Najbardziej przeceniane zespoły.

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Najbardziej przeceniane zespoły.

Post autor: Schizoid »

Wróciłem z debaty oksfordzkiej i odniosę się do Twoich słów na temat argumentów.

Po prostu nikt innych nie ma Twojego punktu widzenia i dla nas to jest zwyczajne pierdolenie. Narzekanie na nowe czasy i zespoły i dorabianie ideologii do tego, dlaczego Ci się nie podoba i dlaczego młode kapele ssą. W pewnym momencie trudno pisać sensownie, bo tutaj te posty przekroczyły już pewne granice i nikomu nie chce się drążyć, dlaczego nie masz racji.

A kiedyś to Dickinson tańczył w polskim klubie (widać na filmie dokumentalnym) i chyba nie dlatego tak go tu lubimy :lol:

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: UptheIronsWro »

Używam przekleństw w innych sytuacjach i one wtedy mają jakiś sens. Teraz to było potrzebne? Na last.fm pisałeś? Tam właśnie tak wyglądała dyskusja. Pamiętam listę dyskusyjną dotyczącą Sonisphere 2011 i to był jakiś bezsensowny bełkot.

Nie napisałem niczego złośliwego czy obraźliwego o nowych zespołach. Napisałem tylko, że agresywna reakcja na krytykę niczemu dobremu nie służy. Jak potem takie młode zespoły z Polski mają rozmawiać z wielkimi wytwórniami muzycznymi, z ludźmi zza oceanu gdy są tak przezwyczajone do chwalenia. Potem się kończy jak zawsze. Dwa koncerty w małym klubie w Chicago zamiast dużego, profesjonalnego Tour.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Ale jak z toba dyskutować, skoro twierdzisz, że Enforcer jest promowany i pompowany, a w ogóle to liczy się w tym zespole głownie stylowka.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Na tym forum widzę dużo ciekawych i rzeczowych dyskusji, a że ciebie tak ludzie nie traktują? Może trzeba sobie conieco przemyśleć? xD
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Nie odnosisz wrażenia, że w Enforcer do tego by być "oldschool lata 80" przywiązuje się zbyt dużą wagę? Lata 80 jak mają wrócić to niech wracają muzycznie bo komu jest potrzebne przywracanie tamtego wizerunku? To nie jest naturalne w dzisiejszych czasach. To samo robi Steel Panther z pudlem czy kiedyś Darkness z klasycznym rockiem lat '70.

Jeśli mam posłuchać młodego zespołu heavy-metalowego to od kapel w stylu Enforcer czy Skull Fist o wiele bardziej wolę szwedzki Bullet. Wizerunkowo jest mniej lat '80, ale muzycznie zdecydowanie więcej.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

A co do promowania i istnienia zespołów na fb, to czasy się zmieniły od lat 80-tych. Czy to się komuś podoba czy nie, spora część społeczeństwa żyje na fejsie i zespoły muszą dbać o odpowiednie korzystanie z tego narzędzia marketingowego. Ciężko mieć do nich o to pretensje, zwłaszcza, że najwięksi również korzystają z tego typu rozwiązań - fb, twiter, aplikacje mobilne (apka Stonesów spamowała powiadomieniami jak szalona dopóki ich nie wyłączyłem).

Z tego co pamiętam nie tak dawno temu kolega Ralf urządził histerię z powodu znikających lajków na profilu fb pewnego niemainstreamowego, wiernego starym czasom zespołu, o miłej dla ucha nazwie Iron Maiden :P

Zasadnicze pytanie w temacie przecenianych zespołów brzmi, kiedy uznajemy zespół za ceniony:
- gdy sprzedaje mnóstwo płyt?
- wyprzedaje koncerty?
- bilety na jego koncerty są koszmarnie drogie?
- dziennikarze muzyczni bez przerwy spuszczają się na jego temat?
- ewentualnie "środowisko heavy-metalowe" (albo jakiegoś innego rodzaju muzyki, ktokolwiek je tworzy) uznaje go do świetny zespół/gwiazdę/nadzieję na przyszłość?

