Ten typ to jest dla mnie totalny błazen i generalnie gdyby te jego recenzje były w wersji papierowej, to może (i tylko może) nieźle podcierało by się nimi dupęKingCrimson95 pisze: ↑ndz sie 25, 2024 11:32 amAkurat u tego człowieka taka ocena mnie absolutnie nie zaskakuje, kiedyś z jego klakierkiem spięliśmy się gdzieś w sieci.Jacek12 pisze: ↑czw sie 15, 2024 12:14 pm https://pablosreviews.blogspot.com/2024 ... -2024.html
Dla mnie wrzask Gillana lepszy od Dickonsona
Deep Purple
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Deep Purple
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- KingCrimson95
- -#Invader

No tam się rozbiła dyskusja o jakiś zespół progresywno rockowy - nie wiem czy o Porcupine Tree, czy o Genesis. I jeden właśnie z pupilków Pałasza wyskoczył z hasłami do nas, że się ch... znamy, bo wszyscy jednym tchem wymieniają jako legendy progowe Floydów, Genesis, a one są gówno warte, bo to King Crimson jest najlepsze i jakieś tam totalnie niszowe inne projekty i że właśnie Paweł to jest super recenzent, bo on się nie spuszcza nad płytami jak ssą, a szuka ambitniejszych rzeczy i on bardzo dużo płyt ocenia surowo, ale dzięki temu te 6/10 i w górę są naprawdę doskonałe itd.Schizoid pisze: ↑ndz sie 25, 2024 11:56 amTen typ to jest dla mnie totalny błazen i generalnie gdyby te jego recenzje były w wersji papierowej, to może (i tylko może) nieźle podcierało by się nimi dupęKingCrimson95 pisze: ↑ndz sie 25, 2024 11:32 amAkurat u tego człowieka taka ocena mnie absolutnie nie zaskakuje, kiedyś z jego klakierkiem spięliśmy się gdzieś w sieci.Jacek12 pisze: ↑czw sie 15, 2024 12:14 pm https://pablosreviews.blogspot.com/2024 ... -2024.html
Dla mnie wrzask Gillana lepszy od Dickonsona
Ja nie powiem, bo czasem napisze coś z sensem, ale w większości to mam wrażenie, że się po prostu dowala na zasadzie byle było bardziej kontrowersyjnie i anty w stosunku do innych recenzentów. Przykładem wspomniana recenzja Purpli.
Koncertowo 2025:
22.11. - Sabaton - Kraków
01.12. - Till Lindemann - Kraków
05.12. - Jethro Tull - Kraków
Cóż, a czy nie jest tak, że oceniacie te płyty wysoko, bo to Purple. Podobnie jak ostatnio w ankiecie na album 2013 wygrali Black Sabbath. Chyba tylko dlatego, że to Black Sabbath, bo "13" to całkiem przeciętna płyta. Poprawna, ale nic nie wnosi i nie zapada jakoś specjalnie w pamięć. Podobnie ostatnio przesłuchałem sobie Now What. Pamiętałem, że nawet wydawała mi się ta płyta spoko. Leciała sobie, a ja coś robiłem. Na koniec stwierdziłem, że rzuciły mi się w uszy tylko 2 fragmenty tej płyty, a reszta jakaś nijaka.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Mi w ogóle tutaj nie chodzi o Purpli, ja tego typa kojarzę z wielu innych recenzji i gość trzyma stabilny, gówniany poziom.
A Now What jest bardzo przyjemne. Nie słyszałem z 5 lat, a dalej pamiętam wiele melodii. Blood From a Stone, Apres Vous, Vincent Price, Weirdistan, Hell to Pay, Above and Beyond, All the Time, Uncommon Man... Ten krążek wysmażyli ładnie. Ostatniej nie słyszałem, ale NW jest lepszy od wszystkiego, co nagrali potem - i od najnowszego albumu zapewne też.
A Now What jest bardzo przyjemne. Nie słyszałem z 5 lat, a dalej pamiętam wiele melodii. Blood From a Stone, Apres Vous, Vincent Price, Weirdistan, Hell to Pay, Above and Beyond, All the Time, Uncommon Man... Ten krążek wysmażyli ładnie. Ostatniej nie słyszałem, ale NW jest lepszy od wszystkiego, co nagrali potem - i od najnowszego albumu zapewne też.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Sun Quench
- -#Trooper

