16-17/12/2026 - Týr + Twilight Force + Dragonland + Vanaheim - Kraków/Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
16-17/12/2026 - Týr + Twilight Force + Dragonland + Vanaheim - Kraków/Warszawa
Valhalla Calling! Týr wyruszą pod koniec roku na trasę jednym drakkarem z Twilight Force, Dragonland oraz Vanaheim. Wszystkie zespoły z nowymi albumami zobaczymy 16. i 17. grudnia w naszym kraju - najpierw w Hype Parku w Krakowie, a następnie w stołecznej Proximie.
Największy metalowy zespół z Wysp Owczych? Naturalnie mowa tutaj o Týr, którzy już od blisko trzydziestu lat za sprawą podniosłej mieszanki power metalu i folk metalu wojują światowe sceny. Muzyka Farerów szybko przeniesie Was do świata nordyckiej mitologii i wikingów. Formacja, której nazwa odnosi się do skandynawskiego boga wojny, ma na swoim koncie dziewięć albumów, a ostatni z nich, “Battle Ballads”, ukazał się dwa lata temu. Na grudniowych koncertach możecie spodziewać się nowości z nadchodzącego materiału!
Jeśli zespół nazywa swój styl “adventure metal”, to znak, że na jego koncercie nie można się nudzić. Szwedzi z Twilight Force słyną z łączenia triumfalnych melodii i rozbudowanych aranżacji, a ich występy przenoszą słuchaczy do magicznej krainy pełnej bohaterskich opowieści, znanej jako Królestwo Zmierzchu.
Dragonland powstali w 2001 roku i już za sprawą wydanych krótko po sobie dwóch pierwszych albumów, debiutanckiego “The Battle of the Ivory Plains” oraz “Holy War”, zaznaczyli trwały ślad na scenie powracającego wówczas do łask power metalu. Do swojej twórczości grupa z Goteborga wplata inspiracje muzyką filmową i klasyczną, a także egiptologią oraz kulturą wikingów, które świetnie współgrają z kreowanym przez nią, fantastycznym światem.
Koncerty otworzy holenderska formacja Vanaheim, która od ponad dziesięciu lat głosi swoje opowieści ludowe. Konceptualny storytelling ubierają w epicki folk metal, oparty na death- i paganmetalowych riffach, groove’ie oraz holenderskich tekstach. 4. września światło dzienne ujrzy ich najnowszy krążek, "Roede voor de Borst".
TÝR + TWILIGHT FORCE + DRAGONLAND + VANAHEIM
16.12.2026 Kraków, Hype Park
17.12.2026 Warszawa, Proxima
Przedsprzedaż biletów rozpocznie się w piątek, 19. czerwca o godzinie 10.00.
Największy metalowy zespół z Wysp Owczych? Naturalnie mowa tutaj o Týr, którzy już od blisko trzydziestu lat za sprawą podniosłej mieszanki power metalu i folk metalu wojują światowe sceny. Muzyka Farerów szybko przeniesie Was do świata nordyckiej mitologii i wikingów. Formacja, której nazwa odnosi się do skandynawskiego boga wojny, ma na swoim koncie dziewięć albumów, a ostatni z nich, “Battle Ballads”, ukazał się dwa lata temu. Na grudniowych koncertach możecie spodziewać się nowości z nadchodzącego materiału!
Jeśli zespół nazywa swój styl “adventure metal”, to znak, że na jego koncercie nie można się nudzić. Szwedzi z Twilight Force słyną z łączenia triumfalnych melodii i rozbudowanych aranżacji, a ich występy przenoszą słuchaczy do magicznej krainy pełnej bohaterskich opowieści, znanej jako Królestwo Zmierzchu.
Dragonland powstali w 2001 roku i już za sprawą wydanych krótko po sobie dwóch pierwszych albumów, debiutanckiego “The Battle of the Ivory Plains” oraz “Holy War”, zaznaczyli trwały ślad na scenie powracającego wówczas do łask power metalu. Do swojej twórczości grupa z Goteborga wplata inspiracje muzyką filmową i klasyczną, a także egiptologią oraz kulturą wikingów, które świetnie współgrają z kreowanym przez nią, fantastycznym światem.
Koncerty otworzy holenderska formacja Vanaheim, która od ponad dziesięciu lat głosi swoje opowieści ludowe. Konceptualny storytelling ubierają w epicki folk metal, oparty na death- i paganmetalowych riffach, groove’ie oraz holenderskich tekstach. 4. września światło dzienne ujrzy ich najnowszy krążek, "Roede voor de Borst".
TÝR + TWILIGHT FORCE + DRAGONLAND + VANAHEIM
16.12.2026 Kraków, Hype Park
17.12.2026 Warszawa, Proxima
Przedsprzedaż biletów rozpocznie się w piątek, 19. czerwca o godzinie 10.00.
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
- johnny_o
Re: 16-17/12/2026 - Kraków/Warszawa - Týr + Twilight Force + Dragonland + Vanaheim
Super ogłoszenie, będę w Wawie 
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
Re: 16-17/12/2026 - Týr + Twilight Force + Dragonland + Vanaheim - Kraków/Warszawa
Znam tylko Twilight Force, które widziałem kiedyś przed Accept... No cóż, konotacje mam tutaj wyłącznie negatywne
Kapela idealna do towarzystwa dla Gloryhole.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Re: 16-17/12/2026 - Týr + Twilight Force + Dragonland + Vanaheim - Kraków/Warszawa
Nice, Tyr kiedyś chwilę słuchałem, a nie widziałem na żywo, to mogę obczaić.
Jak będzie dość tanio to chętnie Tyra zobaczę. Tamtych innych nie znam.
A
B
C
D
E
B
C
D
E
dobry nius
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Szybko wpadło mi w oczy adventure metal i równie szybko kończę przygodę z tym tematem 
Bardzo słusznie 
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Nigdy nie słyszałem gwiazdy tego wieczoru, więc z ciekawości postanowiłem sprawdzić. Tytuł drugiego numeru mnie pokonał. Nawet nie musiałem odpalać.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Przecież te tytuły idealnie pasują do twórczości bohaterów innego tematu!
- johnny_o
No właśnie... Poza tym - Hammer High Until I Die! 
#johnny2026
#SilneRamięPrawa
#SilneRamięPrawa
Trzeba być naprawdę high as a kite, żeby kurwa polecieć w te rejony 
TYR z tego co pamiętam na żywo nawet spoko (widziałem dawno: 2x2008 i w 2013), we Wro bym się pewno przeszedł.
www.MetalSide.pl