Turbo - Polska 2026

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Re: Turbo - Polska 2024 / 2025

Post autor: mic7 »

Czyli najpierw creme de la creme pozniej Smak i kotlety na koniec :)
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
Mila
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Mila »

Opieszałość w promocji płyty wytłumaczyli tym, że parę dni temu dowiedzieli się, że wyda ja Mystic ;)
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Profeska
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cezi »

Naprawdę jest mega dobrze!. Trzeba trochę odszczekać krytyke. Dali teksty na ekran....z nowj płyty. Teraz 15 minut przerwy. Nagłośnienie bdb. Nowa płyta poszła w calosci. Publika niestety dosć statyczna, ale nie ma się co dziwić. Piszę bez okularów sorry za literowki. Na razie najlepiej wyszlo Zwyczajnie Nie. Myślę, ze to bedzie hit. No i Nowy Rozdział. Muszę się obsłuchać.
Jest 500 sztuk nowej płyty do 28 lutego. Albo się wyprzeda, albo nie. Więc moze w Warszawie nie być.
Cugowskiego grypa dopadła i go nie ma. Całą plytę na żywo Bartek spiewał z Tomkiem Czasami swoje partie, czasami w chorkach.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Zgoda z Cezim. Zwyczajnie nie najlepsze, u mnie średnio słychać bębny Bobisia
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

cezi pisze: sob lut 01, 2025 8:33 pm Trzeba trochę odszczekać krytyke.
Nie trzeba. Co narozrabiali, to narozrabiali i za to są krytykowani, uważam że słusznie.
Pochwalić można za to za to, że na razie cisną równo, choć nie ukrywam, że perspektywa słuchania całej cipki odegranej na raz nie jest super zachęcająca :D wolałbym przekładańca
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

krusejder pisze: sob lut 01, 2025 8:34 pm Zgoda z Cezim. Zwyczajnie nie najlepsze, u mnie średnio słychać bębny Bobisia
Ja jestem na barierce
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

https://www.setlist.fm/setlist/turbo/20 ... fa6d8.html

wrzucam seta na żywo dzięki przekazowi Ceziemu, więc jak ktoś chce to może z domku śledzić :)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Będzie ban

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Mila
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

A ten Sokołowski będzie czy też się rozchorował? :P
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Mila pisze: sob lut 01, 2025 10:05 pm A ten Sokołowski będzie czy też się rozchorował?
proszę przeczytać co Regulamin mówi o tych wielkich emoji z klawiatury telefonu
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Mila
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Sardi pisze: sob lut 01, 2025 10:07 pm
Mila pisze: sob lut 01, 2025 10:05 pm A ten Sokołowski będzie czy też się rozchorował?
Poprawię się i następnym razem na koncert zabiorę komputer <uśmiechnięta buźka>
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Mila pisze: sob lut 01, 2025 10:10 pm
Sardi pisze: sob lut 01, 2025 10:07 pm
Poprawię się i następnym razem na koncert zabiorę komputer <uśmiechnięta buźka>
teraz uprzejmię proszę o zaprzestanie gaslightingu

ale jadą, naprawdę konkretny secik :)
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Chyba najdłuższy koncert na jakim byłem. Zaczęli o 19, skończyli 23.40. W środku kwadrans przerwy, dużo pierdo****a o szopenie, ale to i tak ponad 4 godziny muzyki. Jak dla mnie trochę za dużo, ale podobno od przybytku głowa nie boli (mnie bolą za to nogi).
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Do 23.30 grali. Specjalnie patrzyłem na zegarek. O 23.45 wyszedłem już z klubu, a dobre kilkanaście minut stałem jeszcze z kumplami. Napiszę wiecej jak się obudzę. Wrociłem do domu, czas na sen.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Milo słyszeć, że wreszcie coś udało się zgodnie z planem. Set wygląda bardzo ciekawie. Praktycznie bez hitów. Tylko numer 1 i Ikar. Fajnie, że wpadło coś z czasów Tomka również. Skoro Krzysiek go śpiewał, to moze jest szansa na powtórkę w Warszawie

