29/05/2005 - Eddie Rips Up Mystic Festival @ Stadion Śląski

Wszystko o koncercie Maiden w Chorzowie 29 maja 2005!

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Re: 29/05/2005 - Eddie Rips Up Mystic Festival @ Stadion Śląski

Post autor: S1MON »

ale chyba tylko tego dnia :D moze viva pokusi sie o cos takiego jak mtv dala z metki :) zawsze cos :wink:
Lord_Leoric
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: Lord_Leoric »

wkurza mnie to już
nikt nie zna na dobrą sprawę Behemotha, większość wie tylko, że sie malują i od razu syf
a prawda taka, że dla Maiden Maniacs Behemoth jest po prostu za ciężki i wszyscy w pieluchy leją, bo się boją ich koncertu
nagrali genialny album Demigod, jedna z najlepszych polskich płyt otatnich lat
ja nie twierdzę, że zespół Nergala trzeba kochać od razu, ale jeżeli tak łatwo się najeżdża to dawać argumenty przeciwko muzyce, bo ja za nimi argumetów trochę mam
Zgadzam się z tobą!!! Cholera w tym kraju juz zawsze tak będzie, że nigdy nic nie bedzie pasowało wszystkim... Kogo byście chcieli zamiast Behemoth'a???!! Mandaryne? Moze pana Wiśniewskiego?!?!?!?! Wg. mnie Behemoth jest genialnym zespołem, POLSKIM zespołem i nie mam nic do nich, fakt ze niezbyt dobrze mogą brzmieć na tak dużym koncercie, ale to sie już tak nie liczy! Bo i tak główną gwiazdą jest IM!Behemoth jest tylko 'zagryzką' :) A ci, którym sie nie podoba, proszę bardzo, niech sobie w tym czasie pojdą do kibla... nachleją sie w 3 dupy... i moze nie wrócą... przynajmniej pozniej bedzie troche luźniej .... ZAWSZE ktos musi narzekać... ZAWSZE! Paranoja! "A to nie dobre, a to zle... a to zamiast tego bylo by lepiej..." itp. itd....
Ja naprawde z chęcią wysłucham Behemoth'a! Podobnie jak na Metallice miał zaszczyt zagrać Vader, nie mieli genialnego nagłośnienia, ale super się bawiłem! Pocieszało mnie to bardzo, że to właśnie POLSKI zespół gra przed tak dużą kapelą znaną na całym świecie! Tak samo jest w przypadku przyszłego koncertu Iron Maiden!

I mam prośbę do wszystkich panienek, ktorym zawsze coś nie pasuje... niech najlepiej się nie wypowiadają w tym temacie wogóle, albo niech napisze o tym do jakiegos inteligentnego magazynu dla nastolatek i tam niech się wyzali!
Pozdrawiam, Lord_Leoric
Awatar użytkownika
Ascot
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Ascot »

I mam prośbę do wszystkich panienek, ktorym zawsze coś nie pasuje... niech najlepiej się nie wypowiadają w tym temacie wogóle, albo niech napisze o tym do jakiegos inteligentnego magazynu dla nastolatek i tam niech się wyzali!
Kolega nowy a już taki agresywny? ojojoj... to się źle skończy chyba...
nie da się spokojniej?
Awatar użytkownika
Majek
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Majek »

