jednak każde z nas ma pragnienie zrobienia kolejnego kroku naprzód i stworzenia jak najlepszej płyty Riverside. Zapowiada się, że będzie to najbardziej dojrzała rzecz, jaką stworzymy.

O postępach pracy w studiu wszyscy zainteresowani mogą dowiedzieć się już teraz ze specjalnie w tym celu uruchomionej zakładki „Studio Raport” na oficjalnej stronie zespołu, gdzie na bieżąco będą aktualizowane filmy, zdjęcia i wpisy dotyczące najnowszych nagrań.

Adres strony: www.riversideband.pl/pl/news/studioraport

Ostatni pełny album zespołu to wydane w 2009 roku „Anno Domini High Definition”. Premiera najnowszej, piątej płyty przewidziana jest na sam początek 2013 roku. Album wydany zostanie pod szyldem Mystic Production w Polsce i Inside Out/Century Media na całym świecie.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Słucham ich od pierwszego dema, bodaj z 2004 albo i 2003 roku, jednak w ostanich latach Riverside zaczęli mnie maskarycznie nudzić. Mam nadzieję, że zaskoczą czymś na tym albumie...
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: voivod »

IgorW pisze:Riverside zaczęli mnie maskarycznie nudzić
Mysle ze to akurat bardzo naturalna i zdrowa reakcja na ich tworczosc.
Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Wuja »

W połowie października będę miał okazję odwiedzić zespół w studiu i mam nadzieję, że uda przesłuchać się co najmniej większość materiału z nowego albumu. ;)

Podobno utwory mają być o wiele bardziej urozmaicone niż dotychczas.
Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Obrazek
Riverside pisze:Znamy już dokładną datę premiery najnowszego, piątego albumu Riverside – „Shrine of New Generation Slaves”. Światowa premiera odbędzie się 21 stycznia 2013 roku, w Polsce płyta ukaże się już 18 stycznia 2013. Najnowsze wydawnictwo dostępne będzie w czterech wersjach: elektronicznej, pojedyńczego i podwójnego CD oraz w wersji winylowej. Autorem szaty graficznej jest tradycyjnie Travis Smith. Okładka i tracklista najnowszego albumu wygląda następująco:

Riverside – Shrine of New Generation Slaves

1. New Generation Slave (4:17)
2. The Depth of Self – Delusion (7:39)
3. Celebrity Touch (6:48)
4. We Got Used To Us (4:12)
5. Feel Like Falling (5:17)
6. Deprived (8:26)
7. Escalator Shrine (12:41)
8. Coda (1:39)

Wersja specjalna płyty wydana w postaci 32 stronicowego mediabooka (2CD) oraz wersja winylowa (2LP) zawierać będą dwie kompozycje bonusowe. „SoNGS” trafi do sklepów dzięki firmie Century Media/Inside Out na całym świecie i Mystic Production w Polsce.
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

Jak tam, słyszeli już ?

No cóż, dla mnie przede wszystkim wielkie rozczarowanie. Po "Celebrity Touch" zapowiadało się bardzo ciekawie, ale niestety reszta jest nudna i monotonna jak flaki z olejem. Panowie chyba dokładnie muszą się zreorganizować, bo wiele wskazuje na to, że poza Mariuszem pozostali mają niewiele do powiedzenia.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Na razie jedno przesłuchanie. Początek fajny, ze 3-4 kawałki, świeży, o ile można tak powiedzieć o ogrywaniu hardrockowych patentów (cudowne hammondy!) z lat 70. No, ale w muzyce Riverside to świeże. Potem robi się już słabiej, bardziej standardowo dla Riverside. Posłucham więcej, to wyrobię sobie opinię. Na razie jest okej, ale bez rewelacji. Rewelacji się zresztą nie spodziewałem, ostatnio ten zespół potwornie mnie nudził (natomiast dużo słuchałem w latach 2003-2006).

Natomiast co do muzyków, to zawsze za najciekawszego miałem tam tego, który jest trochę w cieniu (może przez cechy osobowości?), czyli Łapaja. I na tej płycie on rządzi. Dudy wokal za to mnie męczy, zwłaszcza te przetworzenia. Lubię go za to za Lunatic Soul.
Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Dobra, przyjemna do słuchania płyta.

Tak jak bardzo lubię ADHD tak cieszę się, że z nowym albumem odpuścili sobie kwadratowe riffy i klimaty okołometalowe i wrócili muzycznie do nastrojów trylogii, oczywiście lekko odświeżając przy tym formułę.

IgorW pisze:Lubię go za to za Lunatic Soul
Mam nadzieję, że po zakończeniu trasy i promocji SoNGS Duda nagra trzecią płytę i w końcu sklei jakiś koncertowy skład.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Płyta jest bardzo dobra. Nie spodziewałem się kroku w tym kierunku. Po moim zdaniem dość słabym ADHD jest to krok w dobrą stronę.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

"Riverside rozpoczyna nagrania szóstego albumu zatytułowanego „Love, Fear and the Time Machine”. Materiał został skomponowany jesienią 2014 roku, a przez ostatnie dwa miesiące był ogrywany w sali prób. Od marca do maja Riverside zaszywa się w warszawskim Studio Serakos, w którym powstała między innymi ostatnia bardzo dobrze przyjęta płyta zespołu – „Shrine of New Generation Slaves”. Premiera najnowszego albumu przewidziana jest na początek września 2015. "

Obrazek Obrazek

Osobiście zacieram rączki , lubię tą kapele , miałem przyjemność być na koncercie promujący ADHD i uważam go za bardzo udany. Kapela jak na razie dla mnie trzyma poziom. Każdy album ma coś w sobie , utwory są skomponowane z głową , budujące fajny nastrój szczególnie przy odsłuchu na dobrych słuchawach.
Mam nadzieję że nowy krążek będzie kontynuacją tej dobrej passy w tworzeniu.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Ja z kolei nigdy chyba nie przekonam się do tego zespołu. Sam nie wiem czemu, bo przecież lubię gatunek w którym grają, brzmieniowo źle nie jest i tak dalej, a jednak cholernie mnie męczy ich słuchanie i ani jedna płyta jeszcze mi się nie podobała. Nową oczywiście tradycyjnie odpalę z ciekawości, ale zapewne to będzie jeden z tych zespołów do których nigdy się nie przekonam.
Deleted User 1499

Taki to gatunek , że nie każda kapela podchodzi. Ja np. Uwielbiam Porcupine Tree , średnio podchodzi mi solowy Wilson , w ogóle nie słucham Blackfield i nie trawie No-Man - a przecież wszystko to jednego gościa :D
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

jak tam nowa płyta? Słuchał już ktoś coś?
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 1499

A no właśnie , premiera przeszła na tym forum bez echa. Ja niestety nie mogę nigdzie dostać ( Miasteczko DE ). Za miesiąc będe w PL to dopiero kupię.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Płyta bardzo dobra. Chyba nawet lepsza niż "Shrine Of New Generation Slaves", które było przecież świetne ;) Widać, ze chłopaki są na fali wznoszącej.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Ten nowy album turbonudny. Nie ma startu do świetnego poprzednika.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Ich nowa płyta osiągnęła #1 sprzedaży w kraju wyprzedzając IM z TBOS. Myślę, że korki od szampanów strzelają w ich obozie.
ODPOWIEDZ