METAL MARATON 3 [TURBO & CHAINSAW]

Archiwalny dział o koncertach, imprezach, zlotach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

B�de na koncercie

Wroc�aw
6
9%
Zabrze
11
16%
KrakĂłw
8
12%
RzeszĂłw
3
4%
Warszawa
9
13%
Bydgoszcz
2
3%
Pozna�
1
1%
na wi�cej niş jednym
3
4%
na Ĺźadnym
25
37%

Liczba głosów: 68

Awatar użytkownika
Addie
-#Trooper
-#Trooper

Re: METAL MARATON 3 [TURBO & CHAINSAW]

Post autor: Addie »

Masters to na pewno w Kraku grali, a Jealousy to nie pamiętam, ale chyba też.
DeaDe
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: DeaDe »

Zdjęcie z Krakowa:

Obrazek

:evil: :wink:
Opra
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Opra »

No ja wczas,ale niech bedzie :lol: W Kraku koncert mnie sie bardzo podobal. Pierwszy Support: Witchking- raczej ok, ale nie bylam na calym,bo przyszlam pozniej,wiec nie moge w pelni ocenic.
Chainsow super, rozkrecaja sie. :)No i Turbo- panowie w swietnej formie, bardzo dobrze sie bawilam, mimo ze brakowalo mi kilku kawalkow. Ale wyszlam z Loch Nessu padnieta i chyba o to chodzilo;) pozdro:)
Awatar użytkownika
Andzia
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Andzia »

O ja ci też zrobiłam zdjęcie moim aparatem z nimi ;) Nawet nie wiedziałam że to ktoś z sanktuarium.
herki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: herki »

Pora naskrobać małą relację z Warszawy. Skupię się na samych występach, bo w sumie nie ma co opisywać.

Jako pierwsza zagrała HEKATOMBA. Ostatni raz (i jedyny) widziałem ich właśnie z Chainsaw w marcu 2005. Od tamtej pory nieco skład się chyba zmienił, muzyka chyba trochę również. Autorskie numery Hekatomby były dość ciekawe, chociaż nic świeżego w nich nie było - ot, porządny hejwi metal. Może lepiej bym to odebrał, gdyby mieli oni jakiekolwiek brzmienie. Niestety, osoba zajmująca się nagłośnieniem ich spieprzyła robotę najbardziej jak się dało. Na koniec Hekatomba zagrała jeszcze 2 covery - Śpisz Jak Kamień oraz Battery. O ile w Śpisz Jak Kamień beznadziejnie wyszły solówki gitarowe i ogólnie jakoś tak bez polotu, to Battery rozpierdzieliło. I dobrze, mocno zakończyli koncert, trochę się wyskakałem, ogólnie na plus, gdyby nie to brzmienie. Grali jakieś 30 minut. Parę fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następne na scenę weszło, jak nietrudno się domyślić - CHAINSAW. Powiem krótko - zagrali najlepszy koncert tego wieczoru. Ich koncert o wiele bardziej mi się podobał niż koncert podczas MM2. Widać, że grali na luzie, na pewno na MM2 trochę ich mogło tremować to że grali 1. koncert na trasie. Kompozycji ich za bardzo nie znam z tytułów, więc za wiele na ten temat nie napiszę. Mogę tylko powiedzieć że Maxx załapał baardzo dobry kontakt z publiką, brzmienie było poprawne i ogólnie ludziom widać było że się podoba. Zagrai cover Republiki, na którym chyba najwięcej ludzi się bawiło. Bardzo podobało mi się wykonanie Otchłani - jedynego utworu, którego znam tytuł ;p Chainsaw nawet bisowało i to aż dwoma kawałkami - o czymś to świadczy :) Grali godzinkę z hakiem. Po koncercie dorwałem jeszcze setlistę, ale chyba nie ma co jej pisać, bo już była podana. I znowu parę fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po niezbyt długiej przerwie przyszła pora na gwiazdę wieczoru - TURBO. Zaczęli od intra puszczonego z taśmy. Intro było początkiem "Ostatnich drzwi do miasta", które zagrali właśnie po tym nim. Pierwsze co m się rzuciło w oczy, a raczej w uszy to kiepska forma wokalna Kupczyka. Fałsze odwalał raz za razem i jeszcze nie wyciągał co trudniejszych partii, a przecież Tożsamość jest ich ostatnią płytą... No dobra, kij to, Kupczyk to Kupczyk. Forma instrumentalistów za to znakomita - oczywiście na przedzie z Hoffmannem i Krzyżyniakiem. Bogusza Rutkiewcza niestety w ogóle nie słyszałem z tego miejsca gdzie stałem na początku. Poza tym jednym mankamentem brzmienie było w porządku. Drugi gitarzysta natomiast (nie wiem kto to był, bo chyba nie Jokiel. a może i Jokiel tylko trochę zmienil fryz) porządnie grał co miał grać. Dobra dalej utworów w kolejności nie pamiętam. Zagrali swoje największe hity jak i nawet 2 utowry, których nie kojarzę - może to było coś z Awatara albo Epidemii. Albo coś co znam tylko beznadziejnie przearanżowane. Właśnie - aranżacje. To jak grali niektóre stare utwory wołało pomstę o nieba, moim faworytem w tej dziedzinie było "Wybacz Wszystkim Wrogom". Gdybym nie poznał po tekście to za uja Pana nie domyśliłbym się że to to. Totalnie skopali również pod tym względem "Szalonego Ikara" i nieco inne kawałki. W czasie całego koncertu Kupczyk załapał dość przeciętny kontakt z publiką, cały czas fałszował (najbardziej mi się podobało, że gdy co jakiś czas były jakieś górki wokalne to "kazał" śpiewać publice...), a raz zaczął baunsować w stylu Kostrzewskiego nawet. Brak jednak było tego polotu i finezji koncertowej w całym występie ;) Klopsem było również to, że koncert jako skończył się o 23:20, obejrzało do samiutkiego końca nie tak dużo osób. Przez to nie miał kto skandować bisów i nie zagrali napisanych na setliście "Żołnierza Fortuny" i "Kawalerii Szatana I" (zagrali za to wcześniej część II). Chamskie by było z mojej strony gdybym powiedział, że wszystko w ich koncercie było do dupy - fantastycznie wyszła im "Eneida" i bardzo podobało mi się na żywo "Jaki był ten dzień". Biorąc wszystko do kupy wychodzi, że Turbo zagrało koncert bardzo przeciętny. Lata świetlne dzielą ich od poziomu występów jakie prezentują 2 pozostałe legendy z trójcy polskiego metalu - TSA i Kat. Pozostał bardzo duży niesmak, ponieważ z płyt przyjemniej się ich słucha, ale na pewno nie żałuję - w końcu Turbo to Turbo :) I standartowo parę fotek (no teraz trochę już więcej):

