07/07/2025 - Judas Priest - Łódź

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Lando
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: 07/07/2025 - Judas Priest - Łódź

Post autor: Lando »

Saimon1995 pisze: wt lip 08, 2025 1:53 pm Płyta na pewno nie była dopchana. Sporo było wolnego miejsca (myślę, że tak 1/3).
Z przodu nie dało się tego odczuć :wink:
Night Mistress Fan Club Łódź
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Schizoid pisze: wt lip 08, 2025 2:21 pm
barsiarz pisze: wt lip 08, 2025 2:18 pm
Schizoid pisze: wt lip 08, 2025 1:21 pm A ja trasówkę kupię w grudniu za 70 zł ;)
To daj znać jak będziesz kompletować zamówienie to się chętnie dołączę, a może i nie tylko ja.
Zapamiętam, ogarniemy temat, ale to będzie akcja typu short notice, bo oni wystawiają tylko to, co im zostaje po trasie, a merch schodzi szybko. Ale każdy wzór ogólnie powinien być dostępny.
A to też o info poproszę :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

gumbyy pisze: wt lip 08, 2025 3:21 pm
Schizoid pisze: wt lip 08, 2025 2:21 pm
barsiarz pisze: wt lip 08, 2025 2:18 pm

To daj znać jak będziesz kompletować zamówienie to się chętnie dołączę, a może i nie tylko ja.
Zapamiętam, ogarniemy temat, ale to będzie akcja typu short notice, bo oni wystawiają tylko to, co im zostaje po trasie, a merch schodzi szybko. Ale każdy wzór ogólnie powinien być dostępny.
A to też o info poproszę :)
Pewnie, będę się odzywał w stosownym czasie.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Lando pisze: wt lip 08, 2025 3:04 pm
Saimon1995 pisze: wt lip 08, 2025 1:53 pm Płyta na pewno nie była dopchana. Sporo było wolnego miejsca (myślę, że tak 1/3).
Z przodu nie dało się tego odczuć :wink:
Niewiele więcej było później
Załączniki
IMG_0627.jpeg
IMG_0627.jpeg (47.91 KiB) Przejrzano 1015 razy
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Co do dźwięku - nie wiem, czy dobrze odczytuję ten post i komentarze, ale to brzmi tak, jakby dźwiękiem... Nie zajmował się gość z ekipy JP :shock:

https://www.facebook.com/photo?fbid=102 ... 5453386442

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Jeśli chodzi o samo nagłośnienie – trochę pochodziłem po płycie i rzeczywiście im bliżej sceny, tym brzmienie było lepsze.

Do Night Crawler stałem po prawej stronie sceny – niestety, praktycznie w ogóle nie było słychać gitar. Później przesunąłem się w okolice konsolety, ale tam z kolei dominowało dudnienie i brakowało selektywności w brzmieniu.

Z ciekawości stanąłem na chwilę przy trybunach naprzeciwko sceny – i tam było jeszcze gorzej.
Dopiero gdy przesunąłem się na lewą stronę, mniej więcej w 20. rzędzie, dźwięk wreszcie zaczął brzmieć tak, jak powinien – klarownie i z odpowiednim balansem. Zatyczki mogłem wyciagnać i muszę przyznać, że dźwięk zrobił się naprawdę przyjemny.

pozdro dla wszystich kuracjuszy z forum:)
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

Frekwencyjnie - płyta do FOH była wypełniona, trybuny całkiem ładnie zapełnione. z 7 tysięcy?
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Sporo napisałem przed i tuż po koncercie, ale czas na jakieś pełniejsze podsumowanie wypadu do Łodzi. Przed startem wiadomo było, że ekipa kuracjuszy będzie mocno, ale że będzie nas aż tylu i to w jednym miejscu, to zaskakujące. Na płycie zameldowaliśmy się z jakieś pół godziny przed supportem. Wchodząc do hali zgubiliśmy gdzieś Benego, ale razem z małżonką i Dzosefem szybko trafiliśmy na silną ekipę z południa Polski w składzie Blackcocker, Max, Sardi, Żelazny. Gdzieś przed nami na barierkach wisieli Schizoid i Manichean. Jeszcze przed rozpoczęciem supportu lub w jego trakcie w naszej okolicy pojawili się Barsiarz, Bartek_, Lando i Gumbyy, a już po rozpoczęciu koncertu wpadłem na Puchę. No, zacne forumowe grono zebrało się na dość niewielkim obszarze płyty (sorki jak kogoś pominąłem). Kilka innych osób było też w miarę blisko, a po koncercie dołączył do nas MaidenFan. Gdyby tak solidna ekipa zebrała się z okazji koncertu Maiden nie było by to żadnym zaskoczeniem. Fajnie, że i na Priest dotarliśmy licznie.

O koncercie GloryHamstera pisałem sporo w trakcie. Są jednak dwie rzeczy, o których chciałem dodatkowo wspomnieć. Podczas koncertu wepchnął się między nas jakiś koleś, któremu wyraźnie się to podobało. Stanął idealnie w środku i machał głową, rękami. Jako, że my wszyscy staliśmy z czytając lub grając na telefonach, nie mógł złapać odpowiedniego klimatu i szybko się ewakuował. Druga rzecz to wracając w niedzielę z Openera, pomimo Waszych ostrzeżeń, postanowiliśmy się zapoznać trochę z ich twórczością (daliśmy radę niecałe dwa numery). W efekcie tego zapoznawania cały koncert czekałem, żeby wykrzyczeć koledze moderatorowi do ucha "FIGHT FOR THE KING, FOR THE HAMMER AND THE RING". :lol: Trochę musiałem poczekać, za to potem jeszcze chwila, żenujące outro i wreszcie koniec.
b
Koncert Priest był moim 9 koncertem ekipy z Birmingham, która od weekendu oficjalnie jest najlepszą kapelą ze swojego miasta :mryellow: , a wczoraj pokazała, że jest również najlepszą ekipą heavy. Tak jak podczas poprzednich tras koncerty Priest zostawiały mnie z pewnym niedosytem w porównaniu z Maiden, tak wczoraj pozamiatali. Z setem się nie zapoznawałem dokładnie przed koncertem, więc nie wiedziałem od czego zaczną. All Guns było zaskakujące, a jednocześnie świetne na początek. A potem, jak słusznie zauważył Barsiarz, dynamika była fantastycznie utrzymywana. Nawet przerwy z chwilowymi wyjściami zespołu jej nie zaburzały. Były króciutkie, a jednocześnie wystarczające, żeby nabrać oddechu. Numery z Painkillera świetnie wchodzą na żywo: All Guns, Hell Patrol czy Nightcrawler to dla mnie top wczorajszeo koncertu. Co ważne były one na tyle rzadko grane, że nie można mówić o secie przeładowanym kotletami. I to Living na koniec. Kurde kotlet jak cholera. Z płyty bym go nie słuchał, ale na koncercie żre niesamowicie. Fantastyczne zakończenie. Jedyny moment, w którym trochę zabrakło mi mocy to Gates of Hell. Mimo, że świetny, nie pocisnął mnie tak mocno jak z płyty

Publika świetna. Była oczywiście polska sauna. Trochę popływaliśmy, ale bez chamstwa, pracy łokciami itp. Po prostu naturalne ruchy w rytm muzyki. Do tego rozśpiewana. Niektóre numery w całości, w innych refreny. Niektórzy pisali, że Halford w Painkillerze wypadł słabo. Pozostaje mi wierzyć, bo ja słyszałem tylko siebie i sąsiadków :lol:

Ciekawa sprawa z dźwiękiem. Sporo osób narzekało na jakość i pisało, że było za głośno. Tam z przodu było bardzo dobrze i... cicho. Powiedziałbym, że nawet trochę za cicho, a byłem bez stoperów. Były takie momenty, że pomyślałem, że mogliby trochę podkręcić sekcję :) Jedyny mankament to cicha gitara Andiego po lewej stronie sceny.

Oby więcej takich wieczorów.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Tak, zdecydowanie bębny mogły być u nas głośniejsze. A co do śpiewania GloryHole, tak było, do teraz mam zwiędnięte ucho... I nie tylko :lol:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

04: Hexvessel(?), Thy Catafalque, Kasia Lins/Hellripper
05: Metallica, Furia
06: Mystic Festival, Metallica, Iron Maiden + Alter Bridge + Queensryche, Alter Bridge, The Warning(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Nie poruchasz Bracie, kiedy po Gllory nie napinają się gacie ;)

Prezes, tak, PRIEST kasuje Maiden, nigdy nie jest za późno na prawdę :)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Giganci - nagranie z mojej loży
https://youtu.be/g1oMivXOyUo
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

pz pisze: wt lip 08, 2025 8:05 pm Oby więcej takich wieczorów.
Amen!
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Emilio
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Emilio »

Nie no koncertowo w rywalizacji priest - maiden, judas wygrywa zaszczytne drugie miejsce :) Może jak kiedyś wspomniałem, spontanicznością wygrywają bo mają zmienny set, raz jest 20 numerów, innym razem 17 xD Ale jeśli chodzi o poważniejsze kwestie to z perspektywy w jakiej stałem oceniałem że na koncercie moze być z 10k ludzi, ale po fotce płyty jaką ktoś tu wstawił wnioskuję, ze chyba raczej bliżej 7,8k. Wnisek chyba taki, ze Judas może u nas wypełnić taką halę tylko z dobrym supportem vide ostatni Saxon i Uriah. W innym wypadku widzę ich raczej w Spodku czy Hali Ludowej. Sam koncert, ekstraklasa.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Tylko, że ilość ludzi nie ma znaczenia przy ocenianiu jakości koncertu, a na obecnej trasie koncert Maiden po prostu ma dłużyzny (na poprzedniej też, ale jakoś mnie się rzucały w uszy).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zajzajer »

No dokładnie byłem kiedyś na DT (700-800 ludzi) i ten koncert rozłożył na łopatki te co było po 5-7k :)
I don't belong here, we gotta move on, dear
Escape from this afterlife
'Cause this time I'm right to move on and on
Far away from here

Zajzajer on the Road 2026:

Metallica - Chorzów - 50%
Kings of Leon - Łódź
Testament - Krk
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Caracalized »

Klasowe zespoły starają się grać najlepsze koncerty nawet jak tylko dwie osoby je słuchają, nie tylko jak jest te kilka tysięcy ludzi.
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Caracalized »

A frekwencja w Łodzi i tak chyba była lepsza niż można było się spodziewać. Mimo, że nie było dobrego supportu to ten zespół nadal przyciągnął dużo metalheadów! I proszę, żadnych Hal Stulecia! Mam nadzieję, że nigdy już nie odwiedzę tego obiektu xD
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Chyba pora wybrać się na Taylor Swift, skoro cyferki są takie ważne ;)

Mój top koncertów w ogóle? Watain w piwnicy na Słowacji, na publice 200 osób. Dzień wcześniej w Krakowie 1k.

Awatar użytkownika
Emilio
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Emilio »

Ja nic takiego nie sugeruje. Byłem kiedyś na koncercie Blaze'a na który przyszło tylu ludków, że koncert mógłby sie odbyć w moim pokoju w sumie, a Blaze zaserwował 2h+ szoł z mega zaangażowaniem.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
ODPOWIEDZ