Iron Maiden Big Survivor 2025 - komentarze
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Iron Maiden Big Survivor 2025 - komentarze
No u mnie najlepszy i Fallen Angel teraz, a kiedyś to lubiłem Nomad i Thin najbardziej w sumie od premiery to byli moi faworyci, ale to co najwyżej przeciętna płyta (nie mogę już tego słuchać) te powtórzenia refrenów. Dream of Mirrors to taki kloc, ze ja nie moge. Wicker/Navigator nigdy nie rozumiałem fenomenu, tytułowy ma fajne solówki, blood brothers - mi sie kojarzy z jakimś bractwem metali/ spoconych kuców (okropieństwo) Planet zbyt wesołkowaty refren, ale nie jest taki zły. Z 5 na 10 daje tej płycie teraz. Nie wiem jak ona mogła wygrać w starej ankiecie na forum na najlepszy Iron Maiden (ja wtedy głosowałem na Synka)
Zajzajer on the Road 2026:
- Frank Drebin
- -#Clansman

Sentyment związany z reunion zrobił swoje. Kiedyś ciężko patrzeć na tę płytę w miarę obiektywnie, teraz się to zmienia (m.in. plagiatowa wtopa po drodze bardzo wpłynęła na większy krytycyzm względem Brave).
FotD = TOP5 albumów Maiden
No zrobił zrobił, sam wtedy nie myślałem trzeźwo i ucieszyłem sie, ze wraca Dickinson i Smith. Kupiłem kasetę i sie zasłuchiwałem na walkmanie, ale teraz po tych 25 latach? cienko, nie wszystkie płyty wytrzymują próbe czasu jak te z lat 80tych, ale nie zestarzała się aż tak źle.
finał Piece vs Number, jestem bardzo zadowolony, bo to moje 2 ulubione płyty teraz i mi obojętne co wygra. Kilka lat temu to bym wolał finał SiT vs Synek, ale gust mi się zmienił
Ranking płyt z lat 80 jak na dzis
1.?
2? nie moge powiedziec, bo moze cos jeszcze bedzie w top 50 plyt zeby nie zdradzac
3. Syn
4. Sit
5. Killers
6. Powerslave
7. Iron Maiden
Ranking płyt z lat 80 jak na dzis
1.?
2? nie moge powiedziec, bo moze cos jeszcze bedzie w top 50 plyt zeby nie zdradzac
3. Syn
4. Sit
5. Killers
6. Powerslave
7. Iron Maiden
- Frank Drebin
- -#Clansman

Czy osoby głosujące w pierwszej kolejności na Paschendale jako najgorszy utwór na DoD mogą wyjaśnić, skąd taki wybór? Imo to najlepszy utwór na tej płycie, ale to ofc subiektywna opinia. A obiektywnie (powiedzmy): ani ten kawałek nie jest rozwleczony, ani (jak na reunion) nie ma tam wielu zbędnych powtórzeń, nie ma zapożyczeń z wcześniejszych kawałków IM, Dickie jak najbardziej daje radę a sam tekst dotyczący jednego z najbardziej dramatycznych epizodów I wś jest naprawdę dobry. Z drugiej strony DoD to średni album i naprawdę słabych kawałków tam nie brakuje, zaczynając od żałosnego otwieracza.
Racja, Paschendale - jeden z dwóch najjaśniejszych punktów tego mocno średniego albumu. W 2003 we Wrocku najlepszy numer gigu.
Jedyne, co tłumaczy głosowanie na Paschendale w pierwszym rzucie, to może przesyt długimi kawałkami, których na TBOS i Senjutsu nie brakowało.
Jedyne, co tłumaczy głosowanie na Paschendale w pierwszym rzucie, to może przesyt długimi kawałkami, których na TBOS i Senjutsu nie brakowało.
Mnie osobiście już podczas pierwszego odsłuchu tej plyty drażnił mocno wstęp do Paschendale. Główny riff w ogóle mi sie nie podobał. I tak zostało do dzis. Dopiero od jakiejś piątej minuty moge słuchać Paschendale bez marudzenia. Wykluczając oczywiście zakończenie z tą samą melodyjką gitarową co na początku.Frank Drebin pisze: ↑śr lip 09, 2025 9:15 pm Czy osoby głosujące w pierwszej kolejności na Paschendale jako najgorszy utwór na DoD mogą wyjaśnić, skąd taki wybór? Imo to najlepszy utwór na tej płycie, ale to ofc subiektywna opinia. A obiektywnie (powiedzmy): ani ten kawałek nie jest rozwleczony, ani (jak na reunion) nie ma tam wielu zbędnych powtórzeń, nie ma zapożyczeń z wcześniejszych kawałków IM, Dickie jak najbardziej daje radę a sam tekst dotyczący jednego z najbardziej dramatycznych epizodów I wś jest naprawdę dobry. Z drugiej strony DoD to średni album i naprawdę słabych kawałków tam nie brakuje, zaczynając od żałosnego otwieracza.
Kiedy tylko słyszę wstęp do tego utworu to przełączam z reguły na kolejny na albumie
Jutro o 4 rano zaloze frontiera, bo zapomnialem go wrzucic lol
Proszę odczepić się od Childhood's End. 
- Frank Drebin
- -#Clansman

