Cradle Of Filth

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Cradle Of Filth

Post autor: Kevin18 »

Czyli tak naprawdę tylko wrzucili Gorączke i Orchidee za Death Magick i Pogrzeb w Karpatce. Dramat jak na tak długą przerwę. Myślałem że ugotują coś ciekawego.

Na Reddit ktoś napisał że zespół brzmiał słabo, dźwięk był do dupy a frekwencja słabiutka. Czyli pozytywnie !
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Ano, wolałem set w Europie. Na fotkach całkiem sporo ludzi jak na ich standardy. W sumie wiadomo, że oni tam jeżdżą merch sprzedawać, a nie wypełniać sale :mrgreen:

Ale ciekawsza sprawa. W tym zespole nie może być normalnie. Nie dogadali się z Jirim i trasę zagra Amerykanin Roman Surman znany z Wednesday 13 i Murderdolls.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
Kevin18
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kevin18 »

Jiri Schab poinformował że Kredki poinformowały go że nie chcą dalszej współpracy. Króciutka to była kariera.
www.last.fm/user/darkfuneral18
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

To wszystko jest dynamiczne, niedawno Dani gdzieś gadał, że on i Kelsey będą oficjalnie w składzie :lol: Nic już z tego nie kumam. Widzę, że część ludzi sądzi, że ten drugi gitarzysta live to koleś z Savage Messiah, a nie Surman. Cradle oczywiście zero oficjalnego komentarza. Z drugiej strony to w sumie bez znaczenia, album nagrali w 4 i pewnie do premiery tak zostanie :B Trochę stabilizacji się przyda. Martin jest tam 20 lat, Firth 14, tylko Donny względnie świeżak, bo chyba raptem 4.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

W końcu oficjalnie :roll: Nowy gitarzysta w zespole to Anglik Joff Bailey. Koleś jeździ na Harley'u, jest fanem Iron Maiden i Motorhead i to bardzo dobrze, bo uważam, że ludzie z takimi gustami od zawsze tworzyli w tej kapeli najlepsze rzeczy łącząc heavy z bardziej blackowymi i gotyckimi klimatami. Do tej pory grał w thrashowej grupie Savage Messiah.

Co ciekawe, w medialnej ciszy brał udział już w nagrywaniu nowej płyty, która wyjdzie pewnie w marcu 2027.

Widać, że po akcji z pewną blondyną, która wylądowała w ekipie interwencyjnie i została za długo, Dani wraca do zbierania ekipy osobiście. Jest też mniej międzynarodowo - aktualnie jest 4 Brytyjczyków, 1 Czech, 1 Amerykanin.

Co mnie zaskoczyło - koleś nie prowadzi Instagrama i chyba ma głęboko w dupie promocje własnej osoby w socialmediach.
Załączniki
images-5.jpeg
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Posucha w temacie, to tak dla hecy top 4 płyt ever według Daniego (z nowego wywiadu dla brytyjskiego Metal Hammer):

Slayer - Reign in Blood
Iron Maiden - Powerslave
Emperor - In The Nightside Eclipse
Type O'Negative - Bloody Kisses

Tak sobie myślę, że gdyby te 4 wrzucić do blendera, to by wyszło pewnie Dusk.....and Her Embrace :mryellow:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Fajnie, każda z tych płyty jest świetna.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Tak, gdybym robił swój top, to byłby bardzo podobny i byłyby w nim właśnie te płyty (tylko oczywiście bym dodał Cradle). No i Maiden bym dał Siódmego Syna.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Pierwsza moja myśl odnośnie tej listy? Powerslave nie jest nawet w top 4 Maiden ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zajzajer »

Ja tylko dwie pierwsze wielbię, Emperor i Type tylko z nazwy, coś tam leciało kiedyś tego Negative, ale to chyba nie dla mnie
Zajzajer on the Road 2026:
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Recit The Thornographer pisze: pn maja 04, 2026 9:59 pm Nowy gitarzysta w zespole to Anglik Joff Bailey. Koleś jeździ na Harley'u, jest fanem Iron Maiden i Motorhead i to bardzo dobrze, bo uważam, że ludzie z takimi gustami od zawsze tworzyli w tej kapeli najlepsze rzeczy łącząc heavy z bardziej blackowymi i gotyckimi klimatami. Do tej pory grał w thrashowej grupie Savage Messiah.

