TSA,Turbo czy Kat

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Kogo najlepiej lubisz ?

TSA
37
23%
Turbo
42
27%
Kat
79
50%

Liczba głosów: 158

cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: TSA,Turbo czy Kat

Post autor: cezi »

sajki pisze: ndz lut 02, 2025 9:58 pm Po kolejnym odsłuchu:

1. Intro- jak intro, nie jest najgorsze.
2. Nowy Rozdział- jeden z najlepszych numerów na płycie, wszystko tu się zgadza.
3. WWWW- faktycznie nie do końca w stylu Turbo. Piotrek nawet pasuje, zaśpiewał lepiej od brata na tej płycie. Numer ok, ale nic więcej.
4. Łotr- pierwsza połowa super- thrash, agresywne wokale- o to chodzi! W drugiej części niepotrzebna melorecytacja i outro jak z innego utworu. Szkoda tej końcówki, bo to byłby top płyty. Choć i tak chyba jest.
5. Przyjdź do mnie- jak pisałem- najlepszy na płycie, szybki, przebojowy, refren kapitalny. Znakomity kawałek, będzie działał na żywo.
6. Magnetyczny sen- całkiem ok, na początku słowa w refrenie mi wadziły, ale chyba się przyzwyczaję.
7. Zawrót głowy- trochę przypomina mi Wariacki Taniec, ale jest lepszy. Znowu szybko i konkretnie, ale już bez przebojowego refrenu.
8. Na dno- top 3 płyty- podobnie jak w PDM- szybko, przebojowo, melodie wchodzą do głowy od razu.
9. Do domu- wokal Wojtka mi tu nie pasuje, zaśpiewał tu za łagodnie. Ten numer wymaga więcej odsłuchów, ale potencjał ma.
10. Zwyczajnie nie- konstrukcyjnie podobny do poprzednika, w ogóle te dwa numery trochę mi się zlewają w jeden. Nie ma tu konstrukcji zwrotka- refren. A właśnie- słowa refrenu do cringe, mogli sobie to darować. będzie mi zgrzytało. I ten refren to dla mnie zdecydowanie najsłabszy moment na płycie.
11. Spokojny- raczej trzeba traktować jako outro, nie ma za bardzo co pisać o tej miniaturce.

Super: Nowy Rozdział, Łotr (w pierwszej części), Przyjdź do mnie, Na dno.
Ok: WWWW, Magnetyczny Sen, Zawrót Głowy
Nie mam zdania jeszcze: Do domu, Zwyczajnie nie

Trochę zabrakło mi spójności chyba- z jednej strony chcą łoić, z drugiej jakieś popowe refreny jak w Zwyczajnie Nie. W sumie trochę jak Wojtek mówił: thrash i hard rock. Jest fajnie, ale mogło być znakomicie. Na razie bez oceny. Zakup i tak będzie.
Co prawda de gustibus est non disputandum, ale trudno mi jest się zgodzić...że "Do domu" Ci sie zlewa razem ze " Zwyczajnie nie". Ten pierwszy jak dla mnie ma słaby refren, natomiast Zwyczajnie nie uważam, za najlepszy numer moze na płycie (razem z Nowym Rozdziałem i Na Dno - tu pełna zgoda). ....a koncowy refren właśnie za bardzi chwytliwy. Zresztą na koncercie numer wpadł mi od razu w ucho i siedzi w głowie.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: cezi »

Kuba pisze: pn lut 03, 2025 11:50 am
Schizoid pisze: pn lut 03, 2025 12:00 am Odbijając od tematu Turbo: gostek od High Voltage Productions (to ci od wydawanych ostatnio archiwalnych rzeczy Kata) kupił od Luczyka/kogoś z kręgu Luczyka sporo dobroci "z epoki". W tym taśmy z pierwszych prób Kata, materiał zgłoszeniowy do Jarocina (1981), demówki z pierwszych płyt, a także VHSy z różnych Metalmanii, Jarocinów, oraz innych imprez. No kurde, oby to się ukazało, bo wartość historyczna tych materiałów jest nieoceniona. W tej kwestii zawsze istniał deficyt, teraz być może uda się go zażegnać.
Już pierwszy tytuł wyszedł. "Rock Arena`85". Całkiem niezły.
Ale Rock Arena 85, to nie jest nagranie nabyte od Luczyka/ osob z kręgu Luczyka. Wiec tych kwestii nie należy łączyć.
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

Sardi pisze: wt lut 04, 2025 4:59 pm https://www.facebook.com/share/p/15z7CDagtu/