Fajnie, że Run Silent zajęło 2. miejsce w głosowaniu NPFTD (wolałbym co prawda miejsce 1., ale utwór tytułowy też jest bardzo dobry). To jednak niespodzianka. Niedoceniany, klasyczny metalowy kawałek, ciekawa tematyka i taki trochę złowieszczy (jak na Maiden) klimat.
Nie ukrywam, że mocno mnie rozśmieszył ten komentarz, bo tutaj można wstawić praktycznie każdy inny tytuł utworu z AMoLaD i dalej będzie pasować
- Frank Drebin
- -#Clansman

Coś w tym jest. Ale wczoraj słuchałem AMALOAD i o ile płyta podeszła trochę lepiej niż zwykle, o tyle Lord wydał się najbardziej męczący i monotonny. Może to kwestia tego, że znajduje się pod koniec płyty i został wciśnięty pomiędzy nieco lepsze (subiektywnie) utwory. O wiele bardziej lubię np. Brighter i Longest Day, mimo że są dłuższe.
- blackcocker
- -#Moderator

Powiedziałbym, że pasuje większość kawałków post AMOLADMr. M pisze: ↑pt lip 11, 2025 10:46 amNie ukrywam, że mocno mnie rozśmieszył ten komentarz, bo tutaj można wstawić praktycznie każdy inny tytuł utworu z AMoLaD i dalej będzie pasować. U mnie Lord of Light to nr 1 na płycie, w porównaniu do pozostałych kloców przynajmniej zajebisty riff ratuje sprawę.
A co do Lorda - absolutnie mój ulubiony wałek z marmoladki
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
A co sądzicie o tym, że wygrało The Number of the Beast? w zeszłym roku chyba też tak było, tak to wcześniej SiT razem z PoM a wcześniej tylko SiT
Oj zmieniają się gusta na forum
Oj zmieniają się gusta na forum
- Saimon1995
- -#Moderator

Rok temu wygrał Piece of Mind, Number był drugi. Ja sądzę, że... nie do końca rozumiem. TNOTB to dla mnie ważny album, od niego zaczęła się moja przygoda z Maidenami, ale no nigdy nie był u mnie na pierwszym miejscu. Od lat u mnie czołówka jest niezmienna: Synek, Somewhere i Piece.
Synek nie powącha juz zwycięstwa.
Sądzę że równie dobrze wybierać mogliby żurnaliści z Antyradia pozdrawiam
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Ktoś chętny poprowadzić w naszym Survivorze (po wyłonieniu najlepszego utworu) najlepszego albumu koncertowego, teledysku i okładki? bo mi się już nie będzie chciało, a jak big survivor na 50 lecie, to powinno być wszystko, myślę że ulubionego członka zespołu można już sobie darować tym razem, bo i tak wiadomo, że najlepszy jest Adrian 
- Saimon1995
- -#Moderator

Mogę to przejąć