Młodzi Gniewni (Świeże Zespoły z Polski)
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Młodzi Gniewni (Świeże Zespoły z Polski)
Widziałem ich kilka razy na żywo i nic nie pykło niestety. Jakoś mnie to nie porywa.
No chyba nie do końca, bo autorem całej muzyki i większości tekstów jest Eryk (gitarzysta). Koleś, który chodził w koszulkach Avenged Sevenfold itp. już z nimi nie gra.Daveastate pisze: ↑czw sty 21, 2021 3:59 pm Najprawdopodobniej tak. Jedyną osobą siedzącą tam totalnie w oldschoolu jest - o ironio - WOKALISTA.
Widziałem ich kiedyś na żywo, chłopaki w teesach bring me the horizon czy tam black veil brides a woks w bluzie Voidhangera. Kompletnie mi od strony muzycznej Okrutnik nie siedzi, może zmienię zdanie przy kolejnej płycie, tyle że jeśli zmienią wokalistę może już nie być takich wpływów starego heavy w graniu
Ja akurat najpierw poznałem ich na żywo. Słyszałem 4 razy zanim słuchałem nagrań z płyty (a w zasadzie z EPki i wspomnianego singla). Wiadomo, że na żywo tolerancja jest większa, więc zdążyłem się osłuchać i braki wokalne Michała aż tak mnie nie rażą. Co więcej słyszałem ich raz z innym wokalistą, bo Michał czasowo odszedł, i była to straszna kupa - słabe aranżacje, źle zgrane z wokalem.erosinho pisze: Co do Okrutnika, to instrumentalnie całkiem nieźle, kilka kawałków naprawdę fajnie wchodzi, produkacja też o.k. Natomiast dosyc ciężko zaakceptować mi wokal, to taka słaba podróbka Romka Kostrzewskiego. Co prawda po jakimś czasie idzie się nawet do tego wokalu przyzwyczaić, ale to generalnie nie jest mocna strona tej płyty. I o ile darcie papy wychodzi jako tako, to arcygównem jest ta balladka w środku płyty - muzycznie kupa jakich mało, a wokalista najzwyczajniej nie potrafi śpiewać i strasznie fałszuje. Nie wiem po ki czort wsadzili ten numer na płytę, jedna z gorszych rzeczy jakie w życiu słyszałem, serio.
Co do motywacji wydania numeru na singlu, to ich o nie nie pytałem, ale biorąc pod uwagę sposób wydania (zwykła płyta cd w kartonie) i liczbę sztuk (25), to raczej bym obstawiał, że chcieli coś wydać a numer nie pasował do EPki (Sabat, Legion, Noc Galicyjska). I w sumie na singlu powinien ten numer pozostać, bo do płyty też nie pasuje.
Boltcrown świetne. Bardzo lubię sobie to puścić.Zdan pisze: Czyli dokładnie to co powiedziałem na FuzzieBoltcrown mają u mnie prowadzenie jeśli chodzi o całą tą nową falę polskiego tradycyjnego metalu.
A ci mi zupełnie nie pasują. EPka dla mnie średnia a na żywo widziałem 2 razy i byli zupełnie nijacy.Daveastate pisze: Lecimy dalej z tematem!
Ponownie stolica lecz klimat już inny, melodyczniejszy, ewidentnie inspirowany niemieckim Scanner, ale też Maidenami. AQUILLA! Bardzo mi ich pierwsze EP siadło w głowie, niesamowicie klimatyczne intro oraz wlatujący po nim Sunrider to po prostu miód na uszy me.
Aquilla - The Day We Left Earth
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- Daveastate
- -#Clairvoyant

No cóż, w takim razie tym lepiej dla ich wizerunku na scenie podziemia jeśli już z nimi nie gra ten emo chłopek, ale coś czuję że glamowe zapędy tego Eryka nie przysporzą mu przyjaciół zbyt wielu u nas na podwórku. Byle muzykę robili dobrą i będzie git
Najważniejsze, żeby wokalista popracował nad wokalem 
Cóż im więcej zespołów, które będą grały tym lepiej dla sceny. Większa wtedy szansa, że trafi nam się jakaś perełka albo powstanie w wyniku przetasowań w zespołach. U nas to niestety średnio wygląda. No i fajnie jakby trochę więcej ludzi pojawiało się na występach nawet takich lokalnych kapel. Pomijając sam koncert, to świetna okazja do spotkań towarzyskich.
Cóż im więcej zespołów, które będą grały tym lepiej dla sceny. Większa wtedy szansa, że trafi nam się jakaś perełka albo powstanie w wyniku przetasowań w zespołach. U nas to niestety średnio wygląda. No i fajnie jakby trochę więcej ludzi pojawiało się na występach nawet takich lokalnych kapel. Pomijając sam koncert, to świetna okazja do spotkań towarzyskich.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
- Daveastate
- -#Clairvoyant

