Turbo - Polska 2026
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Turbo - Polska 2024 / 2025
Co ja paczę
King Diamond to przy tych januszach zajebiście zarządzany zespół.
Z perspektywy kogoś, kto się tak bardzo nie angażuje w Turbo, bo wygląda to w ten sposób, że im to dziadowanie jak najbardziej pasuje i na koniec dnia (jaki był?) granie Kawalerii na przemian z Ikarem w pełni ich satysfakcjonuje.
Każdy z tych problemów, który tutaj poruszacie, był w sposób prosty możliwy do uniknięcia i żaden z nich nie świadczy dobrze o Turbo, wręcz przeciwnie. Przypominają się czasy, jak Kat grał po pizzeriach. Loth wyleciał, ktoś inny zajął się ogarnianiem tematów menedżerskich, to zaczęły się poważne trasy, a i w końcu ukazał się nowy krążek. Ewidentnie Turbo potrzebuje analogicznej sytuacji, bo to, co tutaj opisujecie, jest wprost surrealistyczne.
King Diamond to przy tych januszach zajebiście zarządzany zespół.
Z perspektywy kogoś, kto się tak bardzo nie angażuje w Turbo, bo wygląda to w ten sposób, że im to dziadowanie jak najbardziej pasuje i na koniec dnia (jaki był?) granie Kawalerii na przemian z Ikarem w pełni ich satysfakcjonuje.
Każdy z tych problemów, który tutaj poruszacie, był w sposób prosty możliwy do uniknięcia i żaden z nich nie świadczy dobrze o Turbo, wręcz przeciwnie. Przypominają się czasy, jak Kat grał po pizzeriach. Loth wyleciał, ktoś inny zajął się ogarnianiem tematów menedżerskich, to zaczęły się poważne trasy, a i w końcu ukazał się nowy krążek. Ewidentnie Turbo potrzebuje analogicznej sytuacji, bo to, co tutaj opisujecie, jest wprost surrealistyczne.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Seba pisał o lepszym patencie: że w umowie z ZAIKS Scream Maker czegoś nie zaznaczył i wskutek tego ZAIKS ich kasował za granie ... własnych numerów SM, po czem wypłacał im tantiemy pomniejszone o swoje koszty operacyjne, podatki i inne chujumuju xDDDcezi pisze: ↑śr sty 29, 2025 12:39 pm
Kwestia druga - setlisty. To dla mnie jeszcze bardziej niezrozumiała kwestia. Nie wiem @blackcocker, czy było jakieś uzasadnienie ze strony managementu, żeby tego nie upubliczniać. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to fakt, że Zaiks upomina się od składki od wykonanych utworów, a prawa do nich ma Metal Mind. ( Tak było w przypadku Scream Maker jak grali memoriały DIO - Zaiks sie dopierdolił). No ale tutaj Turbo gra utwory Turbo, więc to jest jakoś mega pokręcone.
Ale to można zmienić i to jednostronną decyzją kapeli!! Utwory Turbo nie mają jednego autora. Większość ma od czasów Kawalerii cały zespół, więc - przynajmniej w odniesieniu do nich (skoro jest współautor Bogusz w składzie) to można nie placić opłat wykonawczych, bo ich się zasadniczo nie płaci wykonując WŁASNE piosenki. Znowu, to zasada dość ogólna, ale może być zmieniona umową
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Bo tak to nominalnie działa....nie dawało mi to spokoju i rozkminiałem temat trochę. Otóż rejestrując utwór w Zaiksie podlega on ochronie m.in również podczas wykonywania go publicznie na żywo. Organizator koncertu jest zobowiazany odprowadzić do Zaiks procentowy udział z biletów. I z tego następnie Zaiks wypłaca tantiemy twórcom, czyli autorom tekstu i muzyki oraz właścicielowi praw czyli np MMP. Natomiast organizator powinien podać do Zaiksu listę utworów, które zostały zagrane. I teraz pojawia się pole do nadużyć, bo mozna sobie wyobrazić sytuację, ze do Zaiksu są podane utwory na koncercie skomponowane tylko przez Wojtka a teksty napisane przez Tomka.....a na setlist.fm są utwory Grzegorza, A. Łysowa, Anioły....i jest wałek jak złoto, bo tantiemy nie są dzielone jak powinny. Oczywiscie jak to polaczki, trzeba gdzieś przycebulić.
@Krusejder....w przypadku Sebastiana ze Scream Maker, mogła zaistniec taka sytuacja, bo on organizował koncerty i festiwale np. ScreamFest. Czyli odpowiadał za odprowadzenie składek do Zaiks z jednej strony oraz był beneficjentem tantiem z drugiej.
