Judas Priest

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Judas Priest

Post autor: gumbyy »

nugz pisze: ndz mar 10, 2024 6:25 pm Tam też robicie syf?? :)
Kto "my"? :lol:
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Polaczki :D
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

pinio pisze: sob mar 09, 2024 11:05 am Część pozostałych kawałków ma zadziwiającą cechę - ok. 5-ominutowe utwory zaczynają się dłużyć.
To jest mój zarzut do większości utworów JP z XXI w. :B
gumbyy pisze: ndz mar 10, 2024 3:28 pm Początek bardzo dobry, później troszkę mi siadło napięcie przy numerach 4-6. Następnie wracamy na wyższy level.
Mam bardzo podobne odczucia. Ogólnie album mi się podoba i wysunę śmiałą opinię, że jest to najlepsza płyta Judas Priest od czasów powrotu Halforda do zespołu. A już na pewno lepsza od dwóch poprzedniczek, co do których mam zdanie, że to przeciętny judaszowy generator piosenek, co nie jest jakimś tam zarzutem, bo ten generator dosyć dobrze się sprawdza. W przypadku Invincible Shield oczywiście też mamy z nim do czynienia, ale tutaj zadziałał wyśmienicie :mryellow:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Siwy pisze: ndz mar 10, 2024 9:26 pm
gumbyy pisze: ndz mar 10, 2024 3:28 pm Początek bardzo dobry, później troszkę mi siadło napięcie przy numerach 4-6. Następnie wracamy na wyższy level.
Mam bardzo podobne odczucia. Ogólnie album mi się podoba i wysunę śmiałą opinię, że jest to najlepsza płyta Judas Priest od czasów powrotu Halforda do zespołu. A już na pewno lepsza od dwóch poprzedniczek, co do których mam zdanie, że to przeciętny judaszowy generator piosenek, co nie jest jakimś tam zarzutem, bo ten generator dosyć dobrze się sprawdza. W przypadku Invincible Shield oczywiście też mamy z nim do czynienia, ale tutaj zadziałał wyśmienicie :mryellow:
Po kilku (!) kolejnych odsłuchach te spokojniejsze numery też zaczynają do mnie gadać :)

Jak na razie kapitalnie zagrany heavy metal. W tym gatunku nic innego mi nie potrzeba. Jest życie, jest energia, jest moc w tym graniu. Fajne riffy, świetne sola, bardzo dobry wokal, a kompozycje zgrabnie poukładane... czego wiecej chcieć?
www.MetalSide.pl
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Nie wypowiem się na temat brzmienia, bo nie miałem okazji posłuchać jeszcze na lepszych słuchawkach, ale przynajmniej słychać że ta płyta jest jakoś wyprodukowana. I co z tego, że Halford nie wyciągnie wszystkiego live, przecież nie o to chodzi...

A Giants muszą zagrać na żywo. Ale to będzie petarda \m/
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Niech ten Ksiądz tylko utrzyma LOVE BITES, bo "wiszą" mi ten numer od 2015, kiedy to wyleciał z koncertu w Łodzi

https://www.setlist.fm/setlist/judas-pr ... 9649a.html
versus
https://www.setlist.fm/setlist/judas-pr ... 95ce9.html
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Jak na razie taki se ten set.

I wiecznie to Green Manalishi :facepalm:
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Set średni. Kilka wałków kompletnie nie potrzebnych. Gdzie te 3 deep cuty?
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Set nie powala, dla mnie niezłe ratio, bo 3 nie slyszane starocie i 3 nowe (no i dwa z mojego top2 IS), ale od zachwytów jestem daleki. Zielony manichean, bardzo źle
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Brakuje więcej wałków z nowej płyty. Jak już Rob chce zdzierać gardło Painkillerem, to wolałbym Serpenta usłyszeć. A gdzie jeszcze Gates of Hell czy Giants in the Sky
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Note: “You Don't Have to Be Old to Be Wise” and "Electric Eye" were on the printed setlist but not played

--
To jest typowy set Greatest Hits. Sądzę, że utwory będą rotacyjne i oby bardziej uwględniały nową płytę. Może tak być na kontynencie, bo publika w UK z pewnością ma wyższą średnią wieku. Wymieniłbym Painkillera na cokolwiek innego z tej płyty, no ale wiadomo ...
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

I'll call out to the world tonight
To raise your horns up high

Byłem pewien, że ten fragment jest stworzony pod określoną reakcję widowni. No to w takim razie nie będzie zbiorowego wzniesienia manu cornuta ;)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Setlista jest okej. Nie ma takiego efektu wow, jak w 2018 i w 2021 roku, ale na papierze wygląda to solidnie. Na pewno brakuje mi tu utworu, który stanowiłby faktycznie dużą rodzynkę (coś typu Saints in Hell na Firepower tour, Genocide na ostatnim legu urodzinowej). Ale poza tym?