Tak patrząc spokojnie na setlist to w sumie nie ma tragedii, 5 kawałków z nowej płyty zawsze na plus, szkoda że nie ma Pictures of You
Kotlety troche ciężkie do strawienia, no mogli by rotować jakieś kawałki, a bisy to już tragedia, co mnie martwi to to że moja żona nigdy nie usłyszy na żywo When a Blind Man Cries, Perfect Strangers, Sometimes I Feel Like Screaming, a ja że nie usłyszę The Surprising, na Child in Time moja żona załapała się na bardzo fajnym koncercie Rainbow, jakoś tak że Rainbow grał gdzieś tak w 2019 roku seta którego połowa to były kawałki Deep Purple
Kotlety troche ciężkie do strawienia, no mogli by rotować jakieś kawałki, a bisy to już tragedia, co mnie martwi to to że moja żona nigdy nie usłyszy na żywo When a Blind Man Cries, Perfect Strangers, Sometimes I Feel Like Screaming, a ja że nie usłyszę The Surprising, na Child in Time moja żona załapała się na bardzo fajnym koncercie Rainbow, jakoś tak że Rainbow grał gdzieś tak w 2019 roku seta którego połowa to były kawałki Deep Purple
Child in Time to oni już z 20 lat nie grają i dobrze. Skoro Gillan ma swoje ograniczenia i je zna, to po co forsować coś, czego nie jest w stanie zaśpiewać?
Czemu nigdy? Wszystkie wymienione kawałki byly grane często w ostatnich latach - sam usłyszałem wszystkie poza Blind ManemSun Quench pisze: ↑pn sie 26, 2024 11:50 pm Tak patrząc spokojnie na setlist to w sumie nie ma tragedii, 5 kawałków z nowej płyty zawsze na plus, szkoda że nie ma Pictures of You
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
- KingCrimson95
- -#Invader

W odniesieniu do najbardziej znanych dokonań zarówno Purpli, jak i Sabbath to daleko w tyle zostaje połowa jak nie 2/3 dalszej dyskografii. Takie są fakty, a co do wspomnianego recenzenta to Schizoid omówił praktycznie to samo, co i ja uważam. Nie moja bajka, ale nie będę krytykować tych, co mu bezgranicznie wierzą, pod warunkiem, że w resztkach zachowują jednak zdrowy rozsądek i przesłuchują, a nie oceniając w ciemno, bo pan PP przemówiłpz pisze: ↑pn sie 26, 2024 10:46 pm Cóż, a czy nie jest tak, że oceniacie te płyty wysoko, bo to Purple. Podobnie jak ostatnio w ankiecie na album 2013 wygrali Black Sabbath. Chyba tylko dlatego, że to Black Sabbath, bo "13" to całkiem przeciętna płyta. Poprawna, ale nic nie wnosi i nie zapada jakoś specjalnie w pamięć. Podobnie ostatnio przesłuchałem sobie Now What. Pamiętałem, że nawet wydawała mi się ta płyta spoko. Leciała sobie, a ja coś robiłem. Na koniec stwierdziłem, że rzuciły mi się w uszy tylko 2 fragmenty tej płyty, a reszta jakaś nijaka.
Koncertowo 2025:
Now What ma też kopa jak najnowsza płytka choć to inne nieco granie. Ja z 21 wieku to lubię właśnie NW, Infinite no i tą najnowszą. Banany średnie ( przez brzmienie), Raprture i Whoosh na obu są fajne kawałki ale jako całość mi nie podchodzą.Schizoid pisze: ↑pn sie 26, 2024 11:12 pm Mi w ogóle tutaj nie chodzi o Purpli, ja tego typa kojarzę z wielu innych recenzji i gość trzyma stabilny, gówniany poziom.
- Sun Quench
- -#Trooper

Ktoś ze sztabu Deep Purple chyba czyta to forum. Do setu wskoczyło When A Blind Man Cries i to jako dodatkowy kawałek a nie zamiast innego. Bardzo miła niespodzianka.
Siemka, a co byście powiedzieli na takie coś żeby np. taki Kevin Shirley, Bob Clearmountain albo Mike Fraser zremiksowali albumy Purpli z 21 wieku Banany i RotD na wzór Still Good to be Bad Whitesnake z 2023, a te z Ezrinem na wzór The Purple Album tez Wh i z 23 roku?
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Wara od Purpli XXI wieku!
Kompozycje są wporządku tylko miksy takie nie dokońca
- Sun Quench
- -#Trooper

