Komiksowi Supermani czy Zespół mający coś przekazać

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Levy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Komiksowi Supermani czy Zespół mający coś przekazać

Post autor: Levy »

Nomad pisze:a kompozycje wg.mnie są nieco schematyczne, a długośc jest sztucznie uzyskiwana(powtórzenia,długie intra) ....to tylko moje zdanie.
W 100% procentach się zgadzam. Ale jak mają nie być schematyczne. Spójrzmy na AMOLAD. W 7 na 10 utworów ciągle powtarza się ten sam schemat akordów- E-C-G-D Grają to na przeróżne sposoby, ale to i tak nie zmienia faktu, że staje się to strasznie monotonne. Na każdym wcześniejszym albumie każda kompozycja była inna. Tu nie czuć tej świeżości, która na DoD z pewnością jeszcze była obecna. Mnie to osobiście tak bardzo nie przeszkadza- płyta przez to jest bardzo spójna i klimatyczna. Ale to nie o AMOLAD mieliśmy mówić- podałem tylko przykład.
BeBe pisze:Fakt, że 90 % zespołu nosi długie kudły
83,(3)%... :B
Nomad pisze:ale ogólnie zestawienie tego mitu z czymś tak skrajnie niepoważnym jak muzyka rockowa jest swego rodzaju kiczem, wiesz tutaj zbuntowani gimnazjalni anarchiści czy wrażliwi studenci ,nie mogą się odnaleźć, to jest po prostu taka moc, czysta moc, gdize chodzi tylko by widz który wyjdzie z koncertu wiedział że coś przeżył,by jak się tego słucha to zwracało uwagę na to co trzeba,a nie na głupoty i rzeczy które wielu wiązało fałszywie z rockiem, takie Caught Somewhere in Time, taki utwór który porywa słuchacza ,i takich utworów jest wiele ,to jest ta atmosfera
Po prostu kiedyś muzyka Maiden powstawała w wyniku połączenia wielkiej pasji, zaangażowania oraz ogromnego talentu. Dzisiaj mamy sześciu wytrawnych muzyków, którzy bezapelacyjnie są w stanie tworzyć muzykę na wysokim poziomie. Talent i umiejętności pozostały, natomiast jeśli chodzi o pozostałe dwa czynniki- mam wrażenie, że w którymś momencie zniknęły.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Nomad »

JMM ,tak uważam ,nie zajmować się wielkimi sprawami tylko małymi bo te małe tworzą wielkie i ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka, a np. zapraszać jakieś elity intelektualne z Afryki do nas i uczyć jak u nas się wydaje pieniądze(może nie jest to ideał,ale naprawdę dla nich to będzie ideał) to może powstaną tam jakies cywilizowane państwa i pomoc nie będzie marnowana, w RPA się to udało, Tunezji chyba też, poza tym ja uważam że mamy obowiązki najpierw wobec własnego państwa, tymbardziej że nie jest ono ani bogate ani dobrze rządzone, co nie oznacza żeby nie angażować się w pomoc dla biedniejszych krajów, tyle że najlepszą pomocą byłoby pokazywanie jasno że żeby ludzie lepiej żyli w tych biednych krajach ,Ci ludzie nie mogą żyć w przeświadczenie że ich system państwowy,nawet mentalność jest w porządku, muszą to doskonalić. A mam wrażenie że lewicowcy w ramach poprawności politycznej wszystko traktują jako równe sobie.

Caritas zajmuje się nie tylko bezdomnymi i uzależnionymi od róznych nałogów, co jakąś akcję widzę to Caritas, a to dożywianie dzieci (chyba nie ma niczego ważniejszego) ,a to domy samotnej matki ,a to zbiórka datków dla Polaków ze Wschodu na święta, to jest gigantyczna pomoc. Wogóle to jestem za tym by kazdy mógł dac nawet i 3% podatku na takie cele i byłoby to maxymalnie ułatwione, bo państwo jak daje socjał to jest to nie efektywne, lepiej jak takie organizacje są silnie wspierane, one lepiej pomogą ludziom.

