Turbo

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: Turbo

Post autor: pz »

Wojtek na pewno chciałby to pograć na żywo (czy chciałby nagrać coś jeszcze w tym stylu to nie wiem), ale obecni muzycy Turbo niezbyt. Już Ostatni Wojownik nie cieszył się wśród nich jakąś specjalną sympatią. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

pz pisze: wt lut 09, 2021 5:10 pm Wojtek na pewno chciałby to pograć na żywo (czy chciałby nagrać coś jeszcze w tym stylu to nie wiem), ale obecni muzycy Turbo niezbyt. Już Ostatni Wojownik nie cieszył się wśród nich jakąś specjalną sympatią. :)
Tego to nie kumam bo to jedna z lepszych płyt Turbo. Rozumiem nie granie "Epidemii" - to dość dziwaczna muzyka i to bardziej ala Wilczy Pająk.
pz
-#Administrator
-#Administrator

No, ale przecież Dead End (czy One Way) to był zupełnie inny skład. Zupełnie inny styl gry. To co grają: DD, Smak Ciszy, Kawaleria czy Tożsamość, Strażnik i Piąty Żywioł to jednak płyty heavy metalowe, rockowe. Tamte są zdecydowanie ostrzejsze.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Zgoda ale takie wybiórcze traktowanie dyskografii po prostu mnie dziwi. Zrozumiałbym to gdyby to były złe płyty ale nie są. Jeszcze nie granie "Dead End"? Ok - w porządku. To materiał na pograniczu death/thrashu. Ale "Ostatni Wojownik"? No bez przesady. To też kiepskie zagranie bo są fani tych płyt i pewnie chętnie by czegoś z nich posłuchali jednak.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Stąd była cała trasa z całą płytą. No i też ciekawość jak to ludzie odbiorą. Odbiór był dobry, a na trasie 40lecia też tytułowy z Wojownika został. Ja mimo, że nie słucham tego rodzaju muzyki na co dzień, Wojownika lubię i chętnie słuchałem na żywo.

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Choć w sumie projekt w którym w setliście byłby najmocniejsze numery Turbo i do tego te z Dead End z chęcią bym przytulił. To by miało sens.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Zdan pisze: wt lut 09, 2021 5:35 pm Zgoda ale takie wybiórcze traktowanie dyskografii po prostu mnie dziwi. Zrozumiałbym to gdyby to były złe płyty ale nie są. Jeszcze nie granie "Dead End"? Ok - w porządku. To materiał na pograniczu death/thrashu. Ale "Ostatni Wojownik"? No bez przesady. To też kiepskie zagranie bo są fani tych płyt i pewnie chętnie by czegoś z nich posłuchali jednak.
Dziwne pretensje. Turbo grało zwykle koncerty pod 2h a materiału mają najmniej na 2x tyle. I wcale nierzadko w tych granych 2h mieścił się jakiś 1 numer z OW. A mnie to wcale nie cieszyło, bo zwykle robiło się wtedy bydło pod sceną.

Ilu znowu ludzi faktycznie przyszłoby na koncert dla 2 piosenek z OW?
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
pz
-#Administrator
-#Administrator

Wojownik to była jednak regularna płyta. Dead End i One Way to już nie bardzo Turbo, chociaż szyld pozostał ten sam. A bydło robiło się i na Kawalerii. A w Siedlcach to było pogo na Dorosłych Dzieciach, więc argument o bydle nie do końca trafiony. Ale fakt, że średnio one pasują do setlisty z pozostałych płyt.

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

krusejder pisze: wt lut 09, 2021 7:01 pm
Zdan pisze: wt lut 09, 2021 5:35 pm Zgoda ale takie wybiórcze traktowanie dyskografii po prostu mnie dziwi. Zrozumiałbym to gdyby to były złe płyty ale nie są. Jeszcze nie granie "Dead End"? Ok - w porządku. To materiał na pograniczu death/thrashu. Ale "Ostatni Wojownik"? No bez przesady. To też kiepskie zagranie bo są fani tych płyt i pewnie chętnie by czegoś z nich posłuchali jednak.
Dziwne pretensje. Turbo grało zwykle koncerty pod 2h a materiału mają najmniej na 2x tyle. I wcale nierzadko w tych granych 2h mieścił się jakiś 1 numer z OW. A mnie to wcale nie cieszyło, bo zwykle robiło się wtedy bydło pod sceną.

Ilu znowu ludzi faktycznie przyszłoby na koncert dla 2 piosenek z OW?
A dlaczego niby? Zespół Turbo nagrał jednak "Ostatniego Wojownika" oraz "Dead End" - nie widzę powodu pomijania ich w setliście. Ale rozumiem, że materiału za dużo więc optimum byłby inny zespół grający więcej numerów tego typu dla fanów tych płyt.