Lord_Leoric pisze:
wkurza mnie to już
nikt nie zna na dobrą sprawę Behemotha, większość wie tylko, że sie malują i od razu syf
a prawda taka, że dla Maiden Maniacs Behemoth jest po prostu za ciężki i wszyscy w pieluchy leją, bo się boją ich koncertu
nagrali genialny album Demigod, jedna z najlepszych polskich płyt otatnich lat
ja nie twierdzę, że zespół Nergala trzeba kochać od razu, ale jeżeli tak łatwo się najeżdża to dawać argumenty przeciwko muzyce, bo ja za nimi argumetów trochę mam
Zgadzam się z tobą!!! Cholera w tym kraju juz zawsze tak będzie, że nigdy nic nie bedzie pasowało wszystkim... Kogo byście chcieli zamiast Behemoth'a???!! Mandaryne? Moze pana Wiśniewskiego?!?!?!?! Wg. mnie Behemoth jest genialnym zespołem, POLSKIM zespołem i nie mam nic do nich, fakt ze niezbyt dobrze mogą brzmieć na tak dużym koncercie, ale to sie już tak nie liczy! Bo i tak główną gwiazdą jest IM!Behemoth jest tylko 'zagryzką' :) A ci, którym sie nie podoba, proszę bardzo, niech sobie w tym czasie pojdą do kibla... nachleją sie w 3 dupy... i moze nie wrócą... przynajmniej pozniej bedzie troche luźniej .... ZAWSZE ktos musi narzekać... ZAWSZE! Paranoja! "A to nie dobre, a to zle... a to zamiast tego bylo by lepiej..." itp. itd....
Ja naprawde z chęcią wysłucham Behemoth'a! Podobnie jak na Metallice miał zaszczyt zagrać Vader, nie mieli genialnego nagłośnienia, ale super się bawiłem! Pocieszało mnie to bardzo, że to właśnie POLSKI zespół gra przed tak dużą kapelą znaną na całym świecie! Tak samo jest w przypadku przyszłego koncertu Iron Maiden!

To tylko Twoje zdanie. Mam prawo mówić, że Behemoth mi nie pasuje, bo po prostu nie lubię takiej muzyki...
Miras
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Miras »

Jesteśmy na początku trasy więc Ironi zagrają pewnie o jakiś 1 kawałek mniej niż jak będą grali potem :/ tak jak np. ostatnio w niektorych miastach grali 15 utworow a w innych 16 tak jak u nas i brakujacym kawalkiem bylo wrathchild
RBS
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: RBS »

HA WRÓCIŁEM :D
CO do behemotha to zdania nie zmienie - zmienianie stylu gry tylko po to zeby zbić kase (lub ładniej to ujmując - dotrzeć do wiekszego grona odbiorców) jest tylko i wylącznie czystą komercją a to jest taka śmieszna rzecz która niszczy bardzo wiele zespołów (np Nightwish - Once). Co do występu Nightwisha na vivie - swego czasu behemłot tez leciał na vivie ale moze o tym nie wiesz ? - no to teraz juz wiesz :D
Co do POLSKICH kapel jak juz to podkreślałeś - są bardziej wartościowe kapele niz behemłot - Dragon, Hammer, Wilczy Pająk, Stos , TSA , Turbo, Kat, Acidzi , Egzekhutor i wiele wiele innych :)
Co do ciezszych kapel (ciezszych niz behemłot oczywiście) to :
Lost Soul (POLSKA kapela :) ), Yattering (POLSKA kapela), Numen (POLSKA kapela) i wszystkie grają death - mimo ze deathu nie słucham to te kapele prezentują swoją twórczościa jakiś poziom - w przeciwieństwie do behemłota.
A jeszcze jednym z POLSKICH zespołów które grają na mystic jest Frontside - nie wiem jak wypadną słyszałem ich tylk jak grał Kat i nie wyszedł ich występ najlepiej :)
Nio i w koncu koniec:)
Jestem śmieszny czort więc śmieje się ...
Awatar użytkownika
Iron Sajmon
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Iron Sajmon »

CO do behemotha to zdania nie zmienie - zmienianie stylu gry tylko po to zeby zbić kase (lub ładniej to ujmując - dotrzeć do wiekszego grona odbiorców) jest tylko i wylącznie czystą komercją a to jest taka śmieszna rzecz która niszczy bardzo wiele zespołów (np Nightwish - Once).
No toś pojechał... Uważasz, że Once jest komercyjne i zniszczyło Nightwish'a?? Ja uważam, że to jest dobra płyta z niesamowitym Nemo na czele. Jest na tej płycie trochę dobrych piosenek no i "Wish I had an angel", który wzbudza kontrowersję - ja uważam, że tylko ta piosenka odstaje poziomem od tej płyty... ale to tylko moje zdanie.
RBS
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Hmmm albumik jest dobry - tyle ze zrobiony po to zeby uzbierac pieniazki :)
Według mnie Nightwish lepiej grał na Oceanborn-Angels - Wishmaster. A i wish jest w sumie jedną z lepszych piosenek z tej płyty (Choc wole jak koles spiewa w Tarocie:) ) Mnie chodzi o to ze jak nightwish stał sie popularny ( dokałdnie zaczelo sie troche wczesniej niz Once - ale troszeczke:P ) to teraz jest piffo nightwish , prezerwatywy itp A jak wydali 3 pierwsze płytki to nie mieli nic - a mimo to zdobyli popularność. Po prostu uwazam ze jak zespół nagrywa cos w jakims danym gatunku ( u nightwisha to troche zły przykład) a potem gra tylko po to by zdobyc fanów mija się celem istnienia/grania. Nie mówie ze zmiany są złe - nawet dobrze ze zespoły próbują czegos nowego - ale porównaj sobie 3 pierwsze albumy do once i zrozumiesz o co mi chodzi :D
Vansyk
-#Invader
-#Invader

