Judas Priest

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Judas Priest

Post autor: Schizoid »

No ale z drugiej strony: są płyty, które wpływ na scenę miały, ale jednocześnie nie sądzę, by ten czynnik stanowił wartość per se. Ja tak mam np. z Master of Puppets. To jest niewątpliwie wpływowy krążek, takie Iced Earth zbudowało na nim sporą część swojego stylu i dyskografii, notorycznie pojawia się we wszelkich zestawieniach płytowych, masa artystów stawia go jako punkt odniesienia. Mi przelatuje tak o, totalnie się nim nie jaram, choć obiektywnie to na pewno jest ważny album i dla thrashu i dla metalu w ogóle, ale za zasługi dla sceny nie będę mu przyznawał punktów.

Jeśli ktoś poznaje muzykę "na ślepo", bez Wikipedii, bez biografii zespołów (co zresztą w Polsce było swego czasu powszechne), to koniec końców ocenie podlega wyłącznie zawartość muzyczna płyty. Wydaje mi się, że specyfika wydawnictw rockowych w dużej mierze opiera się na, co do zasady, autonomicznym ich charakterze. Kontekst bywa przydatny i niekiedy wyjaśnia pewne rzeczy, ale sam w sobie jest jedynie tłem.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
ODPOWIEDZ