Dream Theater

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Dream Theater

Post autor: widman »

Po pierwsze trzeba wiedzieć, że bez Rush nie byłoby Dreamków, dla mnie to zawsze była jakaś kalka Rush. Wczesne płyty może, może, ale te odpustowe klawisze na Images & Words to mogliby sobie darować. Nie mogłem nigdy zdzierżyć takiego grania.
Dreamdeath
-#Invader
-#Invader

Post autor: Dreamdeath »

AncientMariner pisze: pn lis 15, 2021 3:32 pm
Mizantrop pisze: wt lis 02, 2021 12:57 pm DT ma więcej followersów na fb niż RW. Niemcy zawsze byli gorsi od USA, nawet wojnę przegrali :>
Wystarczy że Running Wild zagrał jeden z najważniejszych koncertów w naszym kraju i odcisnęli piętno na tej muzyce w Polsce o jakim Dream Theater może tylko pomarzyć. Co do Running Wild i kwestii followersów to hmmm... Running Wild to nie muzyka dla dzieci z przyklejonymi smartfonami do dłoni
Jeżeli słuchaczom jakiejkolwiek muzyki idzie o followersów i w ogole popularność tego czy innego wykonawcy to szczerze współczuje :(

Na koncercie Running Wild w 1987 miałem przyjemność być i napisze tylko tyle - koncert którego sie nie zapomina do końca życia. W dodatku Running wystąpił u boku Overkill, Helloween, Kat, Turbo, TSA... Żadna Metalmania ani wcześniej ani później nie była TAKIM wydarzeniem jak ta z 1987 roku. I fakt - do dziś z kolegami wspomina się ten wyjazd i genialne występy każdego z zespołów grającego w spodku w tym pamiętnym 1987 roku
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

INVADER wracaj!!
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

widman pisze: wt lis 16, 2021 11:59 am Po pierwsze trzeba wiedzieć, że bez Rush nie byłoby Dreamków, dla mnie to zawsze była jakaś kalka Rush. Wczesne płyty może, może, ale te odpustowe klawisze na Images & Words to mogliby sobie darować. Nie mogłem nigdy zdzierżyć takiego grania.
Odpustowe?????
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Bon Dzosef pisze: pt lis 26, 2021 4:10 pm
widman pisze: wt lis 16, 2021 11:59 am Po pierwsze trzeba wiedzieć, że bez Rush nie byłoby Dreamków, dla mnie to zawsze była jakaś kalka Rush. Wczesne płyty może, może, ale te odpustowe klawisze na Images & Words to mogliby sobie darować. Nie mogłem nigdy zdzierżyć takiego grania.
Odpustowe?????
Tak. Kiedyś próbowałem przebrnąć i niestety poległem.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Przecież te klawisze sa swietne, jak zresztą cały album

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Bon Dzosef pisze: pt lis 26, 2021 5:00 pm Przecież te klawisze sa swietne, jak zresztą cały album
Byku, nie przełączyłeś konta
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Bon Dzosef pisze: pt lis 26, 2021 5:00 pm Przecież te klawisze sa swietne, jak zresztą cały album
Takie pierdołowate melodyjki tylko psuły całość. Takie klawiszki jak dla dzieci. Gdyby nie to dałoby sie jeszcze Dreamów słuchać
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Adrian S.O.S. pisze: pt lis 26, 2021 5:52 pm
Takie pierdołowate melodyjki tylko psuły całość. Takie klawiszki jak dla dzieci. Gdyby nie to dałoby sie jeszcze Dreamów słuchać
Obrazek
Świetne klawisze to są w Deep Puple i Uriah Heep. Tych tandetnych klawiszy w Dream Theater nie mogę zdzierżyć. Gdyby nie to, gdyby nie te dziecinne klawisze i melodyjki z dupy to byłoby lepiej. LaBrie i Petrucci powinni wziąć przykład od kolegów z Fates Warning i zrezygnować z klawiszy. Wtedy może ten zespół nie brzmiał by tak wieśniacko.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No tak, zapomnialem ze na forum sa ludzie, którzy sluchaja muzyki w jednym brzmieniu od 30 lat i lekkie odstępstwo to herezja i wieśniactwo. Jak można mieć duet gitara-klawisze zamiast dwóch gitar. Pomijam fakt, że te klawisze poza paroma momentami nie sa wywalone do przodu jak to bywa w stajni nuclear blast, tylko nadają głebi partiom Pietruchy.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Ja z DT mam mało wspólnego, większości płyt, które znam, słyszałem po jednym razie, ale klawisze z I&W też kojarzą mi się raczej źle. Natomiast na debiucie było w tej kwestii całkiem fajnie.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Bon Dzosef pisze: pt lis 26, 2021 8:36 pm Jak można mieć duet gitara-klawisze zamiast dwóch gitar.
Kompletnie nie o to chodzi bo zespołów o takim charakterze słucham i jest ok. Klawisze w Dream Theater po prostu psują wszystko. Nawet jeżeli są zdawkowe. Najlepiej jakby nie było w ogóle
Bon Dzosef pisze: pt lis 26, 2021 8:36 pm nadają głebi partiom Pietruchy.
Czego nadają te wesołe i jarmarczne klawiszki :D ?
Schizoid pisze: pt lis 26, 2021 8:39 pm Ja z DT mam mało wspólnego, większości płyt, które znam, słyszałem po jednym razie, ale klawisze z I&W też kojarzą mi się raczej źle. Natomiast na debiucie było w tej kwestii całkiem fajnie.
No właśnie ale to było inne Dream Theater. Z resztą Kevin Moore nagrywał klawisze w Fates Warning i zrobił to bardzo dobrze
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Kavin Moore był tym członem "Dream" w nazwie Dream Theater. Dzięki niemu to wszystko jeszcze było zbalansowane. Ja akurat uwielbiam te jego stonowane, majestatyczne klawisze, które pobrzmiewają gdzieś w tle na I&W czy Awake.

Kiedy przyszedł Rudess, wirtuoz klawiszy, to zespół już całkiem przesunął wajchę w stronę popisówy i zapierdalania. I od tego momentu stał mi się obojętny.

Posłuchajcie Chroma Key, solowego projektu Kevina. Ten facet miał naprawdę świetne pomysły. Mimo, że z muzyką już skończył, jestem jego oddanym fanem.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jesli uważasz, że klawisze na IW sa jarmarczne i wesołe, to albo nie słuchałeś tej płyty albo jesteś głuchy. Przecież te klawisze na pierwszym planie są przez może 1% płyty

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Bon Dzosef pisze: sob lis 27, 2021 11:00 am
Jesli uważasz, że klawisze na IW sa jarmarczne i wesołe, to albo nie słuchałeś tej płyty albo jesteś głuchy. Przecież te klawisze na pierwszym planie są przez może 1% płyty
Chodzi mi o Dream Theater w ogóle. A te jego akcenty klawiszowe na starych płytach na serio trąca wiochą. Mi tam zupełnie dzwięki tego typu i samo brzmienie klawiszy nie pasują
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A ja mowie stricte o IW. Oni wbrew pozorom nie graja cały czas na jedno kopyto

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Adrian S.O.S. pisze: pt lis 26, 2021 5:52 pm
No, tych starych by jeszcze może szło.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

tylko wspomne, ze szydzenie z braku Grammy jest juz nieaktualne ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Tylko wspomne, że ta nagroda dalej nic nie znaczy
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Ależ te albumy Lost Not Forgotten z bootami/demami które wrzucają ostatnio Dreamy na Spotify to złoto :-)

Harris ucz się.
ODPOWIEDZ