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Długość setu kosmiczna, fajnie że wywiązali się z odegrania Cipy i Blizn w całości. Już sobie wyobrażam jak by mnie plecy bolały :lol: ale dla takiego epickiego seta warto :D czekamy na recenzje sanatorian, którzy kupili płytę, a którzy już na spokojnie zapoznają się z materiałem. Ciekawe jak w Wawie set będzie wyglądał :D nareszcie Narodziny Demona uda się usłyszeć!!! Otwarte Drzwi z Kupą na pewno fajna gratka, pamiętam, że za młodu nieźle molestowałem wykon tego kawałka z Metalmanii 2005 jeśli dobrze pamiętam, jak dla mnie mógłby być zawsze w secie ;) ładnie pociągnęli, choć chciałoby się trochę więcej Tomkowych (poza bliznami ;)), jednak jego historia w Turbo to już prawie 20 lat, czyli znaczna część historii zespołu, jedyne co to płytowo skromnie... No i rzeczy z Awatara zawsze na plus :D postarali się Poznańce
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Wiem, że gościnnie na dwóch numerach w Wawie będzie Hubert Więcek.
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

blackcocker pisze: sob lut 01, 2025 8:36 pm
cezi pisze: sob lut 01, 2025 8:33 pm Trzeba trochę odszczekać krytyke.
Nie trzeba. Co narozrabiali, to narozrabiali i za to są krytykowani, uważam że słusznie.
Napisałem trochę odszczekać, w tym sensie, że jakieś tam założone cele Turbo sobie osiągnęło:
Płyta dotarła na czas - a obawiałem się że nie dotrze. Całkiem sporo się sprzedało - więc kapela zarobiła.
Cena tez uważam bardzo uczciwa - 50 złotych za nowość.
Koncert sold out....możemy narzekać na promocję nowe płyty, brak singli, itp, ale koncert sie wyprzedał
Bardzo fajny patent z tekstami na ścianie, to powodowało interakcję publiczności - może ktoś z managementu przeczytał jednak uwagi na forum. To, że wpadli na takie rozwiązanie mega na plus.
@Blackcocker - stąd też moja ocena, że cele postawione przed tym koncertem moim zdaniem zespół osiągnął zwłaszcza w kontekście finansowym mimo oczywistych niedostatków promocyjnych. A jak wiadomo Finis coronat opus :D :D

Teraz ad rem o samym koncercie.
Było sporo ludzi ludzi już przy wejściu. Zaczeto wpuszczać punktualnie. Sam klub duży i przestronny. Akurat trafiła sie barierka, mimo, że nie wchodziłem jakos na samym początku i jeszcze przed wejściem na salę kupiłem nową płytę.
Trudno mi ocenić nowe utwory, bo miałem je nieobsłuchane, ale śpiewałem teksty z planszy. Tomek powiedział, że pierwszy raz na płycie napisał dwa teksty jako protest songi....pierwszy to Łotr (dedykowany putinowi), drugi to Zwyczajnie Nie i tu już każdy sam sobie go powinien zinterpretować według własnych doswiadczeń. Pierwsze wrażenie jest takie, że Zwyczajnie Nie to najlepszy i najbardziej chwytliwy dla mnie numer na płycie, taki hit od pierwszego wysłuchania. mam nadzieję, że na dłużej zostanie w setliście.
Nową płytę odegrano w calości, przy czym raz intro poszło z taśmy, na koniec poszło na żywo jeszcze raz z generałem Andrzejczakiem na basie.

Po przerwie odegrano cały Smak Ciszy z utworem Smak Ciszy na końcu.