Mamy potwierdzenie od Mystika
Turbo w Mysticu to już chyba ostateczny dowód na zjazd do bazy MMP :o
Awatar użytkownika
Kuba
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Kuba »

cezi pisze: śr lut 05, 2025 9:48 am
Kuba pisze: pn lut 03, 2025 11:50 am
Schizoid pisze: pn lut 03, 2025 12:00 am Odbijając od tematu Turbo: gostek od High Voltage Productions (to ci od wydawanych ostatnio archiwalnych rzeczy Kata) kupił od Luczyka/kogoś z kręgu Luczyka sporo dobroci "z epoki". W tym taśmy z pierwszych prób Kata, materiał zgłoszeniowy do Jarocina (1981), demówki z pierwszych płyt, a także VHSy z różnych Metalmanii, Jarocinów, oraz innych imprez. No kurde, oby to się ukazało, bo wartość historyczna tych materiałów jest nieoceniona. W tej kwestii zawsze istniał deficyt, teraz być może uda się go zażegnać.
Już pierwszy tytuł wyszedł. "Rock Arena`85". Całkiem niezły.
Ale Rock Arena 85, to nie jest nagranie nabyte od Luczyka/ osob z kręgu Luczyka. Wiec tych kwestii nie należy łączyć.
Ja to w ogóle myślałem że ten cały HVP to jest ktoś z Luczykiem związany. Sam nie wiem dlaczego. Albo ogólnie ktoś blisko KATa.

Zresztą bez znaczenia - co mają niech wydają :)
Żelazny
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Żelazny »

Kuba pisze: śr lut 05, 2025 11:07 am
Sardi pisze: wt lut 04, 2025 4:59 pm https://www.facebook.com/share/p/15z7CDagtu/

https://muir.pl/notice/253271# MMP jest w stanie upadłości od zeszłego roku
Forum internetowe to poważna sprawa.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Żelazny pisze: śr lut 05, 2025 11:12 am
Kuba pisze: śr lut 05, 2025 11:07 am

https://muir.pl/notice/253271# MMP jest w stanie upadłości od zeszłego roku
Zero zdziwienia. Dawno temu pisałem, że oni się chyba zwijają. W jednym czasie cała ekipa promo się ewakuowała od nich.
www.MetalSide.pl
Francois I
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Francois I »

Da się to nowe Turbo gdzieś odsłuchać na streamingach albo zakupić w formie cyfrowej?
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Podejrzewam, że dopiero jak Mystic je oficjalnie wypuści.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Mystic potwierdził, że premiera "Blizn" 14 marca. Ruszyła u nich przedsprzedaż.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Przełożenie o kolejne dwa tygodnie? Niech się to w końcu ukaże...
Piterus
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Piterus »

Dziwna sprawa z nowym Turbo. Mystic przedstawia cd jako digi a z tego co wiem to na koncertach płyta była w eco. Nie wiem jaka była cena tych eco ale jeśli taka jak będzie digi to chyba coś nie tak wyszło.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Piterus pisze: pt lut 07, 2025 11:21 pm Dziwna sprawa z nowym Turbo. Mystic przedstawia cd jako digi a z tego co wiem to na koncertach płyta była w eco. Nie wiem jaka była cena tych eco ale jeśli taka jak będzie digi to chyba coś nie tak wyszło.
Chyba te koncertowe plyty to była samodzielna inicjatywa zespolu, a teraz wchodzi wydawca ze swoim wydaniem.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Za 50 lat te ecopacki będą latały po ładnych sumach ;)

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Jeśli wcześniej nie ulegną biodegradacji ;)
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

gumbyy pisze: pt lut 07, 2025 11:47 pm
Piterus pisze: pt lut 07, 2025 11:21 pm Dziwna sprawa z nowym Turbo. Mystic przedstawia cd jako digi a z tego co wiem to na koncertach płyta była w eco. Nie wiem jaka była cena tych eco ale jeśli taka jak będzie digi to chyba coś nie tak wyszło.
Chyba te koncertowe plyty to była samodzielna inicjatywa zespolu, a teraz wchodzi wydawca ze swoim wydaniem.
Nie, te koncertowe dostali od Mystica
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Sardi pisze: sob lut 08, 2025 1:02 am
gumbyy pisze: pt lut 07, 2025 11:47 pm
Nie, te koncertowe dostali od Mystica
Oki, to wszystko jasne.
www.MetalSide.pl
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

A będzie jeszcze ta płyta do kupienia na koncertach czy już tylko od 14 marca?
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

barsiarz pisze: sob lut 08, 2025 2:06 pm A będzie jeszcze ta płyta do kupienia na koncertach czy już tylko od 14 marca?
Dopóki się nie wyprzeda to będzie. Dostali 500 sztuk. Wczoraj trochę poszło, w Warszawie powinno być jeszcze trochę. Ale myślę że wtedy pójdzie cał ten przedpremierowy nakład.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Z wywiadu z Wojtkiem: dwie pierwsze płyty nagrali instrumentalnie na nowo, wokal zostawili w oryginale. Wydadzą to po zakończeniu obecnej trasy.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Mogliby nagrać ze Struszczem
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
ODPOWIEDZ