Aria - mini tour Europa/Azja marzec/kwiecień 2025

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Aria - mini tour Europa/Azja marzec/kwiecień 2025

Post autor: Metalophil »

Ja tylko dodam, że Aria jako jeden z pierwszych zespołów występowała na Krymie zaraz po jego aneksji. Zdaje się, że nawet na imprezie, która była związana ze świętowaniem tego faktu...
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

A ja dodam, że nazwa tematu nijak się wpisuje w naszą forumową konwencję i proszę to naprawić
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cezi »

Schizoid pisze: czw sty 09, 2025 8:08 am

A z Niemcami sprawa jest specyficzna, bowiem co by nie mówić, przez lata współcześni Niemcy generalnie odcinali się od myśli nazistowskiej i nie chcieli mieć nic wspólnego z ideami hitlerowskimi. My zawsze będziemy na nich patrzeć jako na agresora, ale prawda jest taka, że zrównywanie dzisiejszego Niemca z Berlina z Niemcem z 1939 jest bardzo błędne. No chyba, że trafisz na sympatyka AfD, to wtedy możesz mu podarować swastykę, jeśli masz na zbyciu :mryellow:

Tutaj pełna zgoda...miałem kiedyś dyskusję z Niemcem dość długą, który mi trochę otworzył oczy. Oni sie w szkołach uczyli o całym okrucieństwie nazizmu i pokolenia, które nie mają i nie miały z tym nic wspólnego niosły to brzemię. Dlatego też Niemcy przez lata byli tak tolerancyjny dla wszelkiego maści imigrantów, żeby broń Boże, ktos ich nie nazwał nazistami. I to się trochę zemściło, bo młodsze pokolenia nie chcą juz nosić tego brzemienia, co daje pozywke dla ruchów typy AfD, a z drugiej strony imigranci bezlitośnie to wykorzystywali nazywając Niemców nazistami, jak czegos nie dostali.

Nota bene identyczny mechanizm jest z Zydami..nodmów Żydowi czegokolwiek, to jesteś antysemitą pierwszej klasy.

A w Rosji niestety - tylko lata 1991 - 1997 za jelcyna były okresem względnej odwilży w ich rewizjonistycznej polityce...Na czym Polska zyskała, że wyszliśmy z Układu Warszawskiego. Potem juz nastąpił rewizjonizm. Ale Arii i ich muzyki w to bym nie mieszał. Do takiego Janka Pietrzaka w polskich realiach bym ich nie porównał :D
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

(To już pewnie offtop na tym etapie, ale niech powisi chwilę tutaj)
Doprecyzuję może to co napisałem wcześniej, żeby nie było, że urządzam jakiś festiwal złośliwości.

Czytałem po aneksji Krymu sporo o realiach rosyjskich w popkulturze i nagłym wzroście motywów nacjonalistycznych, od kin przez komiksy aż po muzykę. Padł tutaj wątek finansowania przez tamtejsze władze, i tak, jest prawdą, że rosyjskie ministerstwo kultury zaczęło pompować spore pieniądze dla artystów tworzących w „duchu patriotyzmu” - albo na stałe, albo w pojedynczych przypadkach (film, album, piosenka). Tak jak również nadmieniłem wcześniej, mamy do czynienia z państwem, które rozszerzało coraz bardziej politykę rewizjonistyczną, po drodze wjeżdżając do Gruzji oraz najeżdżając Ukrainę.