Trzecia cześc to takie trochę przejście po całokształcie twórczości Turbo, zaskoczyły utwory z Awatara i Tożsamości. Był tez mój ulubiony numer ze Strażnika - Noc Już woła..cos Boguszowi nie pykło na basie na początku oraz This War Machine z Piatego Zywiołu. Co by nie mówić o Krzysku Sokołowskim, to This War MAchine zaspiewał rewelacyjnie, to numer stworzony pod jego tembr głosu. Zresztą bardzo fajnie sie zachował, powiedział pare słów o tym, że nawet nie marzył jako siedemnastolatek , żeby kiedykolwiek poznać Hoffmanna na żywo, a co dopiero wspólnie z nim zaśpiewać. Zresztą miał sporo dystansu do siebie....powiedział cos takiego, że wie, że wszyscy poważni metale leją z Kochanka, ale on tu przyjechał poważną robote wykonac. To było troche innymi słowami powiedziane, ale mniej więcej w takim sensie.
Jk wyczerpujący to był koncert, nie swiadczy fakt, że podczas którejś tam gadki, Tomek się po prostu położył na scenie i dyszał ze zmęczenia. Widać, że te cztery godziny grania, dały mu w kość, mimo, że wspomagał go Grzegorz, Bartek i inni goście. Nota bene Grzegorz tez w bardzo dobrej formie...i widać, że dobrze się na tym koncercie bawił.
Były tez podziękowania dla menagerów....poprzednich i obecnego. Podobno obecny jest zdecydowanie najlepszy....więc dostał od zespołu kaktusa i żwirek dla kota:). W sumie padło stwierdzenie, że 60 osób było zaangażowanych w organizację tego koncertu.
Ja stałem przy barierce, więc nie słyszałem problemów z dźwiękiem. Czasami zanikały solówki, ale tylko czasami. Natomiast z tyłu sali, podobno perkusja była za cicho. Oprócz stopy nic nie było słychać.
No i ciekawa rzecz....cały koncert był filmowany z drona oraz kamery w fosie (nie na wszystkich numerach) oraz kamera była ststyczna przy konsolecie. Nie wiem, czy na potrzeby jakiegoś teledysku, czy koncert miał być filmowany, czy po prostu z okazji urodzin do prywatnego archiwum Wojtka. Ale pierwszy raz byłem na koncercie, gdzie dron latał nisko nad głowami. Naprawdę nisko.

Reasumując...zupełnie obiektywnie, wyszedłem bardzo zadowolony po tym koncercie, zwłaszcza, że spodziewałem się troche amatorki, a wyszło bardzo profesjonalnie. Muzycznie trudno mi jest się do czegokolwiek doczepić. Zaprosili Henia Tomczaka na scenę, chociaz Heniu za instrument nie chwycił. Jeśli czegoś mi brakło, to braku zaproszenia lub chociaż podziekowań ze sceny dla Litzy i (zwłaszcza) Tomka Goehsa. Bo jakoś w tej całej magil liczb, która towarzyszy trasie można dodać jeszcze 35. Bo tyle lat mija od wydania Dead End. Oboje są spod Poznania pewnie przyjęliby udział w koncercie. Zwłaszcza, że Wojtek ze sceny dziękował nawet ludziom nie związanym z Turbo jak np. swojemu lekarzowi ortopedzie. No ale to było jego święto, więc mówił co uważał za stosowne. Ale to moja taka delikatna uwaga odnośnie całości, która nie zaćmiewa mega pozytywnego wrażenia.
Wspomnę na koniec, że były to równiez urodziny Bogusza Rutkieiwcza, więc też więc były dwa torty, bo Bogusz dostał swój od córki.

Setlist wpisywał Sardi na żywo....w stosunku do kartki nic nie wycieli i nic nie dodali. Zamieniono tylko kolejność Upiora z Armią. Set zobaczyłem dopiero po koncercie. Nie dało sie go dostrzec spod barierki.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Co do Litzy, to on chyba teraz jeździ z Arką i wydaje mi się, że wczoraj koncertował, ale mógłby zostać wspomniany
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

ODPOWIEDZ