Niektórzy wypisują zespoły, które nie spełniają żadnego z powyższych warunków (nawet na rynku lokalnym).

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Co tak się spinacie na kolegę z forum? Przedstawia swoje zdanie, nikogo z forumowiczów nie obraża.A co do nowych sposobów promocji to przecież fakt, jakieś lajki srajki. Debilne zdjęcie jest istotniejsze niż poziom muzyki. Niestety niektóre zjawiska to signum temporis ale nie muszę tego akceptować, to chyba nie powód by kogoś banować i zakładać knebel.
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Dzięki!
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Lajki-srajki to tylko sposób dotarcia do większej liczby odbiorców, bo tak działa Facebook. Który zespół konkretnie ma filozofię "zdjęcie>muzyka"?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
filip
-#Trooper
-#Trooper

Nie chodzi o zdjęcie muzyka,czy fana z uwielbianym muzykiem tylko o te wszystkie selfie z koncertów itp. " Tu byłem, ale jestem cool" i tego typu bzdety.
A tak wracając do tematu, dla mnie przeceniany band to taki, gdy poziom ogólnej sraczki w mediach ma się nijak do poziomu i dorobku MUZYCZNEGO .Oczywiście ocena jest zawsze subiektywna ale chyba większość się zgodzi, że trudno przecenić choćby The Rolling Stones. Także dlatego nie powiem złego słowa o Metallice chociaż ich marketingowe posunięcia typu Lady Gaga mówiąc delikatnie są dziwne. Druga sprawa mylenie pojęć przeceniony i niedoceniony z lubiany i nielubiany. Nie przepadam za Queen ale doceniam .
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Pozerstwo było zawsze i nie jest skutkiem wynalezienia Facebooka. Po prostu kiedyś może się tak nie rzucało w oczy.

filip
-#Trooper
-#Trooper

Jasne, sęk w tym, że taki fb czy inne instagramy pokazały ilu jest idiotów, wcześniej działali w ukryciu.Robi się offtop .
Wracając do tematu dla mnie przeceniany band to np Machine Head,Ghost , Avenged,Foo Fighters czy z innej bajki Coldplay albo ten new punk typu Green Day. Dla mnie zero nowego w muzyce, choć trudno odmówić profeski w tym co robią.Jesli będzie istniał Teraz Rock to można sie spodziewać wkładki np Black Sabbath nr 11 ale nie Foo Fighters nr 4.Chyba, że znów w tle będzie samobójstwo, morderstwo czy inne info na żółtym bądź czerwonym pasku w tv.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

filip pisze: czw gru 14, 2017 8:25 am Nie chodzi o zdjęcie muzyka,czy fana z uwielbianym muzykiem tylko o te wszystkie selfie z koncertów itp. " Tu byłem, ale jestem cool" i tego typu bzdety.
Ale uważasz, że dla tych wszystkich zespołów ("młodych", bo rozumiem, że tutaj bardziej o nie chodzi) jest istotne zrobienie sobie selfie ze sceny w tych miejscowościach, w których grają. Co ma być niezwykłego dla nich w fotce z Grójca czy Radomia albo nawet Krakowa czy Warszawy (no chyba, że mają jakieś mocne kompleksy). Moim zdaniem to bardziej ukłon w stronę fanów, żeby nawet ci, którzy przyjdą na koncert w najmniejszej miejscowości nie poczuli się potraktowani gorzej niż ci w dużym mieście. W końcu dla nich to często święto, że jakiś zespół u nich gra. No i te fotki to bardziej rola menadżera niż samego zespołu.
filip pisze: czw gru 14, 2017 8:25 am Druga sprawa mylenie pojęć przeceniony i niedoceniony z lubiany i nielubiany.
Zdecydowana większość propozycji w tym temacie została chyba podana właśnie wg tego schematu. Zespół jest znany, a ja go nie lubię, więc jest przeceniany.

Ja jako przykład przecenianego moim zdaniem podaję TSA. Opinia o wielkiej trójce polskiego metalu jest powszechna, a moim zdaniem TSA nie ma startu do Kata i Turbo.