Don Airey wyda nową płytę w marcu, jest pierwszy kawałek.
Mam do tego muzyka wielki szacunek, wspaniała kariera, wirtuoz, z kim on nie grał..., a jeszcze wygrał sobie w międzyczasie konkurs Eurowizji, no i jest wartością dodaną do jednego z moich ulubienych zespołów a w buty wchodził przeogromne, z Simonem Mcbridem piszą nowy rozdział, oby trwał jak najdłużej, w tym zespole albo w innym, na koncercie Deep Purple w zeszłym roku błyszczał, to był w ogóle świetny koncert
https://blabbermouth.net/news/deep-purp ... o-the-edge
https://www.youtube.com/watch?v=6qIVoUF1sMo
Nowy utwór całkiem całkiem, mógłby spokojnie wylądować na ostatniej albo następnej płycie Deep Purple, dziwnie się słucha DP bez Gillana, niby byle kto nie śpiewa ale o ile jako solowy projekt Dona ok to mam nadzieję że nie jest to przymiarka do ciągnięcia pod szyldem DP z innym wokalistą.
Mam do tego muzyka wielki szacunek, wspaniała kariera, wirtuoz, z kim on nie grał..., a jeszcze wygrał sobie w międzyczasie konkurs Eurowizji, no i jest wartością dodaną do jednego z moich ulubienych zespołów a w buty wchodził przeogromne, z Simonem Mcbridem piszą nowy rozdział, oby trwał jak najdłużej, w tym zespole albo w innym, na koncercie Deep Purple w zeszłym roku błyszczał, to był w ogóle świetny koncert
https://blabbermouth.net/news/deep-purp ... o-the-edge
https://www.youtube.com/watch?v=6qIVoUF1sMo
Nowy utwór całkiem całkiem, mógłby spokojnie wylądować na ostatniej albo następnej płycie Deep Purple, dziwnie się słucha DP bez Gillana, niby byle kto nie śpiewa ale o ile jako solowy projekt Dona ok to mam nadzieję że nie jest to przymiarka do ciągnięcia pod szyldem DP z innym wokalistą.
- johnny_o
Bardzo fajny numer i wszedł od razu, choć wokal to takie połączenie młodszego Gillana z młodszym Dickinsonem. Też uwielbiam Aireya, absolutny przekocur i niech nagrywa i koncertuje jak najdłużej. Ale prawda jest taka że on też już swoje lata ma i moim zdaniem o ciągnieciu DP bez któregoś z Ianów i Rogera nie może być mowy, bo w każdej chwili Simon może zostać sam na placu boju. Don nagrywa i koncertuje pod własnym szyldem ze swoim zespołem od lat, i dzięki temu też poznał Simona. Mimo wszystko jest to nieklasyczne 40% DP i niech robią co chcą, każdą ich działalność przyjmę z uśmiechem i otwartymi ramionami.
Też jestem w tej mniejszości która uważa że zeszłoroczny koncert był świetny, no ale mi nie przeszkadza obecna forma Klausa w Scorpionsach więc tak już mam że podchodzę do dziadków z maksimum szacunku i minimum oczekiwań, ciesząc się że w ogóle jest mi jeszcze dane.
Też jestem w tej mniejszości która uważa że zeszłoroczny koncert był świetny, no ale mi nie przeszkadza obecna forma Klausa w Scorpionsach więc tak już mam że podchodzę do dziadków z maksimum szacunku i minimum oczekiwań, ciesząc się że w ogóle jest mi jeszcze dane.
Po paru odsłuchach albumu RotD stwierdziłem że bardziej mi podchodzi od Whoosh.
- johnny_o
Dwa ostatnie linki to to samo, ale słowa Paice'a z pierwszego to już jakiś konkret. Niech nagrywają, choć nie sądzę żeby się uporali rok do roku.
Od marca tego roku myślę że coś robią. Ian Paice mówił od marca do maja właśnie. Drugi link rzeczywiście to samo z 3 (chociaż to oficjalna ich stronka na FB);)