The Final Frontier World Tour 2010

Wszystko na temat nowego tournee

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Da5id
-#Assassin
-#Assassin

Re: The Final Frontier World Tour 2010

Post autor: Da5id »

DOD pisze:Bilet RT 260zł na dzień dzisiejszy, ale z pewnością zejdzie poniżej 200;]
Ano pewnie cena spadnie, lecę do Bergen na weekend majowy, za bilet dla siebie i dziewczyny zapłaciłem nieco ponad 100 zł...
Budziol pisze:natomiast 200 euro za nocleg to paranoja!
wystarczy porozgladac sie za hostelami, nie hotelami :)
jedna literka, a robi różnicę ;)
Najtańsze dormy po 20 euro widzę, to też paranoja. ;) Jeżeli celuje się tylko w Maiden to moim zdaniem nie ma sensu jechać do Norwegii, bilety drogie, kraj drogi oporowo - lepiej poczekać na daty w sensowniejszych miejscach, typu Francja albo Hiszpania.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Budziol pisze:Wyjątkowo mało jak na MAIDEN dają sobie czasu na sprzedaż biletów (licząc że europejskie daty ogłoszą w kwietniu to zostaną 4miechy raptem)
Pod warunkiem, że w ogóle coś ogłoszą...
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: IM_Power »

no..trzeba się oswajać z myślą ,że się w 2010 r. Ironów nie zobaczy, mam tylko nadzieję ,że w 2011 r. to już ruszą w Europie wczesną wiosną, a nie dopiero lato, no nic ,trzeba czekać, bardzo mi zależało na koncertach w 2010 r. bo myślę ,że w rocznicę BNW zagrają więcej materiału z tej płyty ,a słyszałem jak narazie tylko kawałek tytułowy
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: IRONSPARTAN »

W zwiażku z coraz bardziej prawdopodobnym brakiem koncertów w Europie środkowej i wschodniej w tym roku, trzeba zobaczyć jak się zabrać na potwierdzone już sztuki. Na pierwszy ogień zrobiłem symulację lotów (i kosztów) z Polski do Bergen, i najtaniej to nie wygląda. Jeśli chodzi o przetrwanie na miejscu to policzyłem 25 EURO za dobę przy założeniu że biedujemy i śpimy w namiocie. W Norwegii taka możliwość jest darmowa, tylko musi to być minimum 1000 metrów od zabudowań. Płaci się jedynie coś w rodzaju naszego klimatycznego, wykupując to np. na lotnisku. Niestety nie wiem za ile. Celowo także nie brałem pod uwagę połączeń z Oslo gdyż pociąg z Oslo do Bergen to ok. 100EURO w dwie strony. Aczkolwiek trasa jest turystycznie,bardzo atrakcyjna i podobno warto. Poniżej macie 3 opcje które jednak można ze sobą łączyć w zależności skąd ktoś chciałby wyfrunąć i dokąd sfrunąć. Ceny lotów na dzień 17. 03. W dół raczej już nie pójdą, biorąc pod uwagę że te samoloty są w tym okresie zazwyczaj pełne (wędkarze).
11/08/2010 - Bergen, Norwegia
Opcja 1 (minimum 1600zł)
Bilet (500zł)
Dojazd do Katowic (??zł), wylot z Katowic 8/08 przylot 15/08 (330zł Wizzair) + 7dni w Bergen (min. 175EURO~ 700zł)
Opcja 2 (minimum 1100zł)
Bilet (500zł)
Dojazd do Gdańska (??zł), wylot z Gdańska 10/08 przylot 12/08 (210zł Wizzair) + 3dni w Bergen (min. 75EURO~ 300zł)
Opcja 3
Bilet (500zł)
Opcja 3 (minimum 1600zł)
Dojazd do Warszawy (??zł), wylot z Wa-wy 10/08 przylot 14/08 (520zł Norwegian) +5dni w Bergen (min. 125EURO~ 500zł)
Ogólnie wyjazd mało opłacalny, biorąc pod uwagę ubogi skład, ale wrażenia z pobytu bezcenne!
Ostatnio zmieniony śr mar 17, 2010 2:20 pm przez IRONSPARTAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Następna opcja to wyjazd na Wacken.
05/08/2010 - Wacken Festival, Niemcy (minimum 750zł)
Bilet 500zł (z campingiem)
Dojazd z Polski samochodami (busami) po ok.250zł na twarz. Jedzonko swoje + jakieś 100 (i więcej)EURO na fanaberie, jak ktoś chce.
Ogólnie mało ciekawych rzeczy do zwiedzania, ale dobry skład kultowej imprezy. No i najtaniej można zobaczyć Maiden.
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