Artyści wykonujący tam pochwalne utwory o historii wielkiej rasiji brali i biorą udział w tworzeniu nastrojów jingoistycznych - no choćby ten kawałek o wojnie z Japonią. Przecież oni to przegrali, a była to próba zbrojnego siłowania się z wschodzącym mocarstwem o terytoria azjatyckie - które faktyczne mocarstwo przerżnęło XD no jakieś pochwalne szlochy, że posłali dziesiątki tysięcy marynarzy by się potopili to zaiste chwała i gloria ku chwale ojczyzny. Czy to ma miejsce przy jednym utworze czy wielu, nie powinno to mieć większego znaczenia - nadal jest to jakaś cegiełka do budowania u nich militarystycznego ferworu. Porównanie do Sabatonu jest tutaj małe trafne. Sabaton gra dla wszelkich fanów czołgów czy ludzi z jakimś tam zapaleniem na historię z całego świata. Tam nie ma udziału w jakimś oddziaływaniu społecznym - dosłownie pic z puchałke gdzie grają dla każdego żeby zebrać jak najwięcej hajsu. Tutaj za przykład szukałbym nie Pietrzaka, ale jakąś kapelę która nie wiem, śpiewałaby o glorii zajęcia Litwy Środkowej z Wilnem.

Aria nie była założona w celu bycia nacjometalem. Sęk w tym, że u nich te militarystyczne propaństwowe treści pojawiły się w wydaniu koncertowym w dość newralgicznym czasie i są jasno skierowane do bardziej konkretnej grupy odbiorców. I takowa grupa nie jest nawet jakimś zbiorem fanów metalu z Rosji. Wraz z innymi wykonawcami (przecież materiał z wychwalaniem wojny ojczyźnianej i wielkości oraz wyższości Rosji tworzy tam cała rzesza raperów, zadłużonych piosenkarzy/piosenkarek pop i wielu innych), którzy tworzą tam taki kontent, targetem jest jak najszersza część rosyjskiego społeczeństwa - potencjalni rekruci lub zwolennicy ekspansywnej polityki zagranicznej. Także no jak widzę na internecie otwarcie prorosyjskich „polaków”, którzy wrzucają sobie piosnki o podobnym temacie obok postów potępiających władze Polski, to widząc ten kadr z koncertu Arii miałem wrażenie, że to jest coś co takowi mogą słuchać na okrągło.

Jeżeli byli na świeżo zajętym Krymie i z nagrań by wynikało, że mieli tam wprost świąteczny nastrój, to nie mamy o czym mówić.

@Cezi, ja ci solić nie będę jak tam pojedziesz, udanej zabawy mogę jedynie życzyć. Ale na twoim miejscu miałbym zwyczajne duże obiekcje co do tego: kto tam wokół mnie będzie, jakie ma „między wierszami” poglądy o takiej „szczekającej” w pobliżu Rosji Polsce i co by z nią zrobić należało, a dodatkowo poważnie bym się zastanowił, na jakie cele trafią moje pieniądze z biletu.

Ku refleksji
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

blackcocker pisze: czw sty 09, 2025 8:43 am A ja dodam, że nazwa tematu nijak się wpisuje w naszą forumową konwencję i proszę to naprawić
Mod ma rację, jak zawsze :)
Trzeba by przenieść dyskusję do tematu: Putin-chuj, Rosja-curva.
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

manichean pisze: czw sty 09, 2025 11:01 am . Porównanie do Sabatonu jest tutaj małe trafne. Sabaton gra dla wszelkich fanów czołgów czy ludzi z jakimś tam zapaleniem na historię z całego świata. Tam nie ma udziału w jakimś oddziaływaniu społecznym - dosłownie pic z puchałke gdzie grają dla każdego żeby zebrać jak najwięcej hajsu. Tutaj za przykład szukałbym nie Pietrzaka, ale jakąś kapelę która nie wiem, śpiewałaby o glorii zajęcia Litwy Środkowej z Wilnem.

Jeżeli byli na świeżo zajętym Krymie i z nagrań by wynikało, że mieli tam wprost świąteczny nastrój, to nie mamy o czym mówić.

@Cezi, ja ci solić nie będę jak tam pojedziesz, udanej zabawy mogę jedynie życzyć. Ale na twoim miejscu miałbym zwyczajne duże obiekcje co do tego: kto tam wokół mnie będzie, jakie ma „między wierszami” poglądy o takiej „szczekającej” w pobliżu Rosji Polsce i co by z nią zrobić należało, a dodatkowo poważnie bym się zastanowił, na jakie cele trafią moje pieniądze z biletu.