To prawda, no i oczywiście jak pierwszy lokalny gig (w moim przypadku Łódź najbliżej) będzie to się zjawiam z rozpędu po tym lock-downie 
- Daveastate
- -#Clairvoyant

A teraz coś kompletnie podziemnego, SPEED METAL z Rock'n Rollowym sznytem w starym dobrym stylu. Demówka chłopaków z fukkin VENGEANCE. Scisły limit na kasetach, chyba już niezbyt do dostania choć mogę się mylić. Bardzo konkretne granie, goście znani m.in. z łódzkiego Butchery, warszawskiego Bestiality czy Armagh. Demko kosi, czekamy na więcej!
https://www.youtube.com/watch?v=KiIyFwiK1SI

Wrzucone do obejrzenia. Potem posłucham.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Chyba zamierzają wydać to demko na CD, może razem z "więcej"?Daveastate pisze: ↑pn sty 25, 2021 5:50 pmDemko kosi, czekamy na więcej!
Nic odkrywczego, ale słuchalne grzanie. pz pewno nie polubi wokalu, mnie on nie przeszkadza.
Wokal jest o.k., pasuje do takiego grania.
Na plus: fajna energia, technicznie bez zastrzeżeń, widać że chłopaki potrafią grać. Do tego naprawdę dobra produkcja.
Przydałoby się trochę więcej jakości jeżeli chodzi o riffy i linie wokalne.
Na plus: fajna energia, technicznie bez zastrzeżeń, widać że chłopaki potrafią grać. Do tego naprawdę dobra produkcja.
Przydałoby się trochę więcej jakości jeżeli chodzi o riffy i linie wokalne.
- Daveastate
- -#Clairvoyant

Wokalista się akurat zmienił chyba jeszcze w tamtym roku nawet, więc pozostało tylko czekać na więcej materiału
wiadomo, to dopiero demo. Czekamy na coś pełniejszego
Rzeczywiście nie jest to może mój ulubiony sposób "śpiewania", ale tutaj bardzo dobrze gra mi z muzyką. Ogólnie dobrze się tego słuchało. Na pewno zainteresuję się ich wydawnictwem, jeżeli się pojawi.
- Daveastate
- -#Clairvoyant

Band już wspominany, ale nie wrzucany i nie prezentowany (no i poza tym się cholera rozpadli a szkoda!)
Z Wrocławskiego podwórka rasowy Heavy Metal zagrany w szybkim tempie i z odpowiednim dla tego gatunku oldschoolowym pazurem. Wcześniej wydali EPkę "Casus Belli" (którą równie gorąco polecam!), natomiast ich ostatnie wydawnictwo - singiel o nazwie Headless Rides kopie dupę fest!
Dwie świetne autorskie kompozycje podsuwające granie w stylu Loudness, Accept oraz innych przedstawicieli dzikiego Heavy z lat 80tych oraz dość odważny jak na te czasy cover Manowar (który wyszedł bardzo dobrze!).
Savager - Headless Rides
Polecam odpalić głośno!
Z Wrocławskiego podwórka rasowy Heavy Metal zagrany w szybkim tempie i z odpowiednim dla tego gatunku oldschoolowym pazurem. Wcześniej wydali EPkę "Casus Belli" (którą równie gorąco polecam!), natomiast ich ostatnie wydawnictwo - singiel o nazwie Headless Rides kopie dupę fest!
Dwie świetne autorskie kompozycje podsuwające granie w stylu Loudness, Accept oraz innych przedstawicieli dzikiego Heavy z lat 80tych oraz dość odważny jak na te czasy cover Manowar (który wyszedł bardzo dobrze!).
Savager - Headless Rides
Polecam odpalić głośno!
Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2021 7:06 pm przez Daveastate, łącznie zmieniany 1 raz.
Wspomniany singiel mam. Kupiony na Heliconie (to chyba ostatni jak do tej pory był). Dobre wydawnictwo. Będę musiał poszukać wspomnianej przez Ciebie epki.
- Daveastate
- -#Clairvoyant

