Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Re: Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia

Postautor: pz » pn wrz 30, 2024 7:03 pm

A ja myślę, że dla wielu największym magnesem jest właśnie materiał z 9 albumu. A dokładniej utwór tytułowy. :lol:

01: Turbo 02: Turbo, Saxon, NK 03: Turunen + Hietlala, Skunk Anansie, Helicon, Turbo, NK, Zalewski 04: NK, Primordial, Blood Incantaion 05: Iron Maiden 06: Iron Maiden, Mystic, Springsteen 07: Internal Quiet 08: - 09: G.Hughes 10: Offspring, Helloween 11: R.Romero + Gus G. 12: -

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pn wrz 30, 2024 7:17 pm

A ja myślę, że dla wielu największym magnesem jest właśnie materiał z 9 albumu. A dokładniej utwór tytułowy. :lol:
A największym zespół który go wykonuje :D

Nie raz i nie dwa byłem świadkiem na koncercie IM jak ludzie obok czekali w napięciu co będzie grane następne i ta radość jak rozpoznawali kawałek po kilku nutkach. I to na ostatnich trasach, gdzie setlistę można sprawdzić w 3 sekundy.
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: remi » pn wrz 30, 2024 8:06 pm

Ciekawe przewidywania, ale ja niestety nie wierzę w otwarcie typu Tailgunner. Jest to jednak trasa pod stadiony i opener to musi być coś albo z Early Days albo Aces/Be quick (wątpię),
Pisałem to już kilka razy - zespół naprawdę może myśleć, że naszym spełnieniem marzeń jest po prostu zagranie (ponowne) Rime'a i Phantoma, wrzucenie Killers (bo nie było w 2005) czy powrót Daughter. W rzeczy typu Sea of Madness, Still Life, Infinite Dreams nie wierzę.
FuturePast był trochę pod fanservice i teraz kolej na bardziej rozpoznawalny set.

Jedyna nadzieja (z naszego punku widzenia) to to, że ograniczą PoM i SiT do jednego utworu (Trooper, WY) - to otwiera trochę możliwości setu (poza musem - IM, NOBT, RTTH, Hallowed, Fear, Phantom) na siedem/osiem utworów (nie wykluczam 16 utworów - piosenki są krótsze)
Running Free, Killers, Wrathchild, 2MtM, Rime, Daughter, Evil, otwieracz Murders/Be Quick.

Podsumowując:

0. Idy
1. Murders
2. Wrathchild
3. 2MtM
4. Tu by pasowało Remember Tomorrow, ale raczej będzie Run to the Hills
5. Phantom of the Opera
6. Killers
7. Trooper
8. Wasted Years
9. Rime of the Ancient Mariner
10. Number of the Beat
11. Run to the Hills
12. Fear of the Dark
13. Iron Maiden
14. Bring your Daughter
15. Evil that Man Do
16. Running Free

PS> jakby nie patrzeć, będzie to dynamiczny set w porównaniu do FuturePast (de facto szybsze są tylko CSIT, Prisoner i HCW). Nie ma tu możliwości długich wstępów typu Celtowie, HoE jak i ballad jak Blood Brothers. Jedynie Remember Tomorrow może ostudzić set (ale ja nie widzę dla niego miejsca). Wiadomo, jest przerwa w Rime, Daughter, Running Free ale początek będzie intensywny bardziej niż jakikolwiek od 2018.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pn wrz 30, 2024 9:01 pm

i opener to musi być coś albo z Early Days albo Aces/Be quick (wątpię),
Nic nie musi być przecież :roll: zechcą to sobie rozpoczną od TNOTB przecież i co pan zrobisz?
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
Sadek
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: Sadek » pn wrz 30, 2024 9:04 pm

A tu cyk, zaczną od Invaders, i wszyscy totalnie zaskoczeni.