A co do Ironów to zgadzam się z tym co napisał Levy ale to nie pierwszy raz :), poprostu brakuje tam tej iskry która charakteryzuje zespoły które mają jeszcze coś do udowodnienia, ostatni raz była chyba u Ironów na BNW, DoD jest gorsze od BNW, a AMOLAD gorsze od DoD, tendencja zniżkowa jak dla mnie wyraźna ,ale ja nie o tym...chodzi mi że właśnie Ironi teraz to uznana marka,a w latach 80 byli na ogromnej fali i tworzyli z roku na rok wielkie płyty, tymbardziej że wtedy był klimat by oprócz tego wygłupiać się na scenie i tworzyć wokół siebie taką pozytywną, lekko kiczowatą otoczkę, czasem krytycy byli negatywnie nastawieni,nawet wobec takich dzieł jak 7th Son,a teraz...co nagrają, to raczej albo zachwyt, albo obojętnośc, brak im tego bodźca ,tak myślę, mam nadzieje że jeszcze czyms mnie zaskoczą studyjnie.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

:shock: macie rację co do tej "iskry"-lecz to samo można żec o niemal każdym topowym zespole o wielkiej marce-weżmy taką Metallicę,a co dziś i komu może udowodnić Maiden????
Czy w ogóle musi O_o
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

no już nie musi i dlatego nie tworzy już muzyki ponadczasowej tak jak kiedyś, tylko dobrą ,ostatni raz Ironi byli w takiej sytuacji chyba jednak w 1995 r. ,wiadomo jaka była sytuacja ,teraz tam za dużo jest komfortu i taka bezpieczna sytuacja ,to nie służy nagrywaniu wielkich albumów ,poza tym siadli kompozycyjnie i wykonawczo, jedynie Adrian jeszcze pokazuje czasem coś ponad dobry poziom ,ale to już moje zdanie, liczę że na kolejnej płycie zagrają coś bardziej Maidenowskiego, galopady ,mniej wolnych fragmentów itd.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Osobiście sądzę , że kanwa stylistyczna pozostanie bez zmian apropos przyszłości-panowie zabiorą nas w muzyczną podróż ku miejscom nieznanym i zadziwiająco różnorodnym.
Pozdrawiam!!!!
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

Nomad pisze:JMM ,tak uważam ,nie zajmować się wielkimi sprawami tylko małymi bo te małe tworzą wielkie i ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka, a np. zapraszać jakieś elity intelektualne z Afryki do nas i uczyć jak u nas się wydaje pieniądze(może nie jest to ideał,ale naprawdę dla nich to będzie ideał) to może powstaną tam jakies cywilizowane państwa i pomoc nie będzie marnowana, w RPA się to udało, Tunezji chyba też, poza tym ja uważam że mamy obowiązki najpierw wobec własnego państwa, tymbardziej że nie jest ono ani bogate ani dobrze rządzone, co nie oznacza żeby nie angażować się w pomoc dla biedniejszych krajów, tyle że najlepszą pomocą byłoby pokazywanie jasno że żeby ludzie lepiej żyli w tych biednych krajach ,Ci ludzie nie mogą żyć w przeświadczenie że ich system państwowy,nawet mentalność jest w porządku, muszą to doskonalić. A mam wrażenie że lewicowcy w ramach poprawności politycznej wszystko traktują jako równe sobie.
No dobrze, tutaj się zgadzam z Tobą w tym sensie, że to jest to co mogę zrobić ja czy ty, czy jakakolwiek inna pojedyncza osoba. Natomiast mówiliśmy wcześniej o muzykach rockowych, którzy mają ogromny wpływ na kształtowanie się postaw wśród społeczeństwa, niezależnie od tego co można o nich sądzić. Można nie lubić Stinga, czy Gabriela ale nie można zaprzeczyć, że oni coś robią. Od pomagania zwykłym ludziom są takie organizacje jak wymieniony przez Ciebie Caritas czy też ta jakże kontrowersyjna fundacja pana Owsiaka, więc czy tacy ludzie jak ci muzycy mają zajmować się tym samym, czy może próbować coś więcej, przekazać zwykłym ludziom, że istnieją tak naprawdę dużo większe problemy, które powinny docierać do każdego człowieka. Tak jak napisał wcześniej Blood Brother- tu nie chodzi o bezpośrednią pomoc, która jest realizowana w inny sposób- tu chodzi o udowodnienie coś ludziom.

A żeby nie było już tak całkiem poza tematem- jak dla mnie obecne płyty mają o wiele ciekawszy klimat niż te z lat 80-tych które lubię coraz mniej niż jakieś 3-4 lata temu. Miałem taką przyjemność poznawać starsze płyty na równi z nowszymi, dlatego nie miałem takiego problemu, że "te nowe nie są tak dobre, bo to już nie to samo", albo inaczej "to wciąż jest to samo, tylko, że kiedyś to było świeże"- mogę wskazywać które płyty są lepsze, i tutaj Dance of Death i A Matter biją na głowę takie Powerslave czy Somewhere In Time.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Widzisz ,Ty jesteś fanem IM raczej za XF,BNW czy AMOLAD a ja raczej za starsze płyty jak Powerslave czy Seventh Son to jest trochę inna stylistyka muzyczna , każdy ma swoje priorytety i jest dobrze