W Turbo takiej sytuacji nie będzie, bo oni raczej koncertów nie organizują. Ale modelowo wyglada to tak, ze oprócz kasy za bilety powinni też dostać kasę z tantiem od Zaiksu, którą organizator odprowadzi. Natomiast czy autorzy muzyki i tekstów Turbo dostają pieniadze, czy MMP w tym przypadku, tego dokładnie nie wiem. Ale gdyby kase dostawali twórcy, to nie dziwię się Wojtkowi, ze ma wywalone na to, czy CETI gra cale Dorosłe Dzieci. On w teorii swoj kawałek tortu za to powinien dostać.
Reasumujac setlist.fm jest w jakimś sensie punktem odniesienia dla Zaiksu czy prawidlowo wypłaca tantiemy za to, co rzeczywiście zostalo zagrane.
Czyli Ci co je uzupełniają w jakimś niewielkim sensie dbają o prawa autorskie tworcow.
Polecam artykuł Mietka Jureckiego, ktory znalazłem modus operandi opisujacy cały proceder. Trochę moze nieaktualny, ale chyba niektorych organizatorów się nie zmienił.
https://www.kreatywnapolska.pl/artykuly ... e-oszukac/
Ostatnio zmieniony śr sty 29, 2025 11:57 pm przez cezi, łącznie zmieniany 1 raz.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Czyli... Kuracjusze aktywni na Setlist.fm w zasadzie wykonują przysługę zespołowi, a zespół (management) ich za to wyzywa od hejterów?
NIE-BY-WA-ŁE xD
NIE-BY-WA-ŁE xD
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
No niekoniecznie....czasami jest to niedźwiedzia przysługa, jeśli kapela gra covery ( Turbo to nie dotyczy), albo utwory, gdzie teksty napisał Grzegorz....wtedy część tantiem nie trafia do zespołu....bo G. Kupczyk nie jest już jego cześcią.
Z Turbo sytuacja jest zawiła o tyle, ze być moze calość tantiem trafia do MMP. Bo Wojtek albo całe Turbo sprzedał im prawa autorskie. Nie wiem jak to Zaiks dzieli. No ale w tym wypadku całość marudzenia managementu o udostępnianie setlist nie ma sensu.....chyba, ze jest podane, ze set ma 12 utworów a bylo 20 w rzeczywistosci.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
No właśnie kojarzę tylko Breaking the Law z Di'Anno, które zresztą było w secie Di'Anno, a Turbo grało tam gościnnie. Są zespoły regularnie sięgające po cudzą twórczość, ale nie kojarzę żadnej sytuacji, by taka kapela miała spiny o publikowanie setlist w internecie.
Natomiast jeśli sprawa rozbija się o to, że jakiś % trafia do Kupczyka, który jest faktycznym współtwórcą danego utworu, no to przepraszam bardzo, jest to zwyczajnie żałosne xD Nie wiem, może remedium na taką sytuację stanowiłoby granie większej ilości kawałków napisanych z Tomkiem?
Jeżeli kasa trafia do MMP, bo Hoffmann sprzedał im prawa, to nie jest to wina jakichś złych ludzi z internetu, że umownie uprawniony podmiot zarabia na swojej własności, tylko wina Wojtka, że to zrobił. Oczywiście przysługiwało mu takie prawo, ale nieprzewidywanie potencjalnych ujemnych skutków dla podmiotu autorskouprawnionego jest zwyczajnie głupie.
Wytworzył się jakiś (wąski bo wąski) krąg ludzi zaangażowanych w działalność zespołu, a ten się do niego sapie. To jest naprawdę osobliwa sytuacja xD
Natomiast jeśli sprawa rozbija się o to, że jakiś % trafia do Kupczyka, który jest faktycznym współtwórcą danego utworu, no to przepraszam bardzo, jest to zwyczajnie żałosne xD Nie wiem, może remedium na taką sytuację stanowiłoby granie większej ilości kawałków napisanych z Tomkiem?
Jeżeli kasa trafia do MMP, bo Hoffmann sprzedał im prawa, to nie jest to wina jakichś złych ludzi z internetu, że umownie uprawniony podmiot zarabia na swojej własności, tylko wina Wojtka, że to zrobił. Oczywiście przysługiwało mu takie prawo, ale nieprzewidywanie potencjalnych ujemnych skutków dla podmiotu autorskouprawnionego jest zwyczajnie głupie.
Wytworzył się jakiś (wąski bo wąski) krąg ludzi zaangażowanych w działalność zespołu, a ten się do niego sapie. To jest naprawdę osobliwa sytuacja xD
Wiesz......dla Ciebie wszystko jest biało-czarne bez odcieni szarości. ( vide wątek o Arii). Oczywiście bez dwóch zdań za prośbą managementu Turbo do @Blackcocker o wyhamowanie z setami na setlist.fm, kryje się próba kombinatorstwa.