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Postautor: gumbyy » pn wrz 30, 2024 9:07 pm

A tu cyk, zaczną od Invaders, i wszyscy totalnie zaskoczeni.
Czy innym niespodziewanym zestawem: "Aces", "23:58", "Trooper" ;)
www.MetalSide.pl

Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Metalophil » pn wrz 30, 2024 9:14 pm

Ja to widzę tak. Future of the Past to była trasa dla koneserów, z niespodziankami i rarytasami. To teraz zrobimy trasę dla Januszy, wszak najbardziej legendarne jest pierwszych 9 albumów. A skoro trasa dla Januszy, to na kotletomierzu zabraknie skali. Czyli, zakładając 15 kawałków, będzie taka setlista (wymieniam utwory w kolejności w jakiej się ukazały, nie w jakiej je zagrają):

Iron Maiden (wiadomo)
Running Free (bo chyba najbardziej kultowy numer z wczesnych lat)
Phantom (bo chyba cały zespół go lubi, no i niewątpliwy epicki klasyk, nie grany od 2014)
Killers (bo grafika trasy zobowiązuje)
Wrathchild (bo co innego mogłoby REALNIE jeszcze polecieć z Killers? No i dawno niegrany)
TNOTB (bo granie takiej akurat trasy bez tego kawałka trudno sobie wyobrazić i jest to kvlt nie grany ostatnio i nieuwzględnienie go na dwóch trasach pod rząd nigdy się nie zdarzyło i byłoby przez Januszy nie do zaakceptowania)
RttH (bo nazwa trasy zobowiązuje)
HBTN (patrz wyżej na TNOTB)
Trooper (niemożliwe, żeby tego nie zagrali, obowiązek prawie taki jak Iron Maiden)
Revelations (jednak klasyk, jeśli chodzi o PoM i Bruce nie odpuści), choć możliwe że zamiast niego DwYBo
2MTM (patrz wyżej na HBTN i TNOTB)
WY(i nic więcej z SiT, bo aż nadto było na Future Past, ewentualnie z tego powodu nic z tego albumu)
TETMD (tutaj łudzę się, że ewentualnie pocisną rarytas: Infinite Dreams [bo to marzenie fanów prawie jak Alexander, a skoro raz się ugięli, to może i teraz...], CIPwM było ostatnio więc odpada, ewentualnie Moonchild, ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć)
BYDttS (naprawdę ciężko uwierzyć, że z NPFtD mogliby coś innego wyciągnąć, wszak nie licząc No Prayer on the Road, to grali na żywo tylko na kolejnej trasie Tailgunnera, ale jednak BYDttS to większy hit grany potem jeszcze na jednej trasie)
FOTD (niemożliwe, żeby tego nie zagrali)

+1 jakiś jeden kawałek ewentualnie, bo to powyżej to chyba czasowo trochę za krótko wychodzi, no ale w sumie to panowie coraz starsi, więc się nie zdziwię jak zagrają krócej niż dotychczas. Należy też brać pod uwagę obecną kondycję Nicko, więc jakieś BQoBD, Where Eagles Dare czy epiki z Powerslave`a odpadają.
Ostatnio zmieniony pn wrz 30, 2024 10:06 pm przez Metalophil, łącznie zmieniany 6 razy.

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pn wrz 30, 2024 9:16 pm

Nic nie musi być przecież :roll: zechcą to sobie rozpoczną od TNOTB przecież i co pan zrobisz?
gumbyy niczym Schizoid, raz się myli, jak saper, albo elektryk wysokich napięć :)

Nie myślcie sobie, że Wam, fanatykom/prawdziwym fanom, cokolwiek się NALEŻY, nic bardziej mylnego.
Ja też mogę sobie ironizować o objazdowym dvd, ale naprawdę cieszę się z zobaczenia legend na żywo, i totalnie pierdoli mnie set. Nawet nie wiem, po co miałbym zmarnować kwadrans nad zastanawianiem się nad tym, zjem, co podadzą, odgrzane "enty" raz :)

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pn wrz 30, 2024 9:21 pm

W Future też nie widzę nic dla koneserów. Dokończyli promkę ostatniej, poszczuli przyszłością, więc wymusiło to pewne numery, Olka byli faktycznie dłużni fanom, bo kiedy jsk nie wtedy. Dopchali kotletami i spoko :)

Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Metalophil » pn wrz 30, 2024 9:25 pm

W Future też nie widzę nic dla koneserów. Dokończyli promkę ostatniej, poszczuli przyszłością, więc wymusiło to pewne numery, Olka byli faktycznie dłużni fanom, bo kiedy jsk nie wtedy. Dopchali kotletami i spoko :)
Nie przesadzaj, z takiego SiT to poza WY w zasadzie wszystkie pozostałe 4 utwory to mega-rarytas (może najmniej HCW, ale też niegrany od bodajże 2008).

cloud
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: cloud » pn wrz 30, 2024 9:34 pm

A ja wlasnie sobie uroilem, ze zagraja seta chronologicznego, grajac utwory z poszczegolnych albumow po kolei i zaczna od… Phantoma :shock:
UP THE IRONS !!!

nugz
SMERF MARUDA

Postautor: nugz » pn wrz 30, 2024 9:35 pm

Ok, trochę mnie poniosło. Czytanie tych wszystkich przewidywań przed Future już i tak zepsuło mi fun. W sumie takim naprawdę do ostatniej chwili niewiadomym był raczej Heaven. Dobra, koniec off-topa.

Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Metalophil » pn wrz 30, 2024 10:02 pm

Ok, trochę mnie poniosło. Czytanie tych wszystkich przewidywań przed Future już i tak zepsuło mi fun. W sumie takim naprawdę do ostatniej chwili niewiadomym był raczej Heaven. Dobra, koniec off-topa.
Bo co innego "niewiadome", czyli trasowe niespodzianki, a co innego "rarytasy", czyli w tym przypadku utwory grane wcześniej bardzo dawno lub nigdy.

Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Postautor: Metalophil » pn wrz 30, 2024 10:10 pm

A ja wlasnie sobie uroilem, ze zagraja seta chronologicznego, grajac utwory z poszczegolnych albumow po kolei i zaczna od… Phantoma :shock:
No to sobie faktycznie uroiłeś, bo przy układaniu setlisty głównie bierze się pod uwagę tzw. dynamikę koncertu. A to nie pozwala np. żeby Iron Maiden było grane jako jeden z pierwszych utworów :P

Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: remi » pn wrz 30, 2024 10:15 pm

I dynamika na nadchodzącej trasie będzie niemała. Na pierwszych 9 albumach nie ma za wiele spowalniaczy.

cloud
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: cloud » pn wrz 30, 2024 10:41 pm

No to sobie faktycznie uroiłeś, bo przy układaniu setlisty głównie bierze się pod uwagę tzw. dynamikę koncertu. A to nie pozwala np. żeby Iron Maiden było grane jako jeden z pierwszych utworów :P
Moze w takim razie bisy to Be Quick, Fear i Iron Maiden na koniec, po prostu jako zwienczenie? :D
UP THE IRONS !!!

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Postautor: Schizoid » pn wrz 30, 2024 10:59 pm

choć możliwe że zamiast niego DwYBo
Coś czuję, że to przejście z wysokimi tonami mogłoby być obecnie dość bolesne dla ucha :wink:

Człowiek notorycznie spragniony rocka

Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Postautor: Widmoo » pn wrz 30, 2024 11:32 pm

A największym zespół który go wykonuje :D

Nie raz i nie dwa byłem świadkiem na koncercie IM jak ludzie obok czekali w napięciu co będzie grane następne i ta radość jak rozpoznawali kawałek po kilku nutkach. I to na ostatnich trasach, gdzie setlistę można sprawdzić w 3 sekundy.
Mam tak na każdym koncercie! Mimo, że zawsze znam set. Po prostu w tych emocjach zapominam co będzie grane.
To ride the storm to an empire of the clouds...

Awatar użytkownika
Pawlo84
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Postautor: Pawlo84 » wt paź 01, 2024 2:24 am

Byłem tylko na 3 gigach Maiden, więc nie jestem wymagający. Z tego, co tu do tej pory podano, wypiszę moje marzenia (kolejność nie ma znaczenia) - Rime, Phantom, 22AA, Hallowed (mega wrażenie na LOTB w Krakowie), Running Free, Affraid, No Prayer, TETMD (też słyszałem w 2018 i też był świetny), 7th Son, Clairvoyant.

Max323 wspomniał o nieoczywistych numerach z FotD. Wasting i zwłaszcza Judas to też moje marzenia. Tylko Judasa nigdy nie grali i nie łudzę się, że to nastąpi, a Wasting do niczego tu nie pasuje.

Awatar użytkownika
Dzosef
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: Dzosef » wt paź 01, 2024 3:53 am

, i totalnie pierdoli mnie set. Nawet nie wiem, po co miałbym zmarnować kwadrans nad zastanawianiem się nad tym, zjem, co podadzą, odgrzane "enty" raz :)
To po co czytasz i piszesz w temacie o secie?

Wróć do „Run For Your Lives Tour 2025/2026”