-Rapid Fire nie było grane regularnie na żadnej trasie po Epitaph
-Love Bites po 80s grali tylko na jednej trasie i to niestety nie u nas xD
-Screaming for Vengeance słyszało ilu Polaków, 3k? Wiele więcej w Ergo w 2015 nie było.

Także ogólnie ma to ręce i nogi, choć skłaniałbym mówiąc, że nie oczekiwałem czegoś więcej.

Zwróćcie też uwagę na to, że to ich pierwsza trasa po Wyspach od 2015. Możliwe, że to dlatego ten set wygląda trochę jak sklejka z kilku ostatnich. Myślę, że do Krakowa coś może się zmienić, bo patrząc na dotychczasowy schemat, jest na to spora szansa

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

^Bedą rotacje i rodzynki, no przecież kto gra cały czas to samo :P
Mnie set siadł.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Pewnie, że do Krakowa set się może zmienić - wylecą Love Bites, Rapid Fire i Beyond :mryellow: I będzie 15 wałków jak w Bratysławie i Halle.
Nie mogłem się powstrzymać ale to już naprawdę ostatni raz.

Lightning Strike - po co? Turbo Lover też już niestety jak widać stał się kotletem pokroju BtL i musi być. Victim - po co? Manalishi - :facepalm: Painkillera też mogli sobie darować, szczególnie na koniec seta. Miałem wczoraj kupić bilet na Kraków ale zapomniałem i ten set ostudził mój zapał. Zobaczymy jak to się rozwinie.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Rotacji na zasadzie Mety nie przewiduję, ale pewnie za jakiś czas i co jakiś czas pozycje z poszczególnych slotów będą się zmieniać.

A z rzeczy, które uznaję za fajne:
- mamy 2 (!!!) utwory ze Stained Class w 1 secie, po raz pierwszy od nie wiem ilu lat
- wróciło Beyond the Realms of Death (było w 2022, ale tylko w US, w Europie ostatnio w 2015)
- Saints in Hell też nie będę gardził bo to po prostu zajebisty numer
- Rapid Fire na drugiej pozycji pojawiało się w każdej "symulacji", jaką robiłem przed trasą - miałem więc dobrego nosa i powinno to fajnie działać :)
- Set nie jest przeładowany, 18 pozycji to optymalna dla Roba ilość
- Breaking the Law jest wcześnie, więc liczba kotletów na koniec zmniejsza się
- Wróciło Metal Gods, za którym w sumie się stęskniłem, bo ostatnio było u nas na Firepower Tour

Największe minusy:
- Lightning Strike; działa na żywo bdb, ale na tym etapie jest overplayed i wolałbym tu Necromancera lub Evil Never Dies
- Trial By Fire to dla mnie najsłabszy utwór z nowej, mogłoby go zastąpić dosłownie cokolwiek innego
- Manalishi, które lubię i którego statystyki setlistowe są mi doskonale znane, ale można było tam dać coś ciekawszego
- Painkiller, jak powyżej, ale to można pisać do porzygu
Ostatnio zmieniony wt mar 12, 2024 8:59 am przez Schizoid, łącznie zmieniany 1 raz.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
kalectwo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: kalectwo »

Schizoid pisze: wt mar 12, 2024 7:47 am - Painkiller, jak powyżej, ale to można pisać do porzygu
Kurła serio, przecież już udowodnili co najmniej na 2 legach że można sobie poradzić bez Środkaprzeciwbólowego. No ale może faktycznie na kontynent trochę zmanipulują, dobrze by było.
Ostatnio zmieniony wt mar 12, 2024 8:56 am przez kalectwo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ech, nie sądzę, tym razem Painkiller raczej zostaje na całą trasę. Rob ostatnio gadał, że jak nie zagrają któregoś z hitów (i tu wskazał m.in. Painkillera), to ludzie ich zjedzą :roll:

nugz
SMERF MARUDA

Nie zapominajmy, że publika, jak u każdego innego wielkiego zespołu, chce HITów.
Ekipa śledząca sety, rozkminiająca, czekająca na smaczki - to malutki ułamek frekwencji
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

No i jest to w pełni zrozumiałe, ale ten hit akurat stanowi dla Halforda pewien problem

ODPOWIEDZ