04-06/06/2026 - Guns N' Roses - Gliwice

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: 04-06/06/2026 - Guns N' Roses - Gliwice

Post autor: nugz »

Dlaczego miałbym płacić dwóm kolesiom, którzy srali na siebie przez dekady, żeby nagle dojść do wniosku, że zakopanie dramy przyniesie kosmiczny hajs, reszta jest historią. Nie jestem zainteresowany Myszką Miki w Kapeluszu ;)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

johnny_o pisze: wt cze 02, 2026 11:46 am Dwoma ;) Ale słuszna uwaga, choć sam wolałbym 10 gigów Maiden z tym samym repertuarem niż jeden, trzygodzinny Gunsów ;) Lubię, ale jakoś zupełnie nie miałem ciśnienia na zaliczenie ich po reunion. Może w końcu kiedyś się uda, może nie.
Pewnie sa ludzie ktorzy robią 100 gunsow tylko tacy ludzie niezależnie od zespolu nie zapełniliby Progresji...
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
nugz
SMERF MARUDA

Jakie to ma znaczenie, ilu tych ludzi jest... Who cares? :roll:
Wystarczy spojrzeć na setlisty z kwietnia - rotacje i różnorodność są naprawdę duże, sporo coverów. Widocznie lubią grać ze sobą, bo to wszystko trzeba przecież ograć i się przygotować.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Dużo coverów akurat brzmi mało zachęcająco. Ja ich widziałem zaraz po reunion. Ponad 3h grania. Mocno mnie zmęczyli. Zwłaszcza kudłaty.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Zgadzam się, co do tego, że ponad 3h koncert może być męczący. Byłem na Gunsach w Chorzowie w 2018 i nie ukrywam: pod koniec miałem lekko dość. Gdyby wyciąć z setu chociażby długą solówkę Slasha, nic by się złego nie stało. Na pewno jednak trzeba docenić, że panom się wciąż chce. Mogliby grać jeden set do znudzenia, a jednak zmieniają, wrzucają perełki. To jest godne podziwu!
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Dla mnie zazwyczaj jak koncert trwa 2h, to już jest spoglądanie na telefon i "kiedy koniec". Musi to być wybitna sztuka, albo zespół którego jestem wielkim fanem, żeby tak nie było. 3h to jakiś kosmos. 1,5h to optymalny czas trwania koncertu... jak jest 1h, to też zazwyczaj się nie obrażam :lol: Znacznie częściej w swojej koncertowej karierze czułem przesyt niż niedosyt.
nugz
SMERF MARUDA

Dokładnie, na pewno nie można im zarzucić odwalania pańszczyzny.
pz, dla Ciebie cover jest mało atrakcyjny, dla muzyków - na pewno fajne urozmaicenie i kolejna okazja do wyrwania się ze schematu.
Chyba że ktoś lubi schematy. Mogę podać dobry przykład ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

W zeszłym roku widziałem na WOA i to był mój pierwszy raz. Sentyment mam spory, bo jednak USY w latach 90. mocno były u mnie grane (zresztą i dziś raz na czas poleci coś z pierwszych 3 płyt). Koncert trwał 3:15 i dupnęli 31 numerów (!). Dynamika była fajna i gdzieś pod koniec lekko zmęczenie wchodziło, no ale to też: 2 dzień festiwalu, trochę w nogach już było. Taka dawka nasyciła mnie totalnie i na drugi raz już nie mam totalnie chęci.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Widziałem w Gdańsku, gdzie zagrali coś pod 30 kawałków i było to magiczne. Na fali częściowego reunionu, do tego Axl jeszcze lepiej sobie radził (nie, że super). No i fun, że kudłaty i rudy byli razem na scenie. Potem Warszawa i ojoj, to mnie wymęczyło. Mam wrażenie, że oni chcieli dobrze, ale nawet nie czułem emocji związanych z kolejnymi kawałkami. Brzmienie w moim miejscu nie było złe, to co było, to kontrast pomiędzy wykonem, a płytą.

Ale to jeszcze nic. Niedawno wyszły dwa nowe kawałki. To znaczy nowe-stare. Widziałem na YouTube wykonanie... wtedy podjąłem decyzję ostatecznie, że nie jadę do Gliwic. Kontrast koszmarny. Wiecie, przy klasykach to jakoś sobie człowiek mimowolnie tłumaczy, ale tu mamy teoretycznie nowy kawałek, który jest całkiem fajny, nawet zapadł mi w pamięć jeden z nich, a na żywo Axl śpiewa go jak przypadkowy koleś na karaoke w Toruniu...albo i gorzej. Wolę sobie tego oszczędzić z sympatii do ich muzyki.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Wjechały trybunki po 199 na oba koncerty.
nugz
SMERF MARUDA

I kolejne odkopy w Gliwicach wjechały :)
Awatar użytkownika
SOBER1Z
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: SOBER1Z »

Jprdl, ależ się wymęczyłym i wynudziłem na tym gigu... Wokal Axla plus niesamowity pogłos na bocznej trybunie, tragedia! Gwałt na zmyśle słuchu, sam się sobie dziwię, że wytrzymałem 3 godziny...
dudi1212
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: dudi1212 »

Na płycie też było męcząco. Głównie z wokalem. Tematy barytonowe jeszcze jako tako, ale numer z Duffem na wokalu był miodem na moje uszy. BTW - przydałoby się mieć miód w uszach na cały koncert. Gunsi odhaczeni z listy do zobaczenia, bo pod nosem. Ale raz wystarczy. Nigdy nie byłem na koncercie, z którego pod koniec ludzie wychodzili w takiej liczbie.
nugz
SMERF MARUDA

Może był przesyt, stąd ta ewakuacja. I tak podziwiam tych kolesi za czas. Nawet gdyby jebali cały czas to samo, a Oni wręcz odwrotnie.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Jadę jutro z Mystica prosto. Jako, że widziałęm ich tylko ze składem z czasów Chińskiej demokracji kilkanaście lat temu, to ciekaw jestem jak odbiorę ich w tym lepszym składzie.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

w sumie nie słucham tego zespołu od 18 lat, ale wyświetliło mi się na FB. Ktoś za taki wokal pieniądze bierze od ludzi? Już nigdy na Dickinsona nie będę narzekał w Aces High.

https://www.youtube.com/watch?v=iLzQbr2N0GI
nugz
SMERF MARUDA

Pewnie chłopaki w miksie usznym nie mają wokalu ;) Ostatni numer, zmęczenie :P
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Trzeba brać poprawkę na wiek tych ludzi. Dlatego moim zdaniem Bruce się trzyma dobrze. Axl niestety głos po prostu zajechał. Naprawdę, te starsze rzeczy jakoś sobie człowiek tłumaczy, gorzej z nowymi singlami - w studiu super (bo ścieżka wokalna nagrana daaawno temu), a teraz live... tak jak słychać.

Natomiast nie można odmówić mu zaangażowania, koleś biega po scenie jak na DVD z Tokyo, pod tym względem wciąż jest tamtym Axlem.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Niech wezme jakieś chorki i tyle. Dać trzy fajne dupy do chorkow i Duffa to by nagle brzmialo klasowo. Ale no ego nie pozwoli
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
SOBER1Z
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: SOBER1Z »

Pół żartem, pół serio, ale jak Duff zaczął śpiewać "Neat Neat Neat" gdzieś tam w połowie koncertu, to w myślach błagałem by śpiewał już do końca, a tego wyjca zepchnął ze sceny 😂
ODPOWIEDZ