A teraz coś, co trochę się wybiło na scenie u nas w kraju. Coś co na pewno nie jest dla każdego i ma swoich zwolenników oraz przeciwników - ja na pewno jestem w tej pierwszej grupie. Postapokaliptyczny BlackPunkThrash czy jak to tam sobie każdy nazwie. Drugie oficjalne wydawnictwo młodego bandu z okolic Warszawy/Raszyna jakim jest Truchło Strzygi pt. "Nad Którymi Nie Czuwa Żaden Stróż".
Wokal względem debiutu ogromny progress, choć ten na debiutanckim LP bardzo mi pasował, zlepek chłopaków z bandów takich jak Thunderwar czy Bestiality (swoją drogą, sprawdźcie te bandy, rozkur**ały łby!). Riffy proste, rytm prosty, chore teksty w języku zmutowanego półzombie poety - jednym słowem prosty chaos w zajebistym stylu.
Niedługo drugi LP od nich wleci, na pewno w tym roku, a tymczasem polecam odpalić wydawnictwa wydane dotychczas!
Truchło Strzygi - Nad którymi nie czuwa żaden stróż

Wokal względem debiutu ogromny progress, choć ten na debiutanckim LP bardzo mi pasował, zlepek chłopaków z bandów takich jak Thunderwar czy Bestiality (swoją drogą, sprawdźcie te bandy, rozkur**ały łby!). Riffy proste, rytm prosty, chore teksty w języku zmutowanego półzombie poety - jednym słowem prosty chaos w zajebistym stylu.
Niedługo drugi LP od nich wleci, na pewno w tym roku, a tymczasem polecam odpalić wydawnictwa wydane dotychczas!
Truchło Strzygi - Nad którymi nie czuwa żaden stróż

- Daveastate
- -#Clairvoyant

Absolutna świeżynka. Dwoje młodziaków 18 i 22 lata. Rasowy DEATH METAL w grobowej otoczce inspirowany Szwecją, zagrany jak nic w tym kraju. Sepulchral Cult - Immurement, Spirits and Graveyard Chants.
Warto dodać że na kanał swój wrzucił ich wokalista Nunslaughter. Odpalajcie, na prawdę warto!
https://youtu.be/on4ZwffxajU
Warto dodać że na kanał swój wrzucił ich wokalista Nunslaughter. Odpalajcie, na prawdę warto!
https://youtu.be/on4ZwffxajU
Gallower to jedna z lepszych płyt jakie słuchałem ostatnimi czasy. Naprawdę śmierdzi to solidnym diabłem bez pierdolenia o gównie tylko grają jak pan kozioł nakazał.
- Daveastate
- -#Clairvoyant

Do tego tworząc własną koncepcję na miejsce akcji! To jest świetny koncept album, bo tak chyba można go nazwać
- Daveastate
- -#Clairvoyant

Tyle samo osób wielbi co nienawidzi, solowy projekt Nikkiego Speeda zakorzeniony głęboko w latach 80tych polskiej sceny ale także Niemieckiej czy Brazylijskiej. Brudny, śmierdzący, prostacki i co najlepsze - CHOLERNIE nostalgiczny Black Thrash. EPka Trupi Swąd - W Imię Diabła, jeśli Sarcofago, Kat, Destroyers, Wczesny Sodom nie są Ci obce to na pewno docenisz!
- Daveastate
- -#Clairvoyant

Coś świeżego, coś nie dla każdego. Kopiąca bebechy debiutancka EP Speed/Heavy Metalowego Säcrificer! Kawał konkretnego grania którego brakuje w opór na naszym podwórku, cover Bathory w odsłonie w jakiej jeszcze nigdy się nie pojawił, MEGA ale to MEGA charakterystyczne, punkowo-uliczne wokale które nie przysporzyły fanów chłopakom (za wyjątkiem mnie i kilkunastu innych maniaków).
Docenieni m.in. przez perkusistę Manilla Road, który wrzuca ich kawałek "Coven Of The Dead" na swoją składankę
Bierzcie i odpalajcie z tego wszyscy - Säcrificer - The First Offering.
"To hell with posers
Fuck Motley Crue!"
https://scrificer.bandcamp.com/releases
Docenieni m.in. przez perkusistę Manilla Road, który wrzuca ich kawałek "Coven Of The Dead" na swoją składankę
Bierzcie i odpalajcie z tego wszyscy - Säcrificer - The First Offering.
"To hell with posers
Fuck Motley Crue!"
https://scrificer.bandcamp.com/releases
Jedynka Motley Crue to znakomity album