Ku refleksji
@manichean - rozumiem Twój pogląd i stanowisko i je szanuję....ale proszę Cię oceniaj wszystkich równą miarą. Porównanie do Sabatonu jest o tyle trafne, że to właśnie nikt inny a SABATON zagrał koncert na Krymie w Sewastopolu w 2015 roku a więc tuz po nielegalnej aneksji Krymu. Co więcej ten koncert był na festiwalu Gora Gasforta, organizowanym przez różnego rodzaju bractwa motocyklowe w tym Nocne Wilki....Afera o to była i się potem tłumaczyli, ale jakoś nikt Sabatonu od ruskich kurew nie wyzywa. Po prostu Sabaton gra chałturę tam gdzie im dobrze zapłacą. A musieli zapłacić dobrze. I jeszcze w secie były Art of War i Ghost Division. Więc trafiłeś trochę kulą w płot, bo idąc tym tokiem rozumowania Sabaton powinien zostać wykluczony z europejskiej sceny muzycznej i grać dla Szwedów...ewentualnie. I mimo, że grali na Ukrainie...w sensie na Krymie dla kasy, to oddziaływanie jest o wiele bardziej niebezpieczne propagandowo. Patrzcie wielka gwiazda europejska gra na naszym Krymie, Przyjechali i się nie przejmują. Co do oddziaływania społecznego wydaje mi się, że koncerty Arii to nie są żadne zloty narodowościowe...co więcej ostatnia trasa to tras stricte klubowa z relatywnie niewielką widownią. Zresztą byłem na Arii kilkanaście razy i nigdy tak nie było. A kto pamieta Warszawę ten doskonale wie, jaki był czad...bez politycznych podtekstów. Co najwyżej żebra były posiniaczone.

Nie słyszałem nigdy od żadnego z muzyków Arii negatywnego komentarza o Polsce. Wielu znajomych z Rosji utraciłem bo po agresji, kiedy próbowalem przebić się przez propagandę słyszałem w odpowiedzi "Vy vsye nazisty i fashisty" - więc dalszej dyskusji nie było. Natomiast jeśli znasz fragment wywiadu albo wypowiedzi, gdzie muzycy Arii wypowiadają sie negatywnie o Polsce, daj znac a z pewnością zrewiduję swój pogląd, albo dopytam o co chodziło.
Pozdrawiam
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Awatar użytkownika
manichean
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: manichean »

Co do Sabatonu, to nawet nie wiedziałem że zeszli tak nisko (a mają już wystarczająco złą reputację u mnie) więc dobrze wiedzieć na przyszłość o tej akcji. Brudny pieniądz to brudny pieniądz. Też powinien po tym być niesmak na ich koncerty, merch itp.

A co do zakończenia mojej poprzedniej odpowiedzi, to wątek tyczył się stricte właśnie towarzystwa w tłumie, nie muzyków na scenie. No i jak widzisz, sam trafiłeś na przykład, że muzyka zamiast łączyć ponad granicami, najwyraźniej podzieliła i komuś udzieliła się medialna narracja o walczeniu wspaniałej Rosji z nazistami całego świata. Powód tego, oczywiście, istnieje.
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