IRONSPARTAN pisze:Celowo także nie brałem pod uwagę połączeń z Oslo gdyż pociąg z Oslo do Bergen to ok. 300EURO w dwie strony.
To akurat bzdura, w Norwegii w taryfie minipris bilety na wszystkie pociągi kosztują 199 koron.
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

07/08/2010 - Stockholm, Szwecja (sonisphere festival) (minimum 1300zł)
Bilet 550zł
Dojazd do Poznania (??zł), wylot z Poznania 6/08 przylot 9/08 (230zł Wizzair) + 3dni w Sztokholmie (min. 100EURO~ 400zł)
Dojazd do Warszawy (??zł), wylot z Wa-wy 6/08 przylot 8/08 (320zł Wizzair) + 2dni w Sztokholmie (min. 70EURO~ 280zł)
Jeszcze jest lot z Katowic, ale 7-mego i możnaby nie zdążyć.
Dodatkowo trzeba zaplacić za transwer z lotniska tam i z powrotem ok.15EURO w jedną stronę)

08/08/2010 - Pori, Finlandia (sonisphere festival) (minimum 1300zł, albo i lepiej)
Bilet 550zł (na 1 dzień)
Sam bilet na samolot w dwie strony niedrogi. Z Wa-wy do Turku ok. 190zł, z tego miejsca trzeba się przemieścić do Pori (nie wiem za ile) i koczować w Finlandii 7 dni (od 3 do 10) ze względu na brak innych połączeń. Jest także samolot z Gdańska, ale o ile się nic nie zmieni to w/g mnie jest za drogi. Na dzień dzisiejszy to 750zł i 3 dni koczowania lub 520zł i 5 dni pobytu.
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Da5id pisze:
IRONSPARTAN pisze:Celowo także nie brałem pod uwagę połączeń z Oslo gdyż pociąg z Oslo do Bergen to ok. 300EURO w dwie strony.
To akurat bzdura, w Norwegii w taryfie minipris bilety na wszystkie pociągi kosztują 199 koron.
Sorry, miało być 100EURO.
Pełny najdroższy bilet w dwie strony kosztuje 940 koron.
Bilety minipris to max. 20% zniżki w zależności od pory roku i daty rezerwacji. Reasumując przy największych zniżkach jest to koszt ok. 790 koron czyli ok.100EURO, czyli ok.400zł.
Ostatnio zmieniony śr mar 17, 2010 2:28 pm przez IRONSPARTAN, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Wacken jest już raczej wysprzedane niestety...
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

IRONSPARTAN pisze:Bilety minipris to max. 20% zniżki w zależności od pory roku i daty rezerwacji. Reasumując przy największych zniżkach jest to koszt ok. 790 koron czyli ok.100EURO, czyli ok.400zł.
No właśnie NIE. Bilet w dwie strony, w taryfie minipris kosztuje dokładnie 398 koron, czyli 192 zł. Taryfa minipris na tym właśnie polega, że każdy bilet kosztuje 199 koron.
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

IM_Power pisze:Wacken jest już raczej wysprzedane niestety...
Są w normalnej sprzedaży. I nie ma problemu z zakupem.
http://www.metaltix.com/item_detail.php?item_nr=25378
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

dobra opcja...trzeba pogadać o tym, jakby tak zebrać 20 osób na bus...a jest opcja biletu jednodniowego, tzn tego w którym grają Ironi?
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Da5id pisze:
IRONSPARTAN pisze:Bilety minipris to max. 20% zniżki w zależności od pory roku i daty rezerwacji. Reasumując przy największych zniżkach jest to koszt ok. 790 koron czyli ok.100EURO, czyli ok.400zł.
No właśnie NIE. Bilet w dwie strony, w taryfie minipris kosztuje dokładnie 398 koron, czyli 192 zł. Taryfa minipris na tym właśnie polega, że każdy bilet kosztuje 199 koron.
Może ty masz jakiś bilet specjalny? :D
Jeszcze raz sprawdziłem, a nawet dzwonilem do mojego kumpla pracującego od lat w Norwegi i BILET W DWIE STRONY KOSZTUJE OK. 100EURO
A poza tym, z tego co mi mówił minipris nie obowiązuje od czerwca do września, a kwota minimalna takiego biletu, w zależności od długości trasy, to 199 koron.
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