a Sting to dla mnie bardzo kontrowersyjna postać, jest jednym z największych bogaczy w biznesie rockowym, facet ponoć dławi się w bogactwie ,widziałem zdjęcia jego pałacu, sam prywatnie uważa się za antyglobalistę, wybacz ale to lekko śmieszne ,zresztą nie wiem, tylko Bóg wie kto z artystów robi to z serca ,a kto dla pozy, nie mi oceniać,ja poprostu uważam że nie tędy droga, nie ruchami ekologicznymi hamującymi inwestycje nie antyglobalizmem, tylko ciągłym rozwojem, naprawianiem systemu państwowego a także pracą nad sobą ,pozytywizm a nie romantyzm
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BeBe »

a Sting to dla mnie bardzo kontrowersyjna postać, jest jednym z największych bogaczy w biznesie rockowym, facet ponoć dławi się w bogactwie ,widziałem zdjęcia jego pałacu, sam prywatnie uważa się za antyglobalistę, wybacz ale to lekko śmieszne ,zresztą nie wiem, tylko Bóg wie kto z artystów robi to z serca ,a kto dla pozy, nie mi oceniać,ja poprostu uważam że nie tędy droga, nie ruchami ekologicznymi hamującymi inwestycje nie antyglobalizmem, tylko ciągłym rozwojem, naprawianiem systemu państwowego a także pracą nad sobą ,pozytywizm a nie romantyzm
Co z tego ?
Lennon śpiewał "imagine there's no possesions" a miał osobny klimatyzowany pokój dla swoich futer. Jednakże gdy zabłąkany "wędrowiec" przybył na jego posiadłość, gdyż chciał zamienić z nim parę słów Lennon bez problemu wpuścił go do domu, odpowiedział na jego pytania a także zaproponował mu ciepły posiłek i możliwość umycia się.
Czy grubość portfela oraz miejsce w jakim mieszka świadczy o jego byciu człowiekiem i tego czy jest fałszywy mówiąc, że chce pomagać ?
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

To co napisałem to raczej głośne myślenie niż stawianie tezy, Bóg wie kto chce pomagać ,a kto pozować ,ja nie mam prawa oceniac, ale mogę ocenić że uważam że poglądy antyglobalistyczne to nie jest to ,dlaczego tak rzadko w mediach popierane są poglądy prawicowe, a lewicowe tak często, antyglobalizm,ruchy ekologiczne,anarchizm, czy aby to nie jest sprzeczne z Cywilizacją Łacińską, no i przede wszystkim nie prowadzi to do niczego.
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Nomad pisze:To co napisałem to raczej głośne myślenie niż stawianie tezy, Bóg wie kto chce pomagać ,a kto pozować ,ja nie mam prawa oceniac, ale mogę ocenić że uważam że poglądy antyglobalistyczne to nie jest to ,dlaczego tak rzadko w mediach popierane są poglądy prawicowe, a lewicowe tak często, antyglobalizm,ruchy ekologiczne,anarchizm, czy aby to nie jest sprzeczne z Cywilizacją Łacińską, no i przede wszystkim nie prowadzi to do niczego.
Boga w to nie mieszaj.
I co ty z tym anarchizmem ? Jak na razie nie podaliśmy ani jednego przykładu anarchii czy anarchistów. Mówimy o pomaganiu gwiazd biednym ludziom.
Dlaczego Prawica jest tak opluwana ? Bo bardziej stawia na dobro jednostki aniżeli całości społeczeństwa ? Albo może nie, nie tak. Lewica nie dzieli społeczeństwa na warstwy, przynajmniej z założenia [mówię o lewicy, nie skrajnej lewicy].
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

To właśnie lewica dzieli na warstwy ,coś Ci się pomyliło, wcale nie tylko skrajna,a to wyzywanie ludzi teraz w Polsce od oszołomów i moherowych beretów ,poza tym Lewica z założenia jest "bez Boga" a to nigdy nic dobrego nie wróży, nie twierdzę że Ateista nie może być dobrym człowiekiem,ale budowanie światopoglądów opartych na ateiźmie zawsze kończyło się niedobrze.
Poza tym sam JMM przyznał że gwiazdy same nie pomagają, co jedynie mówia o tym i czasem przynosi to wymierne korzyści biednym a czasem jest tylko czczą gadaniną i ja nie mogę oceniać konretnych przypadków bo ich dobrze nie znam, nie mi oceniać.
A anarchizmu się czepiłem,bo jest bardzo modny wśród wielu muzyków rockowych ,może bardziej 30 lat temu,ale jednak.
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