A! Nie przyjmuję argumentacji, że "Dead End" to nie Turbo bo musiałbym stwierdzić, że Black Sabbath z Martinem to nie Sabbath. Ten sam przypadek. Praktyka wykazała, że tak naprawdę Wojciech Hoffmann = Turbo.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Źle mnie zrozumiałeś. Wiadomo, że Turbo = Hoffmann (raczej w tę stronę), bo ta relacja równości nie jest symetryczna. ;) Wojtek nagrał jednak sporo innych rzeczy. Ja jak najbardziej uważam nagrania Black Sabbath za nagrania Black Sabbath włączając w to nagrania pod szyldem Heaven and Hell, a w przypadku Turbo chodziło mi raczej o wpływ pozostałych na kompozycje. Ja nie miałbym problemu, gdy zagrali (choćby na tej trasie 40lecia) coś z Dead End, ale nie wiem czy to znalazłoby zrozumienie u publiczności. Ogólnie obserwuję dwie grupy ludzi: 1.KAWALERIA! NAPIERDALAĆ! 2.Kiedy oni wreszcie zagrają te Dorosłe Dzieci. No i czasem trafią się jeszcze tacy jak ja, którzy nie zaliczają się do żadnej z powyższych :D

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Na fali tej sprawy odświeżyłem sobie Dead End. Bardzo przyjemny materiał, w sumie narzekać mogę tylko na wokal i te dziwne klawiszowe (?) wstawki w kilku miejscach. Pewnie bym poszedł na koncert Wojtka grającego taki repertuar.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

HELLIUM to zespół składający się z:
Wojciech Hoffmann (Turbo, Non Iron) - gitara
Marcin Białożyk (ex-Turbo) - gitara
Paweł 'Pavulon' Jaroszewicz (ex-Hate, ex-Vader, ex-Decapitated) - perkusja
Przemysław Niezgódzki (Turbo) - bas
Jacek Zema (Mindfak) - wokal

https://www.facebook.com/Hellium.Band/

i nowa jakość na metalowej scenie. Początkowym planem zespołu było wykonywanie na koncertach nagrań z dwóch najbardziej agresywnych płyt wydanych przez TURBO w latach dziewięćdziesiątych DEAD END i ONE WAY. W trakcie pracy nad utworami narodził się jednak pomysł aby nagrać zupełnie nowy jeszcze mocniejszy materiał....
HELLIUM IS COMING....

Szukajcie nas na :

https://www.youtube.com/channel/UCUWZf8 ... 2BxCTMoYKA

https://www.youtube.com/watch?v=m23_RHsfB3k

Czekamy na gigi !
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Luxtorpeda 23.05 ; Savatage + 11.08
pz
-#Administrator
-#Administrator

mic7 pisze: ndz lip 04, 2021 5:36 pm narodził się jednak pomysł aby nagrać zupełnie nowy jeszcze mocniejszy materiał....

Gdzie jest K@!$A nowa płyta TURBO???!!!!

Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Płyta cały czas jest tak jak u Ironów,ale jaki dreszczyk emocji za to mamy w oczekiwaniu.
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Luxtorpeda 23.05 ; Savatage + 11.08
pz
-#Administrator
-#Administrator

W przeciwieństwie do płyty Ironów, na ukazaniu tej mi zależy. Ostatnie płyty Ironów nie należą do moich ulubionych, a ostatnie Turbo jak najbardziej. A opinia o rodzaju stworzonego materiału, którą słyszałem, również mnie zachęca.

Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

To mamy całkiem podobne zdanie pz :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

mic7 pisze: ndz lip 04, 2021 5:36 pm
nowa jakość na metalowej scenie
Się uśmiałem :lol:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

pz pisze: wt lut 09, 2021 1:58 pmWojtek dalej szuka perkusisty i "wokalu" do swojego deadendowego projektu.
Niestety znalazł "wokal" i to, co wczoraj zarzucił tu mic7 byłoby w porządku (wg mnie instrumentalnie jest co najmniej nieźle), gdyby nie to charczenie. :?
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Info z FB Hellium:
Koncerty wkrótce po tym jak zakończymy nagrania. Planujemy jesień 2021. Dzięki!
pz
-#Administrator
-#Administrator

mic7 pisze: pn lip 05, 2021 4:48 pm Info z FB Hellium:
Koncerty wkrótce po tym jak zakończymy nagrania. Planujemy jesień 2021. Dzięki!
No to już wiem kto Wojtkowi wygarnie przy najbliższej okazji :D

ODPOWIEDZ