13/07/2010 premiera video Final Frontier

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Re: 13/07/2010 premiera video Final Frontier

Post autor: DaveM »

No, akurat Judas Priest nie zaliczali się do NWOBHM, byli co najwyżej inspiracją dla takich grup jak Samson, Angel Witch, Saxon. Chociaż w sumie możnaby ich do tej fali zaliczyć, bo podobnie jak Ironi czy wymienione wczesniej zespoły Judasi grają coś na pograniczu Heavy/hard. Równie dobrze Blach Sabbath możnaby tam zaliczyć, ale gdy fa fala "powstawała" to te zespoły były już gwiazdami. Przecież Priest "Rocka Rolla" wydali w 74, gdy Ironi jeszcze nie byli nawet w planach. ;-)
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Artur pisze:Chyba trochę mało konsekwencji ;)
Akurat to się tyczyło ataku na mnie jak napisałem, że kawałek mi się nie podoba. Szanuję zdanie, ale tutaj jest taka huśtawka, że mnie głowa boli. Najpierw atak, że ktoś kupi jak przeczyta recenzje to źle, później, że jak ekipa twierdzi to się trzeba zamknąć. Krytykuję w tej wypowiedzi fakt, że ktoś TFF może wogóle stawiać obok Wicker Mana? Cytując klasyka: "Nie porównujmy szamba z perfumerią":D. Generalnie założyłem sobie, że nie będę się wypowiadał w tym temacie, ale nie mogłem się powstrzymać. Zamykam się już i czekam na cały album. Wybaczcie.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

tomtomala pisze:TFF może wogóle stawiać obok Wicker Mana? Cytując klasyka: "Nie porównujmy szamba z perfumerią":D
ano można, ja nigdy nie rozumiałem tej wielkiej napinki na BNW czy Wickermana

tomtomala pisze:Artur napisał/a:
Chyba trochę mało konsekwencji ;)

Akurat to się tyczyło ataku na mnie jak napisałem, że kawałek mi się nie podoba.
czyli ja mogę a mnie to już nie ? :>
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Budziol nie prowokuj mnie :lol: Nie mam szansy się bronić od razu, gdyż jestem mocno zajęty w pracy.
Awatar użytkownika
ShoNy
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: ShoNy »

tomtomala pisze:
Artur pisze:Chyba trochę mało konsekwencji ;)
Krytykuję w tej wypowiedzi fakt, że ktoś TFF może wogóle stawiać obok Wicker Mana? Cytując klasyka: "Nie porównujmy szamba z perfumerią":D.
Szamba??? Zależy co dla kogo jest szambem!!! Przyznam, że BNW to dobry album, ale Wicker Man w porównaniu chociażby do Fallen Angel czy The Nommand to jest dno( no może troche przesadzam). To kto tu mówi o poruwnanie Wickermana do TFF!!! TFF jest boski, rewelacyjny i w samych superlatywach można o nim mówić!!! Ale to oczywiście moje zdanie.
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

ej tam było :mryellow: tylko się nie wstawiło. Ja pitole i jak tutaj dyskutować.
Awatar użytkownika
ShoNy
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Normalnie! Chce tylko zaznaczyć, że każdy może mieć swoje zdanie. Co do TFF to nie moge zrozumieć czemu tak wielu ludzi stawia go niżej niż Wickermana. Moim zdaniem TFF ma swój riff i aż przyjemnie się go słucha. Wickerman wydaje mi się taki suchy i bez polotu.
Deleted User 4432

Post autor: Deleted User 4432 »

Iron Soldier pisze:WICKER MAN napisał/a:
numLock napisał/a:
Jest lepszy od Wicker Mana ! Głównie dlatego , że we wspomnianym główny riff zerżnięty jest wiadomo skąd(wiem , powtarzam się ) a Final Frontier przynajmniej jest oryginalny. Czegoś takiego jeszcze nigdzie nie słyszałem .

W The Final Frontier riff przypomina troche The Green Manalishi w wersji Judas Priest, od ktorych jak widac Maiden nie moga sie uwolnic. ;)

No wiesz Wicker, Judas Priest pionierzy NWOBHM, to trzeba się wzorować :D

Aczkolwiek coraz ciężej będzie znaleźć dobry riff, bo większość zespołów już takie w przeszłości nagrywała.
Zdaję sobię z tego sprawę . Ale podobieństwo tych riffów jest ewidentne . Znaczy to , że powstanie tego kawałka mogło wyglądać tak :
Adrian: "Obczajcie ten riff! Będzie na opener"
Steve:"No co ty przecież to z Priestów"
Adrian: "No i co z tego ? He he he he , Nagrywamy i tak bo nie mam pomysłu na co innego , he he he "