Natomiast można wyobrazić sobie sytuację, ze koncert się nie spina, malo biletów poszlo. Wszystko jest na krawedzi opłacalności i dochodzi Zaiks czyli najczesciej 12% wszystkich wpływów organizatora, czyli bilety, darowizny, sponsoring. To obiektywnie dużo. Wtedy zaczyna się kombinatorstwo, zeby nie odwoływać koncertu.
Dochodzimy wiec do sytuacji, ze albo kapela zarobi trochę mniej, bo organizator przycebuli z Zaiksem i nie wszyscy dostaną naleźne tantiemy.....albo nikt nic nie dostanie, bo wydarzenie zostanie odwołane. A jeszcze promotor straci wizerunkowo.
Oczywistym jest, ze Zaiks jest potrzebny, bo chroni interesy twórców i w pewnym sensie zabezpiecza ich przyszlośc. Cała ta dyskusja sprowadza się do grzechu pierwotnego, czyli błędach w promowaniu zespołu. Jeśli Turbo zapełnialoby kluby w 80%.....a uważam, ze jest na to potencjał, to woływy z biletów + sponsoring, spokojnie wystarczy na Zaiks, podatki i całą resztę.
Przecież jeśli taki gen. Andrzejczak jest mega fanem Turbo....to na bank w Polsce znalazłby się biznesmen "srajacy kasą" f w wieku 50+ fan metalu, chcacy odpisac sobie nadwyżkę podatkową na sponsoring. Znowu odniosę sie do Arii. W 1999 roku zasponsorował ich Harley -Davidson. I kupę kasy dostali, potem sponsorował ich browar - nagrywali w browarze koncert....Ustawieni do końca zycia. Chociaż sodowka uderzyła i skończyło się rozpadem.
A co mamy na krajowym podwórku.....Legendę polskiego metalu, autentyczną legendę, która finansowo ledwo co wiąże koniec z końcem.....gdzie lider musi mieć szesć projektów, Turbo, Klenczon Experience, Hendrix Experience, Orgasmatron, Super Trio, Polish Priest + nie tak dawno jeszcze Hellium, aby jakoś żyć, a menago zniża się do tego aby prosić fanów, o odpuszczanie setlist. No ja pierdolę.....swiat na głowie stoi.
Natomiast można wyobrazić sobie sytuację, ze koncert się nie spina, malo biletów poszlo. Wszystko jest na krawedzi opłacalności i dochodzi Zaiks czyli najczesciej 12% wszystkich wpływów organizatora, czyli bilety, darowizny, sponsoring. To obiektywnie dużo. Wtedy zaczyna się kombinatorstwo, zeby nie odwoływać koncertu.
Dochodzimy wiec do sytuacji, ze albo kapela zarobi trochę mniej, bo organizator przycebuli z Zaiksem i nie wszyscy dostaną naleźne tantiemy.....albo nikt nic nie dostanie, bo wydarzenie zostanie odwołane. A jeszcze promotor straci wizerunkowo.
Oczywistym jest, ze Zaiks jest potrzebny, bo chroni interesy twórców i w pewnym sensie zabezpiecza ich przyszlośc. Cała ta dyskusja sprowadza się do grzechu pierwotnego, czyli błędach w promowaniu zespołu. Jeśli Turbo zapełnialoby kluby w 80%.....a uważam, ze jest na to potencjał, to woływy z biletów + sponsoring, spokojnie wystarczy na Zaiks, podatki i całą resztę.
Przecież jeśli taki gen. Andrzejczak jest mega fanem Turbo....to na bank w Polsce znalazłby się biznesmen "srajacy kasą" f w wieku 50+ fan metalu, chcacy odpisac sobie nadwyżkę podatkową na sponsoring. Znowu odniosę sie do Arii. W 1999 roku zasponsorował ich Harley -Davidson. I kupę kasy dostali, potem sponsorował ich browar - nagrywali w browarze koncert....Ustawieni do końca zycia. Chociaż sodowka uderzyła i skończyło się rozpadem.
A co mamy na krajowym podwórku.....Legendę polskiego metalu, autentyczną legendę, która finansowo ledwo co wiąże koniec z końcem.....gdzie lider musi mieć szesć projektów, Turbo, Klenczon Experience, Hendrix Experience, Orgasmatron, Super Trio, Polish Priest + nie tak dawno jeszcze Hellium, aby jakoś żyć, a menago zniża się do tego aby prosić fanów, o odpuszczanie setlist. No ja pierdolę.....swiat na głowie stoi.
