24/07/2022 - Warszawa, PGE Narodowy

Wszystko na temat Legacy Of The Beast World Tour 2018

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: 05/07/2020 - Warszawa, PGE Narodowy

Post autor: gumbyy »

blackmailer pisze: śr sty 29, 2020 10:31 pm przez BEZKRYTYCZNYCH fanów, którzy będą się zachwycać jakimkolwiek dźwiękiem sygnowanym nazwą Iron Maiden.
Pieniądze psuja... po co się starać jak fani i tak wykupią CD/vinyle. Po co się starać na koncertach, jak sold out za sold-outem... Cóż... nic się na to już nie poradzi :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

remi pisze: śr sty 29, 2020 10:23 pm Drugi fakt - taka prywata - zawsze powtarzam, że idę na Maidenow by ich z bliska zobaczyć, dlatego specjalnie nie płaczę, gdy było gorsze nagłośnienie ;) nastawiam się by z nimi „pobyć” te 2h i to zawsze mam ;p
Ogólnie to się zgadzam, ale kiepsko jest kogoś ślepo uwielbiać, gdy ten ktoś pokazuje, że ma Cię w dupie.
A tym jest dla mnie olewanie prób i nagłośnienia, w końcu gdyby nie ludzie kupujący te bilety to byłoby nikim w świecie muzyki
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Jak teraz czytam wypowiedź Harrisa po raz drugi, to mam wrażenie, że w ogóle mówił o próbie dźwięku w rozumieniu tego, co zespół słyszy na scenie - bo ta w klubach za każdym razem jest inna - więc muszą zawsze zrobić próbę. A z Maiden jadą w kółko na tej samej scenie, dlatego próby niepotrzebne po tym, jak już na początku sobie poustawiają... Hehehe. Czyli w ogóle patrzy najdalej tam, gdzie sięgają jego własne uszy, a nie publiczności.

M.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

On słyszy zajebiscie, a jego zdanie jest najważniejsze
To on jest kierownikiem :lol:

Niech podniesie ceny biletów bo tam gdzie stoi to ma super widok na cały zespół, więc warto dać więcej

nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

najwiesze firmy faktyczenie juz nie odbywaja za bardzo regularnych prob. maja sztab ludzi od tego, zeby wszystko poustawiac. np. Metallica na ostatniej trasie miala typowa probe dzwieku tylko raz - dzien przed pierwszym koncertem kazdej czesci trasy (czesci bylo 4).
kazde miejsce ma swoja specyfike (akustyke) i pewnie tweekuja dzwiek pod dana arene, nie widze potrzeby, zeby zespol mial sie stawiac na takim soundchecku, techniczni moga zrobic to samo. pamietajcie, ze zespol na scenie slyszy zupelnie inaczej, czy to w klasycznych odsluchach, czy majac tzw. "ucho" od tego c idzie na przody przez PA system. wiele razy slysze, ze dobrze naglosnic rockowy zespol jest zwyczajnie trudno i skada sie na to na pewno sporo czynnikow, jaki bedzie efekt koncowy.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

O to się rozchodzi, że nawet technicznie nie robią próby., bo na scenie wszystko jest ok :D A pomyśleć, że kiedyś grali sekretne gigi przed trasa, żeby wszystko dopracować :)
remi pisze: śr sty 29, 2020 10:23 pm - zawsze powtarzam, że idę na Maidenow by ich z bliska zobaczyć, dlatego specjalnie nie płaczę, gdy było gorsze nagłośnienie ;) nastawiam się by z nimi „pobyć” te 2h i to zawsze mam ;p
Czyli, teoretycznie mogliby wyjść na scenę, pokopać piłkę, albo postać sobie i też byłbyś spełniony? ;)
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

ja mam tak samo. jestem na koncertach Maiden (nie tylko Maiden) dla zespolu, siebie, zebym mial pamiatke. miec mozliwosc zobaczenia legend, atmosfery. oczekiwania audio nie maja dla mnie duzego znaczenia. oczywiscie tez nie chce slyszec kompletnego belkotu.
na szczescie jeszcze tak mi sie od tych 16 lat jezdzenia na koncerty nie zdarzylo. bylo roznie, ale nigdy kompletnie beznadziejnie.
wiem, ze to powoduje smiech u niektorych, ale material znam zawsze na tyle, ze sobie poradze, nawet jesli czasami dzwiek nie domaga ;)
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

