Deep Purple

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

nugz
SMERF MARUDA

Re: Deep Purple

Post autor: nugz »

Morse jest, kurwa, nietykalny.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Tak! Zamiast kopiować Ricziego wypracował mega charakterystyczny styl z nieprawdopodobnym feelingiem, no ubóstwiam.
nugz
SMERF MARUDA

Jeszcze jego niefortunna przypadłość czyni z niego jeszcze większego wojownika gitary, podobnie jak z Tiptona.
Awatar użytkownika
johnny_o

No właśnie... Jak cholera podziwiam takie oddanie drugiej osobie, trzeba mieć w sobie wielkie pokłady dobroci które nie każdemu są dane. A niby tylko poważnie potraktował słowa przysięgi małżeńskiej.
nugz
SMERF MARUDA

Tak, to też było wspaniałe, bardziej miałem na myśli jego artretyzm, czy parkinsona Tiptona.
Awatar użytkownika
johnny_o

No tak, przypadłość i Tipton... Sytuacja z żoną zupełnie przyćmiła mi jego własne problemy zdrowotne więc tym bardziej cześć i chwała.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

krusejder pisze: sob lip 20, 2024 12:10 am
Piotr Lange pisze: pt lip 19, 2024 11:52 pm
krusejder pisze: pt lip 19, 2024 11:40 pm Rzeczywiście słucha się całkiem przyjemnie. Planuję zakup. Tyle, że ja uważam płyty po Purpendicular za słabe lub bardzo słabe. Najlepszy krążek w XXI wieku to oczywistość, ale z tą ekstraklasowością to chyba bym nie wyrywał się
Ekstraklasa to był Perfect Strangers czy inny Fireball. Nie, aż tak świetnie nie jest.
Dokładnie tak
O, właśnie. Po premierze czasami patrzy się na na nowe płyty z przesadnym entuzjazmem, a czas potrafi je brutalnie weryfikować.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

Schizoid pisze: pt lip 19, 2024 11:53 pm Now What i Infinite były dobre
Podzielam tę opinię. Przy czym mam jeszcze sentyment do Abandon. A Purpendicular uważam za jeden z ich najlepszych albumów ever.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

IgorW pisze: sob lip 20, 2024 10:45 am
Podzielam tę opinię. Przy czym mam jeszcze sentyment do Abandon. A Purpendicular uważam za jeden z ich najlepszych albumów ever. Również cieszy mnie, że tak cenicie Morse'a, wybitny gitarzysta. Rzrczywcie, mógł stać się kopią Blackmore'a, ale postanowił być sobą i zrobił z DP trochę inny zespół.
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Podzielam tę opinię. Przy czym mam jeszcze sentyment do Abandon. A Purpendicular uważam za jeden z ich najlepszych albumów ever. Również cieszy mnie, że tak cenicie Morse'a, wybitny gitarzysta. Rzrczywcie, mógł stać się kopią Blackmore'a, ale postanowił być sobą i zrobił z DP trochę inny zespół.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Parpendicular powinien ukazać się po Perfect Strangers.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Purpendicular to była świeżość i piękne melodie. Niestety na następnych LP zabrakło obu tych czynników. Aż do teraz.

Co do płyt pomiędzy PS a Pu - Battle Rages On broni się bardzo dobrze. Mnóstwo świetnej muzyki. Blue Light też bardzo lubię, na pewno wyżej cenię niż cokolwiek po Purpendicular. Zaś Slaves and Masters jest nieslusznie oceniany tak nisko. Jednak to nie jest taki kloc jak najgorsze płyty Scorpions (Eye to Eye), Kiss (Psycho Circus) itp itd
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Akurat Psycho Circus to całkiem niezła płyta. Cięższa od poprzednich, nie jakaś wybitna, ale dobrze się jej słucha. Slaves and Masters to takie bardzo radiowe granie. Jak "późne" Rainbow. Można posłuchać. Batlle Rages On bardzo dobra płyta. Na Purpendicular słychać, że zespół gra już inaczej niż z Blackmorem, ale to świetna płyta. Za Abandon nie przepadam. Późniejsze były dla mnie nudne, zbyt monotonne. Now What i Infinite to znowu solidne granie i dobrze się ich słucha. Z drugiej strony wolę wracać do innych płyt. Choćby Battle Rages czy Purpendicular

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Sun Quench
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Sun Quench »

Nowa płyta super, a nowa płyta Black Country Communion jeszcze lepsza, dużo dobrych rzeczy wyszło w tym roku
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Muszę posłuchać BCC.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

BCC na pewno nie gorsze
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

BCC naprawdę fajne. Co dla mnie ciekawe, byłem fanem ich płyt 1 i 2, ale zupełnie ominąłem albumy 3 i 4. Pewnie muszę nadrobić. Jeszcze a propos BBC, ja wiem, że z tym tematem to jak walenie grochem w ścianę, ale poleciałbym posłuchać go ludziom nadal spłakującym się, że "Kevin Shirley zły producent".
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Zły nie jest, ale z Maidenami mu nie wyszło.
Awatar użytkownika
johnny_o

Nikt nie twierdzi że Shirley to zły producent, jedynie że nie umie metalu i nie nadaje się do Maiden.
A jeśli chodzi o =1, to po kilku odsłuchach daleki jestem od zachwytów, ale też nie ma mowy o rozczarowaniu. Rzeczywiście czuć energię i powiew świeżości, choć żaden z utworów na razie mi się nie wyróżnił. Wyłapuję za to nawiązania do wcześniejszych płyt - kilka motywów i tekstów mam wrażenie powtarza się z ostatniego albumu, a otwierający Show Me brzmi zarówno pod względem melodii jak i wokalu Gillana jak żywcem wyjęty z Abandon. Będę grzał tę płytę przynajmniej do końca miesiąca, kilkadziesiąt zatem odsłuchów jeszcze przede mną więc mam nadzieję że album tylko zyska. Zamówiony dawno temu box już w drodze, a z okazji premiery ogarnąłem październikowe Katowice.
Lonerunner
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Lonerunner »

johnny_o pisze: ndz lip 21, 2024 10:23 am Nikt nie twierdzi że Shirley to zły producent, jedynie że nie umie metalu i nie nadaje się do Maiden.
A jeśli chodzi o =1, to po kilku odsłuchach daleki jestem od zachwytów, ale też nie ma mowy o rozczarowaniu. Rzeczywiście czuć energię i powiew świeżości, choć żaden z utworów na razie mi się nie wyróżnił. Wyłapuję za to nawiązania do wcześniejszych płyt - kilka motywów i tekstów mam wrażenie powtarza się z ostatniego albumu, a otwierający Show Me brzmi zarówno pod względem melodii jak i wokalu Gillana jak żywcem wyjęty z Abandon. Będę grzał tę płytę przynajmniej do końca miesiąca, kilkadziesiąt zatem odsłuchów jeszcze przede mną więc mam nadzieję że album tylko zyska. Zamówiony dawno temu box już w drodze, a z okazji premiery ogarnąłem październikowe Katowice.
Co do Shirleya to pełna zgoda, o metalu nie ma pojęcia. Słyszałem szereg płyt, które nagrywał i miksował, różne style, różni wykonawcy niemniej charakterystyczny "muł" w brzmieniu pozostał.
ODPOWIEDZ