Co do Green Manalishi to przyznaję , że coś w tym jest. Dawno nie słuchałem tego utworu i na początku nie zauważałem tego , niemniej uważam to za podobieństwo niezamierzone.
Awatar użytkownika
ShoNy
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Iron Soldier pisze:WICKER MAN napisał/a:
W The Final Frontier riff przypomina troche The Green Manalishi w wersji Judas Priest, od ktorych jak widac Maiden nie moga sie uwolnic. ;)
.
Faktycznie początek jest nieco podobny, ale TFF jest i tak znacznie lepszy. Zresztą później cała piosenka brzmi inaczej.
Ostatnio zmieniony pt lip 16, 2010 8:39 pm przez ShoNy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Iron Soldier
-#Invader
-#Invader

Post autor: Iron Soldier »

molojuh pisze:No, akurat Judas Priest nie zaliczali się do NWOBHM, byli co najwyżej inspiracją dla takich grup jak Samson, Angel Witch, Saxon. Chociaż w sumie możnaby ich do tej fali zaliczyć, bo podobnie jak Ironi czy wymienione wczesniej zespoły Judasi grają coś na pograniczu Heavy/hard. Równie dobrze Blach Sabbath możnaby tam zaliczyć, ale gdy fa fala "powstawała" to te zespoły były już gwiazdami. Przecież Priest "Rocka Rolla" wydali w 74, gdy Ironi jeszcze nie byli nawet w planach. ;-)
Plytkę Hell Bent For Leather/Killing Machine uznaje się za pierwszą płytę nagraną w stylu NWOBHM. I ja nie wiem czy już wtedy Judas Priest było wielką gwiazdą.

numLock: Nie przesadzajmy. Podobieństwo nie przypadkowe, ale ważne że Maiden po tym intrze zmienili.
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Plytkę Hell Bent For Leather/Killing Machine uznaje się za pierwszą płytę nagraną w stylu NWOBHM. I ja nie wiem czy już wtedy Judas Priest było wielką gwiazdą.
IMO, NWOBHM to nie był styl, te zespoły grały w sumie klasyczny Heavy, na przełomie lat 70./80. nagle pojawiło się dużo metalowych zespołów, a Geoff Barton, dziennikarz muzyczny napisał cykl artykułów o nowych zespołach tj. Iron Maiden. A ten cykl nazwał właśnie New Wave Of British Heavy Metal. Nie sądził, że zespoły są ze sobą muzycznie powiązane, ale w pewnym momencie był po prostu ich wysyp. A Judasi nagrali 1 płyte 5 lat przed tym "wysypem" młodych zespołów. A Killing Machine, była ich 5 płytką
Awatar użytkownika
Iron Soldier
-#Invader
-#Invader

To nie wiem. Mi wikipedia powiedziała:
Będąc już odpowiedzialnym za zapoczątkowanie Nowej Fali Brytyjskiego Heavy Metalu, latem 1979 roku, Judas Priest dokonało zmian personalnych na następną dekadę: perkusistę Lesa Binksa zastąpił Dave Holland, a do produkcji kolejnych albumów wybrano Toma Alloma. Te zmiany miały na celu osiągnięcie przyszłego przełomu grupy w Stanach Zjednoczonych z kolejnym albumem studyjnym, British Steel.
Awatar użytkownika
DaveM
-#Trooper
-#Trooper

Może, tak nawet jest. Ja tylko piszę to co przeczytałem kiedyś w jakiejś gazecie muzycznej, zresztą podobną wersje przeczytałem w Run To The Hills cz.3.
Awatar użytkownika
Iron Soldier
-#Invader
-#Invader

No ja pisząc tamtego posta zasugerowałem się wikipedią. Niestety nie ma źródła, muszę książkę o Judasach przeczytać.

@Edit:
Wydanie Killing Machine, jak i poprzedniego wydawnictwa zespołu, Stained Class, jest uznane za początek nowego ruchu - Nowej Fali Brytyjskiego Heavy Metalu, którego nazwa została wymyślona przez Geoffa Bartona i opisana w wydaniu magazynu Sounds z 19 maja 1979:

„ Wierzę, że jesteśmy częścią nowej fali. W końcu jesteśmy szybcy, agresywni, i ekscytujący - a chodzi tylko o to. ”
— Glenn Tipton, 1979

„ Lubię myśleć, że jesteśmy pod wpływem wszystkiego. Nie możesz zamknąć oczu i zatkać uszu. Pamiętam tamte dni: moc punku, poglądy - to wszystko było sensacyjne. Mogliśmy skorzystać trochę z tego przy okazji. ”
— Glenn Tipton, Guitar World [wrzesień 2004]

Oprócz zapoczątkowania nowego ruchu w Wielkiej Brytanii, Judas Priest stało się półtora roku później dodatkowo odpowiedzialne za popularyzację heavy metalu w Stanach Zjednoczonych.
Też wikipedia.
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

tomtomala pisze:(...) Krytykuję w tej wypowiedzi fakt, że ktoś TFF może wogóle stawiać obok Wicker Mana? Cytując klasyka: "Nie porównujmy szamba z perfumerią":D. (...)
Pozwolę sobie wtrącić parę słów... otóż Twoje porównywanie czegokolwiek co piszą Maiden teraz, do czegoś co pisali kiedyś, absolutnie nie ma sensu. Jak już chciałeś błysnąć jakimś porównaniem, to Twoje z szambem i perfumerią jest absolutnie nie na miejscu.