manichean pisze: czw sty 09, 2025 12:58 pm A co do zakończenia mojej poprzedniej odpowiedzi, to wątek tyczył się stricte właśnie towarzystwa w tłumie, nie muzyków na scenie. No i jak widzisz, sam trafiłeś na przykład, że muzyka zamiast łączyć ponad granicami, najwyraźniej podzieliła i komuś udzieliła się medialna narracja o walczeniu wspaniałej Rosji z nazistami całego świata. Powód tego, oczywiście, istnieje.
Oczywiscie pełna zgoda, ze propaganda niektórym mozgi wyjarała, ale nie ma to nic wspolnego z muzyką w ogole, czy muzyką Arii tym bardziej, bo znam też fanow, którzy mają bardzo krytyczny stosunek do tego co w Rosji sie dzieje. W kontekscie politycznym.
P.S. A kilka nazwisk, które występuja w Rosji po agresji, (ale nie na Krymie) tez jest....Na 100% Ronnie Romero i Joe Lynn Turner grali koncerty tam...chyba rok temu.
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Jestem właśnie po pierwszych trzech koncertach Arii w Antalii, Belgradzie i Limassol. Co by nie mówić, jest to kapela z absolutnej ekstraklasy heavy-metalu. Nagłośnienie na wszystkich koncertach perfekcyjne.....kontakt z publicznoscią również. Podpisali mi i kumplowi wszystko co chciałem, zresztą lecieliśmy tymi samymi samolotami. Zero polityki podczas koncertów. Publiczność i miejscowa i tez było sporo metali z zachodu, w tym ekipa prosto z Up The Hammers, ktora połączyła festiwal w Atenach z wycieczką do Turcji. Rozwalił mnie Bułgar w koszulce Kata....i to takiej mega rzadkiej z lat 90-tych. Kto ma ochotę.....setlisty są uzupełnione. Z tych trzech koncertów dwa sold-outy. W Turcji sprzedalo się 370 biletow, w Serbii ponad 1000 ( sold-out), na Cyprze 700 też sold-out.
Teraz chwila relaksu i grzania dupy z rodziną na Cyprze.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Sety nawet spoko, chociaż niestety moja ulubiona płyta praktycznie pominięta. Widzę, że jakieś drobne zmiany między koncertami się trafiały, to też spoko.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Ja ich nie widziałem od pamiętnego koncertu w Warszawie, więc głód był. Jeśli chodzi o set, to na Cyprze był mój najlepszy koncert Arii. Do ideału zamieniłbym jakąś balladę na coś szybszego, np Płonącą Strzałę, którą zaserwowano Serbom.

Na Cyprze jest bardzo duża kolonia Rosjan. W Limassol to wręcz drugi język po greckim. W jednym sklepie spytałem sprzedających, czy wszyscy są Rosjanami. Kobieta mi odpowiedziała, że ona jest z Ukrainy i po chwili przeszła na łamaną polszczyznę, bo u nas też pracowała jakiś czas. Dość, że zwykli ludzie potrafią funkcjonować poza sprawami bieżącymi, im dalej od wojny.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

W Larnace z kolei jest mnóstwo Polsków. Polski na kazdym kroku słychać....Rosjan nie słychać tak czesto jak w Limassol.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Piosenka o człowieku, który w Polsce nie mógłby pracować w swoim zawodzie.

https://youtu.be/wj9QZVzh1U0
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W tym roku Carowie Metalu sporo pograją poza macią Rassiją. Może ktoś ma ochotę na wypad do ... wolnego kraju Białorusi ?

13 IX Aria w Brześciu Litewskim, zaledwie 15 km od obecnej granicy Rzeczypospolitej

ten termin jest najlepszy, bo w Grodnie grają w środku tygodnia - 16 IX
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Krus zapraszający na Białoruś nie tylko w Polityce :lol:
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

i się skomplikowało, bo 13 IX Doogie White w Warszawie ;) Do trzech razy sztuka z ogłoszeniem ...
Awatar użytkownika
johnny_o

Zawsze możesz trzy dni później głębiej spenetrować kraj miłujący wolność i demokrację ;)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

albo demokracja albo wolność, palenie albo zdrowie ...
Awatar użytkownika
johnny_o

No tak, zapomniałem - d***kracja, tfu! :lol: Choć mnie palenie wychodziło zdrowiej ;)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Tylko koncertów poza granicami, nawet USA, a akurat w tym roku żadnego na Krymie? Ciekawe dlaczego... :wink:
ODPOWIEDZ