6-7/09/2024 - Hawierzów (Avantasia, Bryan Adams)

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: 6-7/09/2024 - Hawierzów (Avantasia, Bryan Adams)

Post autor: krusejder »

Mnie najbardziej zaskakuje ten koncert w kontekście tego, że za miesiąc Bryan gra płatny gig tuż obok w Brnie.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
ratk
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: ratk »

Sprzedam bilet na pierwszy dzień - Avantasia (50 PLN). Aktualnie bilety są po 500 CZK (ok. 85 PLN).
jajco
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: jajco »

Piękny festyn hehehe.
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Proszę o dłuższą relację! :)
jajco
-#Trooper
-#Trooper

95 min grania nie widziałem stoiska z merchem, a szkoda. Wśród ludzi raczej spokój aczkolwiek bardziej żywiołowi niż w Straszęcinie i widać było że Tobi lubi ten kraj. Brak stałych gardłowych typu Atkins, Lande, Martin. Na plus Herbie aczkolwiek przy jednym kawałku kaleczył ale już nie pamiętam którym. Lucyfer z płonącym fortepianinem spoczko, scena fajna, wizualizacje w tle też w pytke. Zagrali Draconian z takich mało spotykanych kawałków.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

A złapałeś coś?
jajco
-#Trooper
-#Trooper

Niet, ale audio się nagrało.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ważne że był Bob Catley. Ogólnie jestem bardzo kontent z koncertu.

Jedyny minus organizacji: tam nie ma gdzie parkować blachosmroda. Na ulicach zakazy choć miejsca na chodnikach mnóstwo...
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
jajco
-#Trooper
-#Trooper

Ja tam nie mogę narzekać, przyjechałem 20.15 i elegancko może 200 metrów od wejścia zostawiłem wozidło.

Mi trochę Jorna brakowało.

A tu setlista:
1. Spectres - przypomniał mi się mój pierwszy koncercik Avantasii w Sninie to były czasy...
2. Reach Out For The Light
3. Scarecrow - jakoś nie przepadam za tym kawałkiem, a większość ludzi orgazmów dostaje jak go słyszy na żywca.
4. Dying For An Angel
5. Draconian Love
6. Promised Land
7. The Story Ain't Over
8. Let The Storm Descend Upon You
9. Farewell
10. Shelter From The Rain
11. Lost In Space
12. Lucyfer
13. Sign Of The Cross standardowo z fragmentem The Seven Angels
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Koncert bardzo fajny. Co prawda zdecydowanie krótszy niż te ich niefestiwalowe ale w niczym mi to nie przeszkodziło dobrze się bawić. Byłem ich głodny, jechałem z dobrym nastawieniem więc i kotlety smakowały wybornie.
Oczywiście brakuje Jorna w tym roku, Scarecrow bez niego bardzo traci ale było dużo Herbiego którego bardzo lubię więc to aż tak nie boli. Zresztą zdążyłem się przyzwyczaić, to już nie tak jak w Oberhausen rok temu jak z partyzanta wyskoczył Atkins zamiast Norwega.
Ten gość z Heat (nigdy nie zapamiętam jak się nazywa) na początku streama z Wacken jawił się jako cyrkowiec ale z czasem muszę przyznać, że dobrze się wpasował i jest spoko odświeżeniem składu.
Aaa i szokuje brak w secie wczoraj Avantasii, toż to kotlet kotletów! Miłym zaskoczeniem natomiast Draconian Love.

Dojechałem na 19.30, zaparkowałem wzdłuż tej ulicy na której były bramki, na trawniku ale przede mną był rząd innych aut więc stwierdziłem, że pewnie tak można. Wcześniej próbowałem pod jakimiś blokami po drodze ale nic wolnego nie było. Wyznaczone miejsca też wszystkie pozajmowane.
Na teren imprezy wszedłem 19.50, na tym ichniejszym Turbo stałem spokojnie na końcu. Choć oczywiście przesada z tym Turbo bo chyba nie ma w Polsce zespołu tego typu, który przyciągnąłby taką publikę. Wokół mnie mnóstwo ludzi śpiewało, i starszych i młodszych. Naprawdę zazdraszczam Czechom, że taka muza ma u nich takie wzięcie.
Zaraz po ich występie ruszyłem do przodu i bez wielkiego wysiłku i przepychania wylądowałem w 3-4 rzędzie przed wybiegiem sceny.
A propos wybiegu - przypuszczałem, że wokaliści będą bardzo mało z niego korzystać, ponieważ nie ma tam promptera ;-) Porównując to na przykład jak z wybiegu korzystają Deris i Kiske to bieda straszna. A już nie mówiąc o gitarzystach, którzy ANI RAZU nie ruszyli się te ciut bliżej publiki. Nawet na koniec po ukłonie nikt kompletnie nie podszedł. Mocno niewykorzystany potencjał.