Mam jedną płytkę tej kapeli. Kupiłem po zobaczeniu ich koncertu na Graspopie w 2018. Grali w pełnym słońcu na jednej z mniejszych scen, ale pamiętam, że mi się spodobało. Akurat na niej Joff nie grał i na pewno nie jest to thrashowa płyta. Innych w sumie nie słyszałem. :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

pz pisze: sob maja 23, 2026 11:03 pm Akurat na niej Joff nie grał i na pewno nie jest to thrashowa płyta. Innych w sumie nie słyszałem. :)
Dzięki, wszystko się zgadza. Ja szczerze mówiąc pierwsze o nich usłyszałem sprawdzając info o tym facecie. Bazuję na Metallum, gdzie ich styl określono Thrash/Power Metal i na odsłuchu pierwszej płyty. Może potem zaczęli grać więcej power niż thrash, muszę sprawdzić. No i widzę, że koleś miał przerwę od zespołu w latach 2015-2019.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

To może on jest bardziej thrashowy, a podczas jego nieobecności nagrali bardziej heavy płytę (aż sobie ją odpaliłem, bo dawno nie słuchałem).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
johnny_o

Ze specjalną dedykacją dla Recita :lol:
https://m.youtube.com/watch?v=jQnTmsVNB ... IHdvcms%3D
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Zajebiste :lol: :lol:
Załączniki
images-6.jpeg
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Sarah opublikowała sentymentalny wpis, który kolejny raz rzuca światło na sytuację w zespole na przestrzeni lat i główną winę Daniego, o której nie pisze tym razem - zaniedbanie polegające na tym, że zostawia zarządzanie tym przybytkiem innym, a sam jest zbyt miękki żeby się postawić.
A bit of silence now for a while...... I think Latin America took the "I think I am still 16 years old" out of me. Have had headaches every day since I got home.

For all you COF fans...... thank you to the phenomenal photographer of Cindy Frey .....a long term friend..... she reminded me of these pictures. I don't look at these pictures sadly with fond memories, in fact for me and ONLY my opinion, the band fell apart when Adrian and Martin went. I know you ALL have your favourite periods, but from the inside, Adrian, Martin and Dave, they were the least toxic.... they were fun, friendly, kind, extremely professional..... there was of course a few who did the "Behind the back" toxicity.... one person in particular who can be praised for their skills, but not for their control.....and NO.... it's NOT Dani, the one who always got the blame...

When the line up changed and Charles stepped in, I remember thinking "Wow, you are young.... polite
.... you won't last long". He suited COF, but he was the youngster... no one knew him, but if you listened to Imperial Vegence, you would understand why some saw Charles Edward Alexander Hedger as a threat. A guitar teacher, who later went onto Mayhem and more.... who has excelled. Being with him again, having him in Kovenant.... he is the cherry on top of the best cake ever.....

Dave Pybus, what a talent he was.... did you know he gave me away/walked me down the isle at my wedding? We are still in touch and one day, I hope he gets back into music and finds that band that appreciates him.

I do miss it sometimes.....but I think it's just "Song nostalgia" ..... and I do miss Dan sometimes, after all I have known him since I was 16.
Awatar użytkownika
johnny_o

A która to Sarah, bo już się pogubiłem? :lol:
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Caracalized »

Przeczytałem Sanah 😂
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Żeński głos w zespole pomiędzy 1996 a 2008, więc na wszystkich najbardziej cenionych wydawnictwach z lat dziewięćdziesiątych. Potem zaliczyła sentymentalny powrót , gdy w 2012 na płycie orkiestrowej recytowała z Danim fragmenty tekstow. Śpiewała też w Therion, Covenant (jest teraz w składzie po reaktywacji), na płytach Mortiisa i kilku innych. Tu pierwsza z prawej, foto z 2008.
Załączniki
1781337779305.jpg
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Przed Graspop zagrali dwa rozgrzewkowe koncerty w Holandii, setlista, chociaż są zmiany, to niestety dłubanie w tym samym od lat.

W sumie nie jest źle, w końcu to promocja albumu i stąd 4 kawałki z ostatniej płyty, Nocturnal Supremacy zawsze mnie cieszy, ale brak czegokolwiek z Dusk - słabo. Chociaż to najtrudniejszy materiał wokalnie, więc rozumiem uniki.

Intro
To Live Deliciously
Demagoguery
Nocturnal Supremacy
Malignant Perfection
The Principle of Evil Made Flesh
How Many Tears to Nurture a Rose?
Nymphetamine (Fix)
White Hellebore
Bathory Aria
A Bruise Upon the Silent Moon (encore)
The Promise of Fever