Newsy muzyczne

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: Newsy muzyczne

Post autor: pz »

O Pierre, będzie wojna. Jak śmiałeś zakwestionować wielkość MD. ;) A EvH to mistrz gitary.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Ja tylko czekam, aż usłyszymy, że Mustaine to lepszy gitarzysta niż Van Halen (nie muzyk, nie kompozytor - gitarzysta).

Widziałem gdzieś wyżej porównania do Blackmore'a. Lubię go, kompozycyjnie znacznie bardziej niż Van Halena, ale pod względem samej gry, Van Halen to półka wyżej. Porównania do gitarzystów Judas Priest dość zabawne również.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

^pelna zgoda.
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Dejavu pisze: śr paź 07, 2020 8:47 pm Ja tylko czekam, aż usłyszymy, że Mustaine to lepszy gitarzysta niż Van Halen (nie muzyk, nie kompozytor - gitarzysta).

Widziałem gdzieś wyżej porównania do Blackmore'a. Lubię go, kompozycyjnie znacznie bardziej niż Van Halena, ale pod względem samej gry, Van Halen to półka wyżej. Porównania do gitarzystów Judas Priest dość zabawne również.
Zabawne, bo? EVH grał efekciarskie solówki zębami (to parafraza, jeśli ktoś się nie domyślił)? Sorry, dla mnie solo w Beyond the Realms jest dwadzieścia półek wyżej, bo ma cudowną melodię, a nie sporo szybkich dźwięków bez ładu i składu. Takie Erruption, no efekciarksie i tyle.

Solo w Stargazer też wygrywa ze wszystkim, co kiedykolwiek przeszło przez palce EVH
Ja tylko czekam, aż usłyszymy, że Mustaine to lepszy gitarzysta niż Van Halen (nie muzyk, nie kompozytor - gitarzysta).
Nie wiem czy usłyszycie, dla mnie porównywanie ich jest irracjonalne bo są z dwóch epok, dwóch gatunków muzycznych i generalnie nie ma za bardzo pola do porównania ich. Na pewno na polu pisania riffów EVH nie ma startu do Dave'a, gdyby zrobić ranking top 50 riffów Megadeth i VH, pewnie 50 riffów byłoby Megaśmierciowych. Sprawniejszy technicznie na pewno był Eddie.
Pisząc o pancernych kwadratach mam na myśli raczej Judas Priest i Megadeth. W tym drugim, gdyby Ryży nie dobierał sobie wyśmienitych gitarowych partnerów, to nie miałby kto grać solówek w Megadeth, bo Ryży nie jest jakimś gigantem w te klocki.
Nie wiem jak można nazwać Megadeth kwadratowym, raczej takie sformułowania kojarzą mi się z Teutońskim thrashem, ale ok.

Oczywiście Mustaine miał dobre oko do wybitnych wioślarzy, ale wiele z najlepszych solówek Megadeth to robota Mustaine'a - jedna z moich ulubionych w My Last Words, znana wszystkim ostatnia z Holy Wars. Na So Far So Good wiele solówek Mustaine stworzył i Jeff Young tylko je odgrywał (co potwierdził Behler). Nie rozumiem po co zamieniać dyskusję o latach 70 w rozmowę o Megadeth, które wydało debiut 7 lat po debiucie VH, ale prosze bardzo :D
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Jeśli chodzi o gitarzystów jest epoka przed Van Halenem i po Van Halenie tj. pod debiucie VH. Lata 80 to jest kult technicznego grania i zapoczątkował to nie kto inny jak Eddie Van Halen. Wcześniej można było znaleźć sprawnych wioślarzy chcących wyodrębnić swoją inność jak np Uli Jon Roth, ale od Edka zaczęła się gitarowa wirtuozeria. Na metal przełożył to Randy Rhoads, dalej była lawina Malmsteenów, Satrianich, Vajów, Beckerów i Friedmanów. I takie są fakty.