W przypadku Metallicy. No cóż, w latach 80 zapracowali uczciwie na swój status. Potem działał dobry marketing, ale tych pierwszych płyt nikt im nie odbierze.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
filip
-#Trooper
-#Trooper

Otóż to. Chyba niezbyt to wyeksponowałem, chodziło mi o zdjęcia fanów czy raczej widzów i to przypadkowych. Zresztą to samo na stadionach, jak widzę te laski idące na C na Wiśle nie znające przyśpiewek ale robiące selfie to...Ale to dygresja .Z TSA ok, można lubić bądź nie ,ale za ich wkład w rozwój sceny hard'n'heavy w Polsce nie da się ich przecenić .Taki TSA Live to jakby nie było kanon. Teraz oczywiście to zjadanie własnego ogona ale ogólnie ważny band.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Dzosef pisze: pt gru 01, 2017 10:33 pm Ozzy solo
Wszystkie Pearl Jamy, Soundgardeny, Alice in Chainsy
+1
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Kusy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Kusy »

KISS (chyba najgorszy zespół w historii muzyki)
AC/DC (no i Airbourne, bo to tylko nieudolny klon)
Helloween
Whitesnake
Behemoth
Rush
Scorpions
Rammstein
Slayer
A7X
Volbeat (jakim cudem dostają sloty headlinerów?!)
Ghost
Oasis
Manson
Nirvana
Creed
Nocny Kochanek
Budgie (w Polsce, to poza nią totalnie zapomniani, i dobrze)
ci wszyscy wirtuozi gitary, począwszy od Malmsteena
SOAD
Alter Bridge
Blur
dodałbym też glamy pokroju Motley Cure i Poison, ale żeby być przecenianym, najpierw trzeba mieć jakieś dokonania ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Kusy pisze: czw gru 14, 2017 9:33 pm KISS (chyba najgorszy zespół w historii muzyki)
AC/DC (no i Airbourne, bo to tylko nieudolny klon)
Helloween
Whitesnake
Behemoth
Rush
Scorpions
Rammstein
Slayer
A7X
Volbeat (jakim cudem dostają sloty headlinerów?!)
Ghost
Oasis
Manson
Nirvana
Creed
Nocny Kochanek
Budgie (w Polsce, to poza nią totalnie zapomniani, i dobrze)
ci wszyscy wirtuozi gitary, począwszy od Malmsteena
SOAD
Alter Bridge
Blur
dodałbym też glamy pokroju Motley Cure i Poison, ale żeby być przecenianym, najpierw trzeba mieć jakieś dokonania ;)
Jakbym to sam napisał, nigdy nie lubiłem KISS, no może kilka utworów, dla mnie to bardziej bohaterowie w stylu Manga Comic niż muzycy, ze znakomitą większością Twoich propozycji - zgadzam się. Budgie tak na serio mieli tylko jedną b. dobrą płytę: Never Turn Your Back On A Friend - wiele późniejszych - knoty. Jeszcze Blue Oyster Cult - zespół jednego utworu, według mnie. Nie zgadzam się co do Mansona, miał kilka albumów, które zwaliły mnie z nóg (trylogia), parę dobrych - jasne, że to nie jest jakiś przełomowy artysta, raczej produkt marketingowy dla zbuntowanych nastolatków, niemniej - swego czasu potrafił zaintrygować. Co do "glamów" - ja bym tu cały gatunek umieścił...
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

RALF pisze: czw gru 14, 2017 9:47 pm Jeszcze Blue Oyster Cult - zespół jednego utworu, według mnie.
w tym miejscu można przestać czytać wpis Ralfa, bo pewnie pisał go będąc niespełna rozumu :B

Kusy podałeś wiele zespołów które miały wpływ na muzykę. Jeśli coś miało wpływ, było inspiracją dla tysięcy/milionów osób na całym świecie to czy można to uznać za przecenione? Może się nie podobać ale nie uważam żeby wszystkie z tych zespołów były przecenione.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Jak mozna nazwac Rush przecenianym i słuchać grunge :roll:
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Mnie Kusy zbulwersował, ale nie skomentuję tej opinii. Pracuję nad silną wolą ;)
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
ODPOWIEDZ