IM_Power pisze:...a jest opcja biletu jednodniowego, tzn tego w którym grają Ironi?
NIE!
IM_Power pisze:...trzeba pogadać o tym, jakby tak zebrać 20 osób na bus...
No jak zaczniecie gadać, z takimi efektami jak to bywa ostatnio, to napewno nic z tego wyjazdu nie wyjdzie. :lol: :facepalm:
Ostatnio zmieniony śr mar 17, 2010 1:21 pm przez IRONSPARTAN, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

no i to jest największy ,ból związany z tym festivalem
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

IM_Power pisze:dobra opcja...trzeba pogadać o tym, jakby tak zebrać 20 osób na bus...a jest opcja biletu jednodniowego, tzn tego w którym grają Ironi?
sam festiwal jest kultowy i warto byc, ale tak naprawde wciaz wierze ze nie ogranicza sie do 5dat na Europe latem
Da5id
-#Assassin
-#Assassin

IRONSPARTAN pisze:Jeszcze raz sprawdziłem, a nawet dzwonilem do mojego kumpla pracującego od lat w Norwegi i BILET W DWIE STRONY KOSZTUJE OK. 100EURO
To chyba źle sprawdzałeś (i masz mało ogarniętego kumpla), bo ja widzę bilety po 199 koron na praktycznie każdy termin w maju czy czerwcu.
IRONSPARTAN pisze:A poza tym, z tego co mi mówił minipris nie obowiązuje od czerwca do września
No ciekawe, bo jeździłem na bilecie minipris po Norwegii w lecie. :mrgreen:
IRONSPARTAN pisze:kwota minimalna takiego biletu, w zależności od długości trasy, to 199 koron.
To też całkiem interesujące, bo strona norweskich kolei twierdzi co innego:

http://www.nsb.no/train_tickets/

You can purchase a Minipris ticket valid on NSB Regiontog (inter-city train) services from NOK 199 one way - whatever the length of your journey.

Chociaż domyślam się, że coś takiego też Cię nie przekona, bo jak widzę weszliśmy już w fazę "dyskusji" pod tytułem "grochem o ścianę". :mrgreen:
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

I pozostało nam jeszcze:
30/07 - 01/08/2010 - Knebworth, Anglia (sonisphere festival) (minimum 1100zl)
Bilet 630zł (z campingiem 740zł)
Do miejsca docelowego można się dostać nawet z buta z podlondyńskiego lotniska Luton (ok 10mil), jeśli szkoda nóżek to pewnie jakąś komunikacją. Za ile nie wiem bo nie znam brytyjskich realiów. Ale myślę że wszechobecne busiki z kierowcami z Polski zawiozą tam Was za nie więcej niż 10 funtów. Na powrót należałoby się umówić z Panem kierowcą.
Loty: wylot 29/07, przylot 2/08. Za przelot w dwie strony, najtaniej z Katowic ok330zł, z Wrocławia ok 450zł, Poznania ok.600 i Wa-wy ponad 700zł.
W zależności od miejsca wylotu jest to chyba najtańsza opcja, a do tego najwygodniejsza (bliskość lotniska). Przy własnym zaopatrzeniu w paszę, wychodzi dosyć korzystnie. No i chyba tu mamy najlepszy zestaw grajków.
Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

trzeba czekać na coś co jest w miarę blisko i gdzie można dojechać autokarem, coś takiego jak ten Dortmund w 2006 r. gdzie wyszło poniżej 5 stów ...najlepiej nie festival,tylko poprostu koncert Ironowców
Awatar użytkownika
IRONSPARTAN
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Da5id pisze:from NOK 199 one way
No błagam Cię! To jest od 199 koron! Zrób sobie na podanej przez siebie stronie symulację podróży z Oslo do Bergen, i z powrotem, a zobaczysz że bilety minipris na tej trasie osiągają nawet cenę 399 koron w jedną stronę. Nie mowię że nie ma takich za 199 ale to jest cena minimalna. I wątpię by taka była w trakcie Sonisphere.
Ostatnio zmieniony śr mar 17, 2010 2:14 pm przez IRONSPARTAN, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