Post autor: Vansyk »

RBS pisze:Hmmm albumik jest dobry - tyle ze zrobiony po to zeby uzbierac pieniazki :)
a czy to zle? nie bardzo rozumiem takiego podejscia... nie jest to ani zeszmacenie sie ani nic innego strasznego, granie dla idei zostaje tylko w ksiazkach, kazdy chce zarobic
dla fanow moze to byc sprzedanie, ale jezeli goscie czuja sie lepiej grajac cos zmienionego, troche pod publiczke i nie musza sie martwic o swoje konta to tak chyba lepiej niz zeby trafiali do waskiej grupy ludzi (ktorzy uwazaja sie za tru - sprawa tru ludzi szczegolnie 'metali' to inny temat:>) i dostawali pare groszy nie ? :P
pozatym ludzie przechodza ewolucje (muzyczna tez) i nie graja/sluchaja jednego i tego samego gatunku. na muzyke raczej trzeba byc otwartym.. ja raczej nie slucham rodzaju muzyki jaka gra behemoth, ale z checia ich zobacze, z czystej ciekawosci...

wywod nie dotyczy nightwisha, nightwish faktycznie smierdzi;P ale 'sprzedawania' sie muzykow..
Pijesz? Nie pisz.
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

RBS pisze:Hmmm albumik jest dobry - tyle ze zrobiony po to zeby uzbierac pieniazki :)
Według mnie Nightwish lepiej grał na Oceanborn-Angels - Wishmaster. A i wish jest w sumie jedną z lepszych piosenek z tej płyty (Choc wole jak koles spiewa w Tarocie:) ) Mnie chodzi o to ze jak nightwish stał sie popularny ( dokałdnie zaczelo sie troche wczesniej niz Once - ale troszeczke:P ) to teraz jest piffo nightwish , prezerwatywy itp A jak wydali 3 pierwsze płytki to nie mieli nic - a mimo to zdobyli popularność. Po prostu uwazam ze jak zespół nagrywa cos w jakims danym gatunku ( u nightwisha to troche zły przykład) a potem gra tylko po to by zdobyc fanów mija się celem istnienia/grania. Nie mówie ze zmiany są złe - nawet dobrze ze zespoły próbują czegos nowego - ale porównaj sobie 3 pierwsze albumy do once i zrozumiesz o co mi chodzi :D
nic nie zrozumiałem z tego bełkotu :?
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
RBS
-#Wrathchild
-#Wrathchild

przewaznie jak chce wytłumaczyc o co mi chodzi to takie cos mi wyjdzie :)

Chodziło o to ze jesli jesli zespół gra dany rodzaj muzyki a pozniej raptownie zmienia go na inny tylko dlatego ze ten sie podoba wiekszej publicznosci jest niezbyt dobrą rzeczą poniewaz zespół przez to traci - lepiej ? :twisted:
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Ano lepiej bo już zrozumiałem co chciałeś napisać ;)

Oczywiście się zgadzam, tylko że prawda jest taka, że nigdy nie udowodnisz, czy zespół zmienił 'klimaty' pod publikę, czy po prostu z wewnętrznej twórczej potrzeby. Ja często jestem zdania, że to jednak zespół zmienia styl bo chce, nie dla fanów, a dla siebie.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
Swarożyc
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Swarożyc »