To właśnie lewica dzieli na warstwy ,coś Ci się pomyliło, wcale nie tylko skrajna,a to wyzywanie ludzi teraz w Polsce od oszołomów i moherowych beretów ,poza tym Lewica z założenia jest "bez Boga" a to nigdy nic dobrego nie wróży, nie twierdzę że Ateista nie może być dobrym człowiekiem,ale budowanie światopoglądów opartych na ateiźmie zawsze kończyło się niedobrze.
A to nie przypadkiem prawica chce wprowadzenia hierarchii :? może coś mi się pokićkało.
Prawica nie pozostaje lewicy dłużna. Nawzajem obrzucają się gównem, ale nie widzę już teraz kompletnie związku z tym tematem, ani nawet z tym forum, więc skończmy tą maskaradę.
Poza tym sam JMM przyznał że gwiazdy same nie pomagają, co jedynie mówia o tym i czasem przynosi to wymierne korzyści biednym a czasem jest tylko czczą gadaniną i ja nie mogę oceniać konretnych przypadków bo ich dobrze nie znam, nie mi oceniać.
Mówiliśmy o wielkich koncertach typu Live Aid, Live8 i inne takie. Tam jednak zbierają się zespoły, które no chcą pokazać, że pomoc jest ważna [w końcu nie pobierają za występ opłaty].
A anarchizmu się czepiłem,bo jest bardzo modny wśród wielu muzyków rockowych ,może bardziej 30 lat temu,ale jednak.
Chyba tylko tych z Londynu /o/ Nie widzę związku anarchizmu z Lennonem.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

ja też jestem za hierarchią w niektórych aspektach życia, sam uważam się za przeciętnego i wolę być rzadząny przez elity niż przez innych przeciętnych,a demokracja sprawia że każdy do władzy się pcha poza tymi którzy się nadają, bo to z reguły są ludzie skromni i z poczuciem smaku, a w obecna polityka (nie tylko w Polsce) jest niesmaczna....Live Aid ok, dozywianie głodujących ,spoko, popieram, ale zdaję sobie sprawę że jak te państwa Afrykańskie sie nie zreformują to tak zawsze będzie głód i bieda
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Live Aid ok, dozywianie głodujących ,spoko, popieram, ale zdaję sobie sprawę że jak te państwa Afrykańskie sie nie zreformują to tak zawsze będzie głód i bieda
A ja ciągle o tym powtarzałem :B
Zdaję sobie sprawę, że Afryka potrzebuje reform a dopiero potem pomocy, ale któż potrafi zreformować prawie cały kontynent ?
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

trzeba działać pomału stopniowo, na pewno lekarstwem nie będzie jak będziemy im mówić że Cywilizacja jest równa naszej i że nie musza się wcale zmieniać bo wszystko jest ok, trzeba stopniowych reform wolnorynkowych i rządów prawa ,tam musża się wykształcić jakieś elity,a w tym my możemy miec pewną rolę ,jak pokazują przykłady wielu ludzi stamtąd wybiło się i teraz spełnia dobrą rolę, oni lepiej rozumieją problemy Afryki niż Europejczycy czy Amerykanie
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Nomad pisze:Poza tym sam JMM przyznał że gwiazdy same nie pomagają, co jedynie mówia o tym i czasem przynosi to wymierne korzyści biednym a czasem jest tylko czczą gadaniną i ja nie mogę oceniać konretnych przypadków bo ich dobrze nie znam, nie mi oceniać.
Nie powiedziałem, że nie pomagają. Bo skąd możesz to wiedzieć? Taki Sting który mieszka w swojej bogatej willi bardziej wspomożył ludzi potrzebujących niż niejeden przeciętny człowiek, który nie może sobie pozwolić na taką działalność. Pomagać może każdy zwykły człowiek, natomiast od tych którzy coś osiągnęli powinno wymagać się nieco więcej, czyż nie?
Nomad pisze:poza tym Lewica z założenia jest "bez Boga" a to nigdy nic dobrego nie wróży, nie twierdzę że Ateista nie może być dobrym człowiekiem,ale budowanie światopoglądów opartych na ateiźmie zawsze kończyło się niedobrze.
Z wikipedii: Lewica - zwyczajowe określenie sił politycznych dążących do zmian polityczno-ustrojowych, społecznych i gospodarczych, przeciwstawiające się tzw. "tradycyjnemu porządku społecznego", przeciwne prawicy. Zalicza się do nich środowiska o poglądach socjaldemokratycznych, socjalistycznych, socjalliberalnych oraz większość zielonych. W szerszym znaczeniu do lewicy zalicza się również środowiska skrajnie lewicowe (np. o poglądach anarchistycznych, komunistycznych, syndykalistycznych lub trockistowskich) oraz środowiska centrolewicowe (które bywają również zaliczane do centrum sceny politycznej).