PS. Porównanie Mustaine'a do EVH jest śmieszne, inna zupełnie liga wioślarstwa. Lubię Mustaine'a, ale on sam nie uważał siebie za wirtuoza, po prostu grał sprawnie metal jak wielu przed nim.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Zdan pisze: śr paź 07, 2020 1:07 pm Jak ktoś uważa, że debiut Van Halen to jest słaba płyta a Edward jest przehajpowany to ja nie wiem. No ale dobra ja tam się nie znam. Wiem jedno - wszyscy uważali Eddiego za kogoś z absolutnego Olimpu gitary, gościa który tak naprawdę w jakimś sensie wymyślił ją na nowo i dał jej nowe życie. Nie bez powodu kopiowano go w nieskończoność.
Ja Van Halen nie lubie ani debiutu ani każdej innej płyty. Gitarzysta wypierdalający w kosmos, ale jednak nie ta kapela, bo kompozycje przeciętne, bądź słabe. Może gdyby grał w innej, to by mi bardziej podeszło. Generalnie nie moje granie i zespół Van Halen jako całość również uważam za przereklamowany. Nieraz mi ten zespół trącił takimi piosenkami-pierdołami, a nieraz pachniał gejozą.
Ostatnio zmieniony czw paź 08, 2020 2:12 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 1 raz.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Ale przynajmniej uznajesz go za faceta z kosmosu jeśli chodzi o granie. Bo o to w sumie mi chodziło. Kwestia debiutu VH to moim zdaniem jak zwykle dyskusyjna - ja uwielbiam ale rozumiem czemu ktoś nie.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Opinia kogoś, dla kogo demówka Vader ma za dobre brzmienie to słaba podstawa by recenzować rzeczy ponadczasowe. I zresztą jakiekolwiek inne poza podziemnym gruzem z kaset.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Vorgel pisze: czw paź 08, 2020 3:51 pm Opinia kogoś, dla kogo demówka Vader ma za dobre brzmienie to słaba podstawa by recenzować rzeczy ponadczasowe. I zresztą jakiekolwiek inne poza podziemnym gruzem z kaset.
Recenzować może sobie każdy. Nie ma na to glejtu (na szczęście). Czy ktoś poważnie te recenzje będzie traktował? To inna sprawa.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Najbardziej rozwaliła mnie argumentacja. Idąc tym tropem Raw Deal Judasów to jest gejoza do kwadratu. No ale co ja tam wiem, nie doceniam kunsztu i wielkości demówek Mayhem i Vader, szczytu osiągnięć muzycznych według niektórych ;)
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

VAN HALEN's U.S. Music Sales Spike By More Than 6,000% After EDDIE VAN HALEN's Death

https://www.blabbermouth.net/news/van-h ... cRbgloFEL8
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Invader pisze: czw paź 08, 2020 4:19 pm VAN HALEN's U.S. Music Sales Spike By More Than 6,000% After EDDIE VAN HALEN's Death

https://www.blabbermouth.net/news/van-h ... cRbgloFEL8
a to ci zaskoczenie. Przeciez tak jest zawsze. Jak Jackson umarl, to nagle wszyscy ktorzy pare lat wczesniej nazywali go pedofilem, nagle byli jego wielkimi fanatykami :D
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Vorgel pisze: czw paź 08, 2020 3:51 pm Opinia kogoś, dla kogo demówka Vader ma za dobre brzmienie to słaba podstawa by recenzować rzeczy ponadczasowe. I zresztą jakiekolwiek inne poza podziemnym gruzem z kaset.
Ty uważasz, że muzyka skończyła się ~30 lat temu, więc no xD

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

30, a w zasadzie 20, bo weterani przędli całkiem nieźle przez lata 90.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Dziękuję wam wszelkie Bóstwa, że do dziś znajduję dla siebie coś w muzyce i to nowej ;)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Vorgel pisze: czw paź 08, 2020 5:10 pm 30, a w zasadzie 20, bo weterani przędli całkiem nieźle przez lata 90.
Eh kiedyś to było kurła dzisiaj to nie ma czasoq

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Dzosef pisze: czw paź 08, 2020 9:40 pm
Vorgel pisze: czw paź 08, 2020 5:10 pm 30, a w zasadzie 20, bo weterani przędli całkiem nieźle przez lata 90.
Vorgel mógłby pisać w TR. A nie czekaj, on chyba nie lubi Metallicy, to jednak byłby problem :lol:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

pz pisze: czw paź 08, 2020 10:18 pm
Dzosef pisze: czw paź 08, 2020 9:40 pm
Vorgel mógłby pisać w TR. A nie czekaj, on chyba nie lubi Metallicy, to jednak byłby problem :lol:
To niech załozy "Kiedyś Rock'n'roll". Pierwsza wkładka - Shakin Stevens
ODPOWIEDZ