Nic nie złapałem, ale tym razem nie dlatego, że nie umiem łapać, ale oni po prostu nic nie rzucają :mryellow:
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

jajco pisze: pt wrz 06, 2024 10:46 pm 95 min grania nie widziałem stoiska z merchem, a szkoda. Wśród ludzi raczej spokój aczkolwiek bardziej żywiołowi niż w Straszęcinie i widać było że Tobi lubi ten kraj. Brak stałych gardłowych typu Atkins, Lande, Martin. Na plus Herbie aczkolwiek przy jednym kawałku kaleczył ale już nie pamiętam którym. Lucyfer z płonącym fortepianinem spoczko, scena fajna, wizualizacje w tle też w pytke. Zagrali Draconian z takich mało spotykanych kawałków.
Był merch, co prawda po gigu były już tylko dwa wzory trasówki (co ciekawe z wydrukowaną Zyliną ale i Hawierzowem) po 800 koron. Niezła cena swoją drogą.
Swoje stoiska mieli również Traktor i Dymytr czy jak mu tam.
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

barsiarz pisze: sob wrz 07, 2024 8:53 am Ten gość z Heat (nigdy nie zapamiętam jak się nazywa) na początku streama z Wacken jawił się jako cyrkowiec ale z czasem muszę przyznać, że dobrze się wpasował i jest spoko odświeżeniem składu.
Kenny Leckremo.

Bardzo dobry wokalista i jeszcze lepszy frontman. Taki z ADHD. Widziałem H.E.A.T. w Wiedniu rok temu - gość przez 90 minut koncertu się nie zatrzymywał, każdego do zabawy wciągnął :)

Moim zdaniem bardzo dobry strzał Tobiego, mam nadzieję że na wiosnę też będzie obecny :)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja też pozytywnie odbieram Kenny'ego zwłaszcza że nie widzieliśmy go w Wizowicach
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

Zrobię lekki oftop to wątku - ale jeżeli ktoś nie słuchał ostatniego H.E.A.T. ("Force Majeure") - to gorąco polecam.

Płyta z cyklu przebój goni przebój :)

Przepraszam za offtopa ;)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wszystkie płyty H.E.A.T. są godne polecenia fanom melodyjnego rocka :) Widziałem ich rok temu, na wspólnej trasie z Eclipse i ... oba bandy są świetne. Mnie bardziej pasują hity HEAT

Wróćmy na Zaolzie, do Bryana. Bardzo wysoka forma artysty. Koncert trwał 1:45, w zasadzie tyle co regularne, biletowane sztuki, pomijając sekcję "koncertu życzeń", trwających właśnie 15, czasem może trochę więcej minut.

Godnym odnotowania momentem był początek akustycznego numeru Here I Am ... , gdzie najpierw poleciała prawidłowa druga linijka
"There's nowhere else on Earth I'd rather be", a potem było ... Here I Am Rock You Like A Hurricane - z dedykacją dla Scorpions i zapowiedziami, że weterani hard rocka przyjadą do Hawierzowa. Czy tak będzie, zobaczymy

Ogólnie, bardzo udany wyjazd. Dodatkowym bonusem jest jakieś 10 butelek wina morawskiego w bagażniku samochodu. Bardzo zacne białe, półwytrawne wina chodzą po 20 - 30 zł. Poprzednia dyszka, zakupiona przy okazji Masters of Rock w lipcu, się już rozeszła ;)
jajco
-#Trooper
-#Trooper

barsiarz pisze: sob wrz 07, 2024 8:57 am
jajco pisze: pt wrz 06, 2024 10:46 pm 95 min grania nie widziałem stoiska z merchem, a szkoda. Wśród ludzi raczej spokój aczkolwiek bardziej żywiołowi niż w Straszęcinie i widać było że Tobi lubi ten kraj. Brak stałych gardłowych typu Atkins, Lande, Martin. Na plus Herbie aczkolwiek przy jednym kawałku kaleczył ale już nie pamiętam którym. Lucyfer z płonącym fortepianinem spoczko, scena fajna, wizualizacje w tle też w pytke. Zagrali Draconian z takich mało spotykanych kawałków.
Był merch, co prawda po gigu były już tylko dwa wzory trasówki (co ciekawe z wydrukowaną Zyliną ale i Hawierzowem) po 800 koron. Niezła cena swoją drogą.
Swoje stoiska mieli również Traktor i Dymytr czy jak mu tam.
Fak, no to moja strata. Mogłem lepiej szukać.

A propos wybiegu to w bodjże w Straszęcinie też był i sytuacja była podobna.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W tym roku nędza w Hawierzowie: Eurythmics, Rita Ora, Battle Beast ...
ODPOWIEDZ