27/02-03/03/2025 - Tarja Turunen & Marko Hietala - Gdańsk/Warszawa/Kraków/Wrocław
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 27/02-03/03/2025 - Tarja Turunen & Marko Hietala - Gdańsk/Warszawa/Kraków/Wrocław
Prezes powinien opatentować saunę progresyjną.
Bardzo fajnie jak dla nas Marco, stoim tuż przy konsolecie. W tym miejscu czysto i selektywnie. Qracoossa z forum udalo się spotkać.
Bardzo fajnie jak dla nas Marco, stoim tuż przy konsolecie. W tym miejscu czysto i selektywnie. Qracoossa z forum udalo się spotkać.
Re: 27/02-03/03/2025 - Tarja Turunen & Marko Hietala - Gdańsk/Warszawa/Kraków/Wrocław
Ogólnie udany wieczór. Na Marko stałem po prawej kawałek przed tym mini barem. Na Tarji przeniosłem się do przodu. Dźwięk na środku był lepszy, ale ogólnie pod tym względem wyjątkowo dobrze jak na Progresję. Sauna klasyka. Soldout całkiem konkretny. Ciężko było się przecisnąć do przodu (wczoraj w Wytwórni po prostu poszedłem wzdłuż ściany, dzisiaj nie było na coś takiego miejsca). Nie byłem wcześniej na Tarji, więc nie wiem czy tylu polskich słów nauczyła się na tą trasę czy już przy okazji poprzednich koncertów, ale całkiem fajnie wyszło. Trochę jakby była Czechem.
Na koniec spotkaliśmy Benego na schodach
Z wad:
- tłok
- sauna
- debile z telefonami (Jak Tarja grała swoje numery, to się bawili, machali rękami, klaskali. 3 razy zagrała numer Nightwisha i ci sami ludzie stoją jak kołki z telefonem w górze. Irytujące.)
Na koniec spotkaliśmy Benego na schodach
Z wad:
- tłok
- sauna
- debile z telefonami (Jak Tarja grała swoje numery, to się bawili, machali rękami, klaskali. 3 razy zagrała numer Nightwisha i ci sami ludzie stoją jak kołki z telefonem w górze. Irytujące.)
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Zacny wieczór.Marko naprawdę fajnie,nie za bardzo znam jego repertuar ale trzeba będzie się zapoznać.Tarja ogień,głos jak dzwon.Kawalki Nightwish zabrzmiały świetnie.Na minus duży ścisk i ludzie z telefonami.Rozumiem patryknac fotę ale nagrywać cały koncert... masakra.Pozdro dla Benego 
Wchodziłem do Progresji akurat jak zaczynał Marko i... ledwo wszedłem do sali. Było ostatnio parę ciasnych koncertów w Progresji, ale ten był chyba najciaśniejszy z nich wszystkich, Winiary naprawdę sprzedały biletów pod korek. Plus był tego taki, że najpierw stałem dosyć daleko, gdzie było słychać naprawdę dobrze i selektywnie. Jeden z najlepiej nagłośnionych występów w Progresji jakie pamiętam. Na Tarję przesunąłem się bliżej środka, gdzie było trochę glośniej, ale wciąż dobrze. Dźwiękowcy odwalili naprawdę dobrą robotę. Zresztą nie tylko oni, bo głównie bohaterowie dnia również. Solowego materiału Marko w ogóle nie znałem, a tu dobre hard'n'heavy w klasycznym stylu, chętnie posłucham więcej, szczególnie kawałki po fińsku fajnie brzmiały. Tarja też bardzo dobrze, widać, że jej się podobało, bo przyjęcie przez publiczność tez bardzo dobre, choć telefonów w górze całkiem sporo przez cały koncert. Z minusów: poza tłokiem tradycyjnie sauna, a jeśli chodzi o same koncerty, to jedynie do czego bym się przyczepił, to do tego, że ekran z tyłu był nie do końca wykorzystywany. Mam wrażenie, że jest tu potencjał na dobre arenowe show w miejscówkach zdecydowanie większych od Progresji. Biorąc pod uwagę jaką chemię widać na scenie między Tarją a Marko, to mogliby w sumie grać w takich lokacjach jako Nightwish, byłoby w nim mniej więcej tyle samo klasycznego Nightiwisha, ile jest teraz
, a popyt byłby pewnie jeszcze większy, szczególnie, że Tarja dosyć oszczędnie obdarowuje publiczność niesolowymi utworami, a i sam Nightwish na ostatniej trasie nie grał zbyt wielu kawałków z pierwszych płyt.
Fajna płyta od Marko: "Pyre of the Black Heart".
www.MetalSide.pl
-
paulek
- -#Lord of the flies

Kilka zdań ode mnie. Pierwszy suport taka powerowa młócka ani to fajne ani nie fajne... ot zagrali. Potem Marko Hietala, jak dla mnie srogi zawód. Oczywiście występ pod względem wykonania oki ale gadki między kawałkami słabe, rozwleczone i mało treści w nich, kawałki z pierwszej płyty wypadły super ale nowe beznadziejne. Zagrał 13 minut dłużej niż plan zakładał, z czego większość tej obsuwy to jego gadki o niczym. Byłem na jego koncercie kilka lat temu w A2 i wówczas wszystko było super mimo .,że materiału miał raptem z jednej nagranej płyty ale bylo granbie a nie pociskanie kitów i rzucie czegoś tam. Wczoraj jedynie krótkie momenty, a reszta to zmanierowanie wywalone w kosmos. Potem Tarja, fajny koncert, dobrze zagrany i nagłośniony i tyle. Ale tez jakoś tak bez sztosu, niby do niczego nie można by się doczepić ale jednak czegoś brakowało. No i znów te gadki bez treści między utworami... Marudą staję się coraz większą, a może to zwykły peszek był, że wielkoludy przede mną wepchnęły się na chama tuz przed rozpoczęciem, stały i prawie wszystko zasłaniały. morze telefonów, co rusz zasłaniało ten skrawek, zostawiony przez pocących się wielkoludów, a może to starość, abo jeszcze co innego. No nic do kolejnego koncertu kilka dni..... może mi się nastawienie poprawi.
Ogólnie spoko koncert.
Support - taki se, nic specjalnego - wyszli i zagrali. No i zeszli.
Marko - ok, choć rzeczywiście poprzedni koncert w A2 był bardziej ciekawy. Gadanie spoko, mi to nie wadzi.
Tarja - pełna energia i pozytywna zabawa. Fajnie się to oglądało.
Ps.
nic nie złapałem.
Support - taki se, nic specjalnego - wyszli i zagrali. No i zeszli.
Marko - ok, choć rzeczywiście poprzedni koncert w A2 był bardziej ciekawy. Gadanie spoko, mi to nie wadzi.
Tarja - pełna energia i pozytywna zabawa. Fajnie się to oglądało.
Ps.
nic nie złapałem.
www.MetalSide.pl
A jak ktoś by chciał Anioła to znajdzie tu: https://m.youtube.com/watch?v=wu16LTsEivQ
www.MetalSide.pl