Dlaczego? Proszę bardzo:

1. BNW jest na pewno jednym z przełomowych albumów w historii Iron Maiden. Wielu fanów, którzy odwrócili się od nich po odejściu Bruce'a, dostało prezent w postaci jego (i Adriana) powrotu. Rozumiem, że jesteś jednym z nich bo bardzo zaciekle przedstawiasz wyższość Wicker Mana (perfumerii) nad Final Frontier (szambem). Natomiast dla kogoś innego szambem będzie BNW a perfumerią IM, K, NOFTB, lub POM.

2. Jak juz koniecznie chciałeś użyć porównania to prędzej trzeba było porównywać "samochodowo" ale tylko w obrębie jednej marki czyli np. Opel Astra z Insignią, gdzie Astra to np. WM a Insignia to FF - ma to jakiś sens? Oczywiście, że nie bo zawsze się znajdzie ktoś kto woli Renault ;-)

3. Po co w ogóle porównywać poprzednie dokonania z tym co jest dzisiaj? Nie lepiej cieszyć się tym co jest? A jak się nie podoba to nikt nie karze Ci tego słuchać - może czas pogodzić się z tym, że Maiden nie nagrają juą następnego NOTB czy SSOASS?

... a może dla wielu ta płyta będzie czymś, czym dla innych (tych starszych) były klasyki lat 80-ych?
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Clanowy pisze:Po co w ogóle porównywać poprzednie dokonania z tym co jest dzisiaj?
<brawo>
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

No bez przesady, to chyba naturalne ;) Skoro jakiś zespół nagrał już kilka(naście) płyt to chyba jasne, że w zasadzie każdy kolejny jest niejako punktem odniesienia dla następnych i takich porównań się po prostu nie uniknie.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

jasna sprawa ale wieczni malkontenci ze to nie jest BNW już też mogliby odpuścić
nie jest i nie będzie :) i albo się to akceptuje albo nie słucha tego co tworzą obecnie, przecież nikt nie zmusza ;)
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Clanowy pisze:Po co w ogóle porównywać poprzednie dokonania z tym co jest dzisiaj?
Przede wszystkim żaden zespół nie tworzy w próżni. I nigdy nie będzie. Stąd też nie sposób uciec od historii i tego, co już zespół napisał z czym fani prędzej czy później się pogodzili. Niestety wielu na tym forum się to nie podoba i ich uwielbienie jest tak wielkie, że nie jest ważne to co zespół nagra obecnie. Oni i tak będą szczęśliwi. Ja mam to szczęście, że pamiętam reunion Ironów, oczekiwanie na album i siedzenie godzinami przed MTV by zobaczyć teledysk Wicker Mana. Album BNW jest przełomowy i nie da się tego podważyć w żaden sposób. Niestety od tego albumu jest mega zjazd w dół. Dance Of Death miało jeszcze kilka godnych uwagi kawałków, AMLOAD już według mnie (i jest to moja opinia i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej!) żadnego. Z tych dwóch, które są obecnie dostępne podoba mi się El Dorado w kawałkach i TFF też w kawałkach. Czekam na cały album ale wydaje mi się, że Panowie z IM nie zauważyli, jak świat poszedł naprzód i co się obecnie gra. Dziwi mnie to, bo np. Ozzy jakoś to zakumał i 3 kawałki na jego najnowszej płycie po prostu mnie zabiły. Paradoksalnie powrót do czasów gdzie komponowali RTTH by im bardziej pomógł niż to co słyszę obecnie,

Jak byś przeczytał mój komentarz ze zrozumieniem to byś zobaczył, że w nim sobie już mocno ironizuje.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

tomtomala pisze:Ja mam to szczęście, że pamiętam reunion Ironów, oczekiwanie na album i siedzenie godzinami przed MTV by zobaczyć teledysk Wicker Mana. Album BNW jest przełomowy i nie da się tego podważyć w żaden sposób. Niestety od tego albumu jest mega zjazd w dół.
ja to doskonale pamiętam i również doskonale pamiętam :)
1sze odsłchanie Wickera i potem BNW.
Tylko ze mnie np AMOLAD bardzo się podoba a kawałki jak Longest Day czy FTGOGG to perełki - IMO ;)
ODPOWIEDZ