Mając koncertowe wspomnienia IM od 1984 NIE PAMIĘTAM jakiejkolwiek emocji związanej z "jakością dźwięku". Nie po to idę na taki koncert coby tracić czas i emocje na sprawy siódmorzędne.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

gumbyy pisze: śr sty 29, 2020 11:27 pm
blackmailer pisze: śr sty 29, 2020 10:31 pm przez BEZKRYTYCZNYCH fanów, którzy będą się zachwycać jakimkolwiek dźwiękiem sygnowanym nazwą Iron Maiden.
Pieniądze psuja... po co się starać jak fani i tak wykupią CD/vinyle. Po co się starać na koncertach, jak sold out za sold-outem... Cóż... nic się na to już nie poradzi :)
Nie zgadzam się co do bezkrytycznych fanów, zgadzam się co do kasy. @blackmailer co Ci to da, że ich skrytykujesz jak i tak jesteś zainteresowany pojechaniem na koncert, więc dajesz im zarobić. Oczywiście nie mówię, że nie powinno się wytykać błędów, bo powinno! Ale brak w tym wszystkim konsekwencji później. Jesteś fanem, który wytknie błędy, napisze co mu nie pasuje, nie wmawia sobie, że coś co jest słabe jest dobre i uważam to za bardzo dobre cechy, bo też uważam, że nie powinno się wszystkiego chwalić jak leci.. ale potem i tak kupisz bilet na koncert, a $$$ na ich koncie rosną. I takich osób jest sporo, także fani, którzy widzą mankamenty też mają wpływ na rozleniwienie się zespołu. Co z tego, że ktoś napisze 1 złą recenzję, jak największe media ZAWSZE napiszą recenzje dobrą - i to w sumie nie tylko to tak działa u Iron Maiden.
Tak w sumie można narzekać na TFF, ale ilu z nas odpuściło sobie koncert w 2011? Można narzekać na TBOS, ale ilu z narzekających na słabe brzmienie, lub słabą płytę odpuściło sobie koncert w 2016, gdzie pobili rekord frekwencyjny w Polsce? Było narzekanie na nagłośnienie na forum u nas i na każdym innym forum - na oficjalnym też. Śledzę inne fora i Sanktuarium wcale nie jest jedynym ośrodkiem, na którym zespół jest mocno krytykowany, nie wierzę, że lamenty z oficjalnego nie docierają do nikogo z zespołu.
Jadą w LOTB p3, co też mi się bardzo nie podoba, ale i tak pojadę na kilka koncertów i większość z nas pojedzie, a potem znów będziemy narzekać, że są źle nagłośnione, ale i tak pojedziemy na kolejne. Żadna krytyka i bunt(który w sumie nie jest możliwy do zrealizowania) tego nie zmienią, fanów zyskują tak czy tak coraz to nowszych i jak ktoś bardziej świadomy odpuści, to w jego miejsce wskakuje ktoś "nowszy" no i tyle. Żeby coś do nich dotarło frekwencja na trasie musiałaby być bardzo słaba, a tak nie będzie, bo mimo krytyki i tak każdy chce ich zobaczyć póki jeszcze grają. Oni o tym dobrze wiedzą i to wykorzystują plując nam w twarz np z LOTBp3 :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Karl pisze: czw sty 30, 2020 8:04 am jestem na koncertach Maiden (nie tylko Maiden) dla zespolu, siebie, zebym mial pamiatke. miec mozliwosc zobaczenia legend, atmosfery. oczekiwania audio nie maja dla mnie duzego znaczenia. oczywiscie tez nie chce slyszec kompletnego belkotu.
na szczescie jeszcze tak mi sie od tych 16 lat jezdzenia na koncerty nie zdarzylo.
A ja na koncercie jestem dla siebie (nie dla zespołu), dla swojej przyjemności i w celu przeżycia pozytywnych emocji związanych z całą około koncertową otoczką. Podróż (jak jest), spotkania ze znajomymi, zobaczenie muzyków na scenie i posłuchania muzyki, która dla mnie grają :) Przeszło ćwierć wieku w trasie i to się nie zmienia :)

