Saxon
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Saimon1995
- -#Moderator

Re: Saxon
Jest OK, choć kapcie nie spadają 
Jak dla mnie świetny numer. Super riff, odrobina patosu, ale bez parodii. W gitarach jakby słyszę coś innego (momentami), ale za słabo znam styl Douga / Paula / Kevina aby powiedzieć coś konkretnego. Porownawczo, bawi mnie ten numer dużo bardziej niż niedawno wydany drugi singiel Judas Priest, z którego po dwóch przesłuchaniach nie zostało we mnie zupełnie nic.
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Nowy numer bardzo przyjemny - intro pasuje bardziej do Hammerfalla, ale refren powinien się sprawdzić na koncertach. Czekam na płytę, pre-order boxa złożony. Bardzo jestem ciekaw jak wypadnie na całości Brian - ciężko pogodzić się ze stratą Paula ale lepszego zastępstwa być nie mogło.
Przy okazji - zamówiłem sobie ostatnio komplet tych dziewięciu nowych remasterów. Z kolekcjonerskiego obowiązku więc nie żałuję, ale jeśli ktoś nie ma ciśnienia to odradzam - cena wygórowana za cienkie kartonowe gówno.
Przy okazji - zamówiłem sobie ostatnio komplet tych dziewięciu nowych remasterów. Z kolekcjonerskiego obowiązku więc nie żałuję, ale jeśli ktoś nie ma ciśnienia to odradzam - cena wygórowana za cienkie kartonowe gówno.
- johnny_o
No niestety... Choć wolę jewel to lubię też ładnie i dobrze wydane digi, ale ten cardboard nawet-nie-pak jest poniżej wszelkiej krytyki. Gdyby to wydali za połowę ceny z opcją lepszą i droższą to spoko, bo wtedy na każdą kieszeń i z alternatywą. A tak to pusty śmiech mnie ogarnął jak postawiłem nowego Lionhearta obok boxa sprzed prawie dwudziestu lat za którego dałem mniej. Ja wiem że inflacja i człowiek zupełnie inaczej podchodzi do pieniędzy, ale mimo wszystko. Sporo sobie obiecywałem po tych wydaniach bo poprzednie były świetne - nie rozumiem dlaczego nie zachowali formatu digibook, nawet kosztem ceny która parę lat temu była identyczna za porządne wydanie. Skimpflation w pełnej kurwa krasie - doprawdy wolę być ruchany na np. czekoladzie niż swoim ulubionym zespole.
Wrzuci ktoś fotkę? Bo nie wiem o jaki to kartonik chodzi..
Czy to jest taki wynalazek, czy jeszcze cos gorszego?
https://allegro.pl/oferta/saxon-metalhe ... 4822750156
https://allegro.pl/oferta/saxon-metalhe ... 4822750156
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- johnny_o
Niby to, ale w rzeczywistości wygląda o wiele gorzej, chyba digi sleeve się nazywa. Nowe koncertówki Wishbone Ash i Tarji też tak zostały wydane, dramat. Całe szczęście dwóch stów za sztukę nie musiałem dawać, nie wiem o co chodzi z tymi cenami na Allegro bo nie korzystam.
- Recit The Thornographer
- -#Assassin