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I parę moich fotek z muzykami z Chainsaw (na pierwszym jeszcze jest Szatanista ;])...
Obrazek
Obrazek

...i z Turbo:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sorki za ilość fotek dla osób ze słabym łączem xd
Awatar użytkownika
matig7
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: matig7 »

Rzeczywiście było coś Maidenów. W Rzeszowie był to Wratchild (o ile dobrze pamiętam) :))
adam IM
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: adam IM »

herki pisze:Pora naskrobać małą relację z Warszawy....
czyli jak czytam to nie tylko w Zabrzu Grzesiek fałszował jak cholera :( nie wiem co on słyszał w odsłuchach ale czasami tak mijał sie z tonacją że miałem wrażenie iż on nie słyszy wogóle muzyki. nawet czasami spóźniał tekstem względem muzy a to już kaszana :(
DeaDe
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: DeaDe »

Andzia pisze:
O ja ci też zrobiłam zdjęcie moim aparatem z nimi ;) Nawet nie wiedziałam że to ktoś z sanktuarium.
Możesz zarzucić ;)?
Awatar użytkownika
Andzia
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Andzia »

Nie ma co zarzucać bo jest identyczne jak twoje ;-)
Deleted User 622

Post autor: Deleted User 622 »

herki pisze:ntro było początkiem "Ostatnich drzwi do miasta", które zagrali właśnie po tym nim
Otwartych
herki pisze:Drugi gitarzysta natomiast (nie wiem kto to był, bo chyba nie Jokiel. a może i Jokiel tylko trochę zmienil fryz)
Jokiel, na poczatku też miałem zdziwko ;)
adam IM pisze:czyli jak czytam to nie tylko w Zabrzu Grzesiek fałszował jak cholera
Bo nie tylko w Zabrzu akustycy dali dupy. Słyszałem od kumpli że Kraków i Wawa też były fatalnie nagłośnione.
Awatar użytkownika
Sir Saw
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Sir Saw »

pora wrzucić pare fragmentów które udało się zarejestrować Mc Butelce

http://www.youtube.com/watch?v=iPEOieice2M

to jest z Krakowa
a to z Warszwy:

http://www.youtube.com/watch?v=clzJ2vfN36M

wkrótce powinno się pojawić tego więcej...
choke
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: choke »

Ja też byłem na koncercie w warszawskiej Progresji. Bardzo długo czekałem aż wreszcie zobaczę Turbo na żywo, bo ominął mnie "pożegnalny koncert" w 2005 roku. Jestem mimo wszystko trochę zawiedziony, bo zabrakło w setliście wielu kawałków na które liczyłem z żołnierzem fortuny, upiorem w operze, ostatnim wojownikiem i kilkoma innymi na czele.

Na blogu mojej dziewczyny zamieściliśmy kilka zdjęć z koncertu. Zapraszam do obejrzenia i w szczególności do dopisania się.

http://through-the-lens.fotolog.pl/
ODPOWIEDZ