Gdzie tu masz zapisany ustawowo ateizm?
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

To znaczy napisałeś że nie tyle pomagają co zwracają uwagę na pewien problem.

Ateizm jest wpisany w ideologię komunistyczną, także socjalistyczną ale nie zawsze, także często ateistami są liberałowie w kwestiach obyczajowych, nie zawsze w tych przypadkach jest to ateizm, co odsunięcie religii na drugi tor, zobacz Rewolucję Francuską, jest to dziedzictwo oświecenia na które lewica się powołuję, to chyba najbardziej brutalny przykład wojujące ateizmu.

Ja właśnie odpowiadam się za tradycyjnym porządkiem społecznym, jestem za zmianami ale stopniowymi no i nie we wszystkich sprawach , jestem za tym by odwoływać się do tradycji i do historii ,bo to jest bezpieczne ,rozsądne , właśnie totalitaryzmy były próbą zniszczenia tego starego porządku, stworzenia nowego człowieka, zabrania mu wolności i poczucia tożsamości , w totalitaryzmach bawiono sie właśnie w Pana Boga, jeden podpis zabierał życie setkom ludzi itd.
Demokracji też nie ufam, jestem przeciwko bo uważam że w demokracji nie da się realizować śmiałych koncepcji, takich pokoleniowych, trzeba obiecywać, mówić to co ludzie chcą usłyszeć ,ogólnie nie jest to mądry system, o czym pisali wielcy wybitni filozofie Greccy na których oparta jest Cywilizacja Łacińska , ja bardziej skłaniam się ku temu i chcę się na tym opierać niż na Idelogii Oświeceniowej i demokracji , bo ona zawiodła.
paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: paulek »

Bardzo fajnie to napisałeś tyle, że wyczuwam w Twojej ostatniej wypowiedzi pewien brak konsekwencji. Z jednej strony piszerz że jestes za małymi raczej stopniowymi zmianami cywilizacyjnymi - jak sądzę czy głównie tym dotyczącymi szeroko pojętej kultury masowej, a z drugiej strony stawiasz zarzyt demokracji, że uniemożliwia przeprowadzenie śmiałych pomysłów i idei.
Żeby nie było tez nie jestem piewcą tego systemu zwłaszcza w czasach, kiedy nie ważne co się mówi, a ważne zeby dobrze to opakować czyli pokazać ludowi, ktory nie rozumie co czyta, nie myśli samodzielnie, a jedynie biernie pochłania, bo tak mu wygodniej, bo to nic nie kosztuje, bo nie wymaga wysiłku, że rozumie się jego potrzeby.
A gdyby powiedzieć mu to wprost, to ukamienowałby.... wszak niewielu potrafi słuchać prawdy o sobie.
Pozdr...
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Nomad pisze:Ateizm jest wpisany w ideologię komunistyczną, także socjalistyczną
Że komunistyczną to się zgadzam, ale socjalistyczną? Ile to było parti i programó o programie łaczącym socjalizm z myślą katolicką? Przecież pojawiały się nawet islamskie partie socjalistyczne, więc nie można mówić, że socjalizm=ateizm.
Nomad
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

To znaczy tak, masz rację trochę sie pogubiłem , pisząć o powolnych zmianach ,chodziło mi przede wszystkim o sprawy dotyczące etyki, moralności, nie jestem np. za taką szybką technicyzają życia która ma miejsce w nowoczesnych państwach, obawiam się tego że poprostu możemy dojśc do momentu z którego się nie wycofamy, natomiast mówiąc o zmianach pokoleniowych ,chodziło mi poprostu że dobry polityk to taki który podejmuje decyzję na lata, czasem niepopularne, ale zawsze dobre dla Racji Stanu, i taki w demokracji przegra, bo ludzie wybiorą kogoś kto naobiecuje choćby miało to przykładowo rozwalić budżet czy zrujnować gospodarkę, demokratyczny polityk myśli o kolejnych wyborach, mało było ludzi pokroju Reagana którzy mieli zasady.

JMM ,zobacz np. sytuację w Niemczech,Holandii czy w Hiszpanii, tam wcale nie radykalna lewica stawia postulaty będące z rażącej sprzecznośći z nauką Kościoła, nie tylko Katolickiego, zwłaszcza przykład Hiszpanii jest dobry.
ODPOWIEDZ