No ale nie mówcie, że ogólnodostępny portal jest jakaś podstawą do działania Zaiksu? Przecież jak nasz YMT napisze tam, że Turbo zagralo numer Scream Makera, to Zaiks da Sebie pieniążka z tej okazji? 
A to co Cezi napisał o Turbo - to ja się zgadzam. Smutek w ciul, że zespół z taką historią jest w takim miejscu, a nie innym. Ale oni chyba tak lubią...
A to co Cezi napisał o Turbo - to ja się zgadzam. Smutek w ciul, że zespół z taką historią jest w takim miejscu, a nie innym. Ale oni chyba tak lubią...
www.MetalSide.pl
Nie wiem jak to działa. Myślę, że Sebastiana można by zapytać, bo on miał sporo przepraw tego typu. Jakoś nigdy nie próbowałem wyciągnąć z niego wiecej szczegółów jak opowiadał o tym. Poza tym w sprawie turbosetow to wciąż nasze gdybanie. Ja nie kojarzę wyjaśnień czemu setlist im przeszkadza, chyba że ktoś usłyszał wyjaśnienie.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
No właśnie, bo tu teoria fest dorobiona, a okaże się, że chodzi zupełnie o coś innegopz pisze: ↑czw sty 30, 2025 7:40 am Nie wiem jak to działa. Myślę, że Sebastiana można by zapytać, bo on miał sporo przepraw tego typu. Jakoś nigdy nie próbowałem wyciągnąć z niego wiecej szczegółów jak opowiadał o tym. Poza tym w sprawie turbosetow to wciąż nasze gdybanie. Ja nie kojarzę wyjaśnień czemu setlist im przeszkadza, chyba że ktoś usłyszał wyjaśnienie.
www.MetalSide.pl
- blackcocker
- -#Moderator

No właśnie to jest w chuj dziwne, ale faktycznie, do Sardiego urzędasy dzwoniły kilka lat temu, więc musieli to przeglądać. Chyba że było tak, że lokal nie miał listy granych kawałków (a rozumiem, że to ich obowiązek coś takiego przedstawić zaiksowi), więc wysłali im link z setlist.fm? XD
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
Czytam właśnie najnowszy numer Teraz Rocka i w recenzji jako wydawca widnieje Mystic. I teraz pytanie. Kiedy w końcu i kto ostatecznie wyda tą płytę?
- blackcocker
- -#Moderator

Może sam zespół tego nie wie? 
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Była mowa, że własnym sumptem wydali. Czy coś mi się miesza?
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
- blackcocker
- -#Moderator

Też byłem przekonany, że mieli to wydawać sami
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
- blackcocker
- -#Moderator

Turbo - Blizny
1. Intro
2. Nowy rozdział
3. Wszystko wszędzie woła więcej
4. Łotr
5. Przyjdź do mnie
6. Magnetyczny sen
7. Zawrót głowy
8. Na dno
9. Do domu
10. Zwyczajnie nie
11. Spokojny
Skład:
Tomasz Struszczyk - wokal
Wojciech Hoffmann- gitara
Bogusz Rutkiewicz - gitara basowa
Przemysław Niezgódzki - gitara
Mariusz Bobkowski - bębny
Gościnnie:
Bartosz Struszczyk - wokal
Wojciech Cugowski - wokal, gitara
Piotr Cugowski - wokal
Krzysiek Śniadecki - gitara
gen. Rajmund Tomasz Andrzejczak - gitara basowa
Źródło:
https://www.facebook.com/turboheavymeta ... %2CO%2CP-R
1. Intro
2. Nowy rozdział
3. Wszystko wszędzie woła więcej
4. Łotr
5. Przyjdź do mnie
6. Magnetyczny sen
7. Zawrót głowy
8. Na dno
9. Do domu
10. Zwyczajnie nie
11. Spokojny
Skład:
Tomasz Struszczyk - wokal
Wojciech Hoffmann- gitara
Bogusz Rutkiewicz - gitara basowa
Przemysław Niezgódzki - gitara
Mariusz Bobkowski - bębny
Gościnnie:
Bartosz Struszczyk - wokal
Wojciech Cugowski - wokal, gitara
Piotr Cugowski - wokal
Krzysiek Śniadecki - gitara
gen. Rajmund Tomasz Andrzejczak - gitara basowa
Źródło:
https://www.facebook.com/turboheavymeta ... %2CO%2CP-R
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Czyli pociągu jednak nima, chyba że zmienili tytuł xD
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
I już hejter skomentował na fejsie. Cóż za roszczeniowe podejście. 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Daty premiery i wydawcy również nie ma