RBS pisze: Co do POLSKICH kapel jak juz to podkreślałeś - są bardziej wartościowe kapele niz behemłot - Dragon, Hammer, Wilczy Pająk, Stos , TSA , Turbo, Kat, Acidzi , Egzekhutor i wiele wiele innych :)
Co do ciezszych kapel (ciezszych niz behemłot oczywiście) to :
Lost Soul (POLSKA kapela :) ), Yattering (POLSKA kapela), Numen (POLSKA kapela) i wszystkie grają death - mimo ze deathu nie słucham to te kapele prezentują swoją twórczościa jakiś poziom - w przeciwieństwie do behemłota.
Powiem tak, co do Acidów, TSA czy Turbo, to może i są to kapele bardziej wartościowe, ale ich ostatnie dokonania to po prostu totalna kiszka. Może i się nie sprzedali, ale na pewno nie są już twórcze. Fajnie się słucha, ale ile razy można nagrać to samo.
Dragon, Wilczy Pająk? Śmiech na sali. Szacunek do twórców polskiej sceny, ale bez żartów. Kto o nich ostatnio słyszał. Zespoły pochowane za życia. Druga skrajność! Nie "kierują się do szerszego grona odbiorców", choć powinni zdecydowanie bo odbiorcy im się skończyli.

Yattering, Lost Soul? Powiem tak. Świetne kapele, ale przecież Deicide i Morbid Angel już to wszystko nagrały na początku lat 90. Orginalności to im nie można zarzucić, a ekipa Nergala akurat robi coś, co nie ma odpowiednika w tym kraju, a i ciężko szukać n świecie. Dowód? Ludzie chcą tego słuchać... no ale tak, sprzedali się, lecą na Vivie i wogóle. Poza tym, mam pytanie na czym polegała ta gwałtowna zmiana stylu Behemotha? Że na "Pandemonic..." coś słychać, a nie wszystko się zlewa jak na "From the Pagan Vastlands" czy "Retur of the northern moon". Że już nie są TRU i nie używają 2 chwytów na piosenkę, czy dlatego, że nareszcie można dostć ich płytkę, a nie zamawiać z wytwórni "Tru pagan underground records", która zdechła X lat temu i nie robi żadnych wznowień.

Powiem tyle. Behemoth gra teraz w stanach z Diamondem i Nile. Która inna polska kapela to osiągnęła. Może Vader jeszcze sobie pojeździł. Można podziwiać lub zazdrościć. Ja podziwiam. Czemu w tym kraju jak ktoś osiagnie sukces, to odzywa się od razu taka zawiść, że 50 % ludzi będzie pluć i lać na kapelę, że skoro ich chcą słuchać to się sprzedali.

Dodam tylko jedno. Sporo ludzi postawiło krzyżyk na Iron Maiden po "Somewher in Time" czy SSOASS, bo pojawiły się syntezatory. Dziś niektórzy uważają to za jedne z ich najlepszych płyt (druga szczególnie). Podobno Hetfield z Mety został kiedyś opluty przez fana, który powiedział mu, że się sprzedali bo nagrali teledysk do "One".
Mi podoba się SSOASS, lubię teledysk do "One" i szanuję Behemoth. Widocznie jestem pozerem i słucham popu.
reaktywacja
Awatar użytkownika
sobota
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: sobota »

RBS pisze:Chodziło o to ze jesli jesli zespół gra dany rodzaj muzyki a pozniej raptownie zmienia go na inny tylko dlatego ze ten sie podoba wiekszej publicznosci jest niezbyt dobrą rzeczą poniewaz zespół przez to traci - lepiej ? :twisted:
IMO trzy czwarte piosenek na Once jest daremne, z Wish I Had An Angel na czele (ten bit z automatu :x ). Dalej mamy tragiczne Dead Gardens, smucącego indiańca w Creek Mary's Blood i nudne do granic możliwości Kuolema cośtam. No ale zdarzyły się też dwie (niestety, tylko dwie) perełki w postaci Ghost Love Score i Higher Than Hope.
ALE... droga jaką zespół obrał na Once nie wynika raczej z chęci zdobycia nowych odbiorców (przecież Nightwish w Niemczech był bardzo popularny już po wydaniu Wishmaster), ale z fascynacji Tuomasa muzyką fimową, co zresztą nieraz podkreślał w wywiadach i nieraz też mówił że chce aby jego zespół grał muzykę zbliżoną do filmowej. I już na Century Child pojawiły się elementy symfoniczne, a Once jest IMO najzwyczajniejszym rozwinięciem stylu jaki zapoczątkowali na CC. To, że płyta jest słaba - trudno, zdarza się każdemu zespołowi, ale choćby po tych dwóch świetnych piosenkach (GLS i HTH) widać, że zespół ma potencjał, a Tuomasowi pomysły jeszcze sie nie wyczerpały.
Awatar użytkownika
Iron Sajmon
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Iron Sajmon »