Wydają taki szajs, a potem się dziwią, że zainteresowanie płytami w wersji fizycznej spada. I tak kupują to (zazwyczaj) starzy fani, przecież jak oni poczują się obrażeni, to będzie lipa i nikt tego nie kupi.
Te re-edki Saxon ktoś jeszcze może bronić, że to "tylko" re-edki. Co tam, że ciężko dostać starsze wydania i trzeba płacić, czasami niemało, na rynku wtórnym. Mnie w tym roku zniesmaczyło wydanie Ruim "Black Royal Spiritism" (nie taki anonim jakby co, to projekt faceta z MayheM). Jedna karteczka-okładka i cena około 6 dych. Wstyd, hańba i wiocha, to już piraci 20 lat temu potrafili lepiej wydanie przygotować. A to jeszcze... Peaceville.
Swoją drogą jak kupowałem re-edycje pierwszych płyt Saxon w takich książeczkach ok 5 (lub więcej?) lat temu to też nie było super, ale o wiele lepiej. Chyba o tych wydaniach Johnny_o właśnie pisał. Płyta ciasno w kopercie, ledwo szło wyjąć, ale można to załatwić własną kopertą. Do tego pierwszy raz w życiu reklamowałem, bo w "Innocence Is No Excuse" nie było płyty. Przysłali nowe, podobno nie byłem jedyny z tym problemem. Nie było to najfajniejsze wydanie, ale jednak sporo zdjęć z epoki (zespół, plakaty trasowe, jakieś ulotki), cały czas 6 dych do było dużo, przy całej serii bodajże 8 albumów zrobiło się parę stów. Ale jednak jakoś się to broni i fajnie wygląda. Te obecne to lipa, cena już nie do obronienia.
Te re-edki Saxon ktoś jeszcze może bronić, że to "tylko" re-edki. Co tam, że ciężko dostać starsze wydania i trzeba płacić, czasami niemało, na rynku wtórnym. Mnie w tym roku zniesmaczyło wydanie Ruim "Black Royal Spiritism" (nie taki anonim jakby co, to projekt faceta z MayheM). Jedna karteczka-okładka i cena około 6 dych. Wstyd, hańba i wiocha, to już piraci 20 lat temu potrafili lepiej wydanie przygotować. A to jeszcze... Peaceville.
Swoją drogą jak kupowałem re-edycje pierwszych płyt Saxon w takich książeczkach ok 5 (lub więcej?) lat temu to też nie było super, ale o wiele lepiej. Chyba o tych wydaniach Johnny_o właśnie pisał. Płyta ciasno w kopercie, ledwo szło wyjąć, ale można to załatwić własną kopertą. Do tego pierwszy raz w życiu reklamowałem, bo w "Innocence Is No Excuse" nie było płyty. Przysłali nowe, podobno nie byłem jedyny z tym problemem. Nie było to najfajniejsze wydanie, ale jednak sporo zdjęć z epoki (zespół, plakaty trasowe, jakieś ulotki), cały czas 6 dych do było dużo, przy całej serii bodajże 8 albumów zrobiło się parę stów. Ale jednak jakoś się to broni i fajnie wygląda. Te obecne to lipa, cena już nie do obronienia.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
- johnny_o
Uważam że jeśli wychodzi tylko jedna wersja to powinna być wydana porządnie - nie ma żadnego usprawiedliwienia dla dziadostwa, reedycja czy nie. Ja maniakalnie zbieram wydania deluxe, dlatego tym bardziej jeśli nie mam możliwości zaopatrzenia się w takowe to za te sześć-siedem dych w wersji podstawowej chcę mieć coś porządnego. Inna sprawa że od niektórych zespołów kupię wszystko i przeboleję.
Dokładnie takie miałem skojarzenie - z piratami sprzed dwudziestu lat.
W ostatnich latach były dwie reedycje wczesnych płyt Saxon, przy czym ta druga zupełnie zbędna, bo digipak zastąpił digibook. Ale wyglądało to przyzwoicie i cena była odpowiednia.
Dokładnie takie miałem skojarzenie - z piratami sprzed dwudziestu lat.
W ostatnich latach były dwie reedycje wczesnych płyt Saxon, przy czym ta druga zupełnie zbędna, bo digipak zastąpił digibook. Ale wyglądało to przyzwoicie i cena była odpowiednia.
Do niedawna chodziły na wyprzedażach bogate, pudełkowe remastery z bonusamiRecit The Thornographer pisze: ↑śr gru 06, 2023 10:15 am
Swoją drogą jak kupowałem re-edycje pierwszych płyt Saxon w takich książeczkach ok 5 (lub więcej?) lat temu to też nie było super, ale o wiele lepiej.
https://www.discogs.com/release/2579808-Saxon-Destiny
Jak wyszły to były poniżej 30 zł
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
- johnny_o
Zgadza się - świetny stosunek ceny do jakości, potem już tylko gorzej. Nie przepadam za bonusami na podstawowej płycie, ale to chyba jedyny minus tych wydań - pamiętam że swego czasu dorwałem wszystkie w Media Markt po 26.99 zł.
- Recit The Thornographer
- -#Assassin

Ach, Mediamarkt i płyty, teraz wspominam to niemalże z podobnym sentymentem co dziuple z kasetami w latach dziewięćdziesiątych 
Pudełkowych Saxon niestety nie kojarzę. Kiedyś widziałem tylko takie, które układają się w logo zespołu na grzbietach, podobnie jak remastery Ironów czy Judasów. W tych książkowych, które nabyłem też jest sporo bonusów.
Pudełkowych Saxon niestety nie kojarzę. Kiedyś widziałem tylko takie, które układają się w logo zespołu na grzbietach, podobnie jak remastery Ironów czy Judasów. W tych książkowych, które nabyłem też jest sporo bonusów.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
- johnny_o
Taaak, tylko parę lat minęło ale łezka w oku się kręci
Mówimy o tych samych wydaniach, z logo na grzbietach - to były właśnie te digibooki z bonusami na jednej płycie. Potem wjechały digipaki bez bonusów trochę droższe, a teraz ten nieszczęsny dwa razy droższy karton.
Mówimy o tych samych wydaniach, z logo na grzbietach - to były właśnie te digibooki z bonusami na jednej płycie. Potem wjechały digipaki bez bonusów trochę droższe, a teraz ten nieszczęsny dwa razy droższy karton.
Johnny, po ile Ty masz wydań każdej płyty Saxon, że zapytam??
Wygląda, że tyle ile wyszło.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- johnny_o
Haha!
Doskonałe pytanie i sam chciałbym znać na nie odpowiedź... Wstyd się przyznać, ale mimo imponującej liczbowo kolekcji płyt jest ona w sporym nieładzie i mam nadzieję że w końcu wezmę się za porządki w przyszłym roku. Szacunkowo więc - jeśli chodzi o Saxon to każdej płyty od dwóch do czterech zwykłych wydań CD, do tego boxy tych nowszych kupowane na bieżąco i winyle od wielkiego dzwonu.
- johnny_o
Drugi singiel, na trzy dni przed premierą płyty.
https://m.youtube.com/watch?v=7-xgVaQX4 ... e=youtu.be
Mocno taki se, o wiele słabszy od otwieracza ale i tak nadal czekam z niecierpliwością na piątkową premierę całości.
https://m.youtube.com/watch?v=7-xgVaQX4 ... e=youtu.be
Mocno taki se, o wiele słabszy od otwieracza ale i tak nadal czekam z niecierpliwością na piątkową premierę całości.