A co do narzekania to dużo racji. To jest podobnie jak z polityką cenowa Live Nation. Wszyscy marudzą o później potulnie kupują bilety ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Bo muzyka ciągle się broni, ale naprawdę niewielkim nakładem sił, czyli rzetelną próbą dźwięku, koncerty mogłyby być jeszcze lepsze. Co to za problem, żeby techniczni zagrali Aces High, Where Eagles Dare, Troopera i Clansmana żeby chociaż instrumenty dobrze ustawić.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Ja też nie jestem audiofilem, skoro na co dzień wystarcza mi muzyka z odłożonego obok telefonu.
Na koncert idę przede wszystkim zobaczyć zespół z bliska.
Ale co myślą sobie osoby, które pójdą po raz pierwszy, z rekomendacji lub z ciekawości? Ludzie nie znający Maiden - tacy, których zespół mógłby do siebie dopiero przekonać, a raczej "potwierdzić zasłużony status legendy" - no i w zamian otrzymają akustycznie zrąbane widowisko. To jest słabe.

M.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

A najgorsze, że to wszystko przez ich lenistwo... wpaść, odbębnić i wypaść...
www.MetalSide.pl
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ale Dzosef słusznie zauważył, że oni nawet nie muszą tego sami robić. Techniczni też mogliby to sprawdzić. No cóż, możemy tylko pomarudzić, bo obu już swoich zwyczajów nie zmienią. A na koncerty i tak pójdziemy.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Ktoś wie jak długo Maideni mają swoich technicznych?
Takich najważniejszych?
Widocznie też poczuli się zbyt pewnie na swoim miejscu

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

pz pisze: czw sty 30, 2020 7:20 pm Ale Dzosef słusznie zauważył, że oni nawet nie muszą tego sami robić. Techniczni też mogliby to sprawdzić. No cóż, możemy tylko pomarudzić, bo obu już swoich zwyczajów nie zmienią. A na koncerty i tak pójdziemy.
Ja wiem, wiem... ale to lenistwo jest tak wielkie, że nawet nie chce im się zmobilizować swoich technicznych :lol:
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

technuczni na pewno robia jakies tweeki pod dana aren, o ktorych Harris i reszta nawet nie musza wiedziec.
nic w tym dziwnego moim zdaniem, ze zespol nie robi prob oprocz ogolnego setupu przed pierwszym konceretem po jakiejs dluzszej przerwie.
pisalem o tym w przypadku Metalliki. tak to widoczenie sie dzisiaj robi, kirdy jako zespol moze pozwolic sobie na wiecej/wszystko.
kto by tak nie robil, majac taka mozliwosc?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ten kto podchodzi poważnie do swoich obowiązków, a w ich przypadku dodatkowo z szacunkiem do fanów, którzy wykładają grubą kasę, żeby ich zobaczyć i USŁYSZEĆ na żywo? :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

koncerty rockowe sa najtrudniejsze do naglosnienia dla dzwiekowcow. wiadomo - wszystko na zywo, kazdy instrument ma inne czestotliwosci.
najwieksze zespoly maja najlepszy mozliwy sprzet audio, najlepszych ludzi i co, dalej czasami nie da sie pewnych spraw przeskoczyc, jak sie okazuje. niech najlepszym przykladem bedzie Nasz PGE, nazwany Basenem Narowodym. myslicie, ze proba dzwieku to rozstawienie kilku ludzi w roznych miejscach stadionu i zapytanie ich ze sceny, czy wszystko jest ok? aha, i jeszcze jedno. PA system, czyli tzw. "przody" czesto sa zalatwiane przez ogranizatora w danym kraju, a kazdy system moze miec troche inna specyfike. polecam wywiad z Big Mickiem, dzwiekowcem Metalliki.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Karl pisze: pt sty 31, 2020 7:49 am technuczni na pewno robia jakies tweeki pod dana aren, o ktorych Harris i reszta nawet nie musza wiedziec.
nic w tym dziwnego moim zdaniem, ze zespol nie robi prob oprocz ogolnego setupu przed pierwszym konceretem po jakiejs dluzszej przerwie.
pisalem o tym w przypadku Metalliki. tak to widoczenie sie dzisiaj robi, kirdy jako zespol moze pozwolic sobie na wiecej/wszystko.
kto by tak nie robil, majac taka mozliwosc?
Byłem na soundchecku Maiden, trwal chwile, zagrali AC/DC i poszli. Nie da się dobrze ustawić dźwięku z takim podejściem.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