IMO trzy czwarte piosenek na Once jest daremne, z Wish I Had An Angel na czele (ten bit z automatu ). Dalej mamy tragiczne Dead Gardens, smucącego indiańca w Creek Mary's Blood i nudne do granic możliwości Kuolema cośtam.
Z tym 3/4 to chyba przesadziłeś... :wink: Ludzie, którzy słuchają Nightwisha na jedną z lepszych piosnek wybierają właśnie Dead Gardens. Ja tez sądzę że to dobra piosenka. Faktycznie smęcenie Indianina na Creek.. jest do d** ale cała piosenka jest OK. No i zgadzam się z tobą, że Kuolem to dno. Ale przynajmniej 6 piosenek z tej płyty to dobra robota a nie jak ty napisałeś 3/4 jest daremne...
Awatar użytkownika
sobota
-#Trooper
-#Trooper

Dead Gardens ogólnie nie byłoby takie tragiczne (ma nawet fajny refren), gdyby nie to zakończenie... :roll: Jak dla mnie to jest zwykły łomot, kompletnie bez pomysłu, trwające 40 sekund bezsensowne łojenie w gitare i gary...
Może rzeczywiście z tym 3/4 przesadziłem, ale wkurza mnie to że w wielu piosenkach, choćby takim Planet Hell, jest fajny pomysł, niezła melodia, ale im dalej tym gorzej, jak już piosenka się 'rozkręci' to w zasadzie traci cały urok... Podobnie w Dark Chest Of Wonders - niby wszystko jest ok, technicznie niezły, orkietra fajnie go wypełnia, ale jednak przepaść dizeli go od takich openerów jak Elvenpath, Stargazers czy She Is My Sin. W ogóle na Once Tarja coś śpiewa niżej niż na wcześniejszych albumach, nie unosi się już w wysokich rejestrach, jej głos stracił tą 'operowść', a stał się bardziej 'zwykły' (z nielicznymi przebłyskami choćby w Higher Than Hope). Dochodze powoli do wniosku, że Marco zaczął bardziej pasować do Nightwisha niż Tarja :wink:
Atos
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Atos »

A mi się tam "Once" podoba - fajnie się jej słucha. Nie będę papugował po wszystkich "oryginałach" i przmilczę niedociągnięcia tej płyty - najłatwiej jest skrytykować i czepiać się czego popadnie (bo ten riff za długi a tu źle zaśpiewane) - potraficie lepiej, to czemu oni grają na Mystic przed Iron Maiden a nie Wy????
nothing... just Maiden
Awatar użytkownika
Majek
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Majek »

Atos pisze:A mi się tam "Once" podoba - fajnie się jej słucha. Nie będę papugował po wszystkich "oryginałach" i przmilczę niedociągnięcia tej płyty - najłatwiej jest skrytykować i czepiać się czego popadnie (bo ten riff za długi a tu źle zaśpiewane) - potraficie lepiej, to czemu oni grają na Mystic przed Iron Maiden a nie Wy????
Też mi się Once podoba, ale zauważ, że każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie...
RBS
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Atos pisze: to czemu oni grają na Mystic przed Iron Maiden a nie Wy????
Bo jestem beztalenciem instrumentalnym :D :D
Awatar użytkownika
sobota
-#Trooper
-#Trooper

Atos pisze:czemu oni grają na Mystic przed Iron Maiden a nie Wy????
:lol:
Bo oni nagrali 4 dobre płyty a my nie :